Kulturklipp

Teaterrecension: 2081 – Storebror härskar och säljer ut Finland

 • 11 min
 • ei kuunneltavissa

I RyhmisNuorets fräscha version av George Orwells klassiker 1984 fungerar den bitska samtidssatiren som avstamp för en dyster framtidsdystopi.
Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

Lähetykset

 • to 17.5.2018 20.00 • Yle Areena

Jaksot

 • De senaste åren har den rysk-judiska kulturen fått ett rejält uppsving i Ryssland. I Moskva t.ex. finns idag ett flertal judiska skolor, synagogor, kulturcentrum, klubbar, bokhandlar och inte minst förlag som ger ut litteratur med judiska teman.

  En inblick i på vilka sätt olika judiska teman behandlas i den ryska litteraturen idag kan man få i den pinfärska antologin ”Strykjärn och diamanter. Judiska berättelser i samtida rysk prosa”. Antologin är sammanställd av Kristina Rotkirch och hon har också översatt en del av texterna. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Sexualiteten är inget människan kan stänga av men hur förhåller den sig till omständigheterna? Installationen Sex and the Sea skildrar sjömännens fantasier till havs och den verklighet som väntar dem i hamnarna. Saskia Boddeke och Peter Greenaway har skapat en helhet som också får betraktaren att reflektera över sina egna normer.
  Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

 • Vi omges av buller och brus, och smarta apparater förser oss med ljud och yttre stimulus 24/7. Det blir allt svårare att koppla loss för att koppla av. Samtidigt ökar vårt behov av tystnad - det är olika retreater, joga-, mindfullness- och digitala avvänjningskurser ett bevis på. Ljudforskaren Outi Ampuja propagerar för tysta rum i vardagen. Marit Lindqvist och Hannah Norrena diskuterar tystnadens olika dimensioner i Vega Dag 18.06.2018.

 • I Ryhmäteatteris uppsättning av Ken Keseys Gökboet på Sveaborg råder inget tvivel om vad berättelsens psykiatriska sjukhus representerar, parallellen till dagens samhälle är uppenbar. I Juha Kukkonens regi viner piskan över såväl maktmissbruk som flathet.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • I vår är Fredrik Hertzberg aktuell med den första biografin över Gunnar Björling – en av den finlandssvenska modernismens portalfigurer. ”Mitt språk är ej i orden. Gunnar Björlings liv och verk” heter boken, och Marit Lindqvist stämde träff med Fredrik Hertzberg för att få veta vad det är som fascinerar honom med både Björlings poesi och Björling som person.

 • “I don’t mind living in a man’s world, as long as I can be a woman in it.” Med cirka trehundra föremål, lånade ur samlaren Ted Stampfers kollektion, tecknar museicentret Vapriikki porträttet av en viljestark kvinna som ville utveckla både sig själv och samhällets syn på vad kvinnor kan och får göra.
  Redaktör: Christel Pettersson.

 • Ebban är ett prenumerationsbaserat skolbibliotek på nätet som erbjuder skolelever och lärare tillgång till tusentals svenskspråkiga böcker som e-böcker och ljudböcker. Tillsvidare är utbudet av finlandssvenska böcker rätt litet, men projektledaren Erik Berglund och bibliotekarien Mikael Gros hoppas kunna engagera också de finlandssvenska förlagen i högre grad. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Anna Maria Lenngrens författarskap är väldokumenterat men det är inte mycket hennes biografer har haft att utgå ifrån i sina försök att teckna ett helporträtt av författaren själv. I Gunnar Artéus lilla bok Anna Maria Lenngren. Ett kvinnoliv mejslas bilden fram mot bakgrunden av tidens sociala och politiska förhållanden.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • När man en gång gått in i kriget kan man aldrig komma ut ur det igen. Det finska inbördeskriget 1918 kommer att definiera och påverka de danska frvilliga tvillingbröderna Ib och Kajs liv och följa dem under resten av deras liv. Marit Lindqvist presenterar Kim Leines roman "Avgrunden" i Vega Dag 30.05.2018, programvärd är Hannah Norrena.

 • Carl var 25 år gammal när han dog en plötslig och våldsam död. I boken ”Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka” skriver författaren Naja Marie Aidt om smärtan, sorgen och saknaden efter sin son. Marit Lindqvist presenterar boken i Vega Dag 28.05.2018 programvärd är Peter Fahllund.

 • I dag tar de flesta av oss bilder med mobilkameran på den där underbara stranden eller den där pittoreska marknaden och laddar upp dem på sociala medier istället för att skicka en personlig och handskriven hälsning på ett vykort. Annat var det förr. Om vykort förr och nu i Vega Dag 24.05.2018 - redaktör är Marit Lindqvist och programvärd är Hannah Norrena.

 • Johanna Grönqvist, Thomas Silén och Anne Hietanen ger de bästa TV-tipsen just nu.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä