Ruokapuhetta

Keskiviikkoisin klo 12.10, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Ruokapuhetta-ohjelmassa otamme selvää, mitä ruokakulttuurissa tapahtuu juuri nyt. Pöyhimme ja valotamme ajassa olevia, ruokaan liittyviä ilmiöitä. Puhe ruuasta kuuluu kaikille, tule mukaan laajentamaan näkemyksiäsi ja kokemuksiasi.

Toimittajana on Hanna Jensen. Ohjelmasarjan tuottavat Heikki Soini ja Minna von Reichen.

Jaksot

 • Kaikkien on syötävä, mutta kaikki eivät halua käydä ruokakaupoissa. Ruokakauppoja vältellään monista syistä, mutta useimmiten halutaan säästää aikaa ja rahaa.

  Ruokapuheessa mietitään, millaisia vaihtoehtoja perheillä on nykyään hoitaa arjen ruokaostokset ja ruokarumba. Aiheesta keskustelevat Hanna Jensenin kanssa perheen ruokaostokset ulkoistanut viestintäkonsultti Reetta Nurmo ja Ruokaboksi-yrityksen toimitusjohtaja Juhana Rintala.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Hyötypuutarhurin maaliskuu on kihelmöintiä ja huumaavaa kaipuuta siihen hetkeen, kun saa taas ensimmäistä kertaa upottaa sormet multaan. Harrastuksesta tuleekin helposti onnellista hulluutta, jossa jokaisen purkin näkee istutusastiana.

  Ruokapuheessa puhutaan Hanna Jensenin johdolla ajankohtaisesta ruokakulttuurin ilmiöstä eli hyötypuutarhan perustamisesta. Kaupungissa asuvakin voi saada ruokaa omasta maasta tai omalta parvekkeelta, ja siitä kertovat meille hyötypuutarhuri Maatiainen ry:stä, Vuokko Coco ja Hyötykasviyhdistyksen Mervi Pusztai.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen

  Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche

 • Peruna rantautui Suomeen pari sataa vuotta eteläistä Eurooppaa myöhemmin ja senkin jälkeen suomalaisilla kesti vielä sata vuotta oppia syömään perunaa.

  Peruna on halpaa, se on monipuolinen ravinnonlähde ja sillä on pieni hiili- ja vesijalanjälki. Perunan voikin sanoa olevan ihmeruokaa. Silti perunan kulutus on laskenut Suomessa viimeisten vuosikymmenien ajan.

  Ruokapuheessa syvennytään perunaan, niin lautasella kuin historiassakin. Hanna Jensenin toimittamassa ohjelmassa vieraina ovat kulttuurihistorian tohtorikoulutettava Jukka Vornanen ja perunasta keittokirjan kirjoittanut food manager Sanna Mansikkamäki.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen

  Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche

 • Ravintola-ala muuttuu nopeasti ja työntekijän täytyy kehittyä jatkuvasti. Työ on sekä henkisesti että fyysisesti raskasta ja henkilöstön vaihtuvuus on suurta. Asiakkaita pitää silti aina palvella.

  Ruokapuheessa keskustellaan ravintoloiden ja baarien hyvästä palvelusta, asiakkaan kohtaamisesta ja vähän myyteistäkin. Asiasta näkemyksiään kertovat alansa huiput, tuoreet voittajat eli vuoden Ravintolan asiakaspalvelija Essi Piira ja vuoden Baarimestari Jami Järvinen.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen

  Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche

 • Monet kokevat leipomisen vaivalloiseksi ja ostavat siksi leivonnaisensa kaupasta. Leipurit kuitenkin kannustavat muitakin leipomaan itse. Lopputulos kuulemma onnistuu, jos on itsellensä armollinen eikä lannistu virheistä. Leipominen voikin olla hyvin terapeuttista.

  Ruokapuheessa puhutaan Hanna Jensenin johdolla leipomisesta ja siitä, mikä saa pistämään kädet jauhoihin päivä toisensa jälkeen. Vieraina ovat leipuribloggaaja Kimmo Ollila ja Raimugido-leipää leipova Jukka Kotkanen.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Veganismi ei ole ruokavalio vaan filosofia ja poliittinen teko. Elämäntapa perustuu sille ajatukselle, että ihmisen harjoittama lajisorto on samanlainen asia kuin rotusorto. Kun ympäristöasiat ovat alkaneet vaivata ihmisiä entistä enemmän, myös veganismi on näkyvämmin esillä yhteiskunnassa.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan Hanna Jensenin johdattelemana siitä, miltä näyttää veganismin tulevaisuus ja mistä syistä vuonna 2019 vegaaninen elämäntapa kiinnostaa. Siitä kertovat meille Vegaaniliiton puheenjohtaja, neuvolaterveydenhoitaja Karla Loppi ja palomies, vegaaninen valmentaja Sami Lillsunde Vegan Fitness-yrityksestä.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen. Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Ruokapuhetta-ohjelmassa pohditaan, mikä on parasta suomalaisessa ruokakulttuurissa, voisiko sitä viedä ulkomaille ja voisiko sillä houkutella turisteja. Keskustelemassa ovat ruokakulttuurista kiinnostunut toimittaja, entinen poliitikko, renessanssimies Lasse Lehtinen ja keittiömestari Henri Alen. Ohjelman toimittaa Hanna Jensen. Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Television kokkiohjelmat keräävät onnistuessaan kaikenikäiset katsojaryhmät saman ruudun ääreen. Kun Teijan keittiössä -ohjelmaa vielä tehtiin, niin tuotantoryhmä faksasi aina edellisellä viikolla tulevien reseptien raaka-aineet kauppaketjuille, jotta nämä osasivat varautua asiakasryntäykseen ja tuotteita riittäisi kaikille.

  Ruokapuheessa puhutaan television ruokaohjelmista. Mikä tekee hyvän ruokaohjelman ja miksi niitä on niin paljon? Miksi haluamme istua kotisohvalla katsomassa kun toiset tekevät ruokaa? Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat tuottaja Sari Valtanen MTV:ltä ja ohjelmapäällikkö Meira Noronen Nelonen Mediasta.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Arviolta jopa joka viides suomalainen viettää juuri tipatonta tammikuuta. Ilmiö ei suinkaan ole kansainvälinen vaan se on saavuttanut suuren suosion lähinnä pohjoismaissa, koska suhteemme alkoholiin on hyvin ongelmallinen.

  Ruokapuheessa syödään tällä kertaa viiniä ja käydään juomapuhetta. Hanna Jensenin vieraana keskustelemassa alkoholikulttuurista ja eri maiden juomatavoista ovat A-klinikka OY:n toimitusjohtaja, päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki ja yrittäjä, alkoholipolitiikan vaikuttaja Petri Viglione.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Suomessa oli aiemmin tärkeää, että noudatamme länsimaista ruokaetikettiä. Keittiömme kansainvälistyessä kaiken hallitsemisesta tuli kuitenkin mahdotonta. Ruokatavat tuntuvatkin rapautuneen ja monet kokevat etiketin turhaksi pönöttämiseksi.

  Ruokapuheessa mietitään Hanna Jensenin johdolla, ovatko pöytätavat ja etiketti katoamassa. Onko etiketin noudattaminen hienostelua vai onko sille selvä käytännöllinen perusteensa? Keskustelemassa ovat tapakulttuuria tutkineet kirjailija Joonas Konstig ja toimittaja, kirjailija, filosofian tohtori, etikettikouluttaja Mirva Saukkola, Ms. Style -konsulttiyrityksestä.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Viinibisnes on muuttunut viime vuosina voimakkaasti. Ensin Ranskan perinteisten viinialueiden viljelijät seurasivat sivusta uuden maailman esiinmarssia viinintuotannossa ja nyt kiinalaiset ovat ilmestyneet myös Bordeaux'n alueelle ostelemaan viinitiloja.

  Ruokapuheessa keskustellaan siitä, millaista on perustaa suomalaisena viinitila ja elää viininviljelijänä Ranskassa. Vieraina ovat isä ja tytär, viinitilalliset Juha ja Nea Berglund Chateau Carsinin tilalta Bordeaux'sta.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Elämme parhaillaan juhlasesonkia. Yhdelle joulu ja vuodenvaihde ovat elämää iloisesti rytmittäviä kiinnekohtia, kun taas toiselle ne ovat paineistavia. Miten juhlajärjestelyissään voisi onnistua ottamaan erilaiset vieraat huomioon?

  Ruokapuheessa heittäydytään juhlatunnelmaan ja puhutaan juhlista, juhlien järjestämisestä ja ihmisten kestitsemisestä.

  Hanna Jensenin vieraana ovat juhlien järjestämisen ammattilainen, tapahtumatuottaja Tero Laakso ja taiteilija Meiju Niskala.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä