Radio Suomen Päivä

Räiskintäpelienkin ikärajoissa voi joustaa, mutta kannattaako se?

 • 9 min
 • toistaiseksi

Miten tietokone- ja mobiilipeleihin määritellään ikärajat?

Monessa perheissä esimerkiksi huippusuositun ja alle 12-vuotiailta kielletyn Fortniten pelaaminen on melkoisen väännön aihe, koska "kaikki muut pelaavat". Onko todella näin ja voiko pelien ikärajoissa joustaa, jos leffojenkin voi?

Mediakasvatuksen asiantuntija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista KAVIsta sanoo, että liian pienenä väkivaltapelejä pelanneet saattavat nähdä esimerkiksi painajaisia. Jokaisen vanhemman pitää arvioida lapsensa reagointia ja miettiä sen jälkeen, kannattaako jousto.

Tossavainen muistuttaa myös, että pelaaminen on olennainen osa nykyjunnujen elämää, eikä mitenkään huonompi harrastus kuin vaikkapa piirtäminen. Kokonaisuus ratkaisee. Kahden tunnin peliaikaa on turha enää tuijottaa.

Lähetykset

 • pe 25.5.2018 11.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Viesker 30 vuotta - maailman suurimmat hevosen syntymäpäiväjuhlat ravataan tänään Jyväskylän Killerissa. Toimittajana Tenho Tornberg.

  Unelmien uimaranta löytyy Tohmajärveltä. Henrietta Nyberg käy katsomassa, mitä rannalta löytyy.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Jari Aarnio sai 10 vuoden tuomion myös Helsingin hovioikeudesta. Miten oikeusoppinut kommentoi vuosia kestänyttä ja nyt päätöksensä saanutta oikeustapausta?

  Suomen EU-puheenjohtajuustavoitteet. Ilmastotavoitteet ovat ykkösenä, miltä muun muassa nämä näyttävät suomalaisen liike-elämän näkökulmasta? Elinkeinoelämän keskusliiton EU-asiaoiden johtaja asiantuntija Janica Karjula kommentoi.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu isännöi kansainvälistä metallimusiikin tutkimuskonferenssia. Modern Heavy Metal -konferenssissa pohditaan musiikin, artistien ja kulttuurin autenttisuutta ja kaupallista houkuttelevuutta. Tapahtumasta kertoo akatemiatutkija Toni-Matti Karjalainen Aalto-yliopistosta. Toimittajana on Mira Stenström.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Mikä saa ihmisen muuttamaan Australiasta matkailualan yrittäjäksi Tuuriin? Haastattelussa Kiinan ja Australian kautta Etelä-Pohjanmaalle päätynyt Ari Haukka. Hänet tapasi Mirva Ekman.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Pohjoismaisten energiamarkkinoiden tulevaisuutta selvittänyt raportti on julkistettu. Raporttia esittelee Risto E.J. Penttilä.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Ilmalämpöpumput tulevat helteiden myötä mieleen monelle. Tänä kesänä on puhuttu erityisesti lämpöpumppujen sopivuudesta kerrostaloasuntoihin. Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kertoo mitä pitää muistaa pumpun hankkimista suunnitellessaan.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • ISIS-taistelijoiden perheenjäsenten auttaminen on puhuttanut paljon viime viikkoina. Miten tilanne voidaan ratkaista? Haastattelussa sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi.
  Millainen puheenjohtajakisa Keskustaan on tulossa, ex-puoluesihteeri Pekka Perttula kommentoi.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Kieltolaki tuli 100 vuotta sitten voimaan Suomessa. Helsingin kaupunginmuseon tuottaja Jere Jäppinen kertoo kieltolain vaikutuksen olennaisimmat.

  Miten pelastaa kastunut kännykkä? Korjaaja Jukka Häyrinen antaa vinkit. Emilia Korpela kyselee.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Majoitus - ja ravintola-alalla eletään kesälomakaudella vuoden vilkkainta aikaa ja jo alkuvuodesta alalla on puhaltanut myötätuuli. Toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo lisää alan kuulumisista. Kaija Kellman haastattelee.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Sahtimestari tuntee hyvän sahdin salat. Asko Huillan mielestä hyvä sahti on tummaa ja vahvaa. Janakkalainen sahtimestari kertoo, että suomalaista sahtia arvostetaan myös ulkomailla. Toimittajana Kati Turtola.

  Millainen ravintolaruoka maistuu parhaiten? Majoitus- ja ravitsemusalan liitto julkaisee tänään aiheesta tilastoja, mutta mitä tuumivat kansalaiset? Kaija Kellman kävi kysymässä.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Nuorten kannabiksen käytöstä maalataan synkkää kuvaa, vaikka suurin osa nuorista ei ole koskaan pössytellyt. Miten kannabiksesta pitäisi puhua? Toiminnanjohtaja Janne Paananen YAD rystä on haastattelussamme.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Lämmin sää kypsyttää mansikoita vauhdilla. Avomaalta saadaan jo myös monia varhaisvihanneksia. Kuivuus kiusaa viljaa paikoin, tämä selviää tuoreesta Pro Agrian kasvutilannekatsauksesta. Johtava asiantuntija Sari Peltonen kertoo lisää.

  Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen asiattomuuksista on jaettu tuomioita hovioikeudessa. Yksi osallistuneista oli Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi. Henrietta Nyberg haastatteli.

  Millaisen puheenjohtajan Keskusta saisi Antti Kaikkosesta, ja mitä puolustusministeri ajattelee esimerkiksi USAn ja Iranin kiristyneistä väleistä? Toimittajana Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa Jari Aarnion kymmenen vuoden tuomion muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista.
  Hovioikeuden saamat uudet todisteet vahvistivat käräjäoikeuden aiemmin tekemää johtopäätöstä, että Aarnio on ollut niin sanottu Pasilan mies, joka toi maahan ja levitti noin 800 kiloa hasista vuosina 2011-2012.
  Hovioikeus katsoi, että entinen Helsingin huumepoliisin päällikkö Aarnio syyllistyi viiteen törkeään huumausainerikokseen sekä törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen ja lukuisiin virkarikoksiin.
  Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta arvioi, että Aarnion rikosvyyhti on poikkeuksellinen Suomen rikoshistoriassa.

 • Hiki on ja viilentyä pitäisi - kesän ensimmäiset helteet takasivat sen, että ilmalämpöpumppujen asentajilla on ollut hommia ruuhkaksi asti. Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen on Sanna Pikkaraisen ja Matti Ylösen haastateltavana. Hirvonen kertoo, millaiseen taloon ja asuntoon ilmalämpöpumppu sopii, sekä vähän myös siitä kuinka ilmalämpöpumput saapuivat Suomeen. Hirvonen arvioi, että hän asensi kotiinsa Suomen ensimmäisen ilmalämpöpumpun.

 • Maailmalla asenteet kannabista kohtaan löystyvät, mikä näkyy myös Suomessa, sanoo Youth Against Drugsin toiminnanjohtaja Janne Paananen. Hänestä asenteet ovat jopa järkevöityneet.
  Huumeiden käytön haitat kasaantuvat herkästi niille, joilla menee muutenkin huonosti.
  Miten vanhempien kannattaisi reagoida, jos oma lapsi jää kiinni kannabiksen käytöstä? Entä miten huumevalistusta kannattaisi antaa? Näistä asioista Paanasta haastattelivat Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.
  Kuva: Arindam Banerjee / AOP

 • Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Laura Mäntylä määrittelee itsensä muunsukupuoliseksi.
  Raamattua voidaan hänen mukaansa tulkita monin tavoin. Hänen mukaansa seksuaalivähemmistöjen identiteetin kieltäminen on hengellistä väkivaltaa, joka voi jättää syviä arpia. Näitä henkilöitä Mäntylä pyrkii työssään tukemaan.
  Mäntylää haastattelivat Mira Stenström ja Matti Ylönen.
  Kuva: Berislav Jurišić / Yle

 • Tukholmalainen Maziar Farzin miettii kenelle suomalaisuus kuuluu. Farzin on kolmen lapsen isä, joka kasvoi suomalais-iranilaisessa kodissa Tukholman Rinkebyssä. Minkälaista oli varttua kolmen kulttuurin keskellä? Toimittaja Anni Riit´aho tapaa juttusarjassaan toisen polven ruotsinsuomalaisia nuoria aikuisia, joille lapsuuden Suomi edustaa kesälomaa, mummolaa ja myös ulkopuolisuuden tunnetta.

 • Toimittaja Anni Riit´aho tapaa juttusarjassaan toisen polven ruotsinsuomalaisia nuoria aikuisia, joille lapsuuden Suomi edustaa kesälomaa, mummolaa ja myös ulkopuolisuuden tunnetta. Mikko Mäkitalo ja Julia Mäkitalo Blent ovat kolmekymppiset sisarukset, jotka kasvoivat suuresta suomalaisväestöstään tunnetussa Tukholman pohjoispuolella sijaitsevassa Upplands Väsbyssä. Miltä Suomi ja suomalaisuus heille näyttäytyvät?

 • Toimittaja Anni Riit´aho tapaa juttusarjassaan toisen polven ruotsinsuomalaisia nuoria aikuisia, joille lapsuuden Suomi edustaa kesälomaa, mummolaa ja myös ulkopuolisuuden tunnetta. Musiikkialan ammattilainen Jonna Lohi Peltola ymmärsi oman suomalaisuutensa Antti Tuiskun keikalla. Kolmekymmentävuotiaan tukholmalaisen suomenkielisessä lapsuudenkodissa Tukholman Kungsholmenilla soi Janne Hurme ja Ruotsin jääkiekkojoukkue oli pannassa.

 • Itärajan pieni yliopisto tekee ihmeitä. Se tuottaa aurinkosähköllä ruokaa ja öljyä aavikolle. Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto aikoo ratkaista maailman ruokaongelmaa aurinkosähkön, veden ja hiilidioksidin avulla.

  LUT- yliopisto ja teknologian tutkimuslaitos VTT ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa erottamaan ilmasta proteiinin valmistuksessa tarvittavaa vettä ja hiilidioksidia. Aurinkosähkön avulla vesi puolestaan pilkotaan vedyksi ja hapeksi. Lisäksi tarvitaan vain ripaus ravinteita, kuten fosforia, kalsiumia ja kaliumia.

  Ilman ja aurinkosähkön avulla valmistettua proteiinia voidaan jo lähivuosina käyttää lihaa korvaavien ruokien raaka-aineena.
  Haastateltavina ovat Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston professori Jero Ahola ja Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka. Toimittajana Jari Tanskanen. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

 • Helsingin sydämessä sijaitsee kuuden hehtaarin paratiisillinen puutarha, jonne ihmeen harva kaupunkilainen tai matkailija löytää. Me pääsemme yksityiselle kierrokselle Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan.
  Puutarhasta löytyy kiellettyjä kasveja kuin myös uhanalaisia kasveja, joita on mahdollista myös palauttaa luontoon. Katariina Lahtonen pääsi ylipuutarhuri Pertti Pehkosen kierrokselle
  Kuva: Yle / Reetta Arvila

 • Tallinna näyttäytyy suomalaisille kivana päivämatkan kohteena kahviloineen ja kauppoineen. Lähihistoriaan mahtuu kuitenkin synkempi väkivaltainen ajanjakso, joka alkoi itsenäistymisen aikoihin ja rauhoittui vasta tämän vuosikymmenen alussa. Antto Terrasin kirjoittama Tallinnan tappajat - Viron veriset vuodet -kirja kertoo kymmenin tositarinoin tuosta ajanjaksosta ja sen tapahtumista. Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Työväen Urheiluliitto TUL täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Järjestö syntyi sisällissodan jälkeen kun valtakunnallinen urheilujärjestö SVUL sodan jälkeen erotti seurat, joissa oli punaisten puolella taisteluihin osallistuneita. Aluksi järjestettiin jopa erillisiä työväen olympialaisia. Opetusministeriön ylijohtaja, aikanaan myös TUL:n pääsihteerinä toiminut Esko Ranto kertoo minkälaista oli urheilujärjestöjen vastakkainasettelu ja miten TUL on vaikuttanut urheilun kenttään. Aki Laine haastattelee.

 • Suomalaiset syövät arkena keskimäärin kahdeksan kertaa päivässä ja viikonloppuisin seitsemän kertaa päivässä, selviää suomalaisten ruokailutottumuksia kartoittaneesta FinRavinto-tutkimuksesta. Välipaloja napsitaan kiireessä, mutta myös aivan terveyssyistä, kertovat helsinkiläiset Mika Widing, Pirjo Harapainen, Anne-Mari Lehto ja Klaus Kinanen. Ravitsemustieteen tohtori Marika Laaksonen Fazerin tutkimus- ja innovaatio-osastolta arvioi mitä välipalaistuminen kertoo suomalaisesta ruokakulttuurista. Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä