Kaukaiset ystävät Suomi ja Japani 1900-luvulla

Suomen ja Japanin suhteet ovat aina olleet kummallisen hyvällä tolalla, vaikka maat sijaitsevat kaukana toisistaan. Mistä tämä "sielujen sympatia" johtuu? Miten Suomi ja Japani löysivät toisensa? Miten Suomesta tuli japanilaisten autojen koemarkkina-alue Eurooppaan? Miksi muumit ovat niin suosittuja Japanissa?

Suomen ja Japanin väliset diplomaattisuhteet solmittiin vuonna 1919. Yhteyksiä oli kuitenkin luotu jo ennen sitä. Suomen ensimmäinen diplomaattinen edustaja kielentutkija G. J. Ramstedt huomasi, että japanilaiset arvostivat Japanin tiedustelun ja suomalaisten yhteistyötä Venäjän-Japanin sodan (1904-1905) aikana.

Kolmeosaisessa sarjassa katsotaan miten Suomen ja Japanin väliset poliittiset ja taloudelliset suhteet syntyivät ja kehittyivät viime vuosisadalla sekä millaista julkisuusdplomatiaa Suomi on harjoittanut Japanissa. Sarja on osa Yle Radio 1:n Itämainen heinäkuu -teemaa.

Sarjan toimittaa Harri Alanne.

Jaksot

 • Osa 3/3: Kielentutkija Gustaf John Ramstedt oli Suomen ensimmäinen diplomaattinen edustaja Japanissa. Kielitieteilijä joutui perehtymään myös kaupallisiin asioihin, sillä Ramstedtin edustajakauden aikana 1920-luvulla Suomi ja Japani solmivat ensimmäisen kauppasopimuksensa.

  Suomen ja Japanin välinen kauppa tyssäsi toisen maailmansodan aikana. Miten kauppasuhteet solmittiin uudelleen, ja miten Japanista tuli Suomen huomattavimpia kauppakumppaneita viime vuosisadan loppupuolella?

  Miksi ja miten Suomesta tuli japanilaisten autojen koemarkkina-alue Eurooppaan?

  Haastateltavana tutkija Juha Sahi.

  Toimittajana Harri Alanne.

  Yle Radio 1:n Itämaisen heinäkuun ohjelmistoa.

 • Osa 2/3: Kielentutkija Gustaf John Ramstedt oli Suomen ensimmäinen diplomaattinen edustaja Japanissa. Ramstedt valittiin edustajaksi vuonna 1919, ja yksi hänen tehtävistään oli tehdä Suomea tunnetuksi Japanissa. Miten hän tässä onnistui?

  Ennen Ramstedtia Japaniin oli saapunut suomalaisia lähetystyöntekijöitä. Miten he onnistuivat tehtävässään ja millainen vaikutus heillä on ollut Japanissa?

  Suomi ryhtyi päivittämään maakuvaansa Japanissa 1960-luvulla. Usein viitataan suomalaisten ja japanilaisten sielujen sympatiaan tai samankaltaiseen estetiikan tajuun. Voisiko näissä käsityksissä olla taustalla Suomen julkisuusdiplomatia?

  Miksi ihmeessä muumit ovat niin suosittuja Japanissa?

  Haastateltavina tutkijat Rie Fuse, Laura Ipatti ja Seija Jalagin.

  Toimittajana Harri Alanne.

  Yle Radio 1:n Itämaisen heinäkuun ohjelmistoa.

 • Osa 1/3: Kielentutkija Gustaf John Ramstedt oli Suomen ensimmäinen diplomaattinen edustaja Japanissa. Ramstedt nimitettiin tehtävään vuonna 1919. Japaniin saavuttuaan Ramstedt huomasi, että Japanissa muistettiin hyvällä Japanin tiedustelun ja suomalaisten yhteistyötä 15 vuotta aiemmin käydyn Venäjän-Japanin sodan aikana.

  Miten kielitieteilijä pärjäsi diplomaattina? Mikä oli Ramstedtin rooli kun Japani tuki Suomea Kansainliiton käsitellessä Ahvenanmaan kohtaloa?

  Mitä Suomen ja Japanin suhteille tapahtui toisen maailmansodan aikana? Miten suhteet kehittyivät sodan jälkeen?

  Haastateltavana professori Olavi K. Fält.

  Toimittajana Harri Alanne.

  Yle Radio 1:n Itämaisen heinäkuun ohjelmistoa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä