Ruokapuhetta

Keskiviikkoisin klo 12.10, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Ruokapuhetta-ohjelmassa otamme selvää, mitä ruokakulttuurissa tapahtuu juuri nyt. Pöyhimme ja valotamme ajassa olevia, ruokaan liittyviä ilmiöitä. Puhe ruuasta kuuluu kaikille, tule mukaan laajentamaan näkemyksiäsi ja kokemuksiasi.

Toimittajana on Hanna Jensen. Ohjelmasarjan tuottavat Heikki Soini ja Minna von Reichen.

Jaksot

 • Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, miten urheilijoiden ja liikuntaa harrastavien kannattaa syödä. Tarvitseeko kuntoilijan heti treenin jälkeen tankata proteiinipatukka? Kannattaako urheilevan rajoittaa hiilihydraattien saamista?

  Juttelemme siitä, miten liikunnan harrastaja voisi löytää itselleen sopivan, luotettavan tavan syödä – ja voiko urheilija jopa pärjätä vegaaniravinnolla.

  Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat voimavalmentaja, personal trainer, ravitsemustieteen opiskelija, vegaanista ruokavaliota noudattava Juhani Pitkänen ja urheiluravitsemukseen erikoistunut ravitsemusterapeutti Jan Verho.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Meillä on liikaa valinnanvaraa syömisen suhteen. Kun ruoasta on lisäksi liikkeellä paljon ristiriitaista tietoa ja media tekee ravitsemuksesta sävyltään raflaavia juttuja uutiskärkeä tavoitellen, niin syöminen muodostuu monelle vaikeaksi.

  Ruokapuheessa pohditaan, miten tähän tilanteeseen on päädytty. Voisiko omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja syöminen olla jopa yksinkertaista?

  Hanna Jensenin kanssa aiheesta keskustelevat terveystieteiden maisteri, farmaseutti Terveysmyrsky-blogin Timo Kettunen ja ravitsemusterapeutti, terveydenhuollon maisteri Reijo Laatikainen.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Moni nuori on television kokkiohjelmia nähtyään hakeutunut kokkikouluun tähteydestä haaveillen. Kun koulussa vastassa sitten onkin tiukka keittiöhierarkia pukeutumissääntöineen, niin moni lopettaa koulunsa kesken.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, millaista on opiskella 1140 tuntia keittiömestariksi yhdessä maailman kuuluisimmista kokkikouluista, Le Cordon Bleu’ssa Pariisissa ja millaista opiskelu on Suomessa.

  Hanna Jensenin vieraana ovat huippuarvosanoin Pariisista valmistunut Jenni Tuominen ja kreikkalaissyntyinen lehtori Akis Staboulis Perhon Liiketalousopistosta.

  Toimittaja Hanna Jensen
  Ohjelman on tuottanut Ylelle Minna von Reiche

 • Kolmetuhatta kovaäänisesti omaa joukkuettaan kannustavaa ja yhtenäisesti pukeutunutta fania rumpuryhmineen synnyttää Suomessa mielikuvan jonkun joukkueurheilulajin maaottelusta, mutta nyt puhutaan kokkikilpailuista.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa keskustellaan siitä, miksi keittiömestarit ja sommelierit kilpailevat - ja miten näihin kilpailuihin valmistaudutaan.

  Hanna Jensenin vieraina Ruokapuhetta ohjelmassa ovat Bocuse d'Or -kilpailun Suomen joukkueesta keittiömestari Ismo Sipeläinen ja palkittu sommelier Samuil Angelov ravintola Murusta.

  Toimittajana Hanna Jensen. Ohjelman Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Jokainen ihminen syö ja kuluttaa siten luonnonvaroja. Kulutuksemme vaikutukset näkyvät kaikkialla maailmassa.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, millä tavalla meidän suomalaisten pitäisi miettiä ruokaa ilmaston näkökulmasta ja miten se tehdään niin, että syömisessä säilyy ilo ja nautinto. Hanna Jensenin vieraana ovat kiertotalouden asiantuntija Hanna Mattila Sitrasta ja suojeluasiantuntija Annukka Valkeapää WWF:stä.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Läpinäkyvyyden vaatimus on tällä hetkellä globaali ruokatrendi. Asiakkaan eteen tehdään kaikki mahdollinen.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, miksi ruokatrendit ovat paljon muutakin ja enemmän kuin vain muodikkaimmat raaka-aineet tai ravintolat. Aiheesta Hanna Jensenin kanssa keskustelevat Glorian Ruoka & Viinin päätoimittaja Sanna Maskulin ja ravintoloitsija Ville Relander.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Palveleminen on ihmisten kohtaamista, jossa olennaista on yhteyden luominen.
  Silti suomalaisessa ravintolassa pöytä tuntuu usein olevan kuin kaivosvaltaus ja asiakas unohtuu. Millaista palvelu suomalaisessa kahvila- ja ravintolamaailmassa on ja millaista sen pitäisi olla?

  Hanna Jensenin vieraina ovat Aalto-yliopiston johtamiskoulun toimitusjohtaja ja työelämäprofessori Pekka Mattila ja helsinkiläisen Ultima-ravintolan ravintolatoimen johtaja Maija Ijäs.

 • Noin miljoona suomalaista syö lounaansa päivittäin työpaikkojen henkilöstöravintoloissa. Lounaalle lähdetään pienissä ryhmissä joka päivä samaan aikaan kello 11 ja 12 välillä.

  Vaikka lounas on päivän tärkein ateria, niin suomalaisille ns. kympin lounaalla ruokalistaa tärkeämpiä ovat sosiaalisuus ja tauko töistä. Lounas onkin Suomessa etupäässä arvokysymys.

  Toimittaja Hanna Jensenin kanssa suomalaisten lounastottumuksista keskustelevat ravintoloitsija Janek Bjurström ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Susanna Raulio.

 • Me suomalaiset olemme maailmanlaajuisesti syömisongelmien ja syömishäiriöiden kärkeä. Meillä on varaa valita ruokamme ja koska olemme todella ankaria itsellemme, niin se johtaa usein myös ongelmiin syömisen kanssa.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa Hanna Jensen keskustelee psykologi Katarina Meskasen ja näyttelijä Janne Katajan kanssa siitä, millä tavalla tunteet vaikuttavat syömiseen ja miten häpeä omasta syömisongelmasta lyö kiilaa sosiaalisiin suhteisiin.

  Toimittaja: Hanna Jensen
  Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche.
  Kuvassa: Katarina Meskanen, Hanna Jensen ja Janne Kataja

 • Suomalaisessa ruokakaupassa hyllyt ja tuotteet on sijoiteltu useimmiten saman kaavan mukaan. Suurin sokki ulkomaille muuttavalle saattaakin olla se, että kaupasta ei löydä mitään.

  Hanna Jensenin toimittamassa Ruokapuhetta-sarjassa puhutaan ruokakulttuurisokin vaikutuksista arkeen.

  Ruokatoimittaja Pauliina Siniauer asui kaksi vuotta New Yorkissa ja Christina Aaltio Japanissa. Molemmat joutuivat opettelemaan paikallisille ruokatavoille.

 • Ruoka on joka päivä suuri osa elämäämme. Ruoasta, syömisestä ja kokkaamisesta onkin tullut suuri elämäntapoja ja luokkiakin määrittelevä ilmiö.

  Ruokaan erikoistunut toimittaja Hanna Jensen johdattaa meidät nyt Ruokapuhetta-ohjelmassaan kiivaana pulppuavan ruokapuheen syövereihin.

  Sarjan ensimmäisessä osassa ruokatutkija Merja Sillanpää ja Uudenmaan Marttojen vs. toiminnanjohtaja Marjo Ranta pohtivat suomalaisen ruokakulttuurin muutoksia ja kertovat ruokakulttuurin käänteiden lähihistoriasta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä