Pärkele!

Maanantaisin klo 21.03, Yle Vega

De tror att franska streck är underkläder, att vår bedrövliga kebab beror på vår invandringspolitik och att nationalsvordomen uttalas och skrivs "pärkele"! För att understryka deras bristfälliga kunskap om grannlandet har Janne Grönroos valt att döpa sin podd till just det, Pärkele. I den andra säsongen av Pärkele möter Janne svenska kändisar som alla har någon sorts relation till Finland. De har släktingar, sommarstugor, ex-pojkvänner och kolleger från Finland. Det blir snack om kryssningsfärjor, utekvällar i Torneå och givetvis bastubadande.

Jaksot

 • Robert Aschberg har en sommarstuga i Iniö och morföräldrar som växt upp i Kronohagen i Helsingfors. Det leder förstås till många roliga spaningar om finlandssvenskar och deras vanor.

 • Isak har under sina många besök i Finland kommit fram till att finnarna gått om svenskarna i att vara sociala och utåtriktade. En teori som behöver förklaras för att man skall tro på den.

 • Lisa Miskovsky har en finsk mamma och det första Lisa byggde i sitt hus var en bastu. De visar sig att Lisa förmodligen är hårdare på bastubadande än finländaren Janne Grönroos. I det här avsnittet får du också ett smakprov på finska låten Lisa Miskovsky uppträdde med i tv.

 • Både David Batra och hans fru, Anna Kinberg-Batra, har traumatiska minnen från Finlandsfärjan. I det första avsnittet från den nya säsongen av Pärkele berättar David om hur han fick stryk efter ett gig på färjan och vaknade upp med minnesluckor och dessutom om samtalet från Mariehamn när hans gravida fru varit tvungen att gå av båten.

 • Janne Grönroos och Johanna Wagrell diskuterar bl.a. den enda sanna nordiska divan, Arja Saijonmaa.

  Janne och Johanna diskuterar finska mörkrets inverkan på Johannas barndom.
  Det visar sig också att Johanna är nästan flytande på finlandssvenska, något som överraskar båda två.

 • Janne Grönroos och Carl Stanley diskuterar kärringkånk och andra udda finska idrottsgrenar.

  Carl berättar om sin relation till dragspel och får höra om bastu-vm.
  Det blir också långa diskussioner om udda idrottsgrenar som vi finnar är bra på.

 • Janne Grönroos blir överraskad när Elinor Svensson som enda gäst, uttalar perkele rätt. Orsaken är ännu mer överraskande, en katt.

  Elinor berättar om den mytomspunna "Jesustanten". Hon funderar också vad det egentligen händer på Strömsö när Janne frågar henne om finlandssvenska ordspråk.

 • Janne Grönroos förhör Marcus Berggren på finska ord. Han tror bl.a. att "franskis" är en otrohetsaffär. Marcus funderar varför Finland är världens lyckligaste land och vad "franskis" betyder. Janne blir förnärmad när Marcus inte vet skillnaden på lakrits och salmiak och så reder de ut vilket stadsskick som är bättre, republik eller monarki.

 • Janne Grönroos får bl.a. höra om Hasse Bronténs date med en finlandssvensk kändis. Hasse har gästat Finland en massa gånger och förutom det har han också gått på blinddejt med en finlandssvensk kändis. I avsnittet minns han tillbaka till dejten men också när han uppträdde i Närpes. Janne bjuder också på "finska delikatesser" som Hasse, mot all förväntan, tycker om.

 • Janne Grönroos blir chockerad när Camilla Fågelborg inte vet att de bor i varandras vänorter. Camilla däremot blir chockad när Janne berättar att han hittat hennes betyg på internet. Camilla kommer från Ystad som är Ekenäs vänort, men hur mycket har Ekenäs betytt för henne? Janne har också hittat en massa information om henne på internet som hon inte visste att fanns, bl.a. hennes gymnasiebetyg. Det här leder till ett ingående samtal om hur udda betygssystem vi har i Finland.

 • Janne Grönroos blir uppläxad av Nisse Hallberg som tycker leverlåda är "piss skit" och har en lösning på hur vi ska rädda finska kebaben. Efter att Janne lyckats med konststycket att bara spela in sin egen mikrofon första gången de träffas är det nu dags för rond 2 tillsammans med Nisse Hallberg. Nisses mamma har jobbat med att ordna resor till Finland och Nisse säger själv att han kommer från ett finskromantiserande hem. Det blir mycket snack om mat, och varför finsk matkultur haltar efter.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä