Moniääninen Eurooppa

EU:n toimet mafiaa vastaan tehottomia

 • 19 min
 • toistaiseksi

- EU ei halua määritellä mafiajärjestöön kuulumista rikokseksi. Italiassa me taistelemme mafiaa vastaan siten, että jo pelkkä mafian jäsenyys on rikos, ottamatta huomioon sitä oletko tappanut, ryöstänyt vai pessyt rahaa, sanoo italialainen poliitikko Francesco Forgione. Hän johti vuosina 2006-2008 Italian parlamentin mafianvastaista komissiota.

- EU:lta puuttuu poliittinen halu taistella Italian mafiaa vastaan. Tämä koskee niin Saksaa, Ranskaa kuin Suomea. Näissä maissa ajatellaan, että mafian rahat voi ottaa, koska ne eivät ole vaarallisia. Ne ovat rahoja jotka pyörittävä taloutta. Mutta tämä ajatus on tekopyhä sillä se ei ota huomioon, että yhdessä mafian rahojen kanssa saapuvat myös mafiosot. Ja he muuttavat taloudellisia ja paikallisia valtasuhteita ja markkinoiden läpinäkyvyyttä, sanoo Forgione Jenni Merosen haastattelussa.

Itä-Eurooppa mafian uusin valta-alue

Italian järjestäytynyt rikollisuus toimii muualla EU:ssa tehokkaimmin Saksassa, Espanjassa, Belgiassa ja Hollannissa. Nyt entisen Varsovan liiton maiden puutteellinen lainsäädäntö on houkutellut mafian myös itäiseen Eurooppaan. Parhaiten kansainvälistymisessä on onnistunut Calabrian mafia ’Ndrangheta.

- Erityisesti ‘Ndrangheta oli valmiina valtaamaan vanhat Varsovan liiton maat jo ennen Berliinin muurin murtumista. Ja muurin murtumisen myötä avautuivat suuret markkinat, sanoo Francesco Forgione. Hän on myös kirjailija, joka on kirjoittanut useita kirjoja ’Ndranghetasta.
Tämän vuoden helmikuussa Slovakiassa murhattiin toimittaja Jan Kuciak, joka tutki EU-tukien väärinkäyttöä ja ’Ndranghetaa edustaneiden liikemiesten yhteyksiä maan johtaviin poliitikkoihin.
Mafiat elävät pääasiassa finanssialasta, rahanpesusta ja suurista sijoituksista.

- Myös monet maat itäisessä Euroopassa ovat nykyisin vahvasti järjestäytyneen rikollisuuden otteessa. Maissa kuten Venäjällä raja laillisen ja laittoman talouden välillä on hyvin heikko. Rikiollisjärjestöjen on hyvin edullista investoida Itä-Euroopan maihin, sillä niissä ei ole lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi rikollisen rahan seuraamisen, sanoo Francesco Forgione.

Ohjelman on Roomassa toimittanut Jenni Meronen.

Kuvan henkilö: Italialainen poliitikko ja kirjailija Francesco Forgione.

Kuva: Jenni Meronen.

Lähetykset

 • la 11.8.2018 12.31 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Venäjän vähemmistökieliä ajetaan ahtaalle. Niiden opetusta on viime vuosina vähennetty Moskovasta annettujen ohjeiden mukaisesti. Venäjä federaatiossa puhutaan venäjän kielen lisäksi toistasataa muuta kieltä. Esimerkiksi venäjän jälkeen eniten puhutun kielen tataarin opetusta on vähennetty Tatarstanin kouluissa voimakkaasti ja sen opiskelusta on tehty vapaaehtoista.

  Ohjelman on Moskovassa toimittanut Visa Noronen
  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Tutkija Ilshat Saetov
  Kuva: Visa Noronen

 • Äärioikeisto ja uusnatsit ovat nousseet Saksan sisäisen turvallisuuden ongelmiksi. Mutta miten uusnatsit ajattelevat ja motivoivat omaa toimintaansa? Entinen uusnatsi Manuel Bauer kiertää Saksan kouluja kertomassa omasta kokemuksestaan: miten reippaasta pikku pioneerista tuli väkivaltainen oikeistoradikaali. Ja kuinka vaikeaa oli jättää karmea menneisyys taakseen.

  Ohjelman on Berliinissä toimittanut Mari Lukkari.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Manuel Bauer skinhead-aikoinaan
  Kuva: Manuel Bauer

 • Romanialainen videobloggaaja Anne-Marie Chelariu tekee maansa nuorille videoita seksistä, ehkäisystä, ihmissuhteista ja naisten asemasta. Romania hallitsee Euroopan kärkisijoja sekä teiniäitien että aborttien tilastoissa. Yli 400 000 seuraajan yhteisöä ylläpitävä videobloggaaja kertoo joutuneensa videoidensa takia ortodoksisen kirkon ja yleisen vihapuheen hampaisiin.

  Ohjelman on Transilvaniassa toimittanut Tuukka Tuomasjukka.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.

  Kuvassa: Videobloggaaja Anne-Marie Chelariu
  Kuva: Tuukka Tuomasjukka

 • Terroristijärjestö IRA:n poliittisena siipenä pidetty Sinn Féin nousi Irlannin suosituimmaksi puolueeksi maan äskeisissä vaaleissa. Vaikka puolue ei tue väkivaltaisuuksia, kertoo Sinn Féinin kansanedustaja David Cullinane brittivankilassa nälkälakkoon kuolleiden IRA:n jäsenten inspiroivan häntä. Äänivyöryn saanut Sinn Féin on vankasti vasemmistolainen puolue. Cullinanen mukaan Irlannin yhdistyminen on tulossa nyt Brexitin tapahduttua aiempaa lähemmäksi.

  Ohjelman on Dublinissa toimittanut Visa Noronen
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: David Cullinane, Sinn Féinin kansanedustaja Irlannin parlamentissa
  Kuva: Visa Noronen

 • Turkkilainen asianajaja Eren Keskin on taistellut ihmisoikeuksien puolesta Turkissa jo yli 30 vuotta. Kansalaisoikeuksien rautarouva puolustaa muun muassa kurditoimittajia, seksuaalisten vähemmistöjen edustajia ja kidutettuja. Eren Keskin on pidätetty lukemattomia kertoja, heitetty vankilaan, uhkailtu ja jopa ammuttu kohti. Häntä vastaan on Turkissa nostettu yli 120 syytettä.

  Toimittajana Istanbulissa on Ayla Albayrak.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Asianajaja ja ihmisoikeusaktivisti Eren Keskin
  Kuvaaja: Ayla Albayrak

 • Alankomaista suuri osa on mereltä vallattua aluetta, missä ihmiset elävät merenpinnan tason alapuolella. Tiheästi asuttu maa joutuu nyt turvautumaan uusiin toimiin vastatakseen kiihtyvään merenpinnan nousuun. Alankomaille on kehittynyt ainutlaatuista vesirakentamisen osaamista, jota se vie hyvällä menestyksellä myös maailmalle, mm. Intiaan.

  Ohjelman on Haagissa toimittanut Visa Noronen
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Henk Ovik, Alankomaiden kansainvälisten vesiasioiden erityislähettiläs
  Valokuvaaja: Evert van de Worp

 • Rannikon kuluminen ja hiekan katoaminen meren aaltoihin on Portugalissa vakava ympäristöongelma, jota ilmastonmuutos ja merenpinnan nousu kiihdyttävät entisestään.Vesistöihin erikoistunut biologi Cristina Chaves seuraa etulinjassa, miten Atlantin valtameri moukaroi Portugalin pohjoista rannikkoa. Meren etenemistä yritetään hillitä kunnallisten ja kansallisten toimien lisäksi myös EU:n rahoituksella toimeenpannuilla hiekkakuljetuksilla.

  Ohjelman on Portugalissa toimittanut Pilvikki Kause.
  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Lukija: Meri Koivisto
  Kuvassa: Portugalilainen biologi Cristina Chaves
  Kuva: Pilvikki Kause

 • Isojen euromaiden Ranskan, Italian ja Espanjan yhä kasvavat velat pitävät ne riippuvaisina jatkuvasta taloskasvusta. Siten Euroopan keskuspankin on edelleen jatkettava alhaisten korkojen politiikkaansa.
  Kuinka kauan biljooniin ulottuva velkaantuminen oikein voi jatkua?
  Uuden Moniääninen Eurooppa-ohjelman euroalueen talouden uhkakuvista on Madridissa toimittanut Jyrki Palo.

  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Espanjalainen ekonomisti ja matemaatikko Juan Ignacio Crespo.
  Kuva: Jyrki Palo.

 • Euroopan suurkaupungeissa pyöräilee yhteensä satoja tuhansia ruokalähettejä. Pelkästään Milanossa lähetit toimittavat perille 10 miljoonaa annosta vuodessa. Pyörälähetit edustavat uudenlaista työkulttuuria, missä älypuhelinsovellusten kautta välitetään työtehtäviä freelancereille. Nyt nämä uuden ajan algoritmi-orjat järjestäytyvät ja hakevat parannuksia työsopimuksiinsa tuomioistuimien kautta.

  Ohjelman on Milanossa toimittanut Jenni Meronen
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Tilastoanalyytikko Paolo Natale, Milanon valtionyliopisto.
  Kuva: Jenni Meronen

 • Viime vuonna kansa nousi kaduille useissa maissa eri puolilla maailmaa.Tuloerot tai epäoikeudenmukaisuus eivät välttämättä selitä yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristymistä. Esimerkiksi Egyptin tuloerot pienentyivät 2000-luvulla ennen arabikevään 2011 mellakoita.
  - Sosiaalinen media ja internet ovat luoneet uuden, kriittisen poliittisen tietoisuuden, sanoo egyptiläinen mediatutkija Walid Osman.

  Ohjelman on Berliinissä toimittanut Visa Noronen.
  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Egyptiläinen mediatutkija Walid Osman

 • Vuoden 2019 aikana hallitsivat suuret mielenosoitukset uutisia eri puolilla maailmaa. Näin myös Euroopassa. Miksi tyytymättömyys ja politiikkaan turhautuminen leviävät juuri nyt – ja mistä tulevat uuden politiikan toivot?
  - Ainoa todellinen demokraattinen vallankumous olisi, jos kullakin ihmisellä saisi olla elämänsä aikana ainoastaan yksi poliittinen mandaatti yhden kauden, sanoo ranskalainen politiikan tutkija Bruno Cautres.

  Ohjelman on Pariisissa toimittanut Annastiina Heikkilä.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.

  Kuvassa: Pariisilaisen Sciences Po-korkeakoulun tutkija Bruno Cautres.
  Kuva: Bruno Cautres

 • Kreikkaan valittiin kesällä 2019 uusi konservatiivijohtoinen hallitus.

  - Jos joku hallitus ylipäätään pystyy toteuttamaan Kreikassa välttämättömät talouden rakenneuudistukset, niin se on juuri tämä Kyriakos Mitsotakisin kabinetti, sanoo kreikkalais-saksalainen taloustieteen professori Alexander Kritikos.

  Moniääninen Eurooppa-ohjelma selvittää millaisilla keinoilla ja aikataululla on mahdollista nostaa EU:n pahin kriisimaa suunnattomien velkojen suosta?

  Ohjelman on toimittanut Jorma Mattila.

  Lukija: Lauri Paalama

  Moniääninen Eurooppa ohjelman tuottaja: Jorma Mattila

  Kuvassa: Alexander Kritikos, instituutio- ja teollisuustalouden professori Potsdamin yliopistossa.

  Kuva: Jorma Mattila

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä