Puheen Aamu

Naiset puhuvat nyt siitä, mistä pitkään vaiettiin - #metoo on vasta puolivuotias

 • 26 min
 • toistaiseksi

Lokakuussa 2017 alkanut #metoo-kampanja on saanut aikaan lumipalloefektin naisten keskuudessa. Kun yksi nainen avautuu kokemuksistaan seksuaalisesta väkivallasta tai häirinnästä, toiset tulevat mukaan kertomaan omista kokemuksistaan. Kokemusasiantuntijoiden löytämisen helppous yllätti Maaret Launeksen, jonka toimittama "Tästä saa puhua!
- Seksuaalista väkivaltaa Suomessa" -kirja julkaistiin tiistaina.

Joka kymmenes nainen ei uskalla liikkua yksin ulkona vaikka vain vajaa prosentti poliisille ilmoitetuista raiskauksista on ns. puskaraiskauksia. Tuntemattattoman henkilön tekemästä raiskauksesta on kuitenkin helpompi puhua kuin tutun tekemästä. Tästä syystä keskustelu raiskauksista keskittyy kaduille, toteaa Laura Kärppä.

Maaret Launis ja Laura Kärppä olivat Puheen aamussa Linda Vettasen ja Jere Pehkosen haastateltavina.

Lähetykset

 • ti 29.5.2018 12.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Kirjailija Ina Westmanin romaani "Henkien saari" sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa ilmastopakolaisuus on arkea ja Suomenlahti täyttyy yhtenäisellä sinilevälautalla Suomen rannikolta Viron rannikolle.

  Westman sanoo fiktion olevan keino vaikuttaa tunteisiin. Ilmastonmuutos on ikävä ja vaikea aihe, josta kirjoittaminen tuntuu helposti saarnaamiselta. Westman poistikin kirjastaan sivuja roppakaupalla, jotta kirja olisi ennen kaikkea viihdyttävä kahden maailmanparantajan rakkaustarina.

  Ina Westman oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraana.

  Kuva: ESA Copernicus Sentinel Data / Syke

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Hapanjuurileipä trendaa! Ilmastonmuutoksen ongelma on se, ettei se vetoa tunteisiin. Yhdeksän jälkeen kirjailija Ina Westman kertoo, miksi ilmastonmuutoksesta ei kannata saarnata vaan upottaa se romaanin kehyskertomukseen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Suomenmaa on hevosilla rakennettu ja elätetty vuosisatojen ajan, mutta ensin koneet ja sen jälkeen kaupungistuminen on muuttanut hevosen työtarkoituksista harrastustarpeiksi. Hevostalous painii ongelmissa ainakin raviurheilun puolella, miten ratsastuksessa? Puheen Aamun vieraana oli Suomen Ratsastajainliiton uusi toimitusjohtaja Pekka Törmälä.

  - Olen saanut ratsastuksesta ja hevosista merkittävän sisällön elämääni ja tärkeää vastapainoa arjelle ja työelämän paineille. Ratsastus on uusien haasteiden edessä, ja koen että nyt voin hyödyntää kokemustani ja osaamistani lajin hyväksi, sanoo Törmälä.

  Pankkialalta Suomen Ratsastajainliiton toimitusjohtajaksi siirtynyt Pekka Törmälä haluaa hevosen olevan osa myös kaupunkilasta elämää. Hänen mukaan hevoset ovat kaupungistuvassa Suomessa käyntikortti luontoon.

  Linda Vettanen ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Kesän kilojen karistaminen tai uuden elämänasenteen etsiminen saa monet etsimään uusia harrastuksia. Millä perusteella uusi laji kannattaa aloittaa ja millaisin mielin lähestyä esimerkiksi täysin vierasta harrastusta? Hevonen pitäisi saada lähemmäs ihmistä myös kaupungissa. Yhdeksän jälkeen vieraana on Suomen Ratsastajaliiton toimitusjohtajaksi siirtyvä yritysjohtaja Pekka Törmälä.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Miksi juuri Suomessa on niin paljon hevibändejä? Hevimusiikkiin erikoistunut dosentti Esa Lilja vieraana klo 9 jälkeen. Mölkyn mm-kisat tuo tuhat kilpailijaa 14 maasta Poriin viikonloppuna. Miten suomalaisesta mökkilajista tuli suosittua muun muassa Ranskassa?

  Puheen Aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puluboin ja Ponin leffa kertoo Ponista, se on paitsi pääosassa olevan tytön lempinimi niin myös hänen alter egonsa, sillä hän haluaa muuttua oikeaksi poniksi. Poni on aloittamassa kouluun ja se jännittää häntä niin, että hänelle ilmestyy mielikuvitusystävä Puluboi, joka on osaksi ihminen ja osaksi lintu. Elokuva perustuu Veera Salmen kirjoihin.

  Elokuvan ohjaaja Mari Rantasila ja Puluboita näyttelevä Aapo Puusti piipahtivat Puheen Aamun vieraina kertomassa, minkälainen on hyvä lastenelokuva.

  - Huumori on tärkeä elementti lasten elokuvissa, koska lapset käsittelevät monia asioita huumorin ja leikin kautta. 1970-lukuun eroten lasten elokuvissa ei kannata enää niinkään opettaa vaan ennemminkin pistää asioita mietityttämään, toteaa aiemmin kolme Risto Räppääjä -elokuvaa ohjannut Rantasila.

  - Anarkistista mielikuvitusta, sitä toivon, että elokuvamme levittää, sanoo Puusti.

  Linda Vettanen ja Jere Pehkonen haastattelevat.

  Kuva elokuvasta Puluboin ja Ponin leffa. Kuva: Timo Heinänen / Pohjola-filmi

 • Ampiaiset, paarmat ja muut ötökät ärsyttävät, mutta mihin niitä tarvitaan? Apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopistosta kertoo. Vieraana Hanna Welling, joka kirjoitti omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuvan romaanin shokkierosta.

  Puheen Aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Vaateteollisuuden tulisi muuttaa toimintamalliaan, jotta sillä olisi tulevaisuutta. Puluboin ja Ponin leffan ohjaaja Mari Rantasila ja näyttelijä Aapo Puusti ovat vieraina yhdeksän jälkeen keskustelemassa lastenelokuvien tekemisestä.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Kuuluvatko tunteet työpaikalle? Tätä kysyttiin Puheen Aamussa kun Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraaksi saapui tunnekouluttaja Camilla Tuominen.

  Hänen mukaan meidän kaikkien tulisi osata johtaa tunteitamme, jotta kilpailukykymme tekoälyn aikakaudella vahvistuisi. Hän kirjoittaa aiheesta tuoreessa kirjassaan "Johda tunteita, menesty työelämässä".

  - Työpaikoilla tulee opetella kuuntelemaan uutta datalähdettä nimeltä tunteet. Ne auttavat kohtaamaan ongelmia. Kateus on hyvä esimerkki tunteesta, joka voidaan kohdata. Jos sitä ei käsitellä, syntyy käytäväpuheita.

 • Tornion Kivirannalla 1980-luvun lopulla samalla esikoululuokalla istuivat tuleva muusikko Jukka Poika, tuleva runoilija ja kansainvälisesti palkittu elokuvantekijä Mikko Myllylahti sekä tuleva taiteilijaperhe Teija ja Pekka Isorättyä. Miten näin pienen paikkakunnan pienestä esikouluryhmästä nousi näin monta lahjakasta ja kuuluisaa taiteilijaa?

  Puheen Aamussa siihen saatiin vastaus kun vieraaksi saapuivat viime vuonna Ars Fennica -palkinnon ehdokkaiksi noussut Isorättyän taiteilijapariskunta. He palasivat pari viikkoa sitten New Yorkista puolen vuoden taiteilijaresidenssin jälkeen, ja osallistuivat saman tien Amerikan tuliaisillaan uuteen näyttelyyn Helsingissä.

  Kaksikon teokset ovat herättäneet paljon kansainvälistä kiinnostusta muun muassa Meksikossa, Japanissa, Saksassa sekä Yhdysvalloissa. Heidän teoksensa ovat usein mekaanisia ja liikkuvia veistoksia, jotka on toteutettu hyvin omintakeisella tyylillä ja paljon kierrätysmateriaalia käyttäen.

  Puheen Aamussa Teija ja Pekka kävivät kertomassa, millaista on yhdistää ammattina taide, perhe-elämä sekä pitkä parisuhde sekä miten peräpohjalaisuus näkyy kuvanveistäjäkaksikon töissä edelleen.

  Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Mitä lapsille tapahtui Suomen sisällissodan aikana ja sen jälkeen? Kirjailija Pasi Pekkola alkoi miettiä kysymystä vuonna 2015 Hennalan varuskunta-alueella, jonne oli perustettu vastaanottokeskus. Myös 100 vuotta aiemmin Hennalassa oli ollut vankileirillä lapsia, joiden elämä oli mennyt rikki. Syntyi herkkä ja järkyttävä romaani "Huomenna kevät palaa".

  Pasi Pekkola oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

  Kuvassa Kymin pikkupunakaartilaiset. Kuva: Kansan Arkisto.

 • Psykologi Tony Dunderfelt on vuosia tarjonnut asiakkailleen parisuhdeterapiaa, ja tietää, kuinka saadaan suhteeseen taas kipinää.

  - 1950-60-luvulla pelkkä läheisyys riitti - nyt kaivataan myös muutakin. Tänä päivänä suuri parisuhderakkaus sisältää kolme rakkauden aurinkoa - kysymys on läheisyydestä, vetovoimasta ja seksuaalisuudesta. Näitä kaikkia kolmea aluetta tulisi huomioida nykysuhteissa, toteaa Dunderfelt.

  Läheisyydessä halataan, pussataan ja arvostetaan, mutta vetovoiman kehittämiseksi tarvitaan erilaisuutta. Riitoja ja mielipide-eroja ei tarvitse pelätä, sillä rakkaus ei ole pelkkää harmoonista pusipusia.

  Dunderfelt korostaa myös suhteen seksuaalisen puolen toimimisen tärkeyttä, ja puhuu mm. kiihotuksen polusta, joka on monella meistä parisuhteessa elävistä hukassa. Tony opettaakin pareille sänkypolskaa tekovagina Doriksella ja keinopenis Jormalla, joiden avulla hän väittää saavansa parit jälleen ymmärtämään toistensa seksuaalisten tarpeiden tyydyttämistä.

  Tony Dunderfelt kävi jakamassa parisuhdevinkkejä Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen haastateltavana.

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä