Ruokapuhetta-ohjelmassa otamme selvää, mitä ruokakulttuurissa tapahtuu juuri nyt. Pöyhimme ja valotamme ajassa olevia, ruokaan liittyviä ilmiöitä. Puhe ruuasta kuuluu kaikille, tule mukaan laajentamaan näkemyksiäsi ja kokemuksiasi.

Toimittajana on Hanna Jensen. Ohjelmasarjan tuottavat Heikki Soini ja Minna von Reichen.

Jaksot

 • Juhannuksena luonto tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja lautaselle. Silti monista ruokapöydistä löytyvät keskikesälläkin vuodesta toiseen samat ruokalajit ja pölyttyneet reseptit. Makkara tuskin katoaa juhannuspöydästä koskaan, mutta voisiko sen rinnalle luoda jotain uutta?

  Ruokapuhetta-ohjelman viimeisessä jaksossa juhlistamme juhannusta ja puhumme kesäruuasta. Syömme ulkona, rakennamme retkieväitä ja kuulemme grilliruuan uusimmat tuulet. Vieraana ovat ruoka-ammattilaiset, ruokatoimittaja ja keittokirjailija Meri-Tuuli Väntsi ja ruokatoimittaja Anu Brask.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Blinit, keitot ja pelmenit ovat meille tuttuja venäläisen keittiön ruokalajeja. Harva kuitenkaan tietää, että georgialaisessa khinkalissa on tarkka määrä ryppyjä tai että smetanaa voi käyttää myös aurinkorasvana.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan Venäjän ruokakulttuurista ja niistä sen piirteistä, jotka näkyvät suomalaisessakin ruokakulttuurissa. Keskustelemme venäläisestä vieraanvaraisuudesta, oikeaoppisista blineistä ja siitä, mitä georgialainen keittiö tuo lisää itänaapurin ruokapöytiin. Hanna Jensenin vieraana ovat Hariton Tuukkanen, eli Isä Hariton ja Georgia House -ravintolan perustaja Nino Tatter.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Keittiö on usein arvokkain osa kotia. Siksi suomalaiset keittiöt suunnitellaan lähes poikkeuksetta varovaisesti ja valinnoissa painotetaan toimivuutta ja järkeä. Kovin keittiötrendimme onkin tällä hetkellä roskakorit.

  Tällä viikolla Ruokapuhetta-ohjelmassa ei puhuta ruuasta vaan keittiöstä ja siitä, millainen keittiö olisi ruuanlaittajan kannalta toimivin. Mitä ruuanlaittoa harrastavan keittiöstä täytyy löytyä, miten keittiösuunnittelun pitäisi palvella ruuanlaittoa ja mitä keittiötrendit eivät tunnu ottavan huomioon tosielämästä. Keskustelemassa ovat teollinen muotoilija Asmo Noronen ja sisustussuunnittelija, kiinteistövälittäjä Maija Lukkari-Nyman.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Suomalaiset syövät eniten jäätelöä Euroopassa. Kesällä jäätelön kulutuksemme kasvaa, mutta syömme sitä talvellakin. Jäätelö on myös ylivoimaisesti myydyin jälkiruoka suomalaisissa ravintoloissa.

  Ruokapuheessa selvitetään, miksi syömme niin paljon jäätelöä, millaista on hyvä jäätelö ja muistellaan menneitä jäätelömakuja.

  Hanna Jensenin kanssa jäätelöstä keskustelemassa ovat klassikon eli Pingviini-jäätelön brändistä vastaava Eeva Marttinen ja oman Jymy-jäätelömerkin rakentanut kokki Jyrki Sukula.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Kalan asema on erittäin vahva suomalaisessa ruokakulttuurissa. Meillä on aina syöty paljon kalaa ja kalan kysyntä vaan kasvaa entisestään.

  Ruokapuheessa puhutaan Hanna Jensenin johdolla kalasta suomalaisessa ruokakulttuurissa. Saako kalaa vielä tulevaisuudessakin Suomessa, millaista kalaa me syömme ja miten me sen haluamme valmistaa? Tästä puhuvat Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen ja Tukkutorin Kalan omistaja Karl “Kala-Kalle” Huttunen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Talven taittuminen kevääksi on maailmanlaajuisesti iso asia. Suomessa tätä siirtymää vietetään vappuna, joka on maamme vanhin julkisen tilan yhteisöllisen käytön tilaisuus ja vuoden juhlistamme riehakkain.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa juhlistetaan vappua ja pohditaan, millaisia vapputraditioita meillä on, mistä ne tulevat ja kaipaisiko Suomi enemmän karnevalistisia juhlia. Paikalla ovat vappujuhlistajat, historiantutkija, tietokirjailija Laura Kolbe ja vappufriikki, Kaisa Koistinen.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Ravintoloiden määrä Suomessa on kasvanut, koska syömme entistä enemmän ulkona. Samalla on kasvanut myös tarve uutuusarvoltaan merkittävien ravintoloiden esittelemiselle.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa syödään Helsingin keskustan laaturavintola Savoyssa. Hanna Jensen pohtii ruokatoimittaja Katja Nordlundin kanssa, miten arvioida ja kuvailla ruokaelämyksiä yleisölle. Miten välittää ruoan nyansseja ja asettaa samalla ateria lukijoille ymmärrettävään kontekstiin. Mihin ravintola-arvioita tarvitaan, ja käyttääkö kriitikko valtaa? Haastattelun lomassa kerromme, mitä tasokkaan lounaan aikana tapahtuu ja kuinka ravintolakriitikko sitä voisi kuvailla.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Juhlaruoan käsite laventuu koko ajan. Kahvia pitää olla tarjolla, mutta muuten sääntöjä ei ole. Jos kevään juhlien järjestäminen stressaa, niin on hyvä muistaa, että juhlien pääasia on juhlittava ihminen, ei tarjoilu.

  Ruokapuheessa keskustellaan siitä miten kevään isot juhlat voi järjestää itselleen parhaalla tavalla. Keskustelemassa ovat catering-yrittäjä, ravintoloitsija Kim Heiniö Soupster Familysta ja ruokasisältöstrategi Satu Koivisto A-lehdistä.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Kaikilla aloilla on ihmisiä, jotka haluavat viedä asioita eteenpäin. Aika näyttää, mitkä uudistuksista jäävät elämään. Kun Sikke Sumari perusti miehensä kanssa italialaisen ravintolan Helsinkiin, niin ihmiset eivät olleet koskaan nähneet aurinkokuivattuja tomaatteja ja niitä luultiin maksaksi. Nykyään tällaista virhettä tuskin enää tapahtuu.

  Hanna Jensenin vieraana Ruokapuhetta-ohjelmassa on pitkän linjan ruokaihminen Sikke Sumari. Sikke ei voi vastustaa tilaisuuksia, kun sellaisia avautuu ja hän onkin raivannut tietä ruokamaailmassa harvinaisen monipuolisesti ja kouluttautunut vielä aikuisiällä kokiksikin.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Suomalaisilla on pitkä perinne villiyrttien käytössä, mutta luontoyhteytemme on päässyt etääntymään. Lähikaupan vihannesosastosta on tullut normi, vaikka lähimetsämme pursuaa herkullisia kasveja.

  Ruokapuheessa valmistaudutaan villiyrttien kauteen ja avataan silmät sille, mitä Suomen luonto lautasellemme tarjoaa. Vieraana ovat villiyrtteihin erikoistunut keittiömestari Sami Tallberg ja luonnonyrttineuvoja, keskiajan asiantuntija Satu Hovi.

  Ohjelman on toimittanut Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Suomen satokautta voisi kuvailla siten, että kahdeksan kuukautta täällä ei kasva kuin kärsivällisyys, mutta neljän kuukauden ajan meillä on kaikkea. Kaupasta löytyy kuitenkin aina joku satokauden kasvis, joka maksaa alle euroa kilolta.

  Ruokapuheessa syödään satokauden mukaan. Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kertoo, miten jokainen voi noudattaa keittiössä satokautta, samalla helpottaa ruoanlaittoa ja säästää rahaa. Helsinkiläinen keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo satokausiajattelun soveltamisesta ravintolassaan Orassa.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Kaikkien on syötävä, mutta kaikki eivät halua käydä ruokakaupoissa. Ruokakauppoja vältellään monista syistä, mutta useimmiten halutaan säästää aikaa ja rahaa.

  Ruokapuheessa mietitään, millaisia vaihtoehtoja perheillä on nykyään hoitaa arjen ruokaostokset ja ruokarumba. Aiheesta keskustelevat Hanna Jensenin kanssa perheen ruokaostokset ulkoistanut viestintäkonsultti Reetta Nurmo ja Ruokaboksi-yrityksen toimitusjohtaja Juhana Rintala.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä