Roman Schatzin Maamme-kirja

Voisiko Suomesta tulla kulinarismin huippumaa?

 • 53 min
 • toistaiseksi

Skandinaavinen keittiö on ollut jo kymmenen vuotta suuri menestys maailmalla. Pohjoismaisia keittiömestareita pestataan huippuravintoloihin suunnittelemaan ruokalistoja, jotka perustuvat luonnon raaka-aineisiin ja puhtaisiin makuihin
Suomalainen keittiö ei koskaan ollut ulkomailla kovin kuuluisa. Kuitenkin suomalaisen keittiön taso on noussut huimasti parissa kymmenessä vuodessa.
Kuinka Suomi keitetään maailmankartalle? Kuinka suomalaista ruokaa ja keittotaitoa pitäisi markkinoida, jotta se tunnettaisiin paremmin maailmalla?

Suomalaisesta ruokakulttuurista, raaka-aineista ja resepteistä keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat monesti palkittu huippukokki Matti Jämsén ja Hungry for Finland - projektin päällikkö Kristiina Havas.

Lähetykset

 • ma 3.9.2018 10.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kiina ei ole enää kaukainen, köyhä maa, josta saa halpoja, huonolaatuisia tuotteita. Vauraalla Nyky-Kiinalla on vahva itsetunto eikä se pelkää näyttää sitä. Kiina rakentaa uutta Silkkitietä Eurooppaan ja kiinalaiset ostavat sekä yrityksiä että infrastruktuuria Euroopasta, USA:sta ja Afrikasta. Asevarustelulla ja avaruusohjelmallaan Kiina varmistaa, että se otetaan tulevaisuudessakin vakavasti.
  Millainen suurvalta Kiinasta on tulossa ja miten sen hankkeet vaikuttavat Suomeeen? Tuleeko länsimaihin kiinalaisen rahan mukana myös kiinalaisia arvoja ja kiinalaista politiikkaa?

  Roman Schatzin vieraina ovat sinologi Pertti Seppälä ja Etelä-Karjalan Liiton projektipäällikkö Ding Ma.

 • Lihan tuotanto aiheuttaa runsaasti ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä.. Tehokalastus tuhoaa merten kalakantoja. Sademetsiä tuhotaan jotta saadaan lisää laitumia karjalle ja peltoja soijankasvatukselle. Suomenkin lannoitteet rehevöittävät Itämerta.
  Voiko mikään muuttaa ruoantuotantoa ja kulutustottumuksiamme kestävämpään ja eettisempään suuntaan?
  Voiko yksittäinen kansalainen oikeasti vaikuttaa valinnoillaan elintarviketeollisuuteen? Vai jäävätkö ruoantuotannon muutokset pienen varakkaan eliitin harrasteluksi, jolla vain paikataan huonoa omaatuntoa?

  Ruoantuotannon ja ruokakulttuurin muutoksen suuntia tutkaillaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina tutkija Saara Kupsala ja elintarvike-ekonomian yliopistonlehtori Markus Vinnari.

 • Kansaivälisten mittausten mukaan Suomi on maailman turvallisin maa, jossa asuvat maailman onnellisimmat ihmiset. Suomessa on vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta ja maailman riippumattomin oikeuslaitos. Tänä vuonna Suomelle tuli taas uusi ykköstila. Maailman kaikista maista Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle.

  Kuinka hyviä me oikeasti olemme ja mitä me teemme näillä huippusijoituksilla? Onko näillä ranking-menestyksillä jotakin konkreettista merkitystä Suomelle?
  Kiinnostavatko nämä ansiot oikeasti ketään?

  Roman Schatzin vieraina ovat ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Laura Kamras ja Kuluttajatutkimuslaitoksen professori Mika Pantzar.

 • Monelle suomalaiselle tulee Ranskasta ensimmäisenä mieleen soiva kieli, ylellinen muoti ja tarunomainen ruokakulttuuri. Ranskan uusin kulttuurinen saavutus on keltaliiviliike, joka on mielenosoituksillaan ja mellakoillaan tullut tutuksi koko maailmalle.
  Kuinka Ranska on ajautunut mellakoinnin kierteeseen? Miksi Macronia vastaan nyt protestoidaan näin rajusti, vaikka hän oli vielä vähän aikaa sitten lähes vapahtajan roolissa?
  Mistä keltaliiviliikkeessä on oikein kyse?

  Roman Schatzin vieraina ovat Turun yliopiston poliittisen historian professori Louis Clerc ja ranskan opettaja Catherine Métivier.

 • Karjalan nimi herättää monissa suomalaisissa voimakkaita mielikuvia, muistoja ja tunteita. Mutta silti harva suomalainen tietää rajantakaisen Karjalan nykypäivästä, elämästä ja olosuhteista juuri mitään.

  Millainen maa Venäjän Karjala on ? Onko siellä asuvilla ihmisillä karjalaista identiteettiä? Entä unohtavatko suomalaiset Karjalan kokonaan sen jälkeen kun viimeiset evakot ovat kuolleet?

  Karjalan kohtalosta, identiteettistä ä ja tulevaisuudesta puhutaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat tutkija Virpi Kaisto ja toimittaja Arvo Tuominen.

 • -Saksa on liian pieni ollakseen suurvalta, mutta se on liian iso Euroopalle.

  Näin sanoi Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer.

  Rikas ja ristiriitainen Saksan Liittotasavalta elää vaikeita aikoja. Lyhyessä ajassa maahan muutti pari miljoonaa turvapaikanhakijaa, jalkapallomailmanmestaruudesta ei ole jäljellä kuin haalea muisto, ja pyhä autoteollisuus osoittautui rikollisjärjestöksi. Vanhat puolueet eivät teidä, miten pitäisi suhtautua nousevaan oikeistopopulistiseen AfD:hen. Kirkot kompastelevat skandaalista toiseen.

  Saksan tilannetta ja tulevaisuutta pohditaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat toimittaja Katarina Baer ja kirjailija sekä saksan kielen lehtori Dieter Hermann Schmitz.

 • Yhdysvalloilla on maailman tärkein valuutta, maailman suurin bruttokansantuote ja maailman kehittyneemmät sotavoimat. USA:lla on myös maailman kiistanalaisin presidentti, jonka tavoitteena on tehdä Yhdysvalloista vielä mahtavampi, ja vieläpä Twitterin avulla.

  Lyhyessä ajassa Donald Trump on saanut kansainvälisen politiikan ja maailmankaupan sekavaan tilaan eikä kukaan oikein tiedä, missä, minkä takana ja kenen rinnalla USA tällä hetkellä seisoo.

  Onko Trumpin arrogantista toilailusta tulossa maailmanpolitiikan uusi normaali? Miten Trumpin poltiikka vaikutta Suomeen? Miksi Trump jakaa myös suomalaiset intohimoisiin kannattajiin ja inhoajiin?

  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Saska Saarikoski ja Suomessa asuva yhdysvaltalainen kirjailija John Simon.

 • Kun ilotulitteet ovat sammuneet, alkaa uusi vuosi ja ihmiskunta palaa rutiiniensa äärelle. Hoidettavien haasteiden ja tehtävien lista on pitkä: köyhyys, pakolaiset, nationalismi, terrorismi, ilmastonmuutos, ruoantuotanto ja niin edelleen.

  Selviämmekö tästä kaikesta vai kannattaako meidän varautua pahimpaan? Kuinka dystooppinen tulevaisuus meitä odottaa keskipitkällä tähtäimellä?

  Vuoden viimeisessä Roman Schatzin Maamme-kirjassa visioidaan tulevaisuutta. Vieraina ovat historioitsija Teemu Keskisarja ja futurologi Perttu Pölönen.

 • Maaseutu autioituu, työpaikkoja ei ole ja nuoret muuttavat kaupunkeihin. Postit, pankit ja kaupat katoavat. Vaivalla rakennetut talot homehtuvat ja romahtavat.
  Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla rakennetaan tornitaloja, ja asuntojen hinnat kasvavat vielä korkeammiksi.

  Mitä tälle trendille pitäisi tehdä? Katsoa vierestä vai vauhdittaa vääjäämätöntä kehtitystä ? Vaiko pitäsikö kehitystä hidastaa antamamalla tukirahaa maaseudulle?

  Suomen maaseudun tulevaisuudesta ja aluepolitiikasta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina sekä politiikan että viihdealan veteraani Mikko Alatalo ja kirjailija Antti Heikkinen.

 • Pidä itsesi miehenä! Tästä vanhasta ohjeesta ei taida olla enää mitään hyötyä nykyajan miehille. Perinteinen, patriarkaalinen miesrooli on hajoamassa. Mutta mitä tulee sen tilalle?

  Kuinka tarpeettomaksi käyneestä niin kutsutusta toksisesta miehisyydestä päästään eroon, ja kuinka sen tilalle kehitetään miehille uusi, järkevä biologinen ja sosiaalinen rooli?

  Miehen roolista, tehtävästä ja voinnista keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat professori Göte Nyman ja yrittäjä, hupparihörhö Sami Kuusela.

 • Tatuoinneilla on eri aikoina ja eri ympäristöissä viestitty eri asioita. Tyynen valtameren alkuperäiskulttuureissa sillä oli monia sosiaalisia merkityksiä. Jopa jäämies Ötzillä oli tatuointi jo 5300 vuotta sitten.
  Tänä päivänä kymmenillätuhansilla ellei sadoillatuhansilla suomalaisilla on tatuointeja.
  Miksi? Mikä on tatuoinnin sosiaalinen merkitys tänään? Ja miksi Suomessa otetaan tatuointeja niin paljon enemmän kuin muualla?

  Roman Schatzin vieraina ovat tatuointitaiteilijat Juho K. Juntunen ja Säde Sonck.

 • Sanomalehtien poliittiset pilapiirrokset ovat olleet jo yli sata vuotta yksi länsimaisen yhteiskunnan sanavapauden mittareista. Taitava piirtäjä voi yhdellä kuvalla paljastaa yhteiskunnan epäkohtia tai vallanpitäjien virheitä. Pilapiirros voi herättää keskustelua tai muokata mielipiteitä.

  Mutta kuinka pilapiirros pärjää nykyisessä muuttuvassa mediamaailmassa? Onko pilakuvilla enää entistä voimaa kuin sosiaalinen media pursuaa satiirisia meemejä ja pilkkakirjoituksia?
  Muuttivatko Jyllands-Postenin Muhammed-piirroksista noussut kohu ja Charly Hebdon terrori-isku länsimaisen pilapiirroskultuurin vapauden rajoja?

  Pilapiirrosten tehtävästä, tilasta ja voimasta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat pilapiirtäjät Ville Ranta sekä Jyrki Vainio.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä