Puheen Aamu

Keskiviikon lähetys

 • 45 min
 • ei kuunneltavissa

Puheen aamu - aina kiinnostava. Rohkeus ei ole sitä, ettei pelkää vaan että toimii pelosta huolimatta. Aamun teemasta omakohtaista kokemusta on laulaja Jannika B:llä, joka vuosikymmenen alussa jätti vakinaisen työpaikan, parisuhteen ja rivitalopätkän lähtiessään tavoittelemaan unelmaansa musamaailmassa.

Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

Lähetykset

 • ke 6.6.2018 6.59 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kymmenisen vuotta sitten Kanadasta startanneen Nollapäästöpäivän alkuperäinen tavoite oli tarjota maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden kulutuksesta. Nyt päivän tavoitteena on saada ihmiset miettimään omaa hiilijalanjälkeään ja puolittamaan oman kulutuksensa kymmenen vuoden kuluessa.

  Ympäristöystävälliset vaihtoehdot tulevat houkuttelevaksi kuten sähköauto, joka on saanut myös luksusleiman.

  Vähäpäästöisemmästä elämästä ja siitä, miten se saavutetaan olivat Puheen Aamussa puhumassa Open ilmasto -oppaan kirjoittanut ilmastokouluttaja Pinja Sipari ja Nollapäästöpäivän koordinaattori Sari Siitonen.

  Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa on avattu Kalasatamassa. Perjantaina on Kansainvälinen Nollapäästöpäivä. Nyt koulunsa aloittavat lapset tulevat elämään paljon vähäpäästöisempää elämää kuin mitä tällä hetkellä eletään. Vieraina yhdeksän jälkeen ovat Open ilmasto-oppaan kirjoittanut ilmastokouluttaja Pinja Sipari ja Nollapäästöpäivän koordinaattori Sari Siitonen.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Kenian aavikolla sijaitsee Dadaabin pakolaisleiri, jota Somalian sotaa paenneet ihmiset ovat asuttaneet jo 27 vuoden ajan. Alueesta on muodostunut laaja kaupungin kaltainen hökkelikylä, jonka yksi valopilkuista on vaatimaton elokuvateatteri. Paluuta kotimaahan Somaliaan tai uudelleensijoitusta pakolaistatuksella länsimaihin toivovat ihmiset elävät eräänlaisessa pitkittyneessä välitilassa, johon lievitystä tuovat uskonnon, yhteisön sekä päihteiden lisäksi myös elokuvat.

  Kati Juurus on leiristä sekä sen elokuvateatterista Cinema Dadaab -nimisen dokumentin. Musiikit dokumenttiin on loihtinut pitkän linjan jazz- ja soul-muusikko Jimi Tenor. He vierailivat Puheen Aamussa kertomassa Cinema Dadaabin tarinaa sekä sitä, kuinka suurta roolia kulttuuri ja media näyttelee kurjuuden ja puutteen keskellä.

  Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Jännityskirjallisuus houkuttaa myös lapsia - millaisia ovat alakouluikäisille suunnatut dekkarit. Keniassa yhdellä maailman suurimmista pakolaisleireistä unelmia ruokkivat vaatimattomassa elokuvateatterissa esitetyt elokuvat. Yhdeksän jälkeen vieraina ovat dokumenttielokuvan Cinema Dadaabin ohjaaja Kati Juurus ja dokumenttiin musiikin säveltänyt Jimi Tenor.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Afrikka tarjoaa rajattomat mahdollisuudet yrittäjille. Afrikan valloittajat on kehitysyhteistyömiesten Pasi Nokelaisen ja Esa Salmisen kirjoittama kirja suomalaisista yrityksistä mahdollisuuksien mantereella.

  Herrat olivat Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraina.

 • Kirjailija Antti Tuomaisen Mies joka kuoli -kirja on noussut kriitikoiden ja lukijoiden suosikiksi ulkomailla. Britanniassa palkintoehdokkuuksilla huomioidusta dekkarista otettiin Saksassa juuri kolmas painos. Teoksen käännösoikeudet on myyty saksan- ja englanninkielisen maailman lisäksi Ranskaan, Puolaan ja Tsekkiin. Nyt Tuomaiselta on ilmestynyt uusi dekkari nimeltä Pikku Siperia.

  Mikä on Tuomaisen menestyksen salaisuus? Ja miten kansainvälinen läpimurto tehdään suomalaiskirjailijana?

  Antti Tuomainen, Vuoden johtolanka -palkittu jännityskirjailija ja yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoita, jonka teoksia on julkaistu 28 maassa vieraili Puheen Aamussa.

  Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Toimittaja Timo Korpi laittoi itsensä vuoden ilmastopaastolle ja aikoo tiputtaa hiilidioksidipäästönsä kahteen tonniin. Antti Tuomaisen dekkarit keräävät maailmalla kehuja niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Yhdeksän jälkeen Tuomainen kertoo, miksi suomalainen dekkari kiinnostaa ulkomailla.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Kevytyrittäjyys - mitä se tarkoittaa ja kenelle sopii? Afrikka tarjoaa rajattomat mahdollisuudet yrittäjille. Afrikan valloittajat on kehitysyhteistyömiesten kirjoittama kirja suomalaisista yrityksistä mahdollisuuksien mantereella. Yhdeksän jälkeen vieraina ovat Pasi Nokelainen ja Esa Salminen.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Muusikko Mariska on tehnyt taiteen suhteeen uuden aluevaltauksen joka on lastenrunous. Runokirja on nimeltään Määt ja Muut - Runoja eläimistä ja ihmisistä. Kirjassa seikkailee tyttö nimeltä Siiri, joka tapaa erilaisia eläimiä joilla on hyvin inhimillisiä ongelmia ja piirteitä, joiden takia he ovat välillä väärinymmärrettyjä.

  Runokirjan lähtökohdista sekä sen tematiikasta olivat Puheen Aamussa kertomassa Mariska itse sekä toinen kirjan kuvittaja Reetta Niemensivu. Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

  Kuva: Otto Virtanen / Tammi kustantamo

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Flunssakausi kaataa jo jengiä - miten vastustaa tautia? Muusikko Mariska pettyi lastenrunokirjoihin ja teki oman. Yhdeksän jälkeen vieraana on Mariska ja Reetta Niemensivu, toinen kirjan kuvittajista.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Tilojen ja rakennettujen ympäristöjen hyvinvointi- ja terveysvaikutusten uskotaan kasvavan merkittäväksi ilmiöksi lähitulevaisuudessa. Tähän uskoo tilasuunnittelija ja luova johtaja Heini Lehtinen, joka luo uraa Brysselissä tilasuunnittelun ja -tutkimuksen parissa.

  - Monet fyysiset, psyykkiset ja emotionaaliset ongelmat juontavat juurensa yksilön käyttäytymisen lisäksi ympäristöllisiin ja sosiaalisiin syihin. Ympäristöt, joissa elämme, eivät usein tue hyvinvointiamme ja terveyttämme.

  Lehtinen vieraili Puheen Aamussa puhumassa siitä, millainen ympäristö on mielen kannalta optimaalisin entä millainen koti edistäisi terveyttä

  Linda Vettanen ja Jere Pehkonen haastattelivat.

 • Politiikkaradion spin-off Puheet päreiksi on jo noin sadan jakson ajan ruotinut politiikan kieltä tarkasti unohtamatta kuitenkaan huumoria. Tapio Pajunen on analysoinut politiikan sanoja yhdessä dosentti Vesa Heikkisen kanssa vuodesta 2013 lähtien.

  Juhlalähetyksen kunniaksi herrat olivat Puheen Aamun vieraina kertomassa, miten politiikan kieli on tässä viiden vuoden aikana muuttunut.

  - Kielenkäyttö on tullut populistisemmaksi eli se on kärjistävää, yleistävää, mustavalkoista kielenkäyttöä. Siinä eivät tietysti poliitikot ole ainoita toimijoita, mediapuolellakin tämä homma osataan, toteaa Heikkinen.

  - Monet politiikan sanat liittyvät nykyään johonkin kohuun. Niitä on paljon ja suurin osa niistä on äärimmäisen lyhytkestoisia. Kun puolen vuoden välein teemme Vesan kanssa koontia niin saamme todellisia ahaa-elämyksiä, että tällainenkin kohu oli josta peräti viikko paasattiin, kertoo Pajunen.

  Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen haastattelevat.

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä