Kulttuuriykkönen

Mikä onnen aika kun nuotit tippuivat taivaasta! Napolilainen musiikki soi Turun musiikkijuhlilla

 • 51 min
 • ei kuunneltavissa

Suomen vanhin, yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkifestivaali Turun musiikkijuhlat tarjoaa yli 30
konserttia ja tapahtumaa perjantaista 10. elokuuta alkaen. Konserttipaikkojen joukossa on perinteisten tilojen lisäksi niin turkulaisia koteja kuin remontin jälkeen avattu, 200-vuotias Akatemiatalokin ja Pyhän Hengen kappeli.

Yksi esilläolevista musiikkityyleistä on napolilainen laulutraditio, joka oli aikansa populaarimusiikkia.

Kulttuuriykkösen vieraina Turun konserttitalossa ovat toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki, sopraano Anneliina Koskinen ja kontra-altto Anna Edgren sekä Flavia di Nola Napuletanate-yhtyeestä, joka esittää napolilaisia lauluja Irma ja Benito Casagranden kotikonsertissa launtaina.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Lähetykset

 • pe 10.8.2018 15.53 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomalaiset ovat hullaantuneet joulukonsertteihin ja joulu on kuorojen kuuminta sesonkia. Joulukonserteissa kuullaan usein perinteistä joulumusiikkia, mutta kuinka paljon suomalaiset kuorot uskaltavat revitellä uutuuksilla?

  Kuorojen joululauluista ovat keskustelemassa kamarikuoro Key Ensemblen taiteellinen johtaja Teemu Honkanen, säveltäjä ja lasten ja nuorten kuoronjohtaja Mia Makaroff, Lumen Valon -lauluyhtyeen jäsen Kari Turunen sekä naiskuoro KYNin taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo.

  Juontajana on Jakke Holvas.

 • Kun Vuoden 2009 nuori taiteilija Mikko Laakkonen vasta opiskeli muotoilijaksi, ekologisuutta opetettiin niukasti, ja hyvin erikoisesti. "Ekologista on suunnitella huonekalu, joka näyttää isoisän vanhalta", ohjeisti opettaja.

  Tänä päivänä jo päiväkoti-ikäiset ratkovat maailman merien muoviongelmia ja eettisyys esillä monien yritysten markkinoinnissa. Eettisyys designissa voi toteutua sekä uustuotannossa että kierrätysmateriaaleja käytettäessä. Romumuotoilija Henrik Enbom rakensi palkitun pöytälampun säilykepurkista ja hukkalaudasta. Hiilineutraalia kiertotaloutta puskevan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtaja Mari Pantsar kysyy, miksi jäte-sanan tilalle ei nosteta sanaa kierräte.

  Vieraana on Trash Design- yhteisön romusuunnittelija Henrik Enbom, huonekalujen ja tarve-esineiden suunnittelija Mikko Laakkonen ja Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtaja Mari Pantsar.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Teatteriohjaaja Vivica Bandler näki ihmisyyden. Hänen hautakivessään lukee människan, ihminen. Hän ajatteli että jos tunnistaa älyn tai lahjakkuuden, se riittää syyksi ottaa yhteys toiseen ihmiseen.

  Vivica Bandlerilla oli nenä: hän vainusi lahjakkuuksia. Hän kutsui itseään ja kaltaisiaan kummituksiksi. He olivat kuin Tove Janssonin hattivatteja. Vivica Bandler oli metsän ja ihmisten agronomi.

  Teatteri oli Vivica Bandlerille tapa ymmärtää ihmisiä. Hän poikkesi diktaattoriohjaajista. Hän neuvoi näyttelijöitä hienotunteisesti. Vivica Bandlerin mukaan sisällään olevaa surua ei tarvitse hävetä. Teatterin voimanaisen Vivica Bandlerin syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi sata vuotta.

  Kulttuuriykkösen vieraina ovat juuri ilmestyneen Vivica Bandler - Vuosisadan nainen, Århundradets kvinna- kirjan toimittaneet Eija Mäkinen ja Ida Henrikson.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa Annu Kemppainen, Anna Moilanen ja Mirva Saukkola ruotivat viikon ajankohtaisaiheita. Tällä kertaa he ainakin repivät Linnan kierrätysvaatteet ja sosiaalisen median. Jakke Holvas juontaa.

 • 1800-1900- lukujen taitteessa saamelaisia vietiin Lapista suurkaupunkien eläintarhoihin esiintymään yhdessä intiaanien ja eskimoiden kanssa. Sata vuotta myöhemmin saamelaiset kertovat omasta kulttuuristaan elokuvin ja joi'uin.

  Solju-yhtyeen äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille. Hildá Länsman haluaa tehdä musiikkia, jota saamelaisnuoret haluavat kuunnella omalla äidinkielellään.

  Inarin Skábmagovat-festivaali taiteellinen johtaja ja saamelaiskulttuurin asiantuntija Jorma Lehtola kertoo saamelaiskulttuurin historiasta ja uuden saamelaiselokuvan noususta.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kirjastot herättävät tunteita. Minkälainen on unelmien kirjasto ja mitkä kirjastot ovat jääneet sydämeemme muistoiksi. Helsingin uusi kaupunginkirjasto Oodi avaa keskiviikkona ovensa. Mitä Kansalliskirjaston uusi johtaja Cecilia af Forselles, Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen ja kirjoista bloggaava Anna Piiroinen odottaa uudelta kirjastolta. Vieraana myös Yleisradion toimittaja Minna Joenniemi, joka on ollut mukana tekemässä dokumenttielokuvaa Kohti tulevaisuuden kirjastoa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Lapissa taitelijat kamppailevat vähistä resursseista, mutta esittävät ryhmät tavoittavat pienimpienkin kylien taiteesta kiinnostuneet. Samalla pohjoisetn taitelijat tekevät laajaa yhteistyötä yli rajojen Grönlannista ja Färsaarilta Murmanskiin ja Kanadaan. Minkälainen on näyttämön pohjoinen henki? Keskustelemassa ovat tanssija Marjo Selin, Rovaniemen teatterin yleisötyövastaava Anne Niskanen ja taideyhdistysaktiivi Joonas Martikainen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kisastudion vakiovieraat Henrika Franck, Silvia Hosseini ja Kari Enqvist keskustelevat laivaristeilyjen junttileimasta, julkkisten seuraamisen hyödyistä, historiakirjallisuuden jatkuvasta vyörystä ja eksistentiaalisen ajan hitaudesta yhä kiihtyvässä kulttuurin virrassa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Millaista on kirjailijan menestys Suomessa? Esseisti Antti Nylén on kaikilla mittareilla menestynyt kirjailija, mutta elää silti kuristavassa köyhyydessä. Hänen teoksensa Häviö on monologi, jossa tehdään ruumiinavaus taiteen tekemisen todellisuuteen Suomessa. Teos laajenee kuvaukseksi Suomesta, jossa työn arvo piilee jossain muualla kuin työn tuloksissa ja merkityksessä.

  Antti Nylénin mukaan suomalaiset taiteilijat eivät pääse kasvamaan ammatilliseen kypsyyteen, koska taiteen apurahajärjestelmä asettaa taiteilijat kilpailemaan toisiaan ja sattumaa vastaan. Hän tarjoaa ratkaisuksi taiteilijapalkkaa.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Jazz tuli Suomeen 1920-luvulla, kun S/S Andania-laiva Andania Yankees -bändeineen rantautui Helsinkiin. Jazzilla oli pitkään kielletyn musiikin leima, kunnes se tietoisesti mystifioitiin klassisen musiikin veroiseksi musiikkigenreksi.
  Nyt jazz kuuluu Yhdysvaltain länsirannikon populaarimusiikissa ja Suomessakin se kiinnostaa nuoria. We Jazz järjestää Helsingissä kahdeksan päivän mittaisen festivaalin joulukuussa 2018.

  Vieraana ovat We Jazzin perustajajäsen ja taiteellinen johtaja, Matti Nives, Musiikkiarkiston arkistonjohtaja ja jazz-historian luennoitsija Juha Henriksson sekä Mopo-trion palkittu saksofonisti Linda Fredriksson, joka esittää lähetyksessä saksofonimusiikkia.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Hollywoodin blockbuster-elokuvat ja Elon Muskin suuret projektit ovat nostaneet avaruuteen liittyvän hypen jälleen uudelle tasolle. Avaruus on myös monessa mielessä ottanut taivaan paikan elämän suurten kysymysten reflektiopintana. Mutta mitä avaruuden tutkimus käytännössä on, vieläkö ufoihin uskotaan ja millaista perspektiiviä avaruus ihmiselle antaa?

  Keskustelemassa avaruustekniikan tohtori Antti Kestilä, supermassiivisia mustia aukkoja tutkiva Sissi Enestam sekä ufologiasta väitellyt uskontotieteen tohtori Jaakko Närvä. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Pimeys on laskeutunut mutta valotaide auttaa pimeässä! Viides tammikuuta Lux Helsinki kerää ihmiset valotaiteen ympärille. Tällä kertaa reitti on siirtynyt Tuomiokirkolta Kansalaistorille.

  Valotaide on ainoa taidemuoto, joka saa ihmiset sankoin joukoin liikkumaan ulkoilmaan. Tämä taidemuoto irroittaa ihmiset näyttöpäätteiltään ja houkuttelee heidät takaisin reaalimaailmaan.

  Miksi valotaide on nousussa meillä ja maailmalla, ja mikä valotaiteessa kiehtoo. Siitä keskustelemme valotaiteilijoiden Tarja Ervastin ja Kari Kolan ja Lux Helsinki valofestivaalin kuraattorin Ilkka Paloniemen kanssa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä