Radio Suomen Päivä

Luonnonsuojelujärjestöt haluavat lopettaa avohakkuut valtion mailla - Metsähallitus ei lämpene ajatukselle

 • 14 min
 • toistaiseksi

Kuva lehtopöllön poikasesta kyyhöttämässä kannonnokalla kiinnitti suomalaisten huomion avohakkuisiin. Luonnonsuojelujärjestöt keräävät nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on lopettaa avohakkuut valtion mailla. Noora Kettusen vieraana Radio Suomen Päivässä Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa ja Metsähallituksen Lapin aluejohtaja Kii Korhonen.

Lähetykset

 • ke 11.7.2018 14.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Korkeimman oikeuden tuoreen päätöksen mukaan vanhempi joutui maksamaan sakkoja, koska lapsen kuvan julkaisu oli yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämistä. Haastatteluun viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari Helsingin yliopistosta.

  Studiossa Kati Laine ja Matti Ylönen.

 • Kolme ihmistä on kuollut ja 12 loukkaantunut ammuskelussa Strasbourgin ydinkeskustan joulumarkkinoiden lähellä Ranskassa. Poliisi ei ole tavoittanut ampujaa. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa. Strasbourgista raportoi Anna Saraste.

  Mikkelin ympärivuotinen joulupukki. Mikkelin Kenkäveron vanhassa pappilassa on kuulemma joulupukin piilopirtti. Siellä joulupukin kanssa on mahdollista päästä askartelemaan ympäri vuoden. Kuvissa joulupukki on kesällä puutarhassa. Onko joulupukilla kesäasunto Mikkelissä? Asiasta ottaa selvää toimittaja Emilia Korpela. Haastattelussa Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

  Studiossa Kati Laine ja Matti Ylönen.

 • Brittituristi Rovaniemellä: May jättää tehtävänsä pian ja kova brexit toteutuu. Haastattelija Juha Mäntykenttä.

  Brexitin tilanne. Eilisen piti olla ratkaiseva päivä Britannian EU-erossa, mutta pääministeri Theresa May ottikin aikalisän. Missä brexitissä nyt mennään? Haastattelussa pääministerin EU-asioista vastaava erityisavustaja Riikka Pakarinen ja EU- ja kauppapolitiikan johtaja Taneli Lahti Elinkeinoelämän keskusliitosta. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Mikä suomalaisille on pyhää? Yllättävän monelle minä itse, mutta paljon muitakin pyhiä asioita löytyi, kun ajatuspaja e2 asiaa kyseli suomalaisilta ja tutki. Haastattelussa kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessi Helsingin yliopistosta. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Luken kohutut hiilinieluluvut. Arviot metsän uusiutumisesta kuumentavat tunteita. Yhdet kasvuluvut miellyttävät harvoja. Nyt Luonnonvarakeskus tarkentaa aiemmin ilmoittamiaan arvioita. Haastattelussa apulaisprofessori Aleksi Lehtonen Lukesta ja neuvotteleva virkamies Jaana Kaipainen maa- ja metsätalousministeriöstä. Toimittajana Markku Sandel

  Onko ilmastokokouksesta ilmastonmuutoksen hidastajaksi? Mitä Puolan Katowicessä on saatu aikaan? Ja mitä siellä on mahdollista saada aikaan? Paikalla on toimittaja Hanna Eskonen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Millainen on Syyrian pakolaisten tilanne? Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen on palannut juuri matkaltaan Alepposta ja Syyriasta.

  Millainen on Syyrian pakolaisten tilanne? Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen on palannut juuri matkaltaan Alepposta ja Syyriasta.

  Taivaanvalkeat, tuliketun kipinät ja pohjanpalot. Revontulille on kansanperinteessämme monia ilmauksia ja ne kiinnostavat myös kansainvälisesti: tuliamme tullaan ihailemaan pitkien matkojen takaa. Luontokuvaaja Jorma Luhta antaa vinkit taivaantulien tähyämiseen. Mira Stenström haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Yksikääm maa ei ole vapaa korruptiosta: myös Suomessa korruptiontorjuntaan täytyy kiinnittää huomiota. Miksi korruptio jää meillä piiloon? Mitkä ovat oikeusjärjestelmämme keinot puuttua siihen? Jari Mäkäräisen haastattelussa on oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Valtaosa suomalaisista saa jouluna perinteisen joulukortin postissa. Postin kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista aikoo tänäkin vuonna postittaa joulukortteja tai -kirjeitä. Montako korttia sinä lähetät ja saat? Vai onko korttien lähettäminen jo mielestäsi aivan menneen talven lumia ja sähköiset tervehdykset näppärämpiä? Näin kuulijamme vastasivat lähetyksessämme.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Puheet perinteisen joulukortin kuolemasta ovat liioiteltuja: Suomessa lähetettiin viime vuonna 26 miljoonaa joulupostikorttia. Joulu on postissa kiireistä aikaa: joulusesonkia varten Posti on palkannut koko maahan yli 3000 jouluapulaista. Yksin Helsingin lajittelukeskuksessa jouluapulaisia on noin 700. Mira Stenström on Helsingin lajittelukeskuksessa seuraamassa joulutervehdysten kulkua. Oppaina lajittelukeskuksen päällikkö Ilkka Meriläinen, Postin tuotepäällikkö Johanna Rouhe sekä kausiapulaiset Sirpa Hutukka ja Lea Suominen.

 • Tänään suomalaisten tileille on kolahtanut ennätysmäärä veronpalautuksia. Ensi vuonna näin ei enää ole. Mikä kaikki muuttuu? OmaVeron palveluomistaja Sanna Kuuri Verohallinnosta kertoo.

  Ranskan mielenosoitukset puhuttavat ympäri Eurooppaa. Presidentti Emmanuel Macron on ollut hiljaa yli kolme viikkoa kestäneen protestoinnin aikana, mutta eilen illalla hän lopulta piti puheen ranskalaisille. Pitkään Pariisissa asunut, Ranskan läpikotaisin tunteva toimittaja Helena Petäistö arvioi Macronin puhetta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Yritystukien Kankkulan kaivo? Onko se tuulivoima vai kenties metsäteollisuusyhtiöt. Tuulivoimayhtiö ja metsäteollisuusyhtiö ovat saaneet suurin piirtein saman verran yritystukia. Miksi? Ja ovatko molempien tuet yhtä perusteltuja? Illan MOT-ohjelmasta kertomassa toimittaja Kirsi Skön.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kelpaako Stefan Löfven Ruotsin pääministeriehdokkaaksi? Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtajan Riikka Uosukaisen raportti Tukholmasta. 

  Miten maahanmuuttajataustaisia oppilaita integroidaan Suomeen? Haastattelussa parikymmentä vuotta maahanmuuttajanuorten kanssa toiminut Turun Normaalikoulun opettaja Samran Khezri. Toimittaja Carolus Manninen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • YK:n ihmisoikeusjulistus listasi 70 vuotta sitten ensimmäistä kertaa kaikki ne oikeudet, joita ihmisillä katsotaan olevan. Julistus on kuitenkin täynnä kohtia, jotka ovat ristiriidassa keskenään, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Ihmisoikeuksien toteuttaminen onkin mitä suurimmassa määrin politiikkaa, pyrkimystä erilaisten oikeuksien toteuttamiseen tai rajaamiseen.

  Julistus syntyi tilanteessa, jossa sotien kauhut olivat vielä tuoreessa muistissa, sanoo Koskenniemi. Kati Lahtinen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Jos luulet, että radiossa soi koko ajan sama kappale, mielikuvasi on väärä. Tutkimuskin sen sanoo, että Radio Suomessa ei soiteta koko ajan samaa musiikkia. Radio Suomen Päivässä yliopistotutkija, dosentti Heikki Hellman kertoi kolmen suuren radiokanavan musiikkitarjonnasta. Hellmanin ja tutkija, muusikko Arto Vilkon tutkimuksessa kävi ilmi, että Ylen Radio Suomen, Radio Novan ja Radio Suomipopin musiikkivalinnat poikkeavat toisistaan. Selittävänä tekijänä on kuuntelijakunnan ikä. Heikki Hellman ja Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos olivat Sanna Pirkkalaisen ja Mira Stenroosin haastateltavana. Myös kuulijat lähettivät kommentteja.

 • Suomalaiset metsästysturistit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan metsästäjillä on monenlaisia motiiveja metsästysmatkoilleen. Asia ilmenee kauppatieteiden maisteri Jarno Sunin 9. marraskuuta Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

  Suni on tutkinut väitöstutkimuksessaan metsästysmatkailun motiiveja ja sitä, millaisia metsästäjätyyppejä metsästysturisteista löytyy. Väitöstyössä metsästysmatkalla tarkoitetaan vähintään yhden vuorokauden, yöpymisen vaativaa matkaa, joka suuntautuu metsästäjän tavanomaisten metsästysalueiden ulkopuolelle.

  Jarno Sunin mukaan metsästysmatkailu ei ole kovin yleinen ilmiö suomalaisten metsästäjien keskuudessa. Yleisimpiä metsästysmatkakohteita ovat Viro, Ruotsi, Puola, Saksa, Afrikka ja Pohjois-Amerikka. Toimittajana Mira Stenström.

 • Samoihin aikoihin, kun Suomessa vietetään pyhäinpäivää, Meksikossa juhlitaan ilolla eläviä ja kuolleita. Meksikolaiset uskovat, että kuolleet kerran vuodessa tulevat tervehtimään elossa olevia läheisiään ja silloin on syytä käynnistää riehakas Dia de los Muertos, vainajien juhla. Toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen on asunut 25 vuotta eri puolilla maailmaa, pitkään myös Meksikossa. Hän on kirjoittanut kirjan elämän ja kuoleman riiteistä, ja tietää mitä vainajien juhlistaminen merkitsee meksikolaisille. Pulkkinen vieraili perjantaina Radio Suomen Päivän vieraana. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lähtee uusiin tehtäviin elokuun lopussa 2018. Millaisen Ylen hän jättää jälkeensä? Lauri Kivinen sanoo, että hänen toimistusjohtajakaudellaan suurin muutos Ylessä on ollut julkaisutavan muuttuminen. Ennen oli kanavia ja nyt on tarjotin, johon kuuluu erilaisia tekniikoita kuten Areena, verkkopalveluja ja Uutisvahti. Lauri Kivinen uskoo, että radiossa julkaisemisen tapa säilyy pitkään entisellään, sillä radio on hänestä edelleen erittäin vahva, intiimi ja koukuttava väline. Radio Suomen Päivässä toimitusjohtaja Lauri Kivistä haastattelivat Kati Lahtinen ja Aki Laine.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä