Radio Suomen Päivä

Luonnonsuojelujärjestöt haluavat lopettaa avohakkuut valtion mailla - Metsähallitus ei lämpene ajatukselle

 • 14 min
 • toistaiseksi

Kuva lehtopöllön poikasesta kyyhöttämässä kannonnokalla kiinnitti suomalaisten huomion avohakkuisiin. Luonnonsuojelujärjestöt keräävät nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on lopettaa avohakkuut valtion mailla. Noora Kettusen vieraana Radio Suomen Päivässä Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa ja Metsähallituksen Lapin aluejohtaja Kii Korhonen.

Lähetykset

 • ke 11.7.2018 14.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Nyt on hyvä aika huoltaa pyörä; liikkeissä ei ole ruuhkaa. Olli Ihamäki haastattelee pyörämekaanikko Marco Ilvosta.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Talvilomalainen, sillä miten autosi pakkaat, on vaikutusta energiankulutukseen ja turvallisuuteen. Tarkista myös rengaspaineet ja muista vara-avain. Koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta antaa lisää neuvoja.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Mitä tapahtuu kun kokonainen opettajanhuone hurahtaa neulomiseen? Siitä saattaa syntyä vaikka kymmenittäin koreita islantilaisvillapaitoja. Kontiolahden koulun opettajanhuoneessa on viime syksystä lähtien heilutettu puikkoja ahkerasti. Toimittaja Laura Kososta opastaa Päivi Sirkkiä.
  Viime vuonna ruokakauppoihin tuli 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. Mitä lain muutos vaikutti alkoholin vähittäiskulutukseen? Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm vastaa. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Joka toinen suomalainen kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa.
  Tähän tilanteeseen halutaan muutosta kansalaisaloitteella terapiatakuusta.

  Aloitteen takana on kaksikymmentäneljä mielenterveysjärjestöä. Jari Mäkäräinen kävi julkistustilaisuudessa ja kysyi Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtajalta, psykiatri Kristian Wahlbeckiltä miten homma toimii nykyään.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Etenkin näin talviaikaan keskustelu D-vitamiinista ja D-vitamiinin tarpeesta käy kuumana. Veijo Nurminen on tehnyt väitöstutkimuksen D-vitamiinin ja immuunipuolustuksen yhteydestä. Mutta tarvitaanko sitä vitamiinia purkista ja paljonko?

  Liikenneministeri Anne Berner aikoo jatkossa istua ruotsalaisen Wallenberg-imperiumin SEB-pankin hallituksessa.
  Pääministeri Juha Sipilä ei näe Bernerin hallituspaikassa ongelmaa, eikä oikeuskanslerikaan ainakaan aluksi, mutta lopullista arviota vielä odotetaan.
  Aihetta kommentoivat Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni. Päivi Neitiniemi haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ulvilan keskiaikainen raha-aarre on nyt esillä Kansallismuseossa.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Valokuvaaja, akateemikko Caj Bremer täyttää perjantaina 90 vuotta.

  -Jos joku mua tituleeraa akateemikoksi, niin mä toppuuttelen, et oon Caj vaan, sanoo palkittu ja arvostettu valokuvaaja.

  Katariina Lahtonen haastattelee ja selaa tuoretta Kristiina Markkasen kirjoittamaa kirjaa "Caj Bremer -Mies katolla".

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Euroopan parlamentti haluaa EU:n laajuisia sääntöjä lääkekannabiksen käyttöön ja tutkimukseen.

  Kannabiksella ja kannabinoideilla voi olla parantavia vaikutuksia, kuten ruokahalun parantaminen (esim. AIDS:iin liittyvän laihtumisen yhteydessä) tai mielenterveyden häiriöiden, epilepsian, astman, syövän tai Alzheimerin oireiden lievittäminen. Kannabis voisi lisäksi helpottaa kuukautiskipuja ja vähentää liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä. Mepit ovat kuitenkin sitä mieltä, että aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta.

  Mitä päätös tarkoittaa Suomessa? Kuka hyötyisi kannabiksen laajemmasta lääkekäytöstä? Ja miksi lääkekannabis kuumentaa niin kovin tunteita, vaikka Suomessa vain noin 300 ihmistä käyttää kannabista reseptilääkkeenä.

  Haastattelussa Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki. Toimittajana Raisa Pöllänen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ovatko pölypunkit todella kuolleet sukupuuttoon? Kuulemme Allergia- ja astmaliiton tuoreen tutkimuksen tuloksista. Kaija Kellman tapasi tutkimusassistentti Tuula Vitikaisen ja tutkija Kimmo Saarisen liiton Etelä-Karjalan Allergia ja -ympäristötuutista.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • D-vitamiinista on jälleen saatu uutta tietoa. Nuorempi tutkija Veijo Nurminen Itä-Suomen yliopistosta kertoo väitöstutkimuksensa tuloksista.

  Jatkuuko kikysopimuksessa sovittu 24 tunnin vuotuinen työajan lisäys? Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että jatkuu. Mitä mieltä ovat työmarkkinaosapuolet? EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertovat näkemyksistään.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten osuus on laskenut selvästi. Myös nuorten työllisyys paranee ja vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien nuorten aikuisten osuus on laskussa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kokosi ministeriryhmän seuraamaan näiden NEET-nuorten asemaa ja miettimään keinoja heidän mahdollisuuksiensa parantamiseksi.
  Jari Mäkäräinen kävi ministeriryhmän tiedotustilaisuudessa.
  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Lahdessa pientaloalueella mitattiin korkeita määriä syöpää aiheuttavaa yhdistettä. Omakotiasujia ryhdytään nyt ohjeistamaan aiempaa tiukemmin puunpoltossa. Puut ajoissa lämpiämään ja sytytys päältä. Ohjeita energiatehokkaaseen ja vähän saastuttavaan puulämmittämiseen antaa tässä tutkimuspäällikkö Henna Hurttala Työtehoseurasta. Katariina Lahtonen haastattelee. Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Kaikki huonepölypunkit eivät ole kuolleet Suomestakaan. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, tutki tavallisia asuntoja pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen mukaan pölypunkkeja löytyi lähes yhdeksästä kodista kymmenestä. Pölypunkkien määrä oli sängyissä kuitenkin niin alhainen, että terveydellistä vaaraa ne eivät juuri aiheuttaneet. Pölypunkkien määrää tutkittiin kaikkiaan 84 kodissa. Haastateltavana Radio Suomen Päivässä olivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkimusassistentti Tiina Vitikainen. Toimittaja oli Kaija Kellman

 • Miksi lääkekannabis nostattaa niin suuria tunteita?
  Tällä hetkellä erityisluvalla Suomessa arviolta 250 potilasta saa vaivoihinsa lääkekannabista. Vain harva lääkäri suostuu harkitsemaan sen määräämistä.
  Haastateltavana oli Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
  Toimittaja Raisa Pöllänen. Juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Pienten lasten, eli vuonna 2016 syntyneiden, rokotuskattavuus kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden osalta on hyvä. Esimerkiksi tuhkarokon rokotekattavuus on nyt 96 %. Paikallisia eroja on edelleen, ja itä-länsi -jako kattavuudessa näkyy, mutta kokonaistilannetta voi pitää hyvänä, sanoo Radio Suomen Päivässä vieraillut THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

  Iso kiitos kuuluu pitkällle rokotehistorialle ja suomalaiselle neuvolajärjestelmälle. Esimerkiksi rotavirus- ja pneumokokkirokotteiden vuoksi yhä harvempi lapsi joutuu sairaalahoitoon.

  Aluksi kuitenkin tuoreesta tuhkarokkotapauksesta helmikuun alussa (1.-3.2.) laivalla Helsinki-Tukholma. Näitä yksittäistapauksia nousee Suomessa esille aika ajoin. Laajamittaista epidemiaa Ulpu Elonsalo ei pidä todennäköisenä.

  Toimittajina Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.
  Kuva: AOP

 • Velallisten tuki -yhdistyksen mukaan edelleen saatetaan periä jopa 1990-luvun velkoja ja niiden korkoja ilman, että perijällä on esittää alkuperäisiä laskuja tai tilausvahvistuksia. Radio Suomen Päivässä toimittaja Marja Ala-Kokko haastatteli Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikkoa ja lakimies Juha Jokista Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

  Velkojen perinnässä voi olla hyvin kyseenlaisia piirteitä, sanoi Laikko haastattelun aluksi.

 • Kansalliskirjastossa avattiin perjantaina suomalaista pelihistoriaa käsittelevä Nopista bitteihin – suomalaista pelaamista -näyttely.

  Suomalaisen pelaamisen historia ulottuu 1800-luvulle ja ensimmäiset suomalaiset lautapelit julkistettiin 1870-luvulla. Tästä on pitkä matka 2000-luvun suomalaisiin menestystarinoihin kuten Angry Birdsiin, Clash of Clansiin ja Max Payne -pelisarjaan.

  Tiesitkö, että ensimmäisen maailmansodan aikana lautapelejä käytettiin osana tiedotusta sotatapahtumista? Tai tiesitkö, että Uuno Turhapurolla on tärkeä rooli myös suomalaisessa videopelikulttuurissa? Näyttelystä ja esillä olevista peleistä tarkemmin kertovat kirjastosihteeri Lauri Ojanen ja palvelupäällikkö Aija Vahtola. Toimittajana Atte Uusinoka. Kuva: Yle

 • Siirtomaavallan aikana oli tyypillistä siirtää taideaarteita tai etnografisia esineitä alusmaista emämaihin. Monet maat ovat nyt alkaneet vaatia ulkomaisiin museoihin kulkeutunutta kultuuriperintöään takaisin. Oikeustieteen tohtori Tini Peterzens kertoo, että esimerkiksi Lontoossa sijaitseva British Museum on saanut palautusvaatimuksia.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Syke laskee, mieli tyyntyy. Jotkut kutsuvat tuntemusta aivo-orgasmiksi. Näin toimii ASMR - autonomous sensory meridian response.
  Toisille sama ilmiö on iljettävä ja sietämätön.

  ASMR-videoilla tekijät puhuvat kuiskaten ja tuottavat ääniä esimerkiksi kynsillään tai harjaamalla hiuksiaan.

  ASMR on suomennettu tahdosta riippumattomaksi aistielämykseksi. Tutkimusta aiheesta on vähän, mutta sosiaalisen median ilmiönä ASMR on suuri. Videot keräävät massoja, videoiden tekijöillä on oma uskollinen seuraajakuntansa.

  Entä jos ASMR:n muodon saa monelle radion meditatiivisin hetki, Merisää?
  Sään rannikkoasemilla 29.1.2019 klo 11 lukee Kati Lahtinen.

  Enemmän ASMR:stä voit lukea tästä Yle uutisten jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-10595377

 • Kunnat kilpailuttavat ja ulkoistavat hoitopalveluita, mutta miten laadukkaita palvelut todellisuudessa ovat? Kuntaliiton halllituksen puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero toteaa, että hankintalakiin ei ole kirjattu mitään hoitopalveluiden laadusta.

  - Vanhuspalvelulakiinkaan ei ole kirjattu mitoituksia, vaan annettiin mahdollisuus vähentää hoitajien määrää ja ammattitaitoa. Enää ei tarvita edes vastuuhoitajaa, Paatero kertoo.

  Kohut Esperi Careen ja Attendoon liittyen ovat nostattaneet keskustelun palvelutason laadusta ja riittävyydestä uudelle tasolle. Mitä ongelmatapauksissa tulisi tehdä? Paatero väläyttää idean laitosten nopeammasta sulkemisesta.

  Entä minkä takia SDP:n puoluejohto aikoo esittää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta?

  Toimittajana Marja Ala-Kokko. Kuva: Yle

 • Viha on energiapiikin antaja, joka sysää kohti hyvää tai pahaa toimintaa, sanoo psykologi, psykoanalyytikko Rauno Juntumaa Radio Suomen Päivän haastattelussa.

 • Vanhojen huonekasvien harrastus saattaa lähteä lapsesta. Huonekasviryhmissä vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan siitä, mitä harrastajien kukille kuuluu. Hyötykasviyhdistyksen Soilikki- ja pielikkipiirissä useimpien sydän sykkii pelakuulle. Radio Suomen Päivässä harrastuksestaan kertoivat Kati Orava, Anne Kranck, Anu Ranta, Sari Haaksiala ja Eija Heinonen. Pelargonien harrastaminen voi muuttua jopa maniaksi, mutta ainakin se on seikkailu kasvien maailmassa. Toimittajana on Kaija Kellman

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. SDP:n kansanedustaja Riitta Myllerillä Joensuusta on pitkä kokemus myös EU:n päätöksenteosta Brysselissä. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Moni kokenut poliitikko sanoo hyvästit eduskunnalle. Kyselimme konkareilta ja lyhyemmän aikaa eduskunnassa olleilta politiikanteon onnistumisista, harmituksista ja iloistakin. Kokoomuksen Pertti Salolainen Helsingistä on ollut 38 vuotta eduskunnassa. Se riittää, mutta kaipuu jää. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä