Kulttuuriykkönen

Ihmisen suurin konflikti on toiveiden ja todellisuuden välissä - Tsehovin näytelmät esittävät elämän sellaisena kuin se on

 • 50 min
 • toistaiseksi

Mikä saa teatteriammattilaiset sovittamaan yhä uudelleen Anton Tsehovin yli 100 vuotta sitten kirjoittamia näytelmiä? Mikä saa ihmiset sankoin joukoin katsomaan Tsehovin klassikoiksi kasvaneita näytetelmiä? Siksi, että ne kertovat jotain olennaista meistä ihmisinä.

Keskustelemassa ovat kriitikko ja Tsehov-entusiasti Kirsikkka Moring ja ohjaaja, dramaturgi Paavo Westerberg, jonka ohjaama Kolme sisarta tulee Kansallisteatterissa ensi-iltaan marraskuussa 2018.

Juontajana on Anna Tulusto.

Lähetykset

 • to 16.8.2018 15.53 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen vakiovierasraadissa viikon ajankohtaisista aiheista ovat keskustelemassa oikeushammaslääkäri Helena Ranta, muodin ja tyylin asiantuntija Mirva Saukkola ja toiminnanjohtaja Annu Kemppainen, joka pohtii seksuaalista väkivaltaa ja sitä, miten naisen keho on perinteisesti taiteessa nähty.

  Juontajana Helsingin Musiikkitalossa on Pauliina Grym.

 • Hämmästyttävän moni merkittävä suomalaiskirjailja fanittaa Thomas Bernhardia, itavaltalaiskirjailijaa jonka teksti on jankkaavaa ja fanaattista. Miksi Bernhard uppoaa ammattikirjoittajiin? Mikä on hänen salaisuutensa? Keskustelemassa kirjailja Eeva Turunen, kääntäjä Olli Sarrivaara sekä kriitikko Vesa Rantama.

  Juontajana on Jakke Holvas.

 • Viime vuonna Suomi-palkinnon saanut taiteellinen johtaja Paola Suhonen on tunnettu persoonallisista, eeppisistä vaatteistaan, joita on esitelty Pariisin muotiviikoilla. Suhonen oli äsken miesystävänsä, Olli Happosen, kanssa Nashvillessä tekemässä ensimmäistä musiikkialbumiaan, josta kuulemme pari kappaletta suorassa lähetyksessä Helsingin Musiikkitalossa. Vieraina ovat Paola Suhonen ja Olli Happonen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Mitä ihmettä Unkarissa oikein tapahtuu? Unkarista kantautuu uutisia sananvapauden rajoituksista, kansalaisyhteiskunnan polkemisesta ja kulttuurielämän valjastamisesta kansallismielisen politiikan välineeksi. Unkarilaisesta kulttuuripolitiikasta ovat keskustelemassa Wienin yliopiston fenno-ugristiikan professori Johanna Laakso ja elokuvaohjaaja Mara Jelinko.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Helsingin Kaupunginteatterin Comeback-esityksessä tehdään pilaa kovasti megatähti Cheekin oloisesta artistista, jonka imago on materialistinen ja macho. Suomalainen räp on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkää blingiä ja miehistä uhoa, ja naiset pyrkivät tasavertaiseksi esiintyjiksi räp-estradeille.

  Heini Strandin Hyvä verse -kirjassa kerrotaan suomalaisista naisräppäreistä, jotka ovat joutuneet kuulemaan olevansa "naisiksi hyviä räppäreitä" tai saaneet palautetta perseistään eivätkä verseistään eli kirjoittamistaan räp-riimeistä.

  Vieraina ovat Comebackin pääosaa "Biiffiä" esittävä Peter Kanerva ja ohjaaja Sakari Hokkanen sekä räppäri Yeboah alias Rebekka Kuukka ja Hyvä verse -kirjan kirjoittaja Heini Strand.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kisastudion vakiovierasraadissa viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa yrittäjä Anna Moilanen, taidehistorioitsija ja ekonomi Pia-Maria Montonen ja kosmologi Kari Enqvist, jonka mukaan jotkut uhraavat elämänsä kääntääkseen upeita, vaikeaselkoisia runoteoksia suomen kielelle.

  Juontana Helsingin Musiikkitalossa on Jakke Holvas.

 • Mitkä ovat tämän kevään kiinnostavimmat lifestylekirjat ja mikä sanoma puree suomalaisiin? Pia-Maria Lehtolan vieraina lifestylekirjoista ovat keskustelemassa uuden, filosofisen sisustuskirjan, Asiat jotka tekevät kodin, kirjoittaja Sara Karlsson ja kuusi lifestylekirjaa kirjoittanut kirjailija ja kustantaja Heli Thorén. Mukana on myös kirjailija ja supersuositulle Hidasta elämää-sivustolle kirjoittava Aaro Löf.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Yleisradion Vuoden levy 2018 on Kajsa Dahlbäckin johtaman Earthly Angels -yhtyeen levy, joka esittelee musiikkia 1600-luvun nunnaluostareista. Levy on yllättävän ajankohtainen!

  Äänessä ovat myös Alba Recordsin toimitusjohtaja Erkki Nisonen, musiikkitoimittaja Kare Eskola, Ylen klassisen musiikin toimituksen vastaava tuottaja Miikka Maunula, sekä äänittäjät Mikko Murtoniemi ja Jonte Knif. Palkinnon jakaa Yle Kulttuuri ja viihde -osaston päällikkö Minna-Mari Parkkinen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • "Tämä ei ole piippu" lukee maalauksessa, jossa on kovasti piipun näköinen esine. Puu onkin tarkemmin katsoen vain yksi suuri lehti, patongit seilaavat sinisellä taivaalla pilvien kanssa, avoimesta ikkunasta avautuu näkymä huoneeseen, jossa on talo. Kuuluisassa taiteilijan omakuvassa nenä jatkuu piipuksi, jota taiteilija polttaa.

  René Magritten (1898-1967) töitä nähdään ensi kertaa Suomessa, kun belgialaisen surrealistin näyttely aukeaa 8. helmikuuta 2019 Helsingin Amos Rexissä.

  Surrealismi syntyi 1910-luvun ja 1920-luvun taitteessa kirjallisena liikkeenä. Max Ernstin ja André Bretonin keksimä taidesuuntaus sai oman manifestinsa vuonna 1924 ja levisi kuvataiteisiinkin. Traumaattisen teini-iän eläneen Magritten brysseliläiset surrealistiystävät muodostivat tälle tärkeän tukiverkon, joka kantoi läpi koko elämän.

  Haastateltavana ovat Helsingin yliopiston filosofian dosentti Timo Kaitaro ja Taidemuseo Amos Rexin johtaja Kai Kartio. Lähetyksessä kuullaan myös näyttelyn toista kuraattoria, taidehistorioitsijaa Julie Waseigea.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Andy Warhol on päähenkilönä uudessa suomalaisoopperassa. Warholin persoonasta, taiteesta ja uudesta oopperasta keskustelemassa Warholin ystävä Heli Vaaranen, Warhol-oopperan libreton kirjoittanut Juha Siltanen sekä nykytaiteen tuntija, Kiasman intendentti Kati Kivinen. Jakke Holvas juontaa.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio kokoaa Henrika Franckin, Silvia Hosseinin ja Seppo Tiitisen ajankohtaisten ilmiöiden äärelle Helsingin Musiikkitalossa. Aiheina porno ja populäärikulttuuri, bisnes ja kirjallisuus ja unelmien kirjakaupat.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Svetlana Aleksijevitšin romaani Neuvostoihmisen loppu selvittää minkälainen on "homo postsovieticus", jälkineuvostoihminen, ja millaiselle pohjalle hän rakentuu. 1900-luvun kauhut ja unelmat elävät vahvasti myös kylmän sodan maailmanjärjestyksen jälkeisessä maailmassa - eikä vähiten jälkineuvostoliittolaisessa mielenlaadussa. Mutta neuvostoihminen on myös myytti, jonka sinnikkyys on estänyt Neuvostoliiton historian käsittelyä.

  Aleksijevitšin hurjasta dokumentaarisesta romaanista ovat keskustelemassa tutkijat Sanna Turoma ja Kaarina Aitamurto Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista, sekä Cultura-säätiön hankejohtaja Eilina Gusatinsky.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä