Radio Suomi Mikkeli

Savonlinnalaisperheen äiti ja kaksi tytärtä valmistuvat samaan ammattiin yhtä aikaa

 • 9 min
 • toistaiseksi

Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

Lähetykset

 • pe 1.6.2018 17.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

 • Neljäkymmentä vuotta sitten saimaannorpan suojelutavoitteeksi asetettiin 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuoden laskennassa tulos oli jo 380 norppaa ja jos tänä keväänä syntyy 90 poikasta, tavoite ylittyy heittämällä. Norppia tavataan taas alueilla, joilla niitä ei ole pitkään aikaan nähty. Tästä on omakohtaista kokemusta myös Saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkisellä. Petri Vironen haastattelee.

 • Suomessa synnytyksen käynnistämiseen käytetään Cytotec-nimistä lääkettä, joka on alunperin tarkoitettu vatsahaavan hoitoon. Synnyttäjät ovat huolissaan lääkkeen turvallisuudesta, mutta lääkärit pitävät valmistetta tärkeänä osana synnytysten hoitoa. Elina Partio selvittää, mistä on kyse.

 • Heti sisällissodan ensimmäisenä päivänä, 27.1.1918, kokoontui sata punakaartilaista Mikkelin Naisvuorella sijaitsevalle työväentalolle. Valkoiset puolestaan linnoittautuivat lyseolle vain parin sadan metrin päähän. Molemmilla oli aseita käytössään. Petri Vironen ja sisällissodan tapahtumiin Savossa perehtynyt Mikko Laiho tutkivat tapahtumapaikkoja Naisvuorelta käsin.

 • Tänä talvena jäätilanne on ollut huono kautta maan. Pieksämäellä Hiekanpään puistoluisteluradalla luistelijan ei kuitenkaan tarvitse pelätä railoja tai heikkoja jäitä. Toimittaja Tarja Nyyssönen tutustui rataan yhdessä Ari Haikaraisen kanssa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikkeliläinen aurinkosähkösovellutuksia kehittävä pörssiyhtiö Valoe on ostanut Liettuasta aurinkokennotehtaan. 
  Yritys suunnittelee epätavanomaisten, ajoneuvoissa ja logistiikassa käytettävien, aurinkopaneeleiden valmistuksen aloittamista Mikkelissä.  
  Jos tulevaisuudessa Mikkeliin kaavaillut laajennukset toteutuvat, kaupunkiin tulisi parikymmentä uutta tuotekehityksen ja korkean teknologian työpaikkaa. Kuvassa Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalo ja kaksipuoleinen Chrystal Twin -prototyyppi. Sari Ursin haastattelee.

 • Peruskoulussa on sovellettu kahden vuoden ajan uuden opetussuunnitelman mukaista yhdistettyä käsityön opetusta. Uudella aineella pyrittiin edistämään tasa-arvoa. Nyt sen kuitenkin pelätään romuttavan kädentaitoja entistäkin enemmän. Mikkelin Urheilupuiston teknisen työn opettaja Satu Liukkosta haastattelee Sari Ursin.

 • Kipukoira, australianterrieri Rölli vierailee omistajansa Kimmo Kanniaisen kanssa Mikkelin keskussairaalan Olka-pisteellä perjantaisin klo 9-14. Kimmo toimii vertaistukena kipupotilaille. Kipukoiria on koulutettu Suomessa vuodesta 2015. Koira ilmoittaa omistajansa tulevasta kipukohtauksesta ennakkoon, joten omistaja voi reagoida tulevaan kohtaukseen hoitamalla itseään etukäteen esimerkiksi lääkityksellä. Toimittajana Sari Ursin.

 • Savonlinnan Pallokerho ei saanut voittopokaalia kotiintuomiseksi perjantai-iltana (8.11.) Helsingissä pelatusta Suomen cupin finaalista. Imartan Ketterä oli selvästi SaPKoa parempi Hartwall Arenalla pelatussa loppuottelussa. SaPKo hävisi finaalin maalein 1–4. Kati Rantala hyppäsi Savonlinnasta SaPKon fanibussin kyytiin ja jututti bussissa SaPKon kotiotteluita Ruutu+ -palveluun selostavaa Antti Naukkarista (kuvassa). Ottelun jälkeen Mestiksen pistepörssin kärkinimi, SaPKon hyökkääjä Matias Lainio oli ihmeissään joukkueen nihkeästä pelistä.
  Kuva: Petri Saarelainen

 • Counter-Strike -pelin äärellä Tikka eSportsin hallituksen puheenjohtaja Henri Luhtanen, joukkueenjohtaja sekä Mikkelin eSportsin hallituksen jäsen Niko Helmola sekä Mikkelin eSportsin puheenjohtaja Juha Valta.

 • Savonlinnalainen kirjailijakaksikko Anne ja Matti Frost on pariskunta, joka hallitsee sotakirjallisuuden salat. Heidän sota-aikaan sijoittuvan jännärisarjan toinen osa, Likaista peliä, julkaistiin elokuussa 2019. Sarjan ensimmäinen osa, Näkymätön kuolema, ilmestyi lokakuussa 2018. Kati Rantala tapasi kirjailijakaksikon, jonka jännärisarjan kolmannesta ja neljännestä osasta on jo allekirjoitettu kustannussopimus.

 • Juha Taskinen ikuisti kameralla ensimmäisen saimaannorppansa kesällä 1979. Sulkimen räpsähdyksestä käynnistyi 40 vuoden elämäntyö. Nyt tuo työ on tullut päätökseen. Jää hyvin, saimaannorppa -kirja on nimensä mukaisesti Taskisen jäähyväiset Saimaan omalle hylkeelle, sillä hän on päättänyt ryhtyä päätoimiseksi kalastajaksi norpille ja järvilohille turvallisilla pyydyksillä. Sari Ursin haastattelee.

 • Vuoden eteläsavolainen perhe- ja paripsykoterapeutti Anna Partti-Hämäläinen työskentelee neuvolassa Mikkelin keskussairaalan Perhetalon uusissa tiloissa. Lastenneuvolassa seurataan lasten kasvua ja kehitystä sekä keskustellaan perheen terveyteen, hyvinvointiin ja vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Neuvola tukee vanhempia kasvatuksessa ja lapsen huolenpidossa sekä parisuhteen hoitamisessa. Sari Ursin haastattelee.

 • Lehmien sorkista kannattaa pitää hyvää huolta, sillä sorkkaongelmat vaikuttavat nopeasti lehmän tuotokseen, jopa kymmenisen prosenttia. Monia lehmiä hoidetaankin 2-3 kertaa vuodessa. Itä-Suomen alueella toimii Suomen Sorkkahoitajien yhdistyksen mukaan 22 sorkkahoitajaa. Sari Ursin haastattelee.

 • Mikkelin kaupungin kirjastoverkossa suunnitellaan viiden kirjaston lakkauttamista. Tällä hetkellä virkamiesvalmistelussa oleva suunnitelma koskee Otavan, Rantakylän, Lähemäen, Kalevankankaan ja Suomenniemen kirjastojen sulkemista. Mikä johti tähän ehdotukseen ja kuinka se tulee vaikuttamaan kaupungin kirjastopalveluihin? Aiheesta ovat keskustelemassa Mikkelin kaupungin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan puheenjohtaja Jatta Juhola, sd., sekä kaupungin elinikäisen oppimisen ja osallisuuden johtaja Virpi Launonen. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Miten naisvaltaiseen joogaan saadaan miehiä mukaan? Tarjoamalla miehille omia kursseja. Mikkelin kansalaisopiston äijäjoogakurssi täyttyi miltei saman tien ilmoittautumisen auettua ja halukkaita on jonossa varasijoilla, paikkamäärän lisäämisestä huolimatta. Miksi keski-ikäisen miehen tulisi aloittaa joogaaminen ja mistä syntyy äijyys joogassa? Haastattelussa on äijäjoogakurssin ohjaaja Timo Airaksinen. Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Savonlinnan Lehtiniemessä sijaitsevaa Rauhalinnaa ja sitä ympäröiviä maita pakkohuutokaupataan Kuopiossa 9. lokakuuta. Savonlinnan kaupunki on kiinnostunut ostamaan vuonna 1900 valmistuneen Rauhalinnan pitsihuvilan ympärillä olevia maa-alueita. Kati Rantala tapasi Radio Suomen Etelä-Savon aamulähetyksessä Savonlinnan kaupungin teknisen johtajan Kari Tikkasen ja maakuntatutkija Jorma Hytösen Savonlinnan maakuntamuseosta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä