Kulturklipp

Om Anna Maria Lenngren – en av det svenska 1700-talets vassaste pennor

 • 11 min
 • toistaiseksi

Anna Maria Lenngrens författarskap är väldokumenterat men det är inte mycket hennes biografer har haft att utgå ifrån i sina försök att teckna ett helporträtt av författaren själv. I Gunnar Artéus lilla bok Anna Maria Lenngren. Ett kvinnoliv mejslas bilden fram mot bakgrunden av tidens sociala och politiska förhållanden.
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

Lähetykset

 • to 31.5.2018 18.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingfors är inte bara de levandes stad, i de historiska miljöerna frodas också många berättelser om kända invånare som går igen. I boken Helsingin henget har författarna Vanessa Kairulahti och Karolina Kouvola kartlagt Helsingforsspökenas kulturhistoria.
  Redaktörer: Camilla Andelin och Christel Pettersson.

 • Det är en ren slump att Paula Blåfield hittade till keramiken.
  Visst sökte hon in till Konstindustriella högskolan 1980, men trodde kanske inte riktigt att det skulle bli något.
  Redaktör Elin Willows

 • Peter Steggo jobbar som minoritetssamordnare vid Umeå kommun.
  Det betyder att han har hand om de samiska frågorna, till exempel dagvård och äldreomsorg på samiska, i kommunen, men det var långt ifrån självklart att han skulle hamna där.
  Redaktör Elin Willows

 • På vilket sätt formar det en människa att växa upp på en ö? Vad är ön för en plats? Pplats är en onlinepublikation och utställning som undersöker det här genom konstnärliga, akademiska och histioriska perspektiv. Du själv kan bidra!

  Konstnären och fotografen Nayab Ikram är kurator och uppvuxen på Åland och berättar om skapandet av en alternativ encyklopedi.

  Hannah Norrena intervjuar.

 • I "Hunger. Historien om (min) kropp" skriver Roxane Gay om hur ett sexuellt övergrepp kommit att prägla hela hennes liv. När Roxane var 12 år gammal blev hon våldtagen av en kille hon var förälskad i och killens kompisar. Det var otänkbart för henne (en ordentlig flicka med katolsk uppfostran) att yppa ett ord om detta till någon. I 25 år hemlighöll hon övergreppet allt medan skammen och skulden växte sig större och större – liksom hennes kropp. Det enda som kunde bedöva smärtan och trösta i sorgen var mat. Marit Lindqvist pratar om boken i Vega Dag 27.07.2018 tillsammans med programvärden Thomas Silén.

 • Den 17 juli 1936 bröt det spanska inbördeskriget ut, ett krig som pågick till den 1 april 1939 och skördade 500 000 människors liv. Kriget lockade många frivilliga runtom Europa som framför allt ville strida på republikanernas sida i det som man såg som kampen mot fascismen. En av de frivilliga svenskarna var syndikalisten Ingemar från Gävle. I romanen "Solidärer" skriver Anna Jörgensdotter om krig, klasskamp och kärlek. Marit Lindqvist presenterade boken i Vega Dag 17.7.2018, programvärd var Jukka Isojoki.

 • På 1960-70-talet skrev Gösta Ågren, Lars Huldén och Claes Andersson poesi med socialt engagemang. I likhet med andra författare strävade de efter att öppna poesin mot vardagen, samhället och politiken. Lyrikens förhållande till ideologier, inte minst vänsterrörelsen, var ofta föremål för debatt. I boken ”Dikt och ideologi” lyfter Anna Möller-Sibelius fram en fängslande men förbisedd period i den finlandssvenska poesins historia. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Vem vill inte bli snyggare, smartare, effektivare och mer hälsosam? Självhjälpsindustrin är en mångmiljardbusiness som lever på vårt missnöje och vår ängslighet. Under ett år gav sig ekonomerna och författarna Carl Cederström och André Spicer in för att förbättra olika delar av sin tillvaro med hjälp av ett antal självhjälpstekniker - från produktivitet och sex till kropp och andlighet. Deras resa kan man ta del av i boken "Den vilda jakten på ett (bättre) jag". Marit Lindqvist presenterar boken i Vega Dag 9.7.2018, programvärd är Jukka Isojoki.

 • Hur mår den samiska lyriken idag och vad skriver samiska poeter om? Kaisa Ahvenjärvi forskar i samtida samisk lyrik och hon beskriver samisk lyrik som mångskiftande, gränsöverskridande och spännande. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Lägga ner eller satsa på webben? De inlandssvenska kulturtidskrifterna är oroade för framtiden. Våra tidskrifter är seglivade, men frågan är om de också är livskraftiga idag när utmaningarna hopar sig med indragna eller sänkta bidrag, en sviktande prenumerantbas och ökade distributionskostnader. Redaktör Marit Lindqvist gästade Hannah Norrena i Vega Dag.

 • De senaste åren har den rysk-judiska kulturen fått ett rejält uppsving i Ryssland. I Moskva t.ex. finns idag ett flertal judiska skolor, synagogor, kulturcentrum, klubbar, bokhandlar och inte minst förlag som ger ut litteratur med judiska teman.

  En inblick i på vilka sätt olika judiska teman behandlas i den ryska litteraturen idag kan man få i den pinfärska antologin ”Strykjärn och diamanter. Judiska berättelser i samtida rysk prosa”. Antologin är sammanställd av Kristina Rotkirch och hon har också översatt en del av texterna. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Sexualiteten är inget människan kan stänga av men hur förhåller den sig till omständigheterna? Installationen Sex and the Sea skildrar sjömännens fantasier till havs och den verklighet som väntar dem i hamnarna. Saskia Boddeke och Peter Greenaway har skapat en helhet som också får betraktaren att reflektera över sina egna normer.
  Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä