Radio Variaatio

Ulossuljettu - home riisti Emiltä arjen

 • 48 min
 • toistaiseksi

Emi täytti vastikään 30 vuotta mutta on jo ajautunut etäälle kaikesta - opiskelusta, työstä, parisuhteesta, kodista, riennoista ystävien kanssa. Pakosalle hänet ajoi home. Miten elämä järjestyy?

Käsikirjoitus ja ohjaus Päivi Leino, äänisuunnittelu Tiina Luoma, musiikki Emi, Olli Haapakangas, Hannu Haikonen, tuottaja Hannu Karisto.

Lähetykset

 • su 9.9.2018 18.01 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Toukokuussa 1995 vaaleanruskea Mazda 323 lähti Pietarsaaresta kohti Uuttakaarlepyytä. Autossa oli kolme alle 20-vuotiasta nuorta ystävystä: Mia, Kirsi ja Minna.

  He etsivät Pohjanmaan valoisassa kesäyössä turkistarhoja. Kun sopiva löytyi, kolmikko hiipi varjo- taloille, joiden häkeissä oli vieri vieressä tarhakettuja. Nuoret ryhtyivät avaamaan häkkien ovia kovalla kiireellä. Mukana olleita voimapihtejä ei tarvittu. Varjotalon päätyyn he sprei- jasivat uhmakkaita iskulauseita: "Sota on alkanut", "Tulemme takas". Kolmikko teki iskuja neljälle tarhalle kahtena yönä.

  Tyttöjen tietämättä tarhaiskuista oli tullut valtakunnan ykkösuutinen. Media puhui terroristeista ja näytti kuvia kuolleista pennuista. "Kettutytöistä" tuli muutamassa päivässä käsite. Keskusrikospoliisi otti tutkinnan itselleen ja ryhtyi etsimään tekijöitä. KRP otti kiinni Mian ja Minnan, ja kuulusteli myös pietarsaarelaista Kirsiä.

  Janne Junttilan radiodokumentissa kuullaan näyttelijöiden lukemana mitä kuuluisa tyttökolmikko kertoi poliisin kuulusteluissa. Kuka murtuu ensin? Haastateltavana on myös nyt yli 40-vuotias Mia Takula.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Junttila. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto. Lukijoina: Outi Vuoriranta, Maija Andersson ja Janne Junttila.

 • "Isä oli viiden kun lähti Ruotsiin. Halusi kuulemma itse lähteä kun Kapulaisen Paavokin lähtee."

  Millaisia jälkiä sotalapsuus jättää lapseen, entä periytyvätkö sankaruus, reippaus, pelot ja haavoittuvuus jälkipolville? Teoksessa fiktiivinen ja dokumentaarinen, menneisyydessä ja nykyhetkessä etenevät matkat yhdistyvät kertomukseksi erään perheen sotaretkestä; naisen ja tämän lasten tarinaksi selviytymisestä sodan jaloissa. Teoksen keskiössä on Outin isä, joka oli sotalapsena Smålandissa, Outi Rossi ja hänen poikansa.

  Käsikirjoitus: Outi Rossi. Ohjaus ja äänisuunnittelu: Outi Rossi ja Hanna-Helena Kinnunen.
  Uusinta vuodelta 2013.

 • Miltä tuntuu joutua vankeuteen siksi, että ei halua osallistua isänmaan puolustukseen asein tai
  siviilipalveluksessa. Miksi jotkut valitsevat vankeuden vakaumuksensa vuoksi?

  Panta jalassa -dokumentti seuraa kahta totaalikieltäytyjää puolen vuoden rangaistuksensa ajan. Miehet ovat saaneet tuomion, koska ovat kieltäytyneet sekä asepalveluksesta että siviilipalveluksesta. Toinen kärsii rangaistusta kotonaan ja toinen Suomenlinnan avovankilassa. Molempien rangaistusta valvotaan jalkapannan avulla.

  Miku Hännisen panta laitettiin jalkaan kotona syyskuussa. Vankeuden aikana Miku sai poistua kotoaan vain käydäkseen töissä, kaupassa ja kuntoilemassa. Miltä tuntuu kärsiä rangaistusta omassa kodissaan, josta ei saa poistua kuin muutaman kerran viikossa?

  Risto Miinalainen valitsi rangaistuspaikakseen Suomenlinnan avovankilan, josta hän sai käydä Ressun lukiota. Ristolla oli menossa lukion viimeinen vuosi ja laudaturit ovat yo-kirjoitusten tavoitteena. Miten sujuu koulu ja puoli vuotta avovankilassa huume- ja talousrikollisten kanssa?
  Molempia miehiä valvoo tukipartio, joka voi koska tahansa tehdä yllätystarkastuksen ja puhalluttaa tai
  vaatia virtsakokeisiin. Partio valvoo, että panta jalassa kulkeva vanki noudattaa annettuja määräyksiä.

  Sekä Miku että Risto perustelevat omia valintojaan totaalikieltäytyjinä. Kumpikin haluaa kantaa vastuuta yhteisestä hyvästä ja isänmaasta omalla tavallaan.

  Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Helena Itkonen, äänisuunnittelu Jukka Herva ja Kai Rantala, tuottaja Hannu Karisto.

  Kuva: Aseistakieltäytyjäliitto.

 • Kolme katsetta kameraan. Kolme erilaista luontokuvaajaa. Kullakin on oma tapansa havainnoida ja tehdä työtään. Ritva Kovalainen tunnetaan erityisesti puiden ja metsän kuvaajana. Kari Heliövaara on erikoistunut hyönteiskuvaukseen ja Jaana Kotamäki erilaisiin liikkeen rytmeihin.

  Kuuntele, sulje silmäsi ja lähde mukaan luontokuvaajan matkaan.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Harpf. Äänisuunnittelu: Joonatan Kotila. Tuottaja: Hannu Karisto.

  Kuva: Jaana Kotamäki.

 • Emi täytti vastikään 30 vuotta mutta on jo ajautunut etäälle kaikesta - opiskelusta, työstä, parisuhteesta, kodista, riennoista ystävien kanssa. Pakosalle hänet ajoi home. Miten elämä järjestyy?

  Käsikirjoitus ja ohjaus Päivi Leino, äänisuunnittelu Tiina Luoma, musiikki Emi, Olli Haapakangas, Hannu Haikonen, tuottaja Hannu Karisto.

 • Sirkus ei oikeastaan ole ammatti, vaan elämäntapa. Sirkuslaisen elämä on vapaata ja alati liikkeessä, vain talvisin asetutaan paikoilleen jonnekin, hetkeksi. “Helmikuussa jo alkavat ensimmäiset soittelemaan, että milloin lähdetään.” Kiertäminen on veressä.

  Sirkus on elämäntapa, joka sitoo sirkuslaisia toisiinsa, muokkaa heistä yhteisön tai heimon. Mutta elämäntapa myös eristää heimon jäsenet muista. Sirkuksen lapset käyvät omaa kouluaan, sirkuslaiset pariutuvat usein keskenään. “Hänellä oli kaksi norsua, kun menimme naimisiin.”

  Kaikki tehdään lopulta yleisöä varten. “Se kiihoittaa mua.”

  Käsikirjoittaja ja kertoja: Helena Holmström. Ohjaus: Pertti Salomaa. Äänitarkkailija: Pirjo Nyman. Uusinta vuodelta 1981.

 • Esseisti Jaana Seppänen kulkee Pariisin kaduilla ja museoissa. Kaupungissa eletään terrori-iskujen takia jo kolmatta vuotta poikkeustilaa. Konekiväärein varustetut sotilaat partioivat vaikenevine aseineen, mutta linnut laulavat, ja ihmiset nostavat luottavaisina kasvonsa kohti lämmittävää aurinkoa.
  Seppänen miettii, millaisia henkisiä testamentteja kaupunki on ihmiselle jättänyt ja kuinka se, mitä on testamentattu, saattaakin muuttua joksikin aivan muuksi: marmoripatsas pronssiksi, elävä luonto kuolleeksi, rehellinen puhe valheeksi, petetty rakkaus väkivallaksi. Taide kuitenkin testamenttaa vapautta ja siitä perinnöstä on pidettävä kiinni. Rodinin marmoriin veistetyt rakastavaiset eivät koskaan kyllästy toisiinsa.
  Käsikirjoitus ja lukija: Jaana Seppänen. Ohjaus ja äänisuunnittelu: Elli Salo ja Juhani Liimatainen.
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen.

 • Ki, chi, prana, pneuma, ruah, orenda tai mana, nämä eri kulttuureissa esiintyvät sanat viittaavat kaikkialla virtaavaan elämänvoimaan. Maailmankaikkeudessa virtaa energiaa, jota ei vielä voida tieteellisesti todistaa.

  Dokumentintekijät matkasivat Japanin pyhille paikoille. Maassa energiahoitojen traditiot ulottuvat tuhansien vuosien taakse. Energiaharjoitusten ja -hoitojen, kuten qigongin, reikin ja shiatsun, päämääränä on mielen ja kehon luonnollisen tasapainon saavuttaminen.

  Kuumistä lähteistä tunnetussa Kusatsussa he tapasivat tunnetun shiatsu ja kiko sensei Nakazawa “Gary” Yoshiakin, hänen ryokanissaan.

  Dokumentissa haastatellaan myös suomalaisia energiahoitamisen pioneereja Kari Paulusta ja Kauko Uusoksaa.

  Fyysikko, kirjailija ja reiki-opettaja Johanna Blomqvist pohtii sitä kuinka voimme ymmärtää kokemuksellista tietoa ja toisaalta todentaa elämänenergian olemassaoloa.

  Japanilainen qigong sensei Tsumura Takashi opettaa suomalaisille metsä-qigongia Keuruulla. Kuinka aistia puiden energioita ja saada yhteys luontoon.

  Ki:n sanotaan olevan jokaisen universumissa havaittavan ja havaitsemattoman asian takana oleva voima.

  Käsikirjoitus ja ohjaus Katariina Kaila ja Kai Rantala. Äänisuunnittelu Kai Rantala. Tuottaja Hannu Karisto.

 • Kiinalaisia tarinoita perustuu paljolti sinologi Pertti Seppälän omiin kokemuksiin Kiinassa. Päätarina liittyy buddhalaisuuteen.
  Buddhalaisten teemojen lisäksi tarinoiden pyörteissä törmätään moniin nyky-Kiinan ilmiöihin, jotka eivät ole länsimailla välttämättä erityisen tunnettuja.

  Käsikirjoitus ja kertoja: Pertti Seppälä
  Ohjaus: Henri Tuulasjärvi
  Äänisuunnittelu: Jani Orbinski
  Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen

  Yle Radio 1 on jo vuodesta 2005 valinnut heinäkuuksi yhden teeman, jota käsitellään kautta ohjelmiston eri näkökulmista. Tänä vuonna vietetään Itämaista heinäkuuta. Radio Variaation Kiinalaisia tarinoita on tämän vuoden teeman ohjelmistoa.

 • Viimeisetkin tanssiravintolat ovat lopettaneet toimintansa 2000-luvun aikana. Tanssiravintoloiden myötä katosi ravintolamuusikoiden ammattikunta, jonka kulta-ajat olivat 1960- ja 70-luvuilla. Ravintolasoittajista oli tuolloin niin kova pula, että varsinkin basistiksi saatettiin hätätapauksessa pestata kuka tahansa kadunmies.

  Kapakkabändit soittivat aina kuukauden tai kaksi kerrallaan samassa paikassa, joten soittaja ei välttämättä tarvinnut omaa asuntoa ollenkaan.

  Iloisille poikamiehille kiertolaiselämä sopi mainiosti, mutta perhe-elämän kanssa ravintolamuusikon työtä oli hankalaa sovittaa yhteen.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Mikko Järvinen. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • On kesä ja yö, kun diskokuningatar Eini ajaa Suomen pitkiä taipaleita ja tapaa suomalaisia. On kesä ja yö Syvälahden tanssilavalla, huoltoasemilla, Tallinnan laivalla. Janne Junttilan radiodokumentissa tavataan Eini Pajumäki show'n jälkeen, takahuoneissa ja keikkalavan reunalla. Samalla tavataan tavallisia suomalaisia vapaalla ja viihteellä.

  Eini julkaisi ensimmäisen albuminsa 40 vuotta sitten vuonna 1978. 1980-luvulla tanssilavakulttuuri meni Einin mielestä sairaaksi: jokaisen artistin piti alkaa esittää humppaa ja muuta tanssilavamusiikkia. Tästä seurasi kriisi ja alkoi pitkä etsintä: kuinka löytää takaisin juurilleen, kuinka hyväksyä itsensä, hyväksyä ikääntyminen. Eini Pajumäen lisäksi dokumentissa kuullaan lukuisten suomalaisten ajatuksia Einistä, elämästä ja ikääntymisestä.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Junttila: Äänisuunnittelu: Joonatan Kotila. Tuottaja: Hannu Karisto.

 • Mikä on taiteen rooli nykymaailmassa? Voiko se auttaa meitä löytämään yhteisöllisyyttä, jonka avulla ratkaista aikamme monimutkaisia ongelmia- voiko taiteella puhua kulttuuristen rajojen, puhutun kielen ohi? Olemmeko taiteemme vankeja, vai vapauttaako se meidät tunnistamaan asioita, jotka ovat yhteisiä meille kaikille?
  Millainen olisi maailma ilman taidetta?
  Käsikirjoitus ja ohjaus Outi Rossi. Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen. Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä