Radio Variaatio

Ulossuljettu - home riisti Emiltä arjen

 • 48 min
 • toistaiseksi

Emi täytti vastikään 30 vuotta mutta on jo ajautunut etäälle kaikesta - opiskelusta, työstä, parisuhteesta, kodista, riennoista ystävien kanssa. Pakosalle hänet ajoi home. Miten elämä järjestyy?

Käsikirjoitus ja ohjaus Päivi Leino, äänisuunnittelu Tiina Luoma, musiikki Emi, Olli Haapakangas, Hannu Haikonen, tuottaja Hannu Karisto.

Lähetykset

 • su 9.9.2018 18.01 • Yle Radio 1

Jaksot

 • ”Sitten se Lenin sanoi sellaista, että ”Ja minä vien tämän minun idean läpi ja vaikka minä menen pirun kanssa liittoon, mutta läpi se mennään”.

  Olga - pakolainen 1918 on vaikuttava silminnäkijäkuvaus Venäjän vallankumouksesta ja sen kuohunnasta Pietarissa. Dokumentin keskiössä on uutisankkuri Eva Polttilan äidin äidin, Olga Polttilan tarina ja ennen julkaisematon haastattelu, jossa hän kertoo perheensä kohtalosta ja pakomatkastaan Suomeen. Olgan kirjeisiin kirjaamat muistot piirtävät terävästi esiin vallankumousvuonna Pietaria riivanneen nälän, levottomuudet ja sodan kurimuksen, sekä toisaalta Olgan varakkaan perheen aseman muuttumisen. Olgan tarina tarjoaa henkilökohtaisen näkökulman sekä sadan vuoden taakse, että tämän päivän keskusteluun pakolaisuudesta.

  Dokumentin kertojana on Eva Polttila. Kirjeiden äänenä kuullaan Kaija Pakarinen. Runoilija Arvo Turtiaisen anopilleen Olgalle kirjoittaman ennen julkaisemattoman runon lukee Ville Tiihonen. Olgan 80-luvulla nauhoitetun haastattelun on toimittanut Juhani Ikonen. Dokumentin on ohjannut ja käsikirjoittanut Veera Ikonen. Äänisuunnitelusta vastaa Kai Rantala. Tuottaja on Hannu Karisto.

 • Mies, kaksi lasta, omakotitalo, auto ja ehkä koirakin. Nämä olivat Minnan haaveita lapsuudesta asti. Vuodet vierivät ja matkalla oli pitkiä, hyviä parisuhteita. Biologinen kello alkoi tikittää. Miehellä oli jo lapsia edellisestä suhteesta, eikä toive yhteisestä lapsesta kohdannut. Ajatus lähteä hankkimaan lasta yksin kypsyi Minnan mielessä pitkään, mutta lopulta hän oli täysin varma asiasta. Vaikka päätös tarkoitti parisuhteen loppumista, unelma omasta lapsesta oli liian suuri sivuutettavaksi.

  Mutta – vaikka suuri päätös on tehty, asiassa on vielä monta mutkaa. Tällä matkalla kaikki ei ole itsestä kiinni. Onko luonto Minnan puolella vai onko ehkä jo liian myöhäistä?

  Dokumentti Solo Mama kertoo oman lapsen kaipuusta, unelmista, sinnikkyydestä, uhrauksista, kasvamisesta, perhesuhteista, ystävyydestä.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Mervi Leino. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Savolaismies Pentti Asikainen tekee talvista savottaa hevosensa Rikun kanssa, nujuaa metsän jättiläisen,105-vuotiaan puun kanssa. Mies könyää kovassa pakkasessa, hiki tulee, hevosen turpakarvat huurteessa. Ja vaimokin soittaa kännykkään: "No mites männöö, onnistuuko?" Ohjelma on lähetetty ensimmäisen kerran vuonna 2005. Toteutus: Marjut Räisänen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Taiteilijaryhmä Honkasalo-Niemi-Virtanen käsittelee esseessään myyttistä Leväluhdan lähdettä ja nykyistä kuolemankulttuuriamme. Miksi kuolema on niin näkymätön arkipäivässämme? Teos sukeltaa rauta-aikaisen suokalmiston ääreltä polveilevaan rihmastoon kirjoja, myyttejä, mielikuvitusta ja arkistoja, etsien vastauksia krematoriosta ja entisestä ruumiinavaussalista.

  Ohjelma on toteutettu binauraalisella äänitekniikalla. Tilallinen kokemus saavutetaan parhaiten kuulokkeilla kuunneltaessa.

  Konsepti, käsikirjoitus ja ohjaus: taiteilijakollektiivi Honkasalo-Niemi-Virtanen.
  Äänisuunnittelu: Tatu Nenonen.
  Esiintyjät: Sinna Virtanen, Akuliina Niemi, Felicia Honkasalo, Anna Wessman, Patrik Lassus, Kyllikki ja Martti Arkkola
  Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen

  Ohjelma on osa Saara Kanerva Tammisen kuratoimaa Kummia kaikuja -kokonaisuutta

 • Vuonna 1959 oopperalaulaja Friedrich Jürgenson tallentaa nauhalle selittämättömiä ääniä, jotka muistuttavat ihmisen puhetta. Vuosien mittaan Jürgenson nauhoittaa tuhansia viestejä, ja kehittyy ilmiö nimeltä EVP (electronic voice phenomena). Radioessee pohtii, voiko teknologia toimia meidän ja jonkin meille vielä tuntemattoman välikappaleena. Ovatko haamuäänet todellisuuteemme vaikuttava luonnonilmiö vai omien ajatustemme ja kaipuumme ilmentymää?

  Konsepti ja toteutus: Kirsi Korhonen ja Katja Lautamatti
  Esiintyjät: Oona Airola, Dick Idman, Jari Männynsalo, Antti Ahonen, Otto Urpelainen
  Dramaturginen konsultaatio: Riikka Pelo. Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen
  Ohjelma on osa Saara Kanerva Tammisen kuratoimaa Kummia kaikuja -kokonaisuutta.

 • Miten suhtautua äitiyteen ilmastonmuutoksen aikakaudella? Ihmislajin jatkaminen tuntuu ristiriitaiselta, kun elämä maapallolla on vaakalaudalla ihmisen toiminnan johdosta. Radioessee pohtii äitiyden teemaa suhteessa Alien-elokuviin ja kuljettaa kohti tuntematonta maastoa, jossa ainoastaan monilajinen yhteistyö voi mahdollistaa elämän jatkumisen vaurioituneella planeetalla.

  Käsikirjoitus ja puhuja: Elina Minn. Ohjaus: Elli Salo Äänisuunnittelu: Johannes Vartola. Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen. Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen.
  Ohjelma on osa Saara Kanerva Tammisen kuratoimaa Kummia kaikuja -kokonaisuutta

 • Miltä tuntuu joutua vankeuteen siksi, että ei halua osallistua isänmaan puolustukseen asein tai
  siviilipalveluksessa. Miksi jotkut valitsevat vankeuden vakaumuksensa vuoksi?

  Panta jalassa -dokumentti seuraa kahta totaalikieltäytyjää puolen vuoden rangaistuksensa ajan. Miehet ovat saaneet tuomion, koska ovat kieltäytyneet sekä asepalveluksesta että siviilipalveluksesta. Toinen kärsii rangaistusta kotonaan ja toinen Suomenlinnan avovankilassa. Molempien rangaistusta valvotaan jalkapannan avulla.

  Miku Hännisen panta laitettiin jalkaan kotona syyskuussa. Vankeuden aikana Miku sai poistua kotoaan vain käydäkseen töissä, kaupassa ja kuntoilemassa. Miltä tuntuu kärsiä rangaistusta omassa kodissaan, josta ei saa poistua kuin muutaman kerran viikossa?

  Risto Miinalainen valitsi rangaistuspaikakseen Suomenlinnan avovankilan, josta hän sai käydä Ressun lukiota. Ristolla oli menossa lukion viimeinen vuosi ja laudaturit ovat yo-kirjoitusten tavoitteena. Miten sujuu koulu ja puoli vuotta avovankilassa huume- ja talousrikollisten kanssa?
  Molempia miehiä valvoo tukipartio, joka voi koska tahansa tehdä yllätystarkastuksen ja puhalluttaa tai
  vaatia virtsakokeisiin. Partio valvoo, että panta jalassa kulkeva vanki noudattaa annettuja määräyksiä.

  Sekä Miku että Risto perustelevat omia valintojaan totaalikieltäytyjinä. Kumpikin haluaa kantaa vastuuta yhteisestä hyvästä ja isänmaasta omalla tavallaan.

  Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Helena Itkonen, äänisuunnittelu Jukka Herva ja Kai Rantala, tuottaja Hannu Karisto.

  Kuva: Aseistakieltäytyjäliitto.

 • Kolme katsetta kameraan. Kolme erilaista luontokuvaajaa. Kullakin on oma tapansa havainnoida ja tehdä työtään. Ritva Kovalainen tunnetaan erityisesti puiden ja metsän kuvaajana. Kari Heliövaara on erikoistunut hyönteiskuvaukseen ja Jaana Kotamäki erilaisiin liikkeen rytmeihin.

  Kuuntele, sulje silmäsi ja lähde mukaan luontokuvaajan matkaan.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Harpf. Äänisuunnittelu: Joonatan Kotila. Tuottaja: Hannu Karisto.

  Kuva: Jaana Kotamäki.

 • Emi täytti vastikään 30 vuotta mutta on jo ajautunut etäälle kaikesta - opiskelusta, työstä, parisuhteesta, kodista, riennoista ystävien kanssa. Pakosalle hänet ajoi home. Miten elämä järjestyy?

  Käsikirjoitus ja ohjaus Päivi Leino, äänisuunnittelu Tiina Luoma, musiikki Emi, Olli Haapakangas, Hannu Haikonen, tuottaja Hannu Karisto.

 • Esseisti Jaana Seppänen kulkee Pariisin kaduilla ja museoissa. Kaupungissa eletään terrori-iskujen takia jo kolmatta vuotta poikkeustilaa. Konekiväärein varustetut sotilaat partioivat vaikenevine aseineen, mutta linnut laulavat, ja ihmiset nostavat luottavaisina kasvonsa kohti lämmittävää aurinkoa.
  Seppänen miettii, millaisia henkisiä testamentteja kaupunki on ihmiselle jättänyt ja kuinka se, mitä on testamentattu, saattaakin muuttua joksikin aivan muuksi: marmoripatsas pronssiksi, elävä luonto kuolleeksi, rehellinen puhe valheeksi, petetty rakkaus väkivallaksi. Taide kuitenkin testamenttaa vapautta ja siitä perinnöstä on pidettävä kiinni. Rodinin marmoriin veistetyt rakastavaiset eivät koskaan kyllästy toisiinsa.
  Käsikirjoitus ja lukija: Jaana Seppänen. Ohjaus ja äänisuunnittelu: Elli Salo ja Juhani Liimatainen.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen.

 • Ki, chi, prana, pneuma, ruah, orenda tai mana, nämä eri kulttuureissa esiintyvät sanat viittaavat kaikkialla virtaavaan elämänvoimaan. Maailmankaikkeudessa virtaa energiaa, jota ei vielä voida tieteellisesti todistaa.

  Dokumentintekijät matkasivat Japanin pyhille paikoille. Maassa energiahoitojen traditiot ulottuvat tuhansien vuosien taakse. Energiaharjoitusten ja -hoitojen, kuten qigongin, reikin ja shiatsun, päämääränä on mielen ja kehon luonnollisen tasapainon saavuttaminen.

  Kuumistä lähteistä tunnetussa Kusatsussa he tapasivat tunnetun shiatsu ja kiko sensei Nakazawa “Gary” Yoshiakin, hänen ryokanissaan.

  Dokumentissa haastatellaan myös suomalaisia energiahoitamisen pioneereja Kari Paulusta ja Kauko Uusoksaa.

  Fyysikko, kirjailija ja reiki-opettaja Johanna Blomqvist pohtii sitä kuinka voimme ymmärtää kokemuksellista tietoa ja toisaalta todentaa elämänenergian olemassaoloa.

  Japanilainen qigong sensei Tsumura Takashi opettaa suomalaisille metsä-qigongia Keuruulla. Kuinka aistia puiden energioita ja saada yhteys luontoon.

  Ki:n sanotaan olevan jokaisen universumissa havaittavan ja havaitsemattoman asian takana oleva voima.

  Käsikirjoitus ja ohjaus Katariina Kaila ja Kai Rantala. Äänisuunnittelu Kai Rantala. Tuottaja Hannu Karisto.

 • Kiinalaisia tarinoita perustuu paljolti sinologi Pertti Seppälän omiin kokemuksiin Kiinassa. Päätarina liittyy buddhalaisuuteen.
  Buddhalaisten teemojen lisäksi tarinoiden pyörteissä törmätään moniin nyky-Kiinan ilmiöihin, jotka eivät ole länsimailla välttämättä erityisen tunnettuja.

  Käsikirjoitus ja kertoja: Pertti Seppälä
  Ohjaus: Henri Tuulasjärvi
  Äänisuunnittelu: Jani Orbinski
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen

  Yle Radio 1 on jo vuodesta 2005 valinnut heinäkuuksi yhden teeman, jota käsitellään kautta ohjelmiston eri näkökulmista. Tänä vuonna vietetään Itämaista heinäkuuta. Radio Variaation Kiinalaisia tarinoita on tämän vuoden teeman ohjelmistoa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä