Radio Suomen Päivä

Miehekäs Putin ja varakas Trump - Millaisina heidät esitetään valokuvissa?

 • 10 min
 • toistaiseksi

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia ja Venäjän presidentti Vladimir Putinia kuvataan aina, kun he astuvat julkisuuteen.

Virallisissa kuvissa Donald Trump poseeraa varallisuuden keskellä, kun taas median ottamissa kuvissa Trump golfaa tai hän ilmeilee hassusti. Vladimir Putin taas esiintyy kivikasvoisena, vahvana mieshahmona, mutta myös erikoisemmissa tilanteissa, kuten kalastamassa ilman paitaa tai nostelemassa painoja.

Miksi heidät esitellään tällaisessa valossa? Aiheesta tarkemmin kertoo taiteen tohtori ja valokuvataiteilija Harri Pälviranta. Toimittajana Atte Uusinoka.

Lähetykset

 • ke 11.7.2018 8.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Erikoishammaslääkäri Heikki Alapulli sanoo, että suusta on helposti havaittavissa se, miten lapsesta pidetään huolta. Pahimmillaan pieniltä lapsilta joudutaan poistamaan reikiintyneitä hampaita nukutuksessa. Jo vuoden ikäisen lapsen hampaat voivat olla niin huonossa kunnossa, että ne pitää poistaa. Mira Stenström haastatteli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä työskentelevää lasten hammashoitoon erikoistunutta Heikki Alapullia Radio Suomen Päivä -ohjelmassa.

 • Eriarvoinen palkkaus on Islannissa rangaistava teko. Miten homma siellä toimii ja mitä voisimme oppia Islannin tasa-arvopolitiikasta? Toimittajana Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Miten meni Suomi100 -juhlavuosi? Mira Stenström oli juhlavuoden tapahtumia summanneen raportin julkistustilaisuudessa. Jatkossa luvassa itsenäisyysjuhlintaan on tulossa enemmän iloa ja valoa. Haastattelussa oli valtiosihteeri Paula Lehtomäki.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Verkosta voi ostaa mitä vain, kuten vaikka rintaliivitehtaan! Näin tekivät maamme todennnäköisesti ainoan rintaliivipajan uudet omistajat Hanna Lindberg ja Markku Mäkelä. Rintaliiveissä on useita kymmeniä osia ja paljon pieniä yksityiskohtia. Liivien pitää myös olla istuvat ja mielellään kivan näköisetkin. Rintoja on monenlaisia, kuten naisiakin, ja elämäntilanteet vaihtelevat. Sairauden jälkeen toinen rinta voi puuttua tai kehossa on kipuja, eivätkä liivit tunnu mukavilta. Myös ikä kangistaa; kädet eivät taivu enää kiinnittämään rintaliivejä takaa. Hyvät alusvaatteet ovat siis tärkeä osa naisen hyvinvointia. Heidi Kononen tapasi käsityöläispariskunnan Hämeenlinnassa.

  Miten tiirikoidaan riippulukko? Lukkoseppien toisissa SM-kisojen tätäkin taitoa tarvittiin. Junioreiden eli alle viisi vuotta alalla toimineiden sarjan voitti niukasti Joni Rantalainen Itä-Helsingin Lukko Oy:stä ja senioreiden sarjan Mikko Veitonen AM Security Oy:stä. Äsken haastateltu pitemmän linjan lukkomestari oli nimeltään Jouni Vesanto. Jari Mäkäräinen kävi perehtymässä lukkojen ja kodin turvallisuuden saloihin.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Jo aivan pieniltä lapsilta joudutaan poistamaan hampaita huonon hoidon takia. Pahimmillaan lapsen kaikki reikiintyneet maitohampaat poistetaan nukutuksessa. HUSissa lasten hampaita hoitava erikoishammaslääkäri Heikki Alapulli kertoo hyvästä ja huonosta hampaiden hoidosta. Mira Stenström haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Ruuan hinta on nousussa. Miksi? Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen ekonomisti Hanna Karikallio vastaa.

  Onko Suomessa suhtauduttu sinisilmäisesti ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin? Miiten ulkomaalaisten kiinteistöomistusta aiotaan suitsia? Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok), kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) ja sotilasasiantuntija Arto Pulkki kommentoivat.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Savo Volley on uusi savolainen liigalentopallojoukkue. Se rakennettiin Pielaveden Sammosta ja kuopiolaisesta Leka-Volleystä. Uusista suunnitelmista raportoi Jukka Eskanen. Haastattelussa myös tähtipelaaja Olli-Pekka Ojansivu.

  Sijaissynnyttäminen on bisnestä. Kirsi Skön kertoo illan MOT-ohjelmasta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen puhuu ilmastopolitiikasta. Tuleeko Pariisin sopimus voimaan ja millaisena? Marja Ala-Kokko haastattelee. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ruska on värin vähenemistä, selvittää professori Kurt Fagerstedt. Peliriippuvainen kertoo, kuinka joutui lopulta kavaltamaan rahaa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Jokamiehen oikeudet Suomessa ovat laajat. Yle haluaa suojella oikeuksia ja edesauttaa niiden pääsyä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Miten se käy? Vastaamassa ovat yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta ja toimittaja Tiina Klemettilä.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Turun saariston poikkeuksellinen tutkinta. Sata poliisia ratsasi viikonloppuna kallioisen saariston tontteja lähellä rannikon laivareittejä. Miksi? Miten asiaan liittyy yhtiö nimeltä Airiston helmi? Mitä tiedämme nyt? Raportti Turun saaristosta.

  Eläkeläisten maksuhäiriömerkinnät kasvavat, kun kuluttamaan tottunut sukupolvi eläköityy. Tulevan eläkeläisen pitäisi aloittaa varautuminen tulojen putoamiseen jo vuosia ennen eläkkeelle jäämistä, sanovat Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantsar ja Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Jan Koskimies.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

 • Kuka saa omia kulttuuria ja miten? Mikä on taiteen tehtävä? Entä, kuinka paljon pitää tietää, mitä Euroopassa nyt tapahtuu? Muun muassa näistä puhutaan "Musta Saara" -näytelmän käsikirjoittajan Pirkko Saision kanssa. Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Käymme myös Tyrnävällä seuraamassa, kuinka innokkaasti Nälkäpäivän vapaaehtoiset keräävät varoja hädänalaisille. Toimittajana Risto Degerman.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Italialaiset Elena Favilli ja Francesca Cavallo kyllästyivät perinteisiin prinsessasatuihin ja kirjoittivat maailmanmaineeseen ampaisseen Iltasatuja kapinallisille tytöille. Myös täällä Suomessa rajoja rikkovien, omaa tietä kulkevien naisten tarinat ovat inspiroineet niin paljon, että lyhyessä ajassa peräti kolmeen kirjaan on koottu tarinoita uraauurtavista suomalaisnaisista. Ilona Turtolan haastattelussa kirjoittajista kaksi: Ida Salminen ja Elina Tuomi.

 • Ajokorttiuudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja keskustelussa on se, miten uudistus vaikutti kuorma-autoilijoiden elämään. Radio Suomen päivän vieraana lakimies Emilia Ojala Trafista.

 • Kalevauva on yhtye, joka tekee kansanrunoutta keskustelupalstoilta. Vauva.fi keskustelupalstojen anonyymit keskustelut ovat Kalevauvan käsittelyssä taipuneet internetin maailmaa naurattaneiksi tarttuviksi kappaleiksi ja nyt jopa Kalevauvala- nimiseksi runokokoelmaksi. Anni Riit´aho haastattelee.

 • Kahvinkulutus nykyisessä mitassaan päättyy vuoden 2050 tienoillla. Näin ennakoivat tuoreessa Kahvivallankumous-kirjassaan kustannuspäällikkö Petri Leppänen ja kahvipaahtimon johtaja Lari Salomaa. Ilmastonmuutos ja kulutuksen kasvu tekevät kahvista uhanalaisen. Suomalaiset kuluttavat jopa 10 kiloa kahvia per henkilö joka vuosi, mutta siihen on tulossa muutos, sanoo Lari Salomaa.

  Elina Päivinen haastattelee.

 • Mitä digiloikka kertoo hallituksen koulutuspolitiikasta?

  Tutkijat, kasvatustieteilijä Tuomas Tervasmäki ja filosofi Tuukka Tomperi, ovat kirjoittaneet kirjan koulutuspolitiikan arvovalinnoista. Alkukesästä he julkaisivat tutkimuksen koulutuspolitiikasta, jonka mukaan elinkeinoelämä suuntaa koulutusta. Digiloikka, oppimisympäristöjen ja pedagogiikan modernisointi tulivat hallituksen koulutuspoliittisten linjausten keskeisiksi tavoitteiksi varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

  Mitä kaikkea tuo sanarykelmä kantaa mukanaan? Keskustelijoina Tuomas Tervasmäki ja Tuukka Tomperi.

  Toimittajana Katariina Lahtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä