Oikeudenmukaisuuden historia

Matti Johannes Koivu on huomannut olleensa oikeudenmukaisuuden perässähiihtäjä. Hän oppi lapsena ajattelemaan, että oikeudenmukaisuus on jotakin, mikä on saatu valmiiksi ennen hänen syntymäänsä. Että on ollut sisällissota ja 60-luku, aatteita ja sankarillisia tekoja. Sitten vain valmista oikeudenmukaisuutta.

90-luvulla kaikki muuttui. Oikeudenmukaisuudesta alettiin taas puhua. Tuli lama ja sen myötä heräsi uusi ajatus: kaikille ei enää riittänyt ja osa putosi kyydistä. Oikeudenmukaisuus oli tullut takaisin, mutta nyt siinä ei ollut enää mitään sankarillista.

Sitten merenpinta alkoi nousta. Tuli aaltoja. Lämpöaalto. Sukupuuttoaalto. Konkurssiaalto. Pakolaisaalto. Tuli myös keskustelu identiteeteistä ja oikeudesta olla olemassa yhteiskunnassa. Kysymys oikeudenmukaisuudesta alkoi kiinnostaa laajemmin. Nyt jokainen haluaa puhua oikeudenmukaisuudesta ja määrittää sitä.

Oikeudenmukaisuuden historia -ohjelman jälkeen sekä Matti Johannes Koivulla että kuulijalla on hyvin perusteltu mielipide ja ymmärrys oikeudenmukaisuudesta.

Jaksot

 • Me elämme keskellä tarinoita. Törmäämme niihin lehdissä, sosiaalisessa mediassa, politiikassa, kaikkialla. Tarinat auttavat meitä tekemään valintoja, määrittämään oikean ja väärän sekä arvioimaan seurauksia. Tarinoiden opit eivät ole kuitenkaan ikuisia. Totuudet ovat olemassa vain hetken aikaa. Sen jälkeen uudet tarinat korvaavat ne.

  Voiko tarinoiden alta löytää kuitenkin yhden oikeudenmukaisuuden?

  Sarjan päätösjaksossa kirjoitetaan suomalaisen oikeudenmukaisuuden tarinaa. Lopullista muotoa on kuitenkin vaikea löytää. Onko oikeudenmukaisuus moraalista realismia vai tukkilaistarina? Onko se palavia lehtiä vai Tähtien sodan kaltainen seikkailu? Vai puuroutuuko oikeudenmukaisuus vain joukoksi hajanaisia episodeja?

  Ehkä kaikki on pelkkää fantasiaa.

  Jokin tarinoita kuitenkin yhdistää, historian hälystä hahmottuu juoni. Sen kaarella keikkuu nykypäivän oikeudenmukaisuus. Häilyvänä mutta silti niin selväpiirteisenä, että jokainen voi löytää sen.

  Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu.
  Käsikirjoitus: Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola
  Äänisuunnittelu: Eetu Pylkkänen

 • Yhteiskuntamme on täynnä rajoja. Ne katoavat ajan kuluessa, mutta hävinneiden rajojen tilalle syntyy kaiken aikaa uusia.

  Ohjelmasarjan kolmannessa jaksossa katsomme, kuinka rajoja piirretään ja millaista elämä niiden äärellä on ollut. Kuinka 1930-luvun työläisyhteisö näki itsensä? Kuinka 60-luvun nuoret radikaalit yrittivät saada yhteiskuntaa jakautumaan? Entä mitä sitten tapahtuu, kun pääsee sisään yhteiskuntaan, yhdeksi monista?

  Tämän päivän Suomessa piirretään uudenlaisia rajoja. Ne auttavat hahmottamaan kaoottista maailmaa, mutta samaan aikaan ne ovat vaarallisia. Oikeudenmukaisuus ei ole vain sana, se on myös tila.

  Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu
  Käsikirjoitus Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola
  Äänisuunnittelu Eetu Pylkkänen

 • Työelämä määrittelee ihmisyyden standardia. Se vastaa, kun kysymme, millainen on oman aikansa ihanneihminen. Se kertoo, kuinka häntä saa kohdella ja mikä on oikeudenmukaista.

  Mutta työelämä puhuu vain jos se laitetaan puhumaan.

  Oikeudenmukaisuuden historia -sarjan toisessa jaksossa paneudutaan suomalaiseen työelämään. Miltä piiasta tuntui vaihtaa taloa? Miten 1930-luvun modernit ihanteet muuttivat työoloja? Kuka synnytti 2000-luvun kilpailukykyihmisen?

  Nykyisin ihmiset ovat eri mieltä työelämän oikeudenmukaisuudesta. Ehkä näin on ollut aina. Siksi historiaa pitää kuunnella.

  Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu.
  Käsikirjoitus: Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola
  Äänisuunnittelu: Eetu Pylkkänen

 • Oikeudenmukaisuudesta on tullut ongelma. Se on tällä hetkellä kaikkialla, mutta kukaan ei osaa määritellä sitä. Se on jotakin jaettua, mutta jokainen kohtaa sen yksin.

  Onko aina ollut näin?

  Oikeudenmukaisuuden historia -sarjan ensimmäisessä jaksossa pohditaan, mitä oikeudenmukaisuus on merkinnyt ihmisille ennen ja miten käsitykset siitä ovat muuttuneet. Miten 1800-luvun lopun säätyläinen on perustellut etuoikeutensa? Miten 1960-luvun nuori on nähnyt maailman? Millaisen perinnön he ovat jättäneet?

  Monet sanovat, että maailma on muuttunut oikeudenmukaisemmaksi. Yhtä monet väittävät vastaan. Jotkut tyytyvät väistämään ja luovimaan. Mutta kuka ottaisi oikeudenmukaisuudesta niskalenkin ja kertoisi mitä se tänä päivänä on?

  Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu.
  Käsikirjoitus: Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola
  Äänisuunnittelu: Eetu Pylkkänen

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä