Suviranta – Järnefeltien rakkaudesta suomalaisuuteen

Kolmiosainen historiasarja. Eero ja Saimi Järnefeltin taiteilijakoti Tuusulanjärven rannalla, Järvenpäässä rakennettiin vuonna 1901 ja Järnefeltit asuivat siellä vuoteen 1917. Nykyään Suvirannassa asuu tyttärenpoika Juhani Kolehmainen puolisonsa Anna-Kaisan kanssa. Sarjassa kuullaan heidän muistojaan muun muassa Jean Sibeliuksesta ja muista Tuusulanjärven taiteiljayhteisön asukkaista.
Asiantuntijana taidehistorioitsija Leena Lindqvist. Sarjan on toimittanut Sini Sovijärvi.

Jaksot

 • Eero ja Saimi Järnefeltin tunnelmallisessa taiteilijakodissa Suvirannassa, Tuusulanjärven rannalla, vietettiin ensimmäinen joulu vuonna 1901. Seudulle syntynyt ainutlaatuinen taiteilijayhteisö oli silloin vasta muotoutumassa, elettiin historiallisia aikoja.

  Suvirannan nykyiset asukkaat, taidemaalari Laura Järnefeltin poika Juhani Kolehmainen ja puolisonsa Anna-Kaisa Kolehmainen viettävät edelleen joulunsa Suvirannassa, vanhoja perinteitä vaalien. Laura Järnefelt kunnioitti vanhempiensa ja isovanhempiensa joulutraditioita tarkasti ja siirsi ne edelleen seuraaville polville. Kolehmaiset tuntevatkin hyvin talon tarinat, esimerkiksi tapauksen Juhani Ahosta joulupukkina.

  Toimittaja Sini Sovijärvi kävi tapaamassa Kolehmaisia Suvirannassa joulun alla.
  Äänitarkkailijoina Jami Auvinen ja Anttoni WIkström.

 • Tuusulanjärven yhteisö ja muutkin kultakauden taiteilijat olivat yhdistelmä kansainvälisyyttä ja suurta rakkautta suomalaisuuteen. Vaikutteita haettiin erityisesti Ranskasta ja Italiasta. Eero Järnefelt teki Italiaan seitsemän matkaa, joista moni liittyi työprojekteihin, esim. tilattuihin alttaritauluihin. Eero ja Saimi Järnefelt olivat sukujuuriltaan kosmopoliiteista fennomaaniperheistä ja jättivät voimakkaan jälkensä niin perheeseensä, ystäviinsä kuin koko suomalaiseen identiteettiin.
  Ohjelmassa muistelevat Järnefeltien tyttärenpoika Juhani Kolehmainen yhdessä puolisonsa Anna-Kaisa Kolehmaisen kanssa. Asiantuntijana on taidehistorioitsija-tietokirjailija Leena Lindqvist, toimittajana Sini Sovijärvi.

 • Järnefeltien taiteilijakoti Suviranta rakennettiin englantilaisen maakartanon esikuvan mukaisesti supisuomalaiseen ympäristöön Tuusulanjärven rannalle. Naapureina olivat mm. taiteilijaystävät Jean Sibelius, Juhani Aho ja Pekka Halonen perheineen. Yhteisö toimi yhdessä arjessa ja juhlassa. Puutarhassa kasvatettiin erikoisia kasvilajeja sekä koristeeksi että keittiön tarpeisiin. Elämää Suvirannassa muistelevat Juhani ja Anna-Kaisa Kolehmainen. Asiantuntijana on taidehistorioitsija-tietokirjailija Leena Lindqvist, toimittajana Sini Sovijärvi.

 • Järnefeltien taiteilijakoti Suviranta rakennettiin vauhdilla Tuusulanjärven rantaan v.1901 lähelle ystäväpiiriä, joka Juhani Ahon houkuttelemana oli innokkaasti asettumassa seudulle. Taidemaalari Eero Järnefelt ja näyttelijätär Saimi Järnefelt toteuttivat unelmansa päästä Helsingin ilmapiiristä raikkaalle maaseudulle.
  Ohjelmassa kuullaan Eero ja Saimi Järnefeltin tyttären, taiteilija Laura Järnefeltin poikaa Juhani Kolehmaista ja hänen puolisoaan Anna-Kaisa Kolehmaista, jotka edelleen asuvat Suvirannassa. Asiantuntijana on taidehistorioitsija-tietokirjailija Leena Lindqvist. Toimittaja on Sini Sovijärvi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä