Kulturklipp

Om judiskt liv i Ryssland och i rysk samtida litteratur

 • 20 min
 • toistaiseksi

De senaste åren har den rysk-judiska kulturen fått ett rejält uppsving i Ryssland. I Moskva t.ex. finns idag ett flertal judiska skolor, synagogor, kulturcentrum, klubbar, bokhandlar och inte minst förlag som ger ut litteratur med judiska teman.

En inblick i på vilka sätt olika judiska teman behandlas i den ryska litteraturen idag kan man få i den pinfärska antologin ”Strykjärn och diamanter. Judiska berättelser i samtida rysk prosa”. Antologin är sammanställd av Kristina Rotkirch och hon har också översatt en del av texterna. Redaktör: Marit Lindqvist.

Lähetykset

 • ke 20.6.2018 9.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Familjen Bra, skapad av serietecknaren Joakim Pirinen, är förmodligen den mest förnöjda kärnfamiljen i hela världen - så ser det åtminstone ut på ytan. Men vad är det som bubblar under den? Studerandena i årskurs tre vid Teaterhögskolans svenska skådespelarutbildning lättar på förlåten ...
  Redaktörer: Peter Fahllund och Christel Pettersson.

 • Katja Küttner gör en suverän tolkning av Heini Junkkaalas Homoäiti – en dokumentation av livet som småbarnsförälder, tillägnad alla dem som i vanliga fall inte har möjlighet att gå på teater för att ”ett eller flera barn med kladdiga händer hänger vid foten, handen, bröstet eller skägget”.
  Redaktörer: Peter Fahllund och Christel Pettersson.

 • Musikern Jerry Lindqvist spelar inte renodlad country, men en stor del av inspirationen kommer från genren och han lyssnar också mycket på country. Men det var inte självklart att han skulle börja göra det, trots att hans pappa är en stor countryentusiast.
  Redaktör Elin Willows

 • Marit Lindqvist presenterar kandidaterna till Finlandiapriset, bland dem Lars Sunds "Där musiken började". Vi får också höra Lars Sund kommentera nomineringen. Programvärd för Vega Kväll är Jukka Isojoki.

 • Vilka verk är nominerade till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset i år? Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar kandidaterna och vi får också höra intervjuer med de nominerade Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam samt Maija och Anssi Hurme. Programvärd för Vega Dag är Peter Fahlund.

 • I Okko Leos pjäs Ateria på KOM-teatern ryms hela den globala näringskedjan i hamburgerrestaurangens fettstänkta kök.
  Redaktörer: Peter Fahllund och Christel Pettersson.

 • Mikaela Nykvist från Solf utanför Vasa ger i dagarna ut sin andra bok, Förändrad och bränd. Det är en fortsättning på första boken, Rök i fjärran, som kom för ett år sedan. Den följde två kvinnors öden efter branden i Vasa 1852, den nya boken tar vid ungefär där den gamla slutar. Precis som den första boken ger hon ut den själv, på eget förlag. Men hur tar man ett sånt beslut, Mikaela Nykvist berättar hur det började.
  Redaktör Elin Willows.

 • Regissören Cilla Backs styrka har alltid varit förmågan att avslöja och förvandla mänskliga drivkrafter och maktförhållanden till slagkraftiga bilder. Dem finns det gott om också i den här uppsättningen men samtidigt har den mångbottnade samhällsallegorin i Rainer Werner Fassbinders film från år 1979 förvandlats till en rätt schematiskt tecknad skiss.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Nordiska rådets fem priser delades ut i Oslo tisdag kväll och litteraturpriset tillföll den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen "Ör" (Ärr på svenska), barn- och ungdomslitteraturpriset tilldelades den föräiske författaren Bárður Oskarsson för bilderboken "Træið" och filmpriset gick till den isländske filmregissören Benedikt Erlingsson för filmen "Kona fer í stríð" (Woman at War). Marit Lindqvist och Silja Sahlgren-Fodstad kommenterar valen i Vega Dag 31.10. Programvärd är Hannah Norrena.

 • Vuxna som offrar barnen för att själva få äta sig mätta och en häxa som helst ser saftigt barnakött på sitt middagsbord – om Hans och Greta sattes upp för en vuxenpublik skulle den brutala skildringen av hunger och exploatering vara svår att förbigå. Men i Svenska Teaterns familjeversion är resultatet en sprudlande föreställning där Greta står för rådigheten och elakingarna avväpnas med humor.
  Redaktörer: Peter Fahllund och Christel Pettersson.

 • David Kozma och Romulus Chiciuc gestaltar två byggjobbare i Rakentajat, den första delen av European Theatre Collectives planerade trilogi på temat Det osynliga Finland. Vem skördar vinsten av deras arbete och vilken är deras egen plats i samhällsbygget?
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Fotografen Kristoffer Albrecht kom ut med sin senaste fotobok, Domestica, tidigare i år.
  I boken och utställningen finns bilder från 30 år tillbaka i tiden, och nya, hans säger själv att han samlar på bilder.
  Det har han bland annat gjort på de många resor han åkt på, men inte till den här boken, som handlar om hemmablindhet, nu har han fotat hemma, i sin närhet.
  Redaktör Elin Willows

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä