Roman Schatzin Maamme-kirja

Voisiko Suomesta tulla kulinarismin huippumaa?

 • 53 min
 • toistaiseksi

Skandinaavinen keittiö on ollut jo kymmenen vuotta suuri menestys maailmalla. Pohjoismaisia keittiömestareita pestataan huippuravintoloihin suunnittelemaan ruokalistoja, jotka perustuvat luonnon raaka-aineisiin ja puhtaisiin makuihin
Suomalainen keittiö ei koskaan ollut ulkomailla kovin kuuluisa. Kuitenkin suomalaisen keittiön taso on noussut huimasti parissa kymmenessä vuodessa.
Kuinka Suomi keitetään maailmankartalle? Kuinka suomalaista ruokaa ja keittotaitoa pitäisi markkinoida, jotta se tunnettaisiin paremmin maailmalla?

Suomalaisesta ruokakulttuurista, raaka-aineista ja resepteistä keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat monesti palkittu huippukokki Matti Jämsén ja Hungry for Finland - projektin päällikkö Kristiina Havas.

Lähetykset

 • ma 3.9.2018 10.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Koskaan ennen ei ollut olemassa niin paljon ihmisiä, jotka puhuvat suomea äidinkielenään eikä koskaan ennen ollut olemassa niin paljoin ihmisiä, jotka puhuvat suomea toisena tai kolmantena kielenä.

  Kuinka hyvin maahanmuuttajilta suomen kieli sujuu? Miten sitä opetetaan ja kuinka oppi menee perille? Onko suomi niin vaikea kieli, että se on kotoutumisen este?
  Roman Schatzin vieraina ovat kielentutkija Heini Lehtonen sekä juristi ja kääntäjä Husein Muhammed.

 • Suomen Psykologiliiton mukaan Suomessa noin miljoona henkilöä käyttää Kelan korvaamia psyykenlääkkeitä, ja pelkästään masennuslääkkeitä noin 400 000 suomalaista. Neljännes suomalaista vanhuksista saa psykoosilääkitystä ilman psykoosin oireita, suuri osa heistä tietämättään. Ovatko kaikki lääkärin määräämät mielialapillerit todella tarpeen? Ajetaanko meitä psyykenlääkekoukkuun aivan turhaan? Roman Schatzin vieraina ovat A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Karoliina Karjalainen.

 • Noin 20 prosenttia suomalaisista uskoo ufoihin ja 6 prosenttia suomalaisista kertoo nähneensä ufon. Tunnistamattomat lentävät esineet herättävät voimakkaita tunteita ja vaikeita kysymyksiä. Ovatko ufohavainnot aistiharhoja, vilkkaan mielikuvituksen tuotetta vai jotakin oikeasti selittämätöntä?
  Mistä ufohavainnot ja –kokemukset kertovat? Miten ufoja Suomessa tutkitaan?
  Roman Schatzin vieraina ovat uskontotieteilijä Jaakko Närvä ja Suomen Ufotutkijat ry:n tutkimuspäällikkö Heikki Kulju.

 • Asuminen on Suomessa lähes 30 prosenttia kalliimpaa EU:ssa keskimäärin.
  Kalliilla hinnalla suomalainen voi kuitenkin saada riesakseen homeasunnon. Moni joutuu maksamaan asumisesta roimasti lisää kun putkiremontti maksaa kymmeniä tuhansia.

  Miksi asuminen on niin kallista? Miksi harvaan asutussa maassa rakennetaan tornitalokeskittymiä?
  Mitä pitäisi tehdä maaseudun sadoille tuhansille asunnoille, joita kukaan ei halua ostaa?
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa ruoditaan Suomen asunto- ja kaavoituspolitiikkaa ja asumiskulttuuria.
  Vieraina ovat kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara.ja kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara.

 • Ihmiskunta käyttää nykyisin 50 % enemmän luonnonvaroja kuin mitä maapallo pystyy uusiutuvasti tuottamaan. Mikäli kaikki maapallon asukkaat eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme yli kolmen maapallon resurssit.

  Ja koska toistaiseksi meillä on käytössä vain tämä yksi maapallo, meidän pitää nopeasti oppia käyttämään sitä vastuullisemmin ja kestävämmin.

  Voiko kiertotalous pelastaa maapallon? Kuinka hyvin suomalaiset ovat omaksuneet säästäväisyyteen ja kierrättämiseen perustuvan elämänasenteen?
  Vieraina ovat kokki ja kiertotalousravintoloitsija Henri Alén ja Sitran kiertotalousasiantuntija Riitta Silvennoinen.

 • Ruotsi ja Tanska ovat menestyneet loistavasti elokuva- ja tv-sarjamarkkinoilla.
  Ruotsalaiseet ja tanskalaiset elokuvat ja näyttelijät ovat voittaneet lukuisia oscareita ja nordic noir -genre tunnetaan kaikkialla.
  Millaisilla elokuvilla ja tv-tuotannoilla Suomi voisi menestyä ulkomailla?
  Onko menestys kiinni vain rahasta? Miltä näyttää suomalaisen filmitaiteen nykytila ja tulevaisuus?

  Roman Schatzin vieraina ovat elokuvatuottaja Marko Röhr ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen.

 • Skandinaavinen keittiö on ollut jo kymmenen vuotta suuri menestys maailmalla. Pohjoismaisia keittiömestareita pestataan huippuravintoloihin suunnittelemaan ruokalistoja, jotka perustuvat luonnon raaka-aineisiin ja puhtaisiin makuihin
  Suomalainen keittiö ei koskaan ollut ulkomailla kovin kuuluisa. Kuitenkin suomalaisen keittiön taso on noussut huimasti parissa kymmenessä vuodessa.
  Kuinka Suomi keitetään maailmankartalle? Kuinka suomalaista ruokaa ja keittotaitoa pitäisi markkinoida, jotta se tunnettaisiin paremmin maailmalla?

  Suomalaisesta ruokakulttuurista, raaka-aineista ja resepteistä keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat monesti palkittu huippukokki Matti Jämsén ja Hungry for Finland - projektin päällikkö Kristiina Havas.

 • Jo 1600-luvusta lähtien Suomesta on muutettu Pohjois-Amerikkaan. Nykyään USA:ssa asuu noin 700 000 suomalaista tai suomalaistaustaista henkilöä. Kanadassa heitä on noin 140 000.

  Millaisen kulttuurin Amerikan suomalaiset ovat itselleen rakentaneet? Kuinka hyvin suomen kielen taito on siellä säilynyt? Miten amerikansuomalaiset suhtautuvat uuteen Trumpin Amerikkaan?
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa pohditaan amerikansuomalaisten identiteettiä, kulttuuria ja tulevaisuutta.

  Vieraina ovat Suomen kunniakonsuli Peter J. Makila ja Suomi-Amerikka yhdistysten liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat.

 • Suomessa lapset menevät myöhemmin kouluun kuin muualla, sillä viaton lapsuus halutaan pidentää maksimiin. Sitten alkaa koulu, josta jokaisella aikuisella on monta ahdistavaa tarinaa kerrottavana.

  Vaikka Suomen koulujärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaista, suurin osa lapsista viihtyy koulussa huonosti. Yli 10 prosenttia lapsista viihtyy niin huonosti että peruskoulukin jää kesken. Monelle koulusta on jäänyt suorastaan trauma. Nöyryyttäviä tai noloja kokemuksia liikunta- tai musiikkitunneilta muistellaan hautaan saakka.
  Kuinka kamalaa suomalaisessa koulussa oikeasti on ja kuka kärsii eniten, oppilaat, opettajat, rehtorit vaiko vanhemmat?

  Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan koulusta ja sen jättämistä henkisistä jäljistä. Vieraina ovat elokuvaohjaaja Arto Halonen ja opetusneuvos Anneli Rautiainen.

 • Viime viikkoina helle, sää ja ilmasto ovat olleet koko pohjoisella puoliskolla median pääotsikoissa. Kuuma kesä on saanut ihmiset keskustelemaan ilmastosta ja sen muuttumisesta. Mutta nyt ei enää niinkään puhuta siitä, kuinka ilmastonmuutos voidaan pysäyttää, vaan nyt on kyse siitä, kuinka ihmiskunta sopeutuu siihen.

  Millaisia kaupunkeja rakennamme tulevaisuudessa? Mitä ruokaa tuotetaan ja syödään? Millaista kauppa käydään? Millä kuljetaan ja millä energialla? Ja millainen yhteiskunta meille kehittyy kuumenevan taivaan alla?

  Ilmastonmuutoksen sosiaalisista, taloudellisista ja henkisistä seurauksista keskustellaan RSMK:ssa, vieraina kirjailija Risto Isomäki ja energiatalouden asiantuntija Oras Tynkkynen.

 • Ennen kristinuskon ja tieteen saapumista suomalaisten mieliä hallitsivat loitsut, taiat ja magia.

  Erilaisilla taioilla on pidetty kärpäset loitolla, parannettu satoa ja hankittu naimaonnea, ja Suomessa asui tuhansia maahisia, haltioita, tonttuja ja muita henkimaailman olentoja. Naimisiinmenoon ja lempeen liittyvät taiat kuuluivat erityisesti juhannukseen, sillä juhannus oli hedelmällisyyden juhla.

  Vaikka moni nykyihminenkin uskoo yliluonnollisiin ilmiöihin, on perinteinen suomalainen taikausko hävinnyt kilpailussa yksisarvisille, ihmeterapioille ja tarot-korteille. Miksi vanhat suomalaiset taiat, loitsut ja riitit eivät ole enää elävää perinnettä?
  Roman Schatzin vieraina ovat Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko ja kirjailija Paula Havaste.

 • Kesä on tullut ja Suomessa taas kastellaan, kompostoidaan ja kitketään rikkaruohoja kuin viimeistä päivää.

  Mökkien pihoissa kasvaa marjapensaita, parvekkeille istutetaan kukkia ja siirtolapuutarhoissa kasvatetaan kurkkuja ja tomaatteja. Kaupunkien joutomailla tuotetaan vihanneksia ja tornitalojen katoilla kasvaa kaikenlaista kaunista ja syötävää.

  Mistä suomalainen puutarhavillitys johtuu ja mitä se aiheuttaa sielulle, ympäristölle ja kukkarolle? Millaista on tulevaisuuden puutarhanhoito? Roman Schatzin vieraina ovat Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori ja kaupunginviljelyasiantuntija ja Dodo ry:n puheenjohtaja Hanna Tammisto.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä