Radio Suomi Mikkeli

Kun pikavipit ja kulutusluotot vievät yöunet, velkaneuvoja osaa auttaa

 • 7 min
 • toistaiseksi

Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

Lähetykset

 • ti 15.5.2018 8.31 • Yle Radio Suomi Mikkeli

Jaksot

 • Neste Mikkelin yrittäjä Janne Rintala kertoi, millaisia vaikutuksia koronaviruksella on huoltoaseman pyörittämiseen. Hallituksen suunnittelema ravintoloiden sulkeminen aiheuttaa epävarmuutta, mutta Rintala kertoo, että heillä on suunnitelmat selvillä sulkupakon varalle. Myös polttoaineen hinta on laskenut merkittävästi mittareilla, mutta onko autoja liikkeellä halvan bensan perässä? Juuso Kääriäinen haastattelee.

 • Gigantin Mikkelin myymälän myyntipäällikkö Joonas Wahlert oli yllättynyt, kuinka kovaa myynti kasvoi jääkaappien ja tietokoneiden osalta viikon aikana. Joidenkin osalta kasvua oli jopa 400%, Nyt on jo kauppa hieman normalisoitunut. Jouni Kirvesmies tapasi Joonas Wahlertin tiistaina.

 • Mikkeliläinen 7-kymppinen Antti-Pekka Männistö on harmissaan siitä, että ohjeet ikäihmisen toivottuun käyttäytymiseen nyt kriisin aikana ovat aivan liian epäselvät, niitä ei ole koordinoidusti kasattu. Toinen sanoo toista ja toinen toista. Miltä liikunnallisesta miehestä tuntuu, kun vapautta on rajoitettu? Jouni Kirvesmies tapasi Männistön perjantaina.

 • Toimet koronavirusta vastaan ovat muuttaneet arkeamme merkittävästi ja ennakoimattomasti edellisten päivien aikana. Mutta kuinka virus voisi muuttaa elämää Etelä-Savossa, Suomessa ja maailmassa epidemia-aallon jälkeen? Ruralia-institutin tutkimusjohtaja, dosentti Torsti Hyyryläinen kertoo, että maaseutu saattaa hyötyä muuten valitettavasta tilanteesta. Poikkeukselliset ja ulkopuoliset uhat voivat yhdistää kansaa, mutta voisiko tästä löytyä Mikkelin ja Savonlinnan sotekiistan yhteinen sävel? Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Kirkkoveneillä on tänä kesänä neljä SM-lähtöä. Ongelmaksi kirkkoveneiden osalta tulee soutajien määrä. Kaikista seuroista ei saa joukkuetta kasaan. Olisiko yksi vaihtoehto saada soutajat eri seuroista? Puuvenejaosto on tätä asiaa vastaan. Jouni Kirvesmies tapasi Esko Kotivuoren Joroisissa. Esko oli henkeen ja vereen saakka soutumiehiä.

 • Eurofins Viljavuuspalvelussa valmistaudutaan maalis-huhtikuun vaihteessa alkavaan maanäyteruuhkaan. Ruuhkan arvellaan kestävän toukokuun loppuun asti. Viljavuuspalvelussa käsitellään noin 100 000 näytettä vuosittain ja viljavuustutkimuksilla on tärkeä rooli maataloudessa. Sari Ursinin haastattelussa agronomi Venla Jokela ja agrologi Virpi Saksa Viljavuuspalvelusta.

 • Pieksämäkeläinen Usko Ylönen on tehnyt yrittäjänä sahurin töitä jo 40 vuotta. Usko uskoo, että kenttäsirkkelöinti on katoava luonnonvara, vaikka Suomi rakennettiinkin kenttäsirkkeleiden voimalla. Työ on tosi rankkaa ja sahapuulle tulleet lujuusluokituksetkin haittaavat. Tämän kertainen sahauskeikka ei alkanutkaan totutulla tavalla. Jouni Kirvesmies tapasi Usko Ylösen Jäppilässä.

 • Mikkelin keskussairaalassa etsitään uusia äidinmaidon luovuttajia. Luovuttajatarpeesta on ilmoitettu Essoten some-kanavissa ja sieltä kautta kaksi äitiä ilmoittautuikin mukaan. Lisää kuitenkin tarvitaan, sillä sairaalan pakkasessa on tällä hetkellä parikymmentä kiloa äidinmaitoa, kun tavoite olisi 50 kiloa, kertoo äidinmaitokeskuksesta dieettikokki Riitta Tuominen. Sari Ursin haastattelee.

 • Olli Marjalaakso aloittaa Mikkeli-myyjänä 16. maaliskuuta. Nimikkeensä mukaisesti hän myy Mikkeliä sijoittumispaikkana yrityksille ja tuotteistaa kaupunkia tapahtumapaikkana. Marjalaaksolla on selvät näkemykset siitä, mitkä Mikkelin vahvuudet ovat ja kuinka kaupungista saadaan vetovoimaisempi. Kaikki lähtee hänen mukaansa yhteishengestä, jonka parantamisen jälkeen voidaan saada tuloksia aikaan. Itse myyntityö on varsin näkymätöntä kaupunkilaiselle, tulokset sen sijaan ovat. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Liikunnanohjaajakoulutuksen opettajat Jouni Korhonen ja Mika Tenhu sekä kouluhyvinvointiin suuntautuneen sosionomikoulutuksen opettaja Olli "Opa" Rissanen aloittivat työnsä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella maaliskuun alussa. Savonlinnasta valmistuu jatkossa Xamkin kouluttamia kouluhyvinvointiin suuntautuneita sosionomeja, liikunnanohjaajia ja turvallisuusalan asiantuntijoita. Vuotuisia aloituspaikkoja on kaikkiaan 150.
  Uudet koulutusalat valittiin tarkasti muun muassa niiden harvinaisuuden perusteella. Esimerkiksi kouluhyvinvointiin suuntautuvaa sosionomikoulutusta ei ole tarjolla missään muussa suomalaisessa ammattikorkeakoulussa.
  Kati Rantala tapasi Jouni Korhosen (vas.) ja Opa Rissasen Xamkin Savonlinnan kampuksella.

 • Mikkelin kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Kati Häkkinen harmittelee sitä, että Suomen kaupungit muistuttavat liikaa toisiaan. On toriparkkia ja uutta hotellia. Mutta jotain muutakin pitää kaupunkien keskustoissa löytyä. Tällä Häkkinen tarkoittaa iloisia, hymyileviä ihmisiä. Jouni Kirvesmies tapasi Kati Häkkisen perjantaina 6. maaliskuuta, päivää ennen Mikkelin huikeaa 182 v. synttärijuhlaa jota vietetään lauantaina torilla saunoen.

 • Mikkelin kaupunki on lakkauttamassa kaikki ryhmäperhepäiväkotinsa vuoden 2021 loppuun mennessä. Rahulassa on aktivoiduttu oman päiväkodin säilyttämiseksi. Lapsia Rahulassa ryhmikseen riittää tulevinakin vuosina. Sari Ursinin haastateltavana on kolmen lapsen äidit Anne-Mari Laukkanen ja Henna Seppänen.

 • Jokaisella rakennuksella on julkisivu, jonka kaikki voivat nähdä. Mikkeliläisen arkkitehdin Jaakko Merenmiehen ura on kestänyt jo 40 vuotta. Hänen kädenjälkensä on piirtynyt muun muassa Mikkelin katukuvaan. Rakennus säilyy katukuvassa pitkään. Kuinka arkkitehti kokee jäävänsä historiaan? Entä kuinka hän suhtautuu purettaviin rakennuksiin? Jaakko Merenmiestä haastattelee Juuso Kääriäinen.

 • Mikkelissä Rantakylän uusi yhtenäiskoulu on ollut käytössä syksystä saakka. Rakennus on antanut koulunkäynnille ihan uuden ilmeen ja toimintamallin. Millaisia kokemuksia ja mielipiteitä uudet tilat herättävät? Sari Ursinin haastattelussa ovat rehtori Hanne Lahtinen sekä 9-luokkalaiset Aapo Randelin ja Karla Kuivalainen.

 • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk käynnisti kilpailun tammikuussa, jossa on tarkoitus visualisoida Jean Sibeliuksen 3. sinfonia. Kilpailu käydään Suomen ja Venäjän välillä. Voittajateokset esitellään 2020 kesällä Mikkelin Musiikkijuhlilla. Kilpailu päättyy maaliskuun lopussa. Jouni Kirvesmies tapasi projektipäällikkö Heini Haapaniemen Xamk:n Kouvolan kampuksella.

 • Sulkamaja paloi maan tasalle helmikuun alussa Sulkavalla. Rakennuksessa aloitettiin majoitustoiminta vuonna 2013.
  Sulkamajan omistajat Tarja Lindberg ja Janne Kokko olivat remontoineet rakennusta vuosittain ja juuri, kun paikat alkoivat olla toivotussa kunnossa, rakennus paloi. Samalla paloi myös seitsemän vuoden elämäntyö. Katseet on kuitenkin jo käännetty tulevaisuuteen. Janne Kokkoa haastattelee Sari Ursin.

 • Savonlinnassa vietettiin torstai-iltana koulujen talvilomaa hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla: discovalojen välkkeessä jäähallissa. Ensimmäistä kertaa kaupungissa järjestetty lasten jäädisco oli hyväntekeväisyystapahtuma, jonka pääsylippujen tuotto meni lasten ja nuorten harrastustoimintaa tukevalle paikallisyhdistykselle. Tapahtuman järjestivät savonlinnalaisen jääkiekkoseuran SaPKon pelaajat Juuso Forsström ja Julius Marva opiskeluihinsa liittyvänä näyttötyönä. Kati Rantala tapasi Tanhuvaaran urheiluopistossa opiskelevat jääkiekkoilijat ja eskari-ikäiset jäädiscoilijat Lotta ja Lauri Mannosen.

 • Mikkelin Keskusbaarissa käydään perinteistä baaritietovisaa joka keskiviikkoilta. Hannu Kallio ja Milko Portti ovat vetäneet KB:n tietovisaa yli kymmenen vuotta. Entinen visajuontaja Hannu Kallio teki paluun entiseen hommaansa tullessaan sijaistamaan nykyistä juontajaa Milko Porttia talvilomaviikon kierrokselle. Tietovisan juontajat kehittelevät kisassa kuultavat kysymykset itse. Millainen on heidän mielestään hyvä tietokilpailukysymys ja onko tieto valtaa tänä internetin aikakautena? Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Mikkeliläiset Tuomo Kirjalainen ja hänen puolisonsa Hanna Lehtonen vievät neljä vuotiaan karjalankarhukoira Topin ensimmäistä kertaa koiranäyttelyyn maaliskuun puolessa välissä. Kerta on ensimmäinen myös Tuomolle ja Hannalle. Jouni Kirvesmies kävi tutustumassa Topi-koiraan torstaina Mikkelin Rahulassa.  Aluksi Tuomon isä Kalevi kertoo karhukoirista...

 • Metsähallituksen hoitamille valtion suojelualueille tehtiin vuonna 2019 yli 7 miljoonaa käyntiä. Luvussa ovat mukana kansallispuistojen lisäksi valtion retkeilyalueet ja muut virkistyskäytöllisesti merkittävät suojelualueet ja retkeilykohteet.
  Repoveden kansallispuistossa käyntimääriä oli viime vuonna 126 600, kun määrä huippuvuonna 2017 oli 172 000. Repovedeltä väkeä on liikkunut koko talven ja kämpät ovat olleet täynnä. Tähän on varmaan osin vaikuttanut se, että Lapinsalmen uusi silta on talvikäyttöinen. Sari Ursin kävi Repovedellä retkellä Mäntyharjun Reissupolun puheenjohtaja Jorma Mäkisen kanssa.

 • Kangasniemeläinen metsäalan yrittäjä kertoi toimittajallemme Jouni Kirvesmiehelle alkuviikosta, etteivät metsähakkuut ole menneet täysin putkeen tänä talvena. Syksyllä 2019 korjuukelit eivät olleet suotuisia. Huono talvi ja lakot eivät ole tilannetta helpottaneet. Talven aikana puuta on hakattu hiljalleen ja nyt sitä on niin paljon teiden varsilla, että aikaa menee taas, ennen kuin ne on saatu kuljetettua ja sahattua. Kuluva viikko on lähes täydellisesti kuollut puuhakkuiden osalta, kertoo yrittäjä.
  Jouni Kirvesmies kävi tapaamassa Metsä-Weljien yrittäjää Antti Ihalaista. Ihalainen on myös Etelä-Savon koneyrittäjien puheenjohtaja. Kohta alkava kevät ratkaisee kaikki. Nyt parhaillaan raivataan sähkölinjaa ja työtä on vielä jäljellä reilun kuukauden verran. Jos uusia korjuu-urakoita ei löydy joudun irtisanomaan kaikki työntekijäni, harmittelee Ihalainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä