Radio Suomen Päivä

Elämää Kirkkokaduilla ja partiolaisten leirillä

 • 28 min
 • ei kuunneltavissa

Kirkkokatu on yksi Suomen yleisimmistä kadunnimistä. Miksi? Miten kadut nimetään? Tästä alkaa Radio Suomen Päivän sarja, jossa pistäydytään tutustumassa muutaman kaupungin Kirkkokatuun. Haastattelussa nimistöntutkija Terhi Ainiala Helsingin yliopistosta. Evon partioleiri. Pääkaupunkiseudun partiolaisten piirileirillä on kuutiesen tuhatta lasta ja nuorta. Miten helteellä suojellaan metsää leiriläisiltä ja leiriläisiä helteeltä? Puhelimessa leirinjohtaja Ville Miettinen.  Studiossa Mira Stenström ja Kalle Talonen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

Lähetykset

 • ti 24.7.2018 11.02 • Yle Radio Suomi Kemi

Jaksot

 • Sisua ja talvisodan henkeä - niitäkö tarvitaan mitalijahdissa Seefieldissä ja muutenkin? Urheilupsykologi Aapo Kilpeläinen Kuortaneen Urheiluopistosta kertoo tästä ja voittajakulttuurista.

  Elokuvamaailman himoituimmat pystit, Oscarit, jaetaan sunnuntai-maanantai välisenä yönä. Toimittaja J.P Pulkkinen on vieraanamme ennakoimassa voittajia, häviäjiä ja mahdollisia kohuja.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Nuoret viiltelevät itseään nyt somessa. Aiemmin itsensä vahingoittamista hävettiin. Vähintään joka kymmenes nuori on viilellyt itseään. Psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita arvioi, että viiltely on viimeisen kymmenen vuoden aikana lisääntynyt. Nyt jopa alakoululaiset, pääosin tytöt viiltelevät itseään. Viiltelyryhmät voivat toimia somessa tai livenä, ryhmä vahvistaa yleensä tällaista käyttäytymistä.

  -Usein viiltely liittyy masennukseen. Parasta ennaltaehkäisyä on, että vanhemmat vahvistavat nuoren itsetuntoa, sanoo Myllyviita.

  Aki Laine haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Suomen väestö kääntyy laskuun 2030-luvulla, mutta miten väkimäärä kehittyy eri alueilla? Miten väestörakenne muuttuu alueellisesti kahden vuosikymmenen aikana? Mitkä kaupungit ja alueet kasvavat? Missä kasvukäyrä kääntyy laskuun?

  Jari Mäkäräinen kyselee tuoreen selvityksen tuloksista. Haastattelussa Hypon asiantuntijan Ari Pauna ja muuttoliiketutkija Timo Aro.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Onko robotilla arvoja? Ovat ne ihmisyyden lapsia? Potentiaalisia hyvää tai pahaan? Ja on vain meistä ihmisistä kiinni, mitä niistä tulee.
  Mitä meidän pitää ymmärtää tekoälyn etiikasta ja turvallisuudesta? Tekoälyn etiikkaa tutkiva dosentti Michael Laakasuo Helsingin yliopistosta on vieraanamme. Hän on tuoreen "Matkalla Outouden laaksossa" -elokuvan päätähti.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä odotetaan tietoa jälleen tänään. Perustuslakivaliokunta on ollut tiheään koolla valmistelemassa omaa lausuntoaan. Studiossa on erikoistoimittaja Tiina Merikanto.

  Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner jatkaa ministerinä vaalikauden loppuun ja aloittaa ruotsalaisen SEB-pankin hallituksessa kesäkuun alussa. Siirtyminen suoraan ministerin paikalta ruotsalaispankin hallitukseen herättää keskustelua. Julkisjohtamisen emeritusprofessori Ari Salminen ja valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari analysoivat keskutan tilannetta Marja Ala-Kokon haastattelussa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Nyt on hyvä aika huoltaa pyörä; liikkeissä ei ole ruuhkaa. Olli Ihamäki haastattelee pyörämekaanikko Marco Ilvosta.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Talvilomalainen, sillä miten autosi pakkaat, on vaikutusta energiankulutukseen ja turvallisuuteen. Tarkista myös rengaspaineet ja muista vara-avain. Koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta antaa lisää neuvoja.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Mitä tapahtuu kun kokonainen opettajanhuone hurahtaa neulomiseen? Siitä saattaa syntyä vaikka kymmenittäin koreita islantilaisvillapaitoja. Kontiolahden koulun opettajanhuoneessa on viime syksystä lähtien heilutettu puikkoja ahkerasti. Toimittaja Laura Kososta opastaa Päivi Sirkkiä.
  Viime vuonna ruokakauppoihin tuli 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. Mitä lain muutos vaikutti alkoholin vähittäiskulutukseen? Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm vastaa. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Joka toinen suomalainen kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa.
  Tähän tilanteeseen halutaan muutosta kansalaisaloitteella terapiatakuusta.

  Aloitteen takana on kaksikymmentäneljä mielenterveysjärjestöä. Jari Mäkäräinen kävi julkistustilaisuudessa ja kysyi Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtajalta, psykiatri Kristian Wahlbeckiltä miten homma toimii nykyään.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Etenkin näin talviaikaan keskustelu D-vitamiinista ja D-vitamiinin tarpeesta käy kuumana. Veijo Nurminen on tehnyt väitöstutkimuksen D-vitamiinin ja immuunipuolustuksen yhteydestä. Mutta tarvitaanko sitä vitamiinia purkista ja paljonko?

  Liikenneministeri Anne Berner aikoo jatkossa istua ruotsalaisen Wallenberg-imperiumin SEB-pankin hallituksessa.
  Pääministeri Juha Sipilä ei näe Bernerin hallituspaikassa ongelmaa, eikä oikeuskanslerikaan ainakaan aluksi, mutta lopullista arviota vielä odotetaan.
  Aihetta kommentoivat Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni. Päivi Neitiniemi haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ulvilan keskiaikainen raha-aarre on nyt esillä Kansallismuseossa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Valokuvaaja, akateemikko Caj Bremer täyttää perjantaina 90 vuotta.

  -Jos joku mua tituleeraa akateemikoksi, niin mä toppuuttelen, et oon Caj vaan, sanoo palkittu ja arvostettu valokuvaaja.

  Katariina Lahtonen haastattelee ja selaa tuoretta Kristiina Markkasen kirjoittamaa kirjaa "Caj Bremer -Mies katolla".

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Kaikki huonepölypunkit eivät ole kuolleet Suomestakaan. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, tutki tavallisia asuntoja pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen mukaan pölypunkkeja löytyi lähes yhdeksästä kodista kymmenestä. Pölypunkkien määrä oli sängyissä kuitenkin niin alhainen, että terveydellistä vaaraa ne eivät juuri aiheuttaneet. Pölypunkkien määrää tutkittiin kaikkiaan 84 kodissa. Haastateltavana Radio Suomen Päivässä olivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkimusassistentti Tiina Vitikainen. Toimittaja oli Kaija Kellman

 • Miksi lääkekannabis nostattaa niin suuria tunteita?
  Tällä hetkellä erityisluvalla Suomessa arviolta 250 potilasta saa vaivoihinsa lääkekannabista. Vain harva lääkäri suostuu harkitsemaan sen määräämistä.
  Haastateltavana oli Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
  Toimittaja Raisa Pöllänen. Juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Pienten lasten, eli vuonna 2016 syntyneiden, rokotuskattavuus kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden osalta on hyvä. Esimerkiksi tuhkarokon rokotekattavuus on nyt 96 %. Paikallisia eroja on edelleen, ja itä-länsi -jako kattavuudessa näkyy, mutta kokonaistilannetta voi pitää hyvänä, sanoo Radio Suomen Päivässä vieraillut THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

  Iso kiitos kuuluu pitkällle rokotehistorialle ja suomalaiselle neuvolajärjestelmälle. Esimerkiksi rotavirus- ja pneumokokkirokotteiden vuoksi yhä harvempi lapsi joutuu sairaalahoitoon.

  Aluksi kuitenkin tuoreesta tuhkarokkotapauksesta helmikuun alussa (1.-3.2.) laivalla Helsinki-Tukholma. Näitä yksittäistapauksia nousee Suomessa esille aika ajoin. Laajamittaista epidemiaa Ulpu Elonsalo ei pidä todennäköisenä.

  Toimittajina Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.
  Kuva: AOP

 • Velallisten tuki -yhdistyksen mukaan edelleen saatetaan periä jopa 1990-luvun velkoja ja niiden korkoja ilman, että perijällä on esittää alkuperäisiä laskuja tai tilausvahvistuksia. Radio Suomen Päivässä toimittaja Marja Ala-Kokko haastatteli Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikkoa ja lakimies Juha Jokista Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

  Velkojen perinnässä voi olla hyvin kyseenlaisia piirteitä, sanoi Laikko haastattelun aluksi.

 • Kansalliskirjastossa avattiin perjantaina suomalaista pelihistoriaa käsittelevä Nopista bitteihin – suomalaista pelaamista -näyttely.

  Suomalaisen pelaamisen historia ulottuu 1800-luvulle ja ensimmäiset suomalaiset lautapelit julkistettiin 1870-luvulla. Tästä on pitkä matka 2000-luvun suomalaisiin menestystarinoihin kuten Angry Birdsiin, Clash of Clansiin ja Max Payne -pelisarjaan.

  Tiesitkö, että ensimmäisen maailmansodan aikana lautapelejä käytettiin osana tiedotusta sotatapahtumista? Tai tiesitkö, että Uuno Turhapurolla on tärkeä rooli myös suomalaisessa videopelikulttuurissa? Näyttelystä ja esillä olevista peleistä tarkemmin kertovat kirjastosihteeri Lauri Ojanen ja palvelupäällikkö Aija Vahtola. Toimittajana Atte Uusinoka. Kuva: Yle

 • Siirtomaavallan aikana oli tyypillistä siirtää taideaarteita tai etnografisia esineitä alusmaista emämaihin. Monet maat ovat nyt alkaneet vaatia ulkomaisiin museoihin kulkeutunutta kultuuriperintöään takaisin. Oikeustieteen tohtori Tini Peterzens kertoo, että esimerkiksi Lontoossa sijaitseva British Museum on saanut palautusvaatimuksia.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Syke laskee, mieli tyyntyy. Jotkut kutsuvat tuntemusta aivo-orgasmiksi. Näin toimii ASMR - autonomous sensory meridian response.
  Toisille sama ilmiö on iljettävä ja sietämätön.

  ASMR-videoilla tekijät puhuvat kuiskaten ja tuottavat ääniä esimerkiksi kynsillään tai harjaamalla hiuksiaan.

  ASMR on suomennettu tahdosta riippumattomaksi aistielämykseksi. Tutkimusta aiheesta on vähän, mutta sosiaalisen median ilmiönä ASMR on suuri. Videot keräävät massoja, videoiden tekijöillä on oma uskollinen seuraajakuntansa.

  Entä jos ASMR:n muodon saa monelle radion meditatiivisin hetki, Merisää?
  Sään rannikkoasemilla 29.1.2019 klo 11 lukee Kati Lahtinen.

  Enemmän ASMR:stä voit lukea tästä Yle uutisten jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-10595377

 • Kunnat kilpailuttavat ja ulkoistavat hoitopalveluita, mutta miten laadukkaita palvelut todellisuudessa ovat? Kuntaliiton halllituksen puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero toteaa, että hankintalakiin ei ole kirjattu mitään hoitopalveluiden laadusta.

  - Vanhuspalvelulakiinkaan ei ole kirjattu mitoituksia, vaan annettiin mahdollisuus vähentää hoitajien määrää ja ammattitaitoa. Enää ei tarvita edes vastuuhoitajaa, Paatero kertoo.

  Kohut Esperi Careen ja Attendoon liittyen ovat nostattaneet keskustelun palvelutason laadusta ja riittävyydestä uudelle tasolle. Mitä ongelmatapauksissa tulisi tehdä? Paatero väläyttää idean laitosten nopeammasta sulkemisesta.

  Entä minkä takia SDP:n puoluejohto aikoo esittää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta?

  Toimittajana Marja Ala-Kokko. Kuva: Yle

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

 • Vanhojen huonekasvien harrastus saattaa lähteä lapsesta. Huonekasviryhmissä vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan siitä, mitä harrastajien kukille kuuluu. Hyötykasviyhdistyksen Soilikki- ja pielikkipiirissä useimpien sydän sykkii pelakuulle. Radio Suomen Päivässä harrastuksestaan kertoivat Kati Orava, Anne Kranck, Anu Ranta, Sari Haaksiala ja Eija Heinonen. Pelargonien harrastaminen voi muuttua jopa maniaksi, mutta ainakin se on seikkailu kasvien maailmassa. Toimittajana on Kaija Kellman

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä