Viimeinen keikka

Jakso 2: Harry Houdini, taikuri, joka loi kahlekuninkuudesta maailmanluokan ilmiön

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kahlekuninkaiden esikuva, Harry Houdini oli oman aikansa kuuluisin taikuri ja kahlekuningas. Hän oli taitava median käyttäjä. Sarjan muista henkilöistä poiketen Houdini ei kuollut kesken näytöksen, mutta hänen kuolemastaan on monta versiota. Miksi Harry Houdini oli niin kuuluisa ja mikä oli hänen virallinen kuolinsyynsä? Haastateltavina kahlekuningas Jari Tapanainen, taikuri-koomikko Markku Purho ja Jokeri-lehden päätoimittaja- taikuri Heikki Nevala.
Viimeinen keikka ohjelmasarja kertoo estraditaiteilijoista, jotka ovat menehtyneet kesken esityksensä. Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

Lähetykset

 • ke 17.4.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Madame De Linskyn oli tarkoitus ottaa miehensä ampuma luoti kiinni esityksessä. Toisin kuitenkin kävi. Traagisesta onnettomuudesta ja äärimmäisen vaarallisesta tempusta keskustelevat
  taikurit Markku Purho ja Joni Pakanen yhdessä Pete Poskiparran kanssa.

 • Helbert Buckingham Khaury eli muusikko Tiny Tim hurmasi omalaatuisella äänellään ja ukulelen soitollaan 60-luvulla. Hän oli äärimmäisen suosittu 60-luvulla, mutta nyt häntä ei moni muista. Tiny Timin elämää ja kuolemaa pohtii Pete Poskiparran kanssa mentalisti Jose Ahonen ja kardiologian erikoislääkäri Esa Joutsiniemi.

 • Taitohyppääjänä ja stuntmanina toimineen Roy Fransenin kohtaloksi koitui temppu, jossa hän viitta tulessa hyppäsi pieneen vesialtaaseen. Kohtalokkaasta sukelluksesta Pete Poskiparran kanssa puhuvat sirkustaiteilija ja -tirehtööri Sanna Warsell, sekä tietokirjailija ja tutkija Markku Aulanko.

 • Menestyneen amerikkalaisen Pantera -yhtyeen kitaristina tutuksi tullut "Dimebag" Darrel Lance Abbott soitti viimeisen keikkansa joulukuun 8. päivä vuonna 2004. Pantera oli lopettanut vuotta aiemmin ja Dimebag Darrel esiintyi tuona iltana Damageplan-yhtyeensä kanssa Yhdysvaltain Columbuksessa.

  Koko keikkaa Dimebag ei ehtinyt soittaa, sillä hän menehtyi kesken konsertin, kun Panteran hajoamiseen pettynyt fani nousi lavalle ja ampui kitaristin hengiltä. Dimebag Darrel oli kuollessaan vain 38-vuotias.

  Tästä kohtalosta Pete Poskiparran kanssa keskustelevat muusikko Jape Ylinikka ja toimittaja Klaus Flaming.

 • Karl Wallenda, perinteinen sirkustaiteilija ja maailmankuulu nuorallakävelijä. Wallenda sanoi elävänsä vain, kun oli vaijerin päällä yläilmassa. Aikansa hurjapää Wallenda kuoli 73-vuotiaana, pudottuaan kahden tornin väliin pingotetulta nuoralta. Hän esiintyi ilman turvaverkkoa sekä turvavaijeria. Mikä sai iäkkään nuoralla taiteilijan ottamaan tällaisen riskin?
  Haastateltavina sirkustaiteilija Salla Hakanpää sekä sirkusalan tutkija ja tietokirjailija Markku Aulanko. Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

 • Joe Burrus halusi nostaa uraansa ja tulla kuuluisaksi kahlekuninkaaksi.
  32- vuotias Burrus antoi haudata itsensä elävältä Fresnon huvipuistossa, Kaliforniassa vuonna 1990. Burrus menehtyi arkun ja maa-aineksen romahdettua hänen päälleen. Miksi Joe Burrus ryhtyi tähän temppuun ilman pleksiarkkunsa lujuuslaskelmaa? Miten vanhemmuus ja ikä vaikuttavat kahlekuninkaiden riskien ottamiseen?
  Haastateltavina fakiiri- kahlekuningas Jari Tapanainen sekä mentalisti Noora Karma.
  Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

 • Chung Ling Soo eli William Ellsworth Robinson oli skotlantilais–amerikkalainen taikuri, joka saavutti maailmanmaineen kiinalaisella esityksellään. Hän kuoli dramaattisesti vuonna 1918 Lontoossa.
  Chung Ling Soon piti vangita häntä kohti ammuttu luoti, mutta temppu epäonnistui. Robinson kuoli sairaalassa seuraavana päivänä.
  Tätä samaa riskialtista temppua oli esittänyt useampi taikuri ennen Chung Ling Soota. Osa heistä menehtyi. Robinson tiesi tämän ja silti otti tempun ohjelmistoonsa. Kannattaako näin vaarallista ohjelmanumeroa kenenkään taikurin tehdä? Asiasta keskustelemassa taikuri Pete Purho ja tietokirjailija Heikki Nevala
  Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

 • Sarah Guyard-Guillot syntyi Pariisissa, Ranskassa ja aloitti sirkusuransa jo lapsuudessa. Hän valmistui Annie Fratellini Art & Circus Academysta ja työskenteli ilma-akrobaattina 22 vuotta.
  Maailmankuulun Cirque du Soleilin sirkustaiteilija Sarah "Sassoon" Guyard-Guillot, 31, menehtyi kesäkuun lopussa 2013 kesken KA-esityksen Las Vegasissa. Silminnäkijöiden mukaan sirkustaiteilijan nostovaijeri katkesi ja hän putosi maahan. Miksi näin tapahtui ja miten Cirque du Soleil hoiti tämän kamalan tilanteen? Haastateltavina sirkustaiteilija Salla Hakanpää sekä sirkusalan tutkija ja tietokirjailija Markku Aulanko.
  Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

 • Olliver Hawk, eli suomalainen mestarihypnotisoija oli koko kansan tuntema tähti ja kansainvälisesti tunnettu julkisuuden henkilö. Hawk teki hypnoosia tunnetuksi lukuisten yleisötapahtumiensa välityksellä ja esiintymällä paljon julkisuudessa eri medioissa sekä ottamalla vastaan psykologisista ongelmista kärsiviä ihmisiä. Haastateltavina taikuri-koomikko Markku Purho, ja taikuri-mentalisti Jose Ahonen.
  Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

 • Tommy Cooper oli brittiläinen koominen taikuri, jonka ohjelmistoon kuuluivat taidokkaasti epäonnistuneet taikatemput.
  Cooperin puujalkavitsit ja taikatemput jotka aina epäonnistuivat muodostuivat hänen tyylilajikseen.
  Tommy Cooper kuoli sydänkohtaukseen suorassa TV-lähetyksessä 1984. Kuka ja millainen mies Tommy Cooper oli? Haastateltavina taikuri-koomikko Markku Purho ja Jokeri-lehden päätoimittaja- taikuri Heikki Nevala sekä koomikko Mika Eirtovaara.
  Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

 • Kahlekuninkaiden esikuva, Harry Houdini oli oman aikansa kuuluisin taikuri ja kahlekuningas. Hän oli taitava median käyttäjä. Sarjan muista henkilöistä poiketen Houdini ei kuollut kesken näytöksen, mutta hänen kuolemastaan on monta versiota. Miksi Harry Houdini oli niin kuuluisa ja mikä oli hänen virallinen kuolinsyynsä? Haastateltavina kahlekuningas Jari Tapanainen, taikuri-koomikko Markku Purho ja Jokeri-lehden päätoimittaja- taikuri Heikki Nevala.
  Viimeinen keikka ohjelmasarja kertoo estraditaiteilijoista, jotka ovat menehtyneet kesken esityksensä. Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

 • Illusionisti- fakiiri Aimo Leikaksen mainosjulisteessa kerrotaan hänen olevan itsemurhakandidaatti. Aimo Leikas menehtyikin traagisesti kesken oman esityksensä.
  Mitä tapahtui Hartolan markkinoilla 1976 ja kuka oli Aimo Leikas? Haastateltavina taikuri-koomikko Markku Purho ja Jokeri-lehden päätoimittaja- taikuri Heikki Nevala.
  Viimeinen keikka ohjelmasarja kertoo estraditaiteilijoista, jotka ovat menehtyneet kesken esityksensä. Toimittajana taikuri-mentalisti Pete Poskiparta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä