Muoti uuden ajan kynnyksellä

Italian renessanssin kalliita kankaita ja ylellisyysasetuksia

 • 43 min
 • toistaiseksi

Osa 1/3. Italian renessanssi ennakoi uutta aikaa koko Euroopassa. Se uudisti muotia radikaalisti tuomalla siihen kehollisuuden, itsetietoisuuden, loisteliaat kankaat ja suuren määrän uusia tuotteita. Alaluokan muotia rajoittivat kuitenkin ylellisyysasetukset, joiden valvonta sai mitä erikoisimpia piirteitä Italian hierarkisissa kaupunkivaltioissa. Haastateltavana on Aalto-yliopiston taide- ja kulttuurinhistorian professori Paula Hohti. Äänitarkkailija Tuomas Vauhkonen ja musiikkiefektit Joonatan Kotila. Sarjan toimittaja on Sini Sovijärvi.

Lähetykset

 • ma 3.9.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Osa 3/3. 1600-luvun Pariisissa kukoistivat ylelliset kirjallisuussalongit, joita oli erityisesti Le Marais -nimisessä hienostokaupunginosassa. Salongit olivat oivallinen paikka näyttäytyä ja niihin pukeuduttiin erityisen tyylikkäästi ja tarkasti. Ylhäisön muoti tuli hovista, mutta salonkikulttuuri toimi sen kaupunkinäyttämönä. Kuulu salonkikuningatar Mme de Sévigné oli ihanteet täyttävä eliittirouva ja ansioitunut kirjailija. Älykäs ja itsenäinen Ninon de Lenclos oli hienostokurtisaani, joka piti omaa, suosittua salonkiaan. Nämä kaunottaret olivat aikansa tyyli-ikoneja. Asiantuntijana filosofian tohtori Riikka Maria Pöllä. Musiikkiefektit Joonatan Kotila. Toimittaja Sini Sovijärvi.

 • Osa 2/3. Yläluokan renessanssimuoti oli Italiassa ja koko Euroopassa näyttävää, mutta jäykkää. Kankaat olivat painavia raskaiden kirjailujen takia. Alaluokan pukeutumista rajoittivat edelleen ylellisyysasetukset ja varojen puute. Uutuutena muotiin tulivat somisteet ja asusteet, joita nyt myytiin uudenlaisissa putiikeissa. 1600-luvun puolella siirryttiin kevyempiin materiaaleihin ja koko pukeutumistyyli muuttui mukavammaksi.
  Asiantuntijoina ovat Aalto-yliopiston taide- ja kulttuurinhistorian professori
  Paula Hohti ja filosofian tohtori Riikka Maria Pöllä. Musiikkiefektit Joonatan Kotila. Toimittaja Sini Sovijärvi.

 • Osa 1/3. Italian renessanssi ennakoi uutta aikaa koko Euroopassa. Se uudisti muotia radikaalisti tuomalla siihen kehollisuuden, itsetietoisuuden, loisteliaat kankaat ja suuren määrän uusia tuotteita. Alaluokan muotia rajoittivat kuitenkin ylellisyysasetukset, joiden valvonta sai mitä erikoisimpia piirteitä Italian hierarkisissa kaupunkivaltioissa. Haastateltavana on Aalto-yliopiston taide- ja kulttuurinhistorian professori Paula Hohti. Äänitarkkailija Tuomas Vauhkonen ja musiikkiefektit Joonatan Kotila. Sarjan toimittaja on Sini Sovijärvi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä