Kulttuuriykkönen

"Jos haluaa tehdä lateksista räjähtävän pään, se ei ole ilmaista" - nuoret elokuvaohjaajat toivovat nopeampia rahoituspäätöksiä

 • 52 min
 • toistaiseksi

"On se todella surrealistista kuulla omia hirvittäviä naisvihamielisiä monologejaan Vesa-Matti Loirin äänenpainolla toimitettuna", sanoo ohjaaja-käsikirjoittaja Ilja Rautsi. Rautsin ohjaama Helsinki Mansplaining Massacre voitti Etelä-Korean Bucheon Internation Film Festival -tapahtuman lyhytelokuvien kilpasarjan pääpalkinnon heinäkuun lopulla.

Nollabudjetilla juuri Metatitanic-elokuvan ohjannut Hannaleena Hauru puolestaan näkee, että viisi vuotta valmisteilla ollut elokuva alkaa jo vanhentua omissa käsissä, jos sitä ei pääse tekemään.

Rautsi, Hauru sekä ohjaaja-tuottaja-festivaalijärjestäjä Otto Kylmälä kertovat omista töistään, jälkimmäinen etenkin mykkäelokuvafestivaali Loud Silentsin parissa, ja toivovat Suomen Elokuvasäätiöltä sekä Yleisradiolta nopeampia rahoituspäätöksiä ja läpinäkyvyyttä elokuvarahoitukseen. Tuukka Pasanen juontaa.

Lähetykset

 • ti 7.8.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraat kulttuurituottaja Annu Kemppainen, somevelho Sami Kuusela ja Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen tarttuvat ajankohtaisiin aiheisiin ja ilmiöihin Helsingin Keskustakirjasto Oodissa. Onko urheilu kulttuuria tai taidetta? Miten me suomalaiset suhtaudumme amerikkalaiseen keynote-puheeseen, jossa faktasta tehdään viihdettä? Millä tavalla taide voi auttaa ilmastoahdistukseen?

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kari Häkämies ja Kalle Isokallio ovat molemmat tahoillaan julkaisseet romaanit, joissa kuvataan politiikkaa ja sen tekemistä eri näkökulmista. Mitä on politiikan juonittelu ja peli? Entä miltä politiikka näyttää ulkopuolelta mainostoimistomiehen näkökulmasta?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa kirjailijat, maakuntajohtaja Kari Häkämies sekä entinen yritysjohtaja Kalle Isokallio.

  Lähetyksen aluksi kirjallisuuden Nobel-palkintojen suomentajat avaavat kirjailijoita palkintojen takana.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kulttuuriykkösessä puhutaan kanteleesta. Kantele-lehti täyttää 40 vuotta. Nämä kuluneet viimeiset vuosikymmenet ovat merkinneet soittimen uutta tulemista. Kanteleesta puhuvat päätoimittaja Sanni Virta, Kanteleliiton toiminnanjohtaja Eija Kankaanranta, kansanmusiikin professori Hannu Saha sekä kantelepedagogi Satu Sopanen. Ohjelmassa esiintyvät myös kanteletaiteilijat Maija Kauhanen ja Jutta Rahmel.

  Juontajana on Ville Talola.

 • Miten tavalliset suomalaiset asuvat nykyään? Miten syntyy kodin tuntu?

  Kodin tunnusta ja suomalaisesta kodista keskustelemassa ovat tohtori Sirpa Uimonen, Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss ja Avotakka-lehden päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Vasta ensi-iltaan tulleen Marian paratiisi-elokuvan päähenkilö on karismaattinen unisaarnaaja ja lahkon johtaja Maria Åkerblom. Miksi ihmiset lähtivät seuraamaan häntä? 1920-luvulle sijoittuva elokuva kertoo ihmisistä, joilla oli vahva nähdyksi tulemisen tarve.

  Maria Åkerblom otti muiden lapsia omikseen. Kuoromatkalla esiinnyttiin Ruotsin kuninkaallisille, samalla kun lapset näkivät nälkää. Åkerblomin aikana naisen ainoa mahdollisuus päästä saarnaajaksi oli perustaa oma uskonnollinen liike.

  Maria Åkerblomista keskustelevat häntä näyttelevä Pihla Viitala, Marian paratiisi-elokuvan käsikirjoittanut Anna Viitala ja professori emerita Eila Helander.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Viikon kulttuuriaiheiden kimpussa tällä kertaa oikeushammaslääkäri-eläkeläinen Helena Ranta, kulttuurituottaja Annu Kemppainen sekä liikemies Sami Kuusela.

  Puheenaiheina Sauli Niinistön Amerikan vierailun käytöksestä, taideteosten avaamista meille vaikeista todellisuuksista, nuoruuden taide-elämysten vanhenemisesta ja Maakallan saaren kummallisesta historiasta. Puheena myös suurten urheilukilpailujen taustalla piilevä matala moraali.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Synkkä tulevaisuusfiktio ei ole uusi kirjallisuuden lajityyppi. Ekokriisiä kuvaava dystpiafiktio ilmaantui kirjallisuuteen vasta vuosituhannen vaihteessa. Nyt kun luonnonilmiötkin saattavat ylittää kuvittelukykymme rajat, mikä on kirjallisuuden tila ja tehtävä tällaisessa maailmantilanteessa.

  Onko fiktio muutosvoima ilmastokatastrofia torjuttaessa? Miten ilmastonmuutos muuttaa kirjallisuutta? Ilmastonmuutoksesta ja kirjallisuudesta keskustelemassa kirjailija Anni Kytömäki, kirjallisuustutkija Saija Isomaa sekä tiedetoimittaja ja lastenkirjailija Mikko Pelttari.

  Juontajana on Ville Talola.

 • Suomalaisen pianomusiikin historia on tuntematon jopa valtaosalle pianistejamme. Nyt sitä on alettu tutkia. 1800-luvun lopun Helsingissä vahvoja vaikutteita soittajiin valoivat pianopedagogi Ingeborg Hymander ja säveltäjä-pianisti Franz Lisztin oppilaat.

  Keskustelemassa pianistisukupolvien tietoa kartoittaneet pianistit ja musiikin tohtorit Annikka Konttori-Gustafsson ja Margit Rahkonen. Lähetyksessä myös esiintyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa klassista pianonsoittoa opiskeleva Olli Mikkonen.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Renessanssin kaunottaret on saksalaisen renessanssimestari Lucas Cranach vanhemman ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä on esillä 28 Cranachin teosta. Miten tulkita naisen asemaa näiden historiallisten maalausten naisten vaatteiden ja alastoman kehon kautta? Millä tavalla nämä hohtavan norsunluunvalkoiset, korkeaotsaiset kaunottaret katsovat meitä? Keskustelemassa ovat Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Claudia de Brün ja muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Näyttelijäntyö jää usein etenkin kameroiden maailmassa ohjaajan varjoon taiteellisesta annista puhuttaessa. Kulttuuriykkösessä kysytäänkin mikä tekee hyvän näyttelijän? Mitä roolin etsiminen oikein tarkoittaa? Kuinka luoda hahmo, mitä se vaatii ja mistä tietää sen löytäneensä?

  Mikä tekee hyvän näyttelijä-ohjaaja -suhteen?

  Näyttelemisestä saapuvat keskustelemaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen lehtori Tiina Pirhonen sekä mm. juuri elokuvateattereihin saapuvan Marian Paratiisi -elokuvan yksi päätähdistä, Satu Tuuli Karhu.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Nuoret ilmastolakkoilevat Eduskuntatalon edessä Greta Thunbergin innoittamana. Mikä on Gretan merkittävyys ilmastokriisin keskellä? Entä miten erottaa poikkeuksellisen terävät totuuden näkevät ihmiset hulluista? Miksi haluamme paeta todellisuutta fantasiaelokuviin ja -sarjoihin? Entä mikä merkitys 50-vuotta täyttävällä Beatlesin Abbey Roadilla oli?

  Kulttuuriykkösen Kisastudiossa Anna Moilanen, Mari Pantsar ja Kari Enqvist taklaa. Juontajana on Ville Talola.

 • Unkarilaisen László Krasznahorkain romaani Saatanatango on intensiivinen, järkyttävä ja hauska kertomus pienen yhteisön umpikujasta. Kirjan suomentanut Minnamari Pitkänen ja Unkarin nykykirjallisuuden tuntija Anna Tarvainen nostavat kirjan huippukohdaksi pikkutytön tragedian, joka itketti Pitkästä käännösprosessin aikana.

  Ranskalaisen Maylis de Kerengalin romaani Maailma käden ulottuvilla kuvaa nuoria koristemaalareita ja luovuutta. Kirjasta ja monipolvisesta käännösprosessista kertoo kääntäjä Ville Keynäs.

  Syksyn muista käännöskirjoista keskustelijat vinkkasivat seuraavat suosikit:
  - Lajos Kassák: Joskus tulee meille aika
  - Robert Coover: Huck lännen mailla
  - György Spiró: Vankeus

  Juontajana on Jakke Holvas.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä