Puheen Aamu

Maanantain lähetys

 • 2 h 2 min
 • ei kuunneltavissa

Puheen Aamu - aina kiinnostava. Teemana pohjoismainen design, johon yhdistetään yleviä ajatuksia kuten laatu ja kestävyys, mutta samaan aikaan sisustuslehdet esittelevät joka kuukausi satoja tuotteita joita on loppujen lopuksi tarkoitus myydä.

Mitä muotoilun demokratisoitumisesta pitäisi ajatella? Tätä pohditaan yhdessä Design 3000 -sarjan tekijän, graafikon ja bloggarin Kasper Strömman kanssa.

Herää uuteen aamuun Alina Kulon ja Anssi Shemeikan kanssa.

Twitter: #puheenaamu
Whatsapp: 0401638586

Lähetykset

 • ma 9.7.2018 6.57 • Yle Puhe

Jaksot

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Meidän pitää puhua -sarja kokosi yhteen ihmisten erotarinoita. Sarjan tekijät Kaisa Alenius ja Pasi Räsänen vieraana klo 9 jälkeen. Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkosen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu
  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Noin viikon uutiset -tv-ohjelmasta tuttu Jukka Lindström on asunut 10 kuukautta Belgiassa ja tuo nyt Suomeen Välikysymys-stand up -shownsa, jossa hän kertoo vitsejä suomalaisesta yhteiskunnasta ja pohtii, ovatko poliitikot sittenkin koomikoita hauskempia.

  - Politiikka näyttää etäämmältä koomisemmalta. Esimerkiksi irtisanomislaissa mua huvitti se, että suomalaiset meni ihan hajalle siitä, että lapsille piti tehdä eväät kouluun - Belgissa eväät tehdään joka aamu, eikä kukaan rikas yrittäjä tule tarjoaamaan pastaa.

  Jukka Lindström kävi kertomassa kuulumisensa Puheen Aamussa. Jere Pehkonen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Nuoremman konstaapelin ja jalkapallomaalivahti Heidi Foxellin elämä muuttui lopullisesti nuoren miehen ammuskeltua kiväärillä liikehuoneiston katolta Hyvinkäällä. Tuore kirja "Luodinkestävä" on Heidi Foxellin tarina epätodennäköisestä selviytymisestä, rankasta toipumisesta ja ihmissuhteiden vaikeudesta.

  Heidi Foxell oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, kuinka selvitä päivästä toiseen, kun kaikki mikä on ollut itsestään selvää, otetaan pois.

 • Arkisessa työssä mietimme rajoitteita, jotka estävät tekemästä asioita. Ketterässä työkulttuurissa tehdään pieniä kokeiluja ja keskitytään asiakkaalle hyvän tekemiseen. Ketterään työkulttuuriin voi tarttua kiinni miettimällä yhdessä, mitä kokeilemme tällä viikolla. Viikon lopulla käydään läpi, mitä odotimme, mitä tapahtui ja mitä opimme.

  Ylen Ketterän kiihdyttämön päällikkö Mirette Kangas on johtava ketterän yrityskulttuurin ja johtamisen asiantuntija ja muutoksentekijä Suomessa. Kankaan kokemuksen mukaan suurin este uudenlaiseen tekemiseen siirtymisessä on pelko: Uskallanko tehdä uudella lailla? Onko mulla lupa tehdä näin? Voidaanko päätöksentekoa ja johtamistapaa muuttaa?

  Mirette Kangas oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavana.

 • Alle kouluikäinen lapsi tulee pahoinpidellyksi todennäköisemmin kotonaan kuin päiväkodissa tai pihalla. Pahoinpitelijä on usein oma äiti. Parikymppinen Henkka halusi nostaa kokemansa väkivallan julkisuuteen, jotta kukaan muu ei joutuisi ajattelemaan olevansa ainoa äitinsä pahoinpitelemä lapsi.

  Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaavan sosiaalityöntekijän Minna Remes-Sieväsen mukaan äidin käyttämä väkivalta on tyypillisesti rankaisuväkivaltaa kuten tukistamista lapsen kurissa pitämiseksi. Toinen äideille tyypillinen tapa on mitätöidä ja vähätellä lasta. Niin henkinen kuin fyysinen väkivalta on lapselle aina haitallista, vaikka lapsi saataisiin sillä hetkellä tottelemaan.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

 • Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kävi syksyllä 2017 viimeistä kertaa neuvottelupöytään nykyisessä tehtävässään. Yleisradion kuvausryhmä pääsi seuraamaan Selinin valmistautumista neuvotteluihin kulissien takana. Talvi oli pitkä ja raastava 57-vuotiaalle Selinille, sillä hän oli hädin tuskin toipunut syöpähoidoista, kun neuvottelukierros pyörähti käyntiin.

  Väsynyt Selin yrittää pitää itsensä kasassa, kun kolmen suurimman ammattiryhmän sopimusneuvottelut junnaavat paikallaan. Periksi antaminen ei kuulu hänen luonteeseensa. Selin aikoo viedä neuvottelut päätökseen, viimeisen kerran, sillä kesäkuussa 2019 hän luopuu PAMin puheenjohtajuudesta.

  - Selinin kiehtovuus löytyy hänen särmikkyydestä. Hän ei varmasti ole se helpoin ihminen elää ja työskennellä, mutta hän puhuu suoraan ja vilpittömästi, jota arvostan suuresti. Keskinäinen kemiamme toimi hyvin, toteaa Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu ohjannut ja käsikirjoittanut Simo Sipola.

  Yli 15 vuotta PAMia johtanut Selin puhuu dokumenttielokuvassa suunsa puhtaaksi työmarkkinoiden ja yhteiskunnan ilmapiiristä. Hän ei säästä maan hallitusta, työnantajia eikä omiaan, ammattiyhdistysliikettä. Poikkeuksellisen avoimessa ja suorapuheisessa elokuvassa pääsee ääneen myös Selinin lähipiiri.

  Simo Sipola oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Liikenneturvan vuonna 2015 julkaistussa kyselytutkimuksessa vastaajista kuusi kymmenestä myönsi ärsyyntyneensä liikenteessä. Useimmiten mielenkuohut haihtuvat nopeasti, jos niihin ei jää vellomaan. Mutta toisinaan niin kutsuttu liikenneraivo roihahtaa.

  Liikenneturvan selvitysten perusteella liikenneraivo ilmenee tavallisesti tööttäilynä, keskisormen heristämisenä, perässä roikkumisena ja kiilailuna.

  Tahallinen vahingonteko on Suomessa hyvin harvinainen ilmiö. Sitä vastoin melko yleistä on esimerkiksi "näpäyttäminen" täpärällä ohittamisella.

  Miten tunteita tulisi hallita auton ratissa? Puheen Aamussa aiheesta oli puhumassa liikennepsykologi Mika Hatakka.

  Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Viimeiset pari vuotta laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula on käynyt läpi eroprosessiaan pitkäaikaisesta kumppanistaan Mikko Pykäristä. Samassa myllerryksessä Iisa loi uudelleen oman nahkansa ja työsti levyn, joka kantaa nimeä Päivii, öitä.

  - Rakkaus ja luopuminen ovat pyörineet tuotannossani aina pääteemoina, mutta nyt ne avautuivat itselleni koko raadollisessa kauneudessaan isommin kuin koskaan ennen, perustuksia myöden, toteaa Iisa.

  Iisa oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, millä tavoin tekemisen tavat ja maailmankatsomus muuttuivat henkilökohtaisen kriisin aikana ja miten se kuuluu uudella albumilla.

Klipit

 • Käpylän pallossa valmentavan Jesse Martinin mukaan vuorovaikutustaidot ja lapsen kehityksen ymmärtäminen ovat avainasemassa, kun puhutaan juniorivalmentajan työkalupakista. Nämä ovat kuitenkin asioita jotka valmentajakoulutuksessa jäävät paitsioon.

  Millainen on hyvä valmentaja? Entä millaisia tuulia puhaltaa futiksen juniorivalmennuksessa? Tiina Lundberg tapasi Jesse Martinin ja kysyi, miksi tämä haluaa valmentaa.

 • Kolme naista fiftarityylisissä mekoissa ja tuubamies on yhtä kuin Dollypops - vintagemusiikkia esittävä kvartetti.

  "Tämä on ihana tapa viettää aikaa ystävien kanssa", toteavat yhtyeen nykyiset jäsenet Sandra Forsell, Marie Lundberg, Katarina Wanamo ja Niklas Andersson. Yhtye tekee musiikkia harrastuspohjalta, pilke silmäkulmassa, mutta silti tarkasti ja yksityiskohdista tiukasti kiinni pitäen. Musiikki ja bändi tuovat muuten kiireiseen elämään myös luovuutta, ja vievät ajatukset hetkeksi pois arjesta.

  Menneissä vuosikymmenissä ja vintagessa puoleensa vetää musiikki - laulujen stemmat, niiden tarinat ja yksinkertaisuus.

  Tiina Lundberg tapasi Dollypopsit kesken joululauluharjoitusten.

 • Suomalainen urheiluvalmennus on ollut tänä syksynä esilla paljon - mitä huipulle tähtäävältä urheilijalta voidaan vaatia? Millainen on hyvä valmentaja? Huudetaanko, haukutaanko vai pyritäänkö vahvistamaan urheilijan sisäistä motivaatiota?

  Huippu-urheilu on kovaa, näin toteaa Suomen sulkapalloliiton päävalmentaja Anu Nieminen, jolla on itsellään huippu-urheilijan ura takana. Tiukkuus ja vaativuus voi olla myös positiivista. Tiina Lundberg tapasi Anu Niemisen ja kysyi miksi tämä alunperin halusi alkaa valmentaa.

 • Kaipaatko elämääsi lisää rohkeutta, luovuutta ja hulluttelua? Liity teatteriin!

  Suvi Kosela ja Laura Puranen ovat teatteriharrastajia, jotka suhtautuvat intohimolla harrastukseensa. Reploja opetellaan työmatkoilla ja tunnetiloja haetaan kotona asti. Harrastus tuo mukanaan monenlaista positiivista tavalliseen arkeen ja samanhenkisiä - herkkiä ja hurjia ihmisiä. Tiina Lundberg tapasi naiskaksikon ja tutustui teatteriharrastuksen ytimeen.

 • Yle on tehnyt nyt joulukalenterin myös aikuiseen makuun. Aikuisen naisen joulukalenteri kuvaa erään perheen valmistautumista jouluun Suomen joulupääkaupungissa Turussa. Sarjan keskiössä on perheenäiti Marian äärimmäinen jouluhössötys. Täydellisen joulun esteeksi muodostuvat Marian omat vaihdevuodet, makuuhuoneen kesken oleva tapetointi, aviomies Rolle, teinitytär Netta, joka pyytää kuukautisverta kuvataidekerhon projektiin ja eläkkeellä oleva Tyyne-äiti, josta on tullut seksuaalisesti pitelemätön.

  Kyseessä ei ole siis missään nimessä lapsille tarkoitettu joulukalenteri.

  Mistä Aikuisen naisen joulukalenterissa on oikein kyse? Siitä olivat kertomassa Puheen Aamussa joulukalenterin tuottaja, käsikirjoittaja Anna-Maija Halonen ja miespääosan esittäjä Robin Svartström.

  Aikuisen naisen joulukalenteri nähdään Yle TV1:llä ja Yle Areenassa.

  Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Olli Jalonen voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon jo toisen kerran. Pitkän linjan kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen teki lopullisen valinnan voittajasta. Jalonen ja Puttonen olivat Puheen Aamun vieraina.

  Jalonen kertoo kirjoittavansa kirjojaan kauan. Voittoromaani Taivaanppallo sai alkunsa lähes 30 vuotta sitten kun Jalonen vieraili Sain Helenan syrjäisellä saarella.

  - Tänä vuonna ehdokkaat olivat kaikki tarinallisesti nautittavia kirjoja. Mutta Jalosen Taivaanpallo oli tarinanakin ylivertainen, toteaa Puttonen.

  Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Jokainen meistä tietää, miltä hyvä elämä näyttää. Mutta miksi emme osaa sanoa ei asioille, jotka vievät meitä yhä kauemmas siitä, mitä haluamme? Tai kyllä asioille, jotka toisivat meille paljon iloa? Juu ei tarjoaa hyvin yksinkertaisen priorisointimallin, jonka avulla jokainen meistä voi parantaa elämäänsä – sekä työssä että työn ulkopuolella. Se on pieni kirja, jonka merkitys voi olla suuri. Yrittäjä, luova johtaja, tietokirjailija Saku Tuominen tehtaili parempaa päätöksenteon ja priorisoinnin mallia tuoreessa kirjassaan "Juu ei. Pieni kirja priorisoinnista".

  Saku Tuominen avasi malliaan Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan vieraana.

 • Aikuisten naisten jalkapallojoukkue FC Puskan potku on toiminut jo kymmenen vuotta lähes samalla kokoonpanolla. Joukkue on nähnyt läheltä naisten harrastejalkapalloilun kehityksen - joukkueiden määrä on moninkertaistunut näiden vuosien aikana - ja tuomaritkin ovat vähentäneet tytöttelyä. Harrastefutista pitäisi kuitenkin kehittää edelleen. Marianne Selkäinahon mukaan esimerkiksi tasoerot ovat usein liian suuria, jos jossain joukkueessa on esimerkiksi mukana entisiä pääsarjatason pelaajia.

  Mitä futisharrastus antaa ja millainen on joukkueen pelifilosofia?

  Tiina Lundberg tapasi FC Puskan potkun Heta Ängeslevän ja Marianne Selkäinahon.

 • Sitä sanotaan, että olet sitä mitä syöt. Harvemmin kuitenkin tulemme ajatelleeksi mitä se merkitsee, että mitä syömme tai mitä emme syö.

  Eri maissa ja kulttuureisssa ruokailuun liitetään omanlaisiaan merkityksiä ja tapoja, jotka liittyvät muun muassa ruokailutilanteisiin, ruoka-aineisiin, aterioihin ja ruokailuvälineisiin. Ruokailu onkin kieli, jossa symbolit toimivat sanoina.

  Taiteen tutkija Liisa Väisänen on koonnut symbolista tietoa ruoasta kirjaansa Symbolien pitopöydässä. Puheen Aamussa puhuttiin Väisäsen kanssa ruoan ja ruokailun kulttuurihistoriasta. Miten esimerkiksi maissimurot liittyvät nuorten itsetyydytyksen estämiseen ja miksi meidän on vaikea suhtautua lihasta kieltäytymiseen tai hyönteisruokaan?

  Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Millaista on hyvä suomalainen urheiluvalmennus? Sitä pohditaan uudessa sarjassamme, jossa Tiina Lundberg tapaa eri lajien valmentajia ja pohtii heidän kanssaan valmennuksen kulmakiviä.

  Ensimmäisenä ääneen pääsee pitkän linjan intohimoinen voimisteluvalmentaja, Suomen valmentajien varapuheenjohtaja ja ammattivalmentajia Kisakalliossa opettava Pulmu Puonti.

  Hänen työtään valmentajana ohjaavat arvot - se, että tytöt olisivat onnellisia ja oppisivat tekemään työtä unelmansa eteen. Myös turvallisuus on tärkeää. Fyysisesti se tarkoittaa oikeanlaista harjoittelua ja psyykkisesti sitä, että jokaisesta voimistelijasta pidetään huolta ja huomioidaan myös ryhmän sisäisiä tunnetiloja.

  Tiina tapasi Pulmu Puonnin OVO Training Centerissä Espoossa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä