Viron tie itsenäisyyteen

Kolmiosainen historiasarja kertoo Viron itsenäistymiseen liittyvistä tapahtumista sata vuotta sitten. Ohjelmissa haastateltavina ovat virolaiset historioitsijat. Toimittajana Virpi Väisänen.

Jaksot

 • Kun Venäjällä alkoi vallakumous helmikuussa 1917 ja keisari syöstiin vallasta, virolaiset poliitkot ryhtyivät heti toimeen. Virolle hankittiin ensin autonomia ja lyhyiden välivaiheiden jälkeen itsenäisyys.

  Itsenäisyyden julistamisesta kehkeytyi kuitenkin jännittävä näytelmä, jossa tapahtumiin osallistuneilta vaadittiin suurta kekseliäisyyttä ja rohkeutta.

  Ohjelmassa haastateltavana on Viron historian dosentti Ago Pajur Tarton yliopistosta. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva Aron Urb/ EV100

 • 1. maailmansota toi suuria muutoksia Virossa eläneiden baltiansaksalaisten asemaan. Baltiansaksalaisilla oli ollut merkittävä rooli koko laajan Venäjän armeijassa ja taloudessa. Kotimaakunnissaan Baltiassa he olivat ehdotonta yläluokkaa.

  Kun Venäjä lähti sotaan Saksaa vastaan kesällä 1914, baltiansaksalaista tuli yhtäkki vihollisia, joita alettiin ankarasti vainota.

  Samaan aikaan 100 000 virolaista sotilasta taisteli Venäjän armeijan mukana maailmansodan eri rintamilla. Näillä sodankäyneillä miehillä oli suuri merkitys, kun kysymystä Viron itsenäisyydestä todella alettiin ratkoa.

  Haastateltavina ovat Viron historian professori Tõnu Tannberg ja arkistotieteen professori Aadu Must
  Tarton yliopistosta. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva Aron Urb/ EV100

 • Viro viettää itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlaa vuonna 2018.

  Viro itsenäistyi 1. maailmansodan jälkeen, keskenään sotineiden suurvaltojen, Saksan ja Venäjän heikkouden hetkenä. Samassa saumassa itsenäistyi myös Suomi, mutta muuten Viron valtion syntyhistoria poikkeaa monella tavalla Suomesta.

  Vuosi 1905 oli vallankumouksen vuosi Venäjällä. Sieltä levottomuudet levisivät Viroon ja nostattivat siellä kapinaliikkeen. Kapina ei kuitenkaan suuntautunut venäläisiä vallanpitäjiä vastaan. Tehtaiden työväki ja maaseudun ihmiset lähtivät polttamaan baltiansaksalaisen yläluokan kartanoita.

  Vallankumouksellisen vuoden tapahtumista kertoo Viron sotamuseon tutkimusjohtaja Toomas Hiio.Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva Aron Urb/ EV100

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä