Ruokapuhetta

Keskiviikkoisin klo 12.10, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Ruokapuhetta-ohjelmassa otamme selvää, mitä ruokakulttuurissa tapahtuu juuri nyt. Pöyhimme ja valotamme ajassa olevia, ruokaan liittyviä ilmiöitä. Puhe ruuasta kuuluu kaikille, tule mukaan laajentamaan näkemyksiäsi ja kokemuksiasi.

Toimittajana on Hanna Jensen. Ohjelmasarjan tuottavat Heikki Soini ja Minna von Reichen.

Jaksot

 • Suomessa oli aiemmin tärkeää, että noudatamme länsimaista ruokaetikettiä. Keittiömme kansainvälistyessä kaiken hallitsemisesta tuli kuitenkin mahdotonta. Ruokatavat tuntuvatkin rapautuneen ja monet kokevat etiketin turhaksi pönöttämiseksi.

  Ruokapuheessa mietitään Hanna Jensenin johdolla, ovatko pöytätavat ja etiketti katoamassa. Onko etiketin noudattaminen hienostelua vai onko sille selvä käytännöllinen perusteensa? Keskustelemassa ovat tapakulttuuria tutkineet kirjailija Joonas Konstig ja toimittaja, kirjailija, filosofian tohtori, etikettikouluttaja Mirva Saukkola, Ms. Style -konsulttiyrityksestä.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Millaista on työskennellä ravintolassa, jossa lounas maksaa yli kolmesataa euroa ilman juomia ja jonka asiakaskunnassa jokaiselle ruoka on erittäin tärkeä asia.

  Ruokapuheessa sukelletaan huippukokkien ja huippuravintoloiden kulisseihin ja puhutaan siitä, millaista on työskennellä kurinalaisessa keittiössä, jossa pieninkään yksityiskohta ei saisi mennä pieleen. Vieraana Hanna Jensenillä ovat keittiömestarit Antti Lukkari ruotsalaisesta Frantzenista ja Kim Mikkola helsinkiläisestä Inari-ravintolasta.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Viinibisnes on muuttunut viime vuosina voimakkaasti. Ensin Ranskan perinteisten viinialueiden viljelijät seurasivat sivusta uuden maailman esiinmarssia viinintuotannossa ja nyt kiinalaiset ovat ilmestyneet myös Bordeaux'n alueelle ostelemaan viinitiloja.

  Ruokapuheessa keskustellaan siitä, millaista on perustaa suomalaisena viinitila ja elää viininviljelijänä Ranskassa. Vieraina ovat isä ja tytär, viinitilalliset Juha ja Nea Berglund Chateau Carsinin tilalta Bordeaux'sta.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Elämme parhaillaan juhlasesonkia. Yhdelle joulu ja vuodenvaihde ovat elämää iloisesti rytmittäviä kiinnekohtia, kun taas toiselle ne ovat paineistavia. Miten juhlajärjestelyissään voisi onnistua ottamaan erilaiset vieraat huomioon?

  Ruokapuheessa heittäydytään juhlatunnelmaan ja puhutaan juhlista, juhlien järjestämisestä ja ihmisten kestitsemisestä.

  Hanna Jensenin vieraana ovat juhlien järjestämisen ammattilainen, tapahtumatuottaja Tero Laakso ja taiteilija Meiju Niskala.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Jos kaipaat keskusteluaiheita joulupöytään, niin kuuntele tämä ohjelma.

  Ruokapuheessa puhutaan jouluruoista ja siitä, mistä nuo perinteet tulevat. Tutut jouluruoat ja traditiot kantavat mukanaan merkityksiä, joita emme ehkä tiedä.

  Hanna Jensenin vieraana ovat professori ja dekaani Johanna Mäkelä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta ja symbolitutkija, filosofian tohtori Liisa Väisänen.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Isot kaupat kuuntelevat ja tutkivat asiakkaitaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Siksi kauppiaat esimerkiksi tietävät asiakkaan kävelyreitin ja sijoittelevat tämän kauppaan toivomat tuotteet sen mukaisesti.

  Ruokapuheessa puhutaan siitä, millaisia ruokakaupat ovat nyt ja tulevaisuudessa ja mitä kaikkea meistä ruuan ostajista tiedetään ilman että meillä on siitä aavistustakaan.

  Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat S-ryhmän valikoimajohtaja ja uuden Stockmannin tavaratalon alakerran Food Market Herkun konseptin kehittäjä, Antti Oksa ja Kupittaan Citymarketin kauppias Hannu Aaltonen.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Jos netin ruokareseptien hakumääriin on uskominen, niin teilläkin tehdään huomenna pitsaa. Itsenäisyyspäivä kun on ruokaohjehakujen perusteella Suomen suosituin pitsapäivä.

  Ruokapuheessa puhutaan siitä, miten suomalaisissa lapsiperheissä syödään. Millä tavalla ruokatavat ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenien aikana ja millaisten vaikeuksien kanssa vanhemmat painivat lastensa ja perheensä syömisen kanssa?

  Hanna Jensenin vieraina keskustelemassa ovat A-lehdistä liiketoimintavastaava Anna Ruohonen ja uusi, tuuraava ruokakulttuurin professori Mari Niva Helsingin yliopistosta.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Ruokaan liittyvät startupit ja ruoan tulevaisuus ovat globaalisti todella kuuma ja kiinnostava sijoittamisen ala juuri nyt.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, mitä ja miten me mahdamme syödä tulevaisuudessa. Ratkaisevatko hylättyjen tehdashallien led-valaistut kerrosviljelmät ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat maaperäongelmat? Katoavatko ruokakaupat ja marketit tulevaisuudessa kokonaan? Löytyykö kodeista jatkossa enää keittiöitä vai tulostetaanko ruoka 3D-tulostimilla?

  Hanna Jensenin vieraina keskustelemassa ovat tutkimuskoordinaattori Riikka Saarimaa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Minna Isotupa kuluttajia ja trendejä ja markkinoita analysoivasta Feedpackers Oy:sta.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Suomessa on melko nuori teekulttuuri. Esimerkiksi veden lämpötiloista teen hauduttamisessa on ryhdytty täällä puhumaan vasta viimeisen 20 vuoden aikana. Suomalaisten kiinnostus teetä kohtaan on kuitenkin herännyt viime vuosina.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, kuinka tee oikeaoppisesti valmistetaan, mitä teelaatuja kannattaa kokeilla ja kuinka tee voi korvata aterialla jopa viinin.

  Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat Teen ystävät ry:n puheenjohtaja Pirkko Arstila ja teesomelier ja juvalaisen TeaHouse of Wehmais eli Vehmaan kartanon teehuoneen omistaja Anna Grotenfeldt-Paunonen.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, miten urheilijoiden ja liikuntaa harrastavien kannattaa syödä. Tarvitseeko kuntoilijan heti treenin jälkeen tankata proteiinipatukka? Kannattaako urheilevan rajoittaa hiilihydraattien saamista?

  Juttelemme siitä, miten liikunnan harrastaja voisi löytää itselleen sopivan, luotettavan tavan syödä – ja voiko urheilija jopa pärjätä vegaaniravinnolla.

  Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat voimavalmentaja, personal trainer, ravitsemustieteen opiskelija, vegaanista ruokavaliota noudattava Juhani Pitkänen ja urheiluravitsemukseen erikoistunut ravitsemusterapeutti Jan Verho.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Meillä on liikaa valinnanvaraa syömisen suhteen. Kun ruoasta on lisäksi liikkeellä paljon ristiriitaista tietoa ja media tekee ravitsemuksesta sävyltään raflaavia juttuja uutiskärkeä tavoitellen, niin syöminen muodostuu monelle vaikeaksi.

  Ruokapuheessa pohditaan, miten tähän tilanteeseen on päädytty. Voisiko omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja syöminen olla jopa yksinkertaista?

  Hanna Jensenin kanssa aiheesta keskustelevat terveystieteiden maisteri, farmaseutti Terveysmyrsky-blogin Timo Kettunen ja ravitsemusterapeutti, terveydenhuollon maisteri Reijo Laatikainen.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Moni nuori on television kokkiohjelmia nähtyään hakeutunut kokkikouluun tähteydestä haaveillen. Kun koulussa vastassa sitten onkin tiukka keittiöhierarkia pukeutumissääntöineen, niin moni lopettaa koulunsa kesken.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, millaista on opiskella 1140 tuntia keittiömestariksi yhdessä maailman kuuluisimmista kokkikouluista, Le Cordon Bleu’ssa Pariisissa ja millaista opiskelu on Suomessa.

  Hanna Jensenin vieraana ovat huippuarvosanoin Pariisista valmistunut Jenni Tuominen ja kreikkalaissyntyinen lehtori Akis Staboulis Perhon Liiketalousopistosta.

  Toimittaja Hanna Jensen
  Ohjelman on tuottanut Ylelle Minna von Reiche

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä