Kulturklipp

Månadens TV-seriesamtal

 • 32 min
 • toistaiseksi

Johanna Grönqvist, Thomas Silén och Anne Hietanen ger de bästa TV-tipsen just nu.

Lähetykset

 • ke 16.5.2018 19.22 • Yle Vega

Jaksot

 • Peter Steggo jobbar som minoritetssamordnare vid Umeå kommun.
  Det betyder att han har hand om de samiska frågorna, till exempel dagvård och äldreomsorg på samiska, i kommunen, men det var långt ifrån självklart att han skulle hamna där.
  Redaktör Elin Willows

 • På vilket sätt formar det en människa att växa upp på en ö? Vad är ön för en plats? Pplats är en onlinepublikation och utställning som undersöker det här genom konstnärliga, akademiska och histioriska perspektiv. Du själv kan bidra!

  Konstnären och fotografen Nayab Ikram är kurator och uppvuxen på Åland och berättar om skapandet av en alternativ encyklopedi.

  Hannah Norrena intervjuar.

 • I "Hunger. Historien om (min) kropp" skriver Roxane Gay om hur ett sexuellt övergrepp kommit att prägla hela hennes liv. När Roxane var 12 år gammal blev hon våldtagen av en kille hon var förälskad i och killens kompisar. Det var otänkbart för henne (en ordentlig flicka med katolsk uppfostran) att yppa ett ord om detta till någon. I 25 år hemlighöll hon övergreppet allt medan skammen och skulden växte sig större och större – liksom hennes kropp. Det enda som kunde bedöva smärtan och trösta i sorgen var mat. Marit Lindqvist pratar om boken i Vega Dag 27.07.2018 tillsammans med programvärden Thomas Silén.

 • Den 17 juli 1936 bröt det spanska inbördeskriget ut, ett krig som pågick till den 1 april 1939 och skördade 500 000 människors liv. Kriget lockade många frivilliga runtom Europa som framför allt ville strida på republikanernas sida i det som man såg som kampen mot fascismen. En av de frivilliga svenskarna var syndikalisten Ingemar från Gävle. I romanen "Solidärer" skriver Anna Jörgensdotter om krig, klasskamp och kärlek. Marit Lindqvist presenterade boken i Vega Dag 17.7.2018, programvärd var Jukka Isojoki.

 • På 1960-70-talet skrev Gösta Ågren, Lars Huldén och Claes Andersson poesi med socialt engagemang. I likhet med andra författare strävade de efter att öppna poesin mot vardagen, samhället och politiken. Lyrikens förhållande till ideologier, inte minst vänsterrörelsen, var ofta föremål för debatt. I boken ”Dikt och ideologi” lyfter Anna Möller-Sibelius fram en fängslande men förbisedd period i den finlandssvenska poesins historia. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Vem vill inte bli snyggare, smartare, effektivare och mer hälsosam? Självhjälpsindustrin är en mångmiljardbusiness som lever på vårt missnöje och vår ängslighet. Under ett år gav sig ekonomerna och författarna Carl Cederström och André Spicer in för att förbättra olika delar av sin tillvaro med hjälp av ett antal självhjälpstekniker - från produktivitet och sex till kropp och andlighet. Deras resa kan man ta del av i boken "Den vilda jakten på ett (bättre) jag". Marit Lindqvist presenterar boken i Vega Dag 9.7.2018, programvärd är Jukka Isojoki.

 • Hur mår den samiska lyriken idag och vad skriver samiska poeter om? Kaisa Ahvenjärvi forskar i samtida samisk lyrik och hon beskriver samisk lyrik som mångskiftande, gränsöverskridande och spännande. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Lägga ner eller satsa på webben? De inlandssvenska kulturtidskrifterna är oroade för framtiden. Våra tidskrifter är seglivade, men frågan är om de också är livskraftiga idag när utmaningarna hopar sig med indragna eller sänkta bidrag, en sviktande prenumerantbas och ökade distributionskostnader. Redaktör Marit Lindqvist gästade Hannah Norrena i Vega Dag.

 • De senaste åren har den rysk-judiska kulturen fått ett rejält uppsving i Ryssland. I Moskva t.ex. finns idag ett flertal judiska skolor, synagogor, kulturcentrum, klubbar, bokhandlar och inte minst förlag som ger ut litteratur med judiska teman.

  En inblick i på vilka sätt olika judiska teman behandlas i den ryska litteraturen idag kan man få i den pinfärska antologin ”Strykjärn och diamanter. Judiska berättelser i samtida rysk prosa”. Antologin är sammanställd av Kristina Rotkirch och hon har också översatt en del av texterna. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Sexualiteten är inget människan kan stänga av men hur förhåller den sig till omständigheterna? Installationen Sex and the Sea skildrar sjömännens fantasier till havs och den verklighet som väntar dem i hamnarna. Saskia Boddeke och Peter Greenaway har skapat en helhet som också får betraktaren att reflektera över sina egna normer.
  Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

 • Vi omges av buller och brus, och smarta apparater förser oss med ljud och yttre stimulus 24/7. Det blir allt svårare att koppla loss för att koppla av. Samtidigt ökar vårt behov av tystnad - det är olika retreater, joga-, mindfullness- och digitala avvänjningskurser ett bevis på. Ljudforskaren Outi Ampuja propagerar för tysta rum i vardagen. Marit Lindqvist och Hannah Norrena diskuterar tystnadens olika dimensioner i Vega Dag 18.06.2018.

 • I vår är Fredrik Hertzberg aktuell med den första biografin över Gunnar Björling – en av den finlandssvenska modernismens portalfigurer. ”Mitt språk är ej i orden. Gunnar Björlings liv och verk” heter boken, och Marit Lindqvist stämde träff med Fredrik Hertzberg för att få veta vad det är som fascinerar honom med både Björlings poesi och Björling som person.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä