Radio Suomen Päivä

Moni susi on muuttanut länteen. Nuoret sudet etsivät Länsi-Suomesta helppoa saalista

 • 9 min
 • toistaiseksi

Suomessa elää ja vaeltaa noin 200 sutta. Susikannan painopiste on siirtynyt läntiseen Suomeen. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertoo, että nuoret sudet liikkuvat pitkiä matkoja ja ne etsivät Länsi-Suomesta pienempää ja helpompaa saalista kuin mitä Itä-Suomessa on tarjolla. Läntisellä kannanhoidon alueella susilaumojen määrä on kaksinkertaistunut 8 laumasta 16 laumaan. Tämän ovat huomanneet myös petoyhdyshenkilö Kari Jalonen ja Laitilan seudun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Miika Yli-Karro Varsinaissuomesta. Toimittajana on Markku Sandell. Kuva: Kimmo Ohtonen.

Lähetykset

 • to 7.6.2018 14.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Koululaiset viettävät tänään monin paikoin syyslomaa. Kuopiossa syysloma on Supersyysloma. Jo perinteeksi muodostunut Supersyysloma tarjoaa monipuolista ja hauskaa tekemistä lapsille ja nuorille eri puolilla Kuopiota. Juankoskella 4H-yhdistys järjestettiin alakouluikäisille Riista- ja luontopäivän. Juha Vauhkonen lähti katsomaan, millaista puuhaa on tarjolla. Haastateltavina Elviira Huusko ja Henna Hakkarainen sekä isäntä Markku Leskinen

  Turun yliopiston lääketieteen opiskelijat ovat perustaneet Vastalääke -nimisen yhdistyksen, jonka tavoitteena on ehkäistä virheellisen tiedon leviämistä ja kansantajuistaa lääketiedettä. Yhdistyksen perustmisen taustalla on opiskelijoiden turhautuminen virheellisten terveysväittämien - kuten rokotekriittisyyden ja uskomushoitojen - leviämiseen Suomessa. Eino Kossila kävi kysymässä lääketieteen opiskelijoilta Tatu Hahnilta ja Miia Muhoselta miksi yhdistyksen perustamisesta tuli ajankohtaista.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ryijyt ovat alkaneet viehättää uusia sukupolvia. Netin ryijyryhmissä myydään vanhoja ryijyä ja etsitään tietoa ryijyjen suunnittelijoista. Monet nuoret aikuiset tekevät itse ryijynsä ja myös suunnittelevat sen. Kudonnan opettaja Ulla Karsikas Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja Suomen Käsityön Ystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja sekä ryijyharrastaja, valokuvaaja Saara Autere kertoivat Kaija Kellmannille ryijyjen viehätyksestä.

  Käsityöt tekevät myös hyvää aivoille. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, mitä kaikkea käsillä tekeminen meille tekee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen

 • Kannattaako olla omavarainen ruuantuottaja? Perhon ravintola ja opetuskeittiö viljelevät monenlaista. Mitä hyötyjä lähipellolla viljelystä voi olla ammattikeittiölle? Mira Stenström veti kumpparit jalkaan ja lähti Longinojan pelloille syystöitä katsomaan. Haastateltavina Perhon liiketalousopiston rehtori Juha Ojajärvi, ruokakulttuuriviestinnän lehtori Jarmo Åke ja viljelijä Steven Lowndes.

  Luonnonvarakeskuksen asiantuntija, osa-aikaviljelijä Kalle Hoppula kertoo, kenen kannattaa viljellä itse?

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa. Tästä päivästä sunnuntaihin jatkuvaan valvontaan osallistuvat kaikki poliisilaitokset. Viikko on samalla osa Euroopan liikennepoliisiverkoston (TISPOL) Euroopan laajuista valvontateemaa. Poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta kertoo lisää.

  Portugalissa valmistauduttiin viikonloppuna Manner-Euroopan ensimmäiseen hurrikaaniin, ja viranomaiset julistivat osaan maata korkeimman hätätilan. Myrsky laantui sen verran, että hurrikaaniluokituksesta luovuttiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tuuli mantereelle iskettyään olisi ollut todella raju. Esimerkiksi Ranskassa on tullut vettä todella paljon.
  Toimittajamme Ismo Nykänen raportoi.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kaasuautolla Oulussa. Oulussa on kaasulla kulkevia roska-autoja, mutta muuten kaasuautoilun levittämisessä Pohjois-Suomeen on omat vaikeutensa, kun tankkausasemien ketju nykyään ulottuu etelästä Ouluun.

  Syyslomat alkavat. Koulujen syyslomat alkavat useimmilla paikkakunnilla etelästä pohjoiseen nyt alkavasta viikonlopusta. Lomat kestävät koko viikon tai muutaman päivän viikosta. Osalla paikkunnista syyslomat ovat vasta seuraavalla viikolla. Ensi viikoksi on luvattu poikkeuksellisen lämmintä säätä eli oikein hyvää syksyistä liikuntakeliä. Mutta mitä tehdä? Haastattelussa Suomen Ladun hankesuunnittelija Susanne Blomqvist.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Tiibetin presidentti Suomessa. Tiibetin pakolaishallituksen presidentti ja Dalai Laman poliittinen seuraaja Lobsang Sangay kertoo Suomen-vierailullaan muun muassa siitä, mitä vaikutusmahdollisuuksia on epävirallisella organisaatiolla, joka ei ole valtio. Tällaisten organisaatioiden asemaa valottaa myös maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

  Useasti palkittu Liukas. Haastattelussa Linda Liukas, jota on muistettu muun muassa lastenkultturin valtionpalkinnolla ja Tampereen yliopiston kunniatohtoriudella. Viimeksi talouslehti Forbes nimesi Liukkaan yhdeksi Euroopan johtavista teknologia-alan naisista.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Miten Sulawesin saarella koitetaan päästä arkeen kiinni, kun valtaosa rakennetusta ympäristöstä on tuhoutunut. Saarella käynyt toimittaja Kirsi Crowley kertoo näkemästään.

  Koulukiusaaminen. Miksi kiusaaja saa pysyä koulussa ja kiusatun on väistyttävä? Miksi tämä ei muutu, vaikka siitä on tehty lakialoitekin jo kaksi vuotta sitten? Oikeustoimittaja Päivi Happonen neuvoo, miten vanhempien pitäisi toimia, kun lasta kiusataan.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Toimittaja Erkka Mikkonen raportoi etelänmustavalaista, jotka ovat nykyään elinvoimainen laji. Toisaalta hän kertoo, että monia muita valaslajeja uhkaavat saasteet ja pyynti.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • On influenssarokotusten aika. Haastattelussa ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksesta.

  Baijerin paikallisvaalit voivat vaikuttaa koko EU:hun. Vaikutusta syntyy, jos konservatiivien kiistoissa liittokansleri Angela Merkeliä haastaneen Horst Seehoferin puolue CSU menettää merkittävästi ääniä ja Seehoferista tulee entinen puoluejohtaja. Tilanteesta raportoi Saksan-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm. 

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Täysin poikkeuksellisia Kittilä-käräjiä on istuttu nyt kuukauden päivät. Syytteessä virkarikoksista on liki 30 Kittilän kuntapäättäjää. Käräjillä on jatkettu vastaajien kuulemisia. Miten lukuisista varoituksista huolimatta päänsä pitäneet ja raskaita syytöksiä osakseen saaneet kuntapäättäjät ovat puolustautuneet? Paikalla oikeudenistuntoa on seuraamassa toimittaja Annu Passoja.

  Venäläinen kultaseppä Carl Fabergé tunnetaan tsaariperheelle valmistetuista pääsiäismunista. Fabergén taidokkaisiin esineisiin ja koruihin linkittyy myös vuonna 1938 perustetun Kultaseppäkoulun tarina. Lahdessa juhlitaan nyt koulutuksen 80-vuotista taivalta. Tuija Veirto vieraili Sibelius-talolla.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomeen saapuu joka vuosi vähintään sata alaikäistä turvapaikanhakijaa. Vuonna 2015 heitä saapui noin 3000. Näiden ja lasten ja nuorten kotouttaminen on ensiarvoisen tärkeää monestakin syystä. Mira Stenström kävi kysymässä, miten nämä nuoret saadaan osaksi suomalaista yhteiskuntaa.
  Haastateltavina neuvotteleva virkamies Anna Bruun Työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä SOS lapsikylän palvelujohtaja Mikko Ylisuvanto.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

 • Kalevauva on yhtye, joka tekee kansanrunoutta keskustelupalstoilta. Vauva.fi keskustelupalstojen anonyymit keskustelut ovat Kalevauvan käsittelyssä taipuneet internetin maailmaa naurattaneiksi tarttuviksi kappaleiksi ja nyt jopa Kalevauvala- nimiseksi runokokoelmaksi. Anni Riit´aho haastattelee.

 • Kahvinkulutus nykyisessä mitassaan päättyy vuoden 2050 tienoillla. Näin ennakoivat tuoreessa Kahvivallankumous-kirjassaan kustannuspäällikkö Petri Leppänen ja kahvipaahtimon johtaja Lari Salomaa. Ilmastonmuutos ja kulutuksen kasvu tekevät kahvista uhanalaisen. Suomalaiset kuluttavat jopa 10 kiloa kahvia per henkilö joka vuosi, mutta siihen on tulossa muutos, sanoo Lari Salomaa.

  Elina Päivinen haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä