Kulturklipp

Fanny Tavastila ställer ut hemma hos Antonia Hamberg

 • 12 min
 • toistaiseksi

Antonia Hamberg bodde tre år i New York och därifrån tog hon med sig en just-do-it-mentalitet. Så när Hamberg kom på att hon vill ordna konstutställning i sitt hem satte hon bara igång och kavlade upp ärmarna.

Skulptören Emma Helle och bildkonstärerna Eeva Peura och Fanny Tavastila är de som ställer ut och vår reporter Anne Hietanen har besökt Antonia Hambergs hem och talat med både henne och Fanny Tavastila. Varför väljer man att visa konst på det här sättet?

Lähetykset

 • ke 16.5.2018 12.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Kan bebisar få ut något av att gå på konstmuseum? Javisst resonerar Bildmuseet i Umeå där man för sjätte året har guidade visningar för bebisar mellan 4 och 15 månader, med en medföljande vuxen, förstås. Elin Willows besökte museet och träffade konstpedagogen Maria Sundström som leder visningarna. De började på själva utställningen, där ett av verken lyckligtvis hade en knapp att trycka på, något som går hem hos den tänkta publiken.

 • Musikern Jerry Lindqvist spelar inte renodlad country, men en stor del av inspirationen kommer från genren och han lyssnar också mycket på country. Men det var inte självklart att han skulle börja göra det, trots att hans pappa är en stor countryentusiast.
  Redaktör Elin Willows

 • Marit Lindqvist presenterar kandidaterna till Finlandiapriset, bland dem Lars Sunds "Där musiken började". Vi får också höra Lars Sund kommentera nomineringen. Programvärd för Vega Kväll är Jukka Isojoki.

 • Vilka verk är nominerade till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset i år? Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar kandidaterna och vi får också höra intervjuer med de nominerade Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam samt Maija och Anssi Hurme. Programvärd för Vega Dag är Peter Fahlund.

 • Mikaela Nykvist från Solf utanför Vasa ger i dagarna ut sin andra bok, Förändrad och bränd. Det är en fortsättning på första boken, Rök i fjärran, som kom för ett år sedan. Den följde två kvinnors öden efter branden i Vasa 1852, den nya boken tar vid ungefär där den gamla slutar. Precis som den första boken ger hon ut den själv, på eget förlag. Men hur tar man ett sånt beslut, Mikaela Nykvist berättar hur det började.
  Redaktör Elin Willows.

 • Nordiska rådets fem priser delades ut i Oslo tisdag kväll och litteraturpriset tillföll den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen "Ör" (Ärr på svenska), barn- och ungdomslitteraturpriset tilldelades den föräiske författaren Bárður Oskarsson för bilderboken "Træið" och filmpriset gick till den isländske filmregissören Benedikt Erlingsson för filmen "Kona fer í stríð" (Woman at War). Marit Lindqvist och Silja Sahlgren-Fodstad kommenterar valen i Vega Dag 31.10. Programvärd är Hannah Norrena.

 • Fotografen Kristoffer Albrecht kom ut med sin senaste fotobok, Domestica, tidigare i år.
  I boken och utställningen finns bilder från 30 år tillbaka i tiden, och nya, hans säger själv att han samlar på bilder.
  Det har han bland annat gjort på de många resor han åkt på, men inte till den här boken, som handlar om hemmablindhet, nu har han fotat hemma, i sin närhet.
  Redaktör Elin Willows

 • Att bildkonsten bara är teckning är en föråldrad syn på ämnet som många vuxna har.
  Men bildkonsten har en viktig plats både i skolan och i samhället, för konstpedagog Johanna Kull är bildkonst ett självklart ämne.
  Redaktör Elin Willows

 • Vi tittar närmare på förlagsbranschen, men inte på arbetet på nåt av de två stora bokförlagen i Svenskfinland, Schildts & Söderströms och Förlaget. För det finns ju en hel del mindre aktörer också. Ett av de små förlagen är Marginal, med hemvist i Vörå. En av de drivande krafterna bakom Marginal är poeten och författaren Ann-Helen Attianese.
  Redaktör Elin Willows

 • För två år sedan, inför Finlands 100-årsjubileum kom Finland hundranånting, av Alfred Backa. Komikern hade blivit författare. Nu kommer hans andra bok, i samma stil, Överlevnadshandbok för finlandssvenskar. Vi får följa en för oss okänd professor på en resa genom Svenskfinland sommaren 2018.
  Redaktör Elin Willows

 • Karin Erlandsson är aktuell med andra delen i serien Legenden om ögonstenen, Fågeltämjaren.
  Den första delen, Pärlfiskaren, som från början var en enskild bok, kom till som ett bidrag i kapitelbokstävlingen Berättelsen är bäst.
  Erlandsson hade aldrig skrivit för barn, men plötsligt öppnade sig något hon inte kunde motstå.
  Redaktör Elin Willows

 • I september kommer Vasaförfattaren Christel Sundqvists nya roman, hennes fjärde. I Nu spränger vi taket möter vi vännerna Vonne och Marie, som vi också känner igen från boken med samma namn, som kom för två år sen.
  I nya boken pendlar perspektivet mellan nutid och dåtid, mellan vänners uppväxt och nu, när Vonne blivit svårt sjuk i cancer.
  Boken kunde haft två författarnamn, det kunde också stått Johanna Blom på omlsaget.
  Christel Sundqvist började att skriva boken tillsammans med Hanna, som under skrivandet dog av sin cancer. Men Christel behövde fortsätta.
  Redaktör Elin Willows

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • ”Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.” På Tampereen Teatteri har Helen Edmundsons dramatisering av Leo Tolstojs roman resulterat i ett epokdrama med anslående scener och stora känslor.
  Men det mest framträdande i Marika Vapaavuoris regi är nog diskussionen om norm och normbrott. Ur det rika myllret av romangestalter lyfter den här dramatiseringen fram tre äktenskap för att illustrera hur könsrollerna dikterar rörelsefriheten.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Vilket är julens ursprungliga budskap och hur borde vi tolka det i dag? I Teemu Mäkis och Koivu-gruppens julevangelium på Kiasma ställs frågan bland annat till några politiker och samhällsdebattörer samtidigt som en utbränd julbock möter en missförstådd frälsare.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Genom Paavo Westerbergs uppsättning av Tre systrar och Samuli Reunanens uppsättning av Bröderna Karamazov ekar samma fråga. Vi har svurit i framstegens, rationalitetens och individualismens namn men vart har det lett oss? Vad är meningen med livet? Vad tror du på?
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • ”Jag har inget privatliv, däremot nog ett dåligt rykte.” Vem är den Nykänen som allmänheten inte vet någonting om? Skådespelaren Tatu Mönttinen söker människan bakom löpsedlarnas rubriker i en turnéföreställning som fick sin urpremiär på Korjaamo i Helsingfors.
  Redaktörer: Peter Fahllund och Christel Pettersson.

 • De sex romaner som är nominerade till Finlandiapriset utspelar sig i historisk tid, många har ett barn i centrum och påfallande många tar fasta på religiösa frågeställningar. Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar romanerna i Vega Dag 26.11.2018, programvärd är Hanna Norrena.

 • Magisk, smärtsam, klok, djärv – Pajtim Statovcis roman om den kosovoalbanska familjen som flyr kriget och landar i ett kallt och oförstående Finland hyllades som en strålande debut när den kom ut år 2014 och har också översatts flitigt till andra språk.
  I Nationalteaterns uppsättning står modern Emines och sonen Bekims utvecklingshistorier i fokus.
  Vem definierar oss – vi själva eller de förväntningar som ställs på oss?
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Magisk, smärtsam, klok, djärv – Pajtim Statovcis roman om den kosovoalbanska familjen som flyr kriget och landar i ett kallt och oförstående Finland hyllades som en strålande debut när den kom ut år 2014 och har också översatts flitigt till andra språk.
  I Nationalteaterns uppsättning står modern Emines och sonen Bekims utvecklingshistorier i fokus.
  Vem definierar oss – vi själva eller de förväntningar som ställs på oss?
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä