Radio Suomen Päivä

Moni susi on muuttanut länteen. Nuoret sudet etsivät Länsi-Suomesta helppoa saalista

 • 9 min
 • toistaiseksi

Suomessa elää ja vaeltaa noin 200 sutta. Susikannan painopiste on siirtynyt läntiseen Suomeen. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertoo, että nuoret sudet liikkuvat pitkiä matkoja ja ne etsivät Länsi-Suomesta pienempää ja helpompaa saalista kuin mitä Itä-Suomessa on tarjolla. Läntisellä kannanhoidon alueella susilaumojen määrä on kaksinkertaistunut 8 laumasta 16 laumaan. Tämän ovat huomanneet myös petoyhdyshenkilö Kari Jalonen ja Laitilan seudun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Miika Yli-Karro Varsinaissuomesta. Toimittajana on Markku Sandell. Kuva: Kimmo Ohtonen.

Lähetykset

 • to 7.6.2018 14.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Millainen on juhannuksen hyttystilanne? Hyöntetutkija Reimo Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta kertoo, missä verenhimoisia inisijöitä on ja miten niiden pistoilta parhaiten välttyy. Heidi Laaksonen soitti tutkijalle.

  Millaisena kesä-Suomi näyttäytyy teillä liikkujille? Tien päällä -sarjassa tavataan suomalaisia tien päällä - mitä ajattelee asvaltintekijä kuumassa hommassaan tai minkälaiset tunnelmat ovat maantiegrillillä? Toimittaja Mira Stenström kurvaa tapaamaan Marilis Priitä grillille.

  Millainen on saunomisen filosofia? Se on hyggeilyä tai mietiskelyä, mutta myös arkipäivää. Suomalaisesta saunakokemuksesta on moneksi, sanoo juhannuksen alla saunan merkityksestä väitellyt tutkija Laura Seesmeri, jonka väitöskirja "Sauno itsellesi menneisyys" on julkaistu myös kirjana. Saunan tärkeydestä suomalaisille kertoo sekin, että Suomi hakee saunaa myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Tarja Oinonen tapasi saunatutkija.

  Studiossa Jari Mäkäräinen.

 • Niin maa- kuin vesiliikeenteenkin valvonnasta kertoo ylikonstaapeli Heikki Laukkanen Mikkelin poliisista.
  Merisääpeli. Mikä se on? Yksi pelin suunnittelijoista, Ylen graafinen suunnittelija Asmo Raimoaho kertoo. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Yle on julkaissut lisää niin sanottujen Panaman papereiden tietoja. MOT:n toimittaja Jyri Hänninen kertoi Aki Laineelle ja Matti Ylöselle, mitä kiinnostavaa niistä löytyy.

 • Kolmikymppinen hevirocktapahtuma. Kauhajoen Nummirock tänä juhannuksena ja vaikutus ympäröivään kylään. Heviä korvessa jo yli 30 vuotta. Miten Kauhajoen Nummijärvi aloitti festarin ja miten se on vetänyt kaikki nämä vuodet? Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Ilmastoponnistukset. Mitä Suomen pitäisi vielä tehdä, että EU:ssa asetetut tavoitteet täyttyisivät? Vastaamassa Suomen Ilmastopaneelin johtaja Markku Ollikainen.
  Lintujen pesimärauha. Mitä juhannuksen juhlijan pitäisi ottaa huomioon? BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Esimerkkejä kaupunkijuhannuksen vietosta Helsingistä ja Tampereelta. Helsingistä haastattelussa stadin juhannuksen promoottori Fenix Willamo ja
   Tampereelta kaupunkijuhannuksen promoottori Janne Laurila. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Uutta tietoa Panaman papereista. Lisää tietoa esimerkiksi Nordean toimista paljastusten jälkeen, Metson venäläisen johtajan toiminnan paljastuksen seurauksista ja jalkapallon maailmantähti Lionel Messistä veroparatiisissa. Suomessa uudetkin Panaman paperit ovat vain Ylellä. Tietoja esittelee tutkiva toimittaja Jyri Hänninen. Juhannuksen sää. Siitä kertoo meteorologi Kerttu Kotakorpi. Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Tekoäly muuttaa laajasti työelämää ja siellä tarvittavia taitoja useimmissa ammateissa. Arviolta noin miljoonan työikäisen ihmisen osaamista on kehitettävä. Siksi jokaiselle työikäiselle on luotava koulutuksen mahdollistava osaamistili tai -seteli.

  Tätä ehdottaa puheenjohtaja Osmo Soininvaaran johtama työryhmä, joka luovutti raporttinsa elinkeinoministeri Mika Lintilälle keskiviikkona 20.6. Säätytalolla.

  Tällaiset olivat Lintilän ja Soininvaaran mietteet heti tilaisuuden jälkeen.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Miten saa lapsen syömään terveellisesti? Ravitsemustutkija Henna Vepsäläisen väitöstutkimus kehottaa rajoittamaan epäterveellisten herkkujen saantia ja näyttämään itse hyvää esimerkkiä. Heidi Laaksonen soitti väittelijälle ja kysyi myös, kannattaako karkkipäivä?

  Palomiehillä on ollut huippukiireinen alkukesä. Millä mielellä pelastajat odottavat juhannusta? Lauri Rautavuori käy palolaitoksella kyselemässä.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Työ ja yhteiskunta muuttuvat - miten? Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema raportti käsittelee tekoälyn ja digitalisaation vaikutusta työpaikkoihin, työmarkkinoihin ja talouteen sekä esittää politiikkasuosituksia. Jari Mäkäräisen haastattelussa elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Osmo Soininvaara, yksi raportin tekijöistä.

  Ulkoministeri Timo Soini (sin) kommentoi USAn irtautumisesta YK:n ihmisoikeusneuvostosta sekä suomalaisten ja ruotsalaisten asiantuntijoiden ja poliitikkojen kannanottoa Natoon liittymisen puolesta. Mira Stenström haastattelee.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Keskustan entinen puolusihteeri Timo Laaninen palkattiin papiksi Malmin seurakuntaan, Helsinkiin. Olli-Pekka Kursi tapasi tuoreen projektipapin.

  Suomalaisella muoti- ja vaateteollisuudella menee hyvin. Suomen tekstiili ja muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen ja pari tekstiilialan yrittäjää ovat Mira Stenströmin haastattelussa.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Pakolaisten määrä on suurempi kuin koskaan. Viime vuonna 68,5 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa. Tänään vietetään kansainvälistä pakolaispäivää. Amnesty kampanjoi turvallisten reittien puolesta. Anni Riit`aho tapaa ihmisoikeusjärjestön oikeudellista asiantuntijaa Susanna Mehtosta.
  Pitäisikö Suomen vastaanottaa enemmän pakolaisia?

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Ylen tietojen mukaan kolme viime viikolla Suomesta Bagdadiin palautettua irakilaista lähetettiin siltä seisomalta takaisin Suomeen. Henkilöitä yritettiin palauttaa kahdella viime viikolla Suomesta lähteneellä palautuslennolla. Palautus oli kuitenkin pysähtynyt Bagdadin lentokentällä.
  Tietolähteen mukaan Irakin poliisi kieltäytyi ottamasta heitä vastaan, koska he olivat sanoneet, etteivät ole vapaaehtoisesti palaavia ja koska heillä ei ole passeja. Aki Laine haastattelee tapausta tutkinutta Ylen toimittajaa Eero Mäntymaata.

 • Kotitalouksien tulot voivat muodostua tilkkutäkistä: voi olla palkkatuloja mutta myös erilaisia tulonsiirtoja. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Me-säätiö ovat yhdessä kehittäneet laskurin, jonka avulla kuka vain voi kokeilla, miten tulot muuttuvat eri elämäntilanteissa. Tuoko laskuri esiin paljon puhuttuja kannustinloukkuja? Ilona Turtolan haastattelussa tutkija Ilari Ilmakunnas Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja analyytikko Jussi Pyykkönen syrjäytymistä ja eriarvoistumista ehkäisevästä Me-säätiöstä.

 • Yhä useampi ostaa erilaista tavaraa netistä ja samalla tulee käyttäneeksi erilaisia ja erimaalaisia nettikauppoja. Aina ei tule kuitenkaan mieleen, että ulkomailta netissä ostettuun tavaraan voi kohdistua erilaisia tullimaksuja. Tulli on nyt kehittänyt uudenlaisen nettipalvelun, joka tulee tässä avuksi. Jari Mäkäräiselle palvelua esittelee tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

 • Muslimeilla on tänään aihetta juhlaan, kun paastokuukausi Ramadan päättyy. Ramadanin päättävän juhlan nimi on id al fitr.

  Id-juhlaa vietetään kokoontumalla yhteen. Yksi pääkaupunkiseudun suurimmista tapahtumista oli Helsingin Myllypurossa.
  Siellä Ramadanin päättymisestä Anni Riit´ahon kanssa keskustelemassa oli Abdirahim "Husu" Hussein ja Susanne Saarniluoto.

 • Kesä vie suomalaisia loma-autoilijoita ja moottoripyöräilijöitä myös Saksan baanoille. Mitä olisi hyvä muistaa, että selviäisi reissusta ilman kolhuja ja stressiä - ja tietenkin mielellään myös ilman sakkoja. Tästä tietää enemmän toimittajamme Saksassa Pertti Rönkkö.

 • Koko maailman silmät ja korvat olivat eilen kohti Singaporen Sentosan saarta. Saarella järjestettiin huipputapaaminen Yhdysvaltain presidentin, Donald Trumpin, ja Pohjois-Korean johtajan, Kim Jong-unin, välillä.

  Tapaamisen lopussa johtajat kertoivat allekirjoittaneensa sopimuksen, jota asiantuntijat ovat kuvailleet ympäripyöreäksi. Sopimuksessa esimerkiksi Kim on sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trump sitoutui lopettamaan yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa.

  Mitä kaikkea me eilen Singaporessa todistimme? Keskustelemassa ovat tutkija Tommi Koivula maanpuolustuskorkeakoulusta ja Etelä- ja Pohjois-Korean suurlähettiläs Eero Suominen.

  Toimittajina Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Suomalaisten usko poliisiin on vankkaa. 95 prosenttia suomalaisista kertoo luottavansa poliisiin. Mistä johtuu, että luottamus on näin korkealla tasolla? Riikka Jauhiaisen haastattelussa erikoissuunnittelija Matti Vuorensyrjä Poliisiammattikorkeakoulusta ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

 • Maitolitran hinnasta tuottaja eli maitotilallinen saa vain murto-osan itselleen. Tähän tarttui perheenisä ja kirjakauppias Ari Hämäläinen: hän perusti nettiin adressin, jossa sanotaan näin: "Olen valmis maksamaan 10 senttiä lisää kotimaisesta maitolitrasta. Adressin allekirjoittajat ovat valmiita maksamaan 10 senttiä lisää kotimaisesta maitolitrasta edellyttäen että meijerit/keskusliikkeet tulouttavat sen suoraan tuottajalle."
  Adressi luovutettiin MTK:n tiloissa tänään Valiolle, Arlalle ja muille maitotoimijoille.
  Ari Hämäläinen kertoi, mikä hänet sytytti toimimaan ja puhelimessa ideaa kommentoi myös Valion kotimarkkinoista vastaava johtaja Elli Siltala sekä monet kuuntelijat.
  Toimittajana Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Tämä kysymys on saattanut herätä mieleen, jos on seurannut Pori Jazzin toimitusjohtajan nimitykseen liittynyttä kohua. Johtajavalinnoissa pitäisi arvioida myös johtajan kykyä toimia yrityksen arvomaailman mukaisesti, sanoo johtamispsykologi ja johdon rekrytoinnin asiantuntija Mia Aspegrén.

  Pori Jazzin toimitusjohtajan nimityksestä noussut kohu kertoo mitä tapahtuu, kun johdon ja hänen johtamansa organisaation arvot eivät kohtaa, sanoo Aspegrén. Johanna Östman haastattelee. Kuva: Mia Aspegrén/Momentous Oy.

 • Työpaikkaromanssi tuo parhaimmillaan hyvää mieltä ja puhtia työntekoon. Se voi myös pilata työilmapiirin, jos romanssista koituu työpaikalla epäsopivaa käytöstä tai jos esimiesasemassa oleva suosii rakastettuaan. Sosiaalipsykologian dosentti Kaisa Kauppinen ja työoikeuteen perehtynyt asianajaja Samuel Kääriäinen pohtivat työpaikkaromanssien seurauksia. Toimittajana on Marja Ala-Kokko.

 • Vaikka silakkasaaliit ovat ennätyssuuria, suomalaiset syövät yhä enemmän tuontikalaa. Syitä lähikalan syöntiin tulee kuitenkin lisää. Silakan myrkkypitoisuudet ovat vähentyneet. Lisäksi, silakalle odotetaan msc-sertifikaattia. Se olisi osoitus hyvästä, kestävästä silakkakannasta pyynnistä. Tämä voisi edesauttaa myös vientiä, kertoo tutkimuspäällikkö Meri Kallasvuo Luonnonvarakeskusksesta. Toimittaja on Katariina Lahtonen.

 • Itsepuolustus voi olla ratkaiseva taito, kun oma turvallisuus on vaarassa. Suomessa kansalaisten turvallisuudesta vastaa kuitenkin pääasiallisesti poliisi. Huuda apua, kiellä hyökkääjää ja pakene, neuvovat Prime Fighters -seuran päävalmentaja Tommi Nyström ja valmentaja Hedi Viisma. Nyström pitää itsepuolustusta yhtä tärkeänä kansalaistaitona kuin ensiapu- ja uintitaitoa. Toimittaja on Anni Riit'aho. Kuva: Heidi Laaksonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä