YleX Etusivu

Torstain koko lähetys: Moraalipaniikkia pelaamisesta ja outo mainoskampanja Lohjalta

 • 1 h 57 min
 • 21 pv

YleX Etusivu puhuu tänään pelaamisesta, koska niin puhuu ympäröivä yhteiskuntakin! Fortnite, WoW ja monet muut aiheuttavat usein paniikkia siitä, onko nuoriso pilalla ja aivan addiktoitunut peleihin. Onko tällaisessa moralisoinnissa järkeä? Tätä kysytään päivän vieraalta, pelitutkija Mikko Meriläiseltä. Entä millaista on oikea ongelmapelaaminen? Lisäksi Etusivua kiinnostaa Lohjan kaupungin mainoskampanja, joka tuo kaikille mieleen Thaimaan luolatragedian. Olisiko kampanja pitänyt perua? Studiossa Viljami ja Jussi!

Lähetykset

 • to 12.7.2018 12.03 • YleX

Jaksot

 • Perjantain kunniaksi studiossa syvennytään keskustelamaan siitä, jos Suomessa otettaisiin käyttöön nelipäiväinen työviikko. Maailmalta on saatu tuloksia, joiden mukaan työntekijöiden työteho on kasvanut, kun töitä on tehty viikossa yksi päivä normaalia vähemmän. Toimisiko tällainen laajemminkin? Voisiko mallia soveltaa koskemaan kaikkea työtä vai onko jotkut työt tuomittu viiden päivän sykliin? Lisäksi puhetta liittovaltioista ja siitä, voisiko Suomi olla liittovaltio Yhdysvaltojen, Saksan ja Belgian tapaan. Studiossa perjantaisekoilemassa Jussi ja Viljami!

 • Mitä sinä tekisit, jos sähköverkko romahtaisi useammaksi viikoksi? Suomen Huoltovarmuuskeskuksen johtaja uskoo, että suomalaiset selviäisivät esimerkiksi kyberhyökkäyksestä hyvin, koska olemmehan me mökkikansaa! Säästyisikö suomalainen yhteiskunta pelkän kaivoveden ja ulkohuussin avulla vai kannattaisiko sittenkin kehittää energian huoltovarmuutta? Lisäksi puhetta sään muuttamisesta teknologian avulla. Onko sää asia, johon ihmisen kannattaa laittaa sormensa peliin vaikuttamalla esimerkiksi sadepilviin? Studiossa Jussi ja Viljami!

 • Tulevaisuus on täällä! Britanniassa keskustellaan ihmissikiöiden geenimuuntelusta, kun Nuffieldin bioeettinen neuvosto julkaisi raportin, jonka mukaan ei ole mitään absoluuttista syytä, miksi tutkimusta ihmisen geenimuuntelusta ei voisi edistää. Mitä tämä kertoo meidän ajasta? Millaisia reaktioita raportti on aiheuttanut Britanniassa? Lisäksi keskustelua bisnesvisionääri Elon Muskista ja hänen roolistaan Thaimaan luolatapauksessa. Onko Musk väärinymmärretty nero? Pitäisikö meidän vain luottaa hänen tietotaitoonsa ja keksintöihinsä? Studiossa Jussi ja Viljami.

 • Etusivussa vieraana Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Paula Vilén. Kysyimme Paulalta Trumpin ja Putinin tapaamisesta ja sen jälkeen käydystä kriittisestä keskustelusta Yhdysvalloissa. Miksi Trump sai kritiikkiä jopa omasta puolueestaan? Ovatko Yhdysvaltain presidentin turvajärjestelyt aina yhtä massiiviset Washingtonissa kuin ne olivat Helsingissä? Lisäksi keskustelua autoilu- ja cruising-harrastuksesta. Pitääkö harrastuksia alkaa rajoittamaan niiden haittavaikutusten perusteella? Voidaanko sellaisia edes määrittää? Studiossa Jussi ja Viljami!

 • Etusivussa vietetään suurta Trumputin-päivää: luvassa live-seurantaa ja asiantuntijahaastatteluita Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkosen sekä Helsingin yliopiston tutkijtatohtori Suvi Kansikkaan kanssa. Lisäksi keskustelua viikonloppuna päättyneiden Venäjän jalkapallon MM-kisojen vaikutuksista ja seurauksista. Onko Venäjä nyt kiinnostavampi matkakohde kuin aikaisemmin? Auttoivatko kisat kiillottamaan suurvallan kuvaa? Studiossa Jussi ja Viljami!

 • Trumpin ja Putinin huippukokouksen ympärillä pyörii VALTAVA mediasirkus jo nyt! Mutta onko kukaan kysynyt suomalaisilta, haluammeko hyvin ristiriitaiset ja kritisoidut presidentit Suomeen kokoustamaan? YleX Etusivu kysyy kakkaa vai timanttia -äänestyksen keinoin! Lisäksi Etusivussa vieraana Yle Urheilun toimittaja Roope Visuri, joka kertoo, mihin jalkapallon MM-finaalissa kannattaa kiinnittää huomiota. Lukupiirissä luetaan Aldous Huxleyn kirjaa Uljas uusi maailma! Studiossa Jussi ja Viljami.

 • YleX Etusivun Jussi ja Viljami saivat vieraakseen pelitutkija Mikko Meriläisen, jonka kanssa keskusteltiin ongelmapelaamisesta.

 • YleX Etusivu puhuu tänään pelaamisesta, koska niin puhuu ympäröivä yhteiskuntakin! Fortnite, WoW ja monet muut aiheuttavat usein paniikkia siitä, onko nuoriso pilalla ja aivan addiktoitunut peleihin. Onko tällaisessa moralisoinnissa järkeä? Tätä kysytään päivän vieraalta, pelitutkija Mikko Meriläiseltä. Entä millaista on oikea ongelmapelaaminen? Lisäksi Etusivua kiinnostaa Lohjan kaupungin mainoskampanja, joka tuo kaikille mieleen Thaimaan luolatragedian. Olisiko kampanja pitänyt perua? Studiossa Viljami ja Jussi!

 • Trumpin ja Putinin huippukokous tuo Helsinkiin myös lukuisia mielenosoituksia. Presidentit itse tuskin mielenosoituksista hirveästi välittävät - onko miekkareilla siis mitään väliä? Entä minkä takia liikunnassa usein korostetaan sitä, että ei saa jättää kesken, kaikki jaksaa vaikka verenmaku suussa? Liikunnassahan voisi olla sijaa myös keskinkertaisuudelle. Lisäksi puhetta siitä, ovatko kaikki nykyään julkisuuden henkilöitä ja voiko kansanedustajiin luottaa. Studiossa Viljami ja Jussi!

 • Jokainen on joutunut elämässään tilanteisiin, joissa olisi aiheellista valittaa vaikkapa huonosta tuotteesta, pilaantuneesta ruuasta tai tympeästä palvelusta. Valittaminen tulee toisilta kuitenkin luontevammin kuin toisilta - miten siis valittaa asiallisesti ja oikeissa hetkissä? Tiistain lähetyksessä puhutaan suomalaisten luontosuhteesta: miksi juuri nuorilla suhde luontoon on kaikkein huterin? Lisäksi Viljamia ja Jussia pohdituttaa brexit, joka on muuttumassa aikamoiseksi kaaokseksi Britanniassa, sekä Liike Nytin sote-linja: pitääkö nettipaneelin saada päättää, mitä kansanedustaja eduskunnassa äänestää?

 • Trump ja Putin pitää tasan viikon kuluttua Suomessa huippukokousta, mutta Ylen gallupin mukaan Trumpiin suhtaudutaan Suomessa aika kielteisesti. Miksi emme tykkää Trumpista? Entä onko Trumpissa mitään hyvää? Jussi ja Viljami pohtivat myös liputuspäivien paljoutta, joidenkin mielestä lippu liehuu jopa liian usein! Entä mitä pitäisi ajatella tubettajasta, joka käräyttää videoillaan netin deittichateissa pyöriviä varattuja ihmisiä - ryhdikästä moraalinvartiointia vai yksityisasioihin tunkeutumista?

 • Kaupan liiton tuoreen selvityksen mukaan suomalaiset tilaavat paljon krääsää suositun Wish-nettikaupan kautta. Miksi suomalaiset tilaavat niin paljon krääsää? Eikö nykyinen materiaalinen elintaso ole riittävä? Lisäksi keskustelua suomalaisten uskosta jumalaan, joka on laskussa. Silti yli 70% suomalaisista kuuluu edelleen kirkkoon. Minkä ihmeen takia suomalaiset kuuluvat vielä kirkkoon mutta eivät usko jumalaan? YleX Etusivun lukupiirin uusi kausi alkaa! Studiossa Jussi ja Viljami!

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä