Romano mirits

Yiddish Glory -levyllä soi myös romaniväestön ääni

 • 14 min
 • toistaiseksi

Anna Shternshis valmisteli kirjaa Neuvostoliiton juutalaisyhteisöstä 1990-luvulla, kun hänet kutsuttiin tutustumaan Ukrainan kansalliskirjastosta Kiovasta löytyneisiin juutalaisiin dokumentteihin. Paljastui, että kyse oli aiemmin tuntemattomista ja julkaisemattomista neuvostoliittolaisten etnomusikologien keräämistä juutalaisista lauluista ja lauluteksteistä toisen maailmansodan ajalta. Teksteissä oli paitsi riipaisevia tarinoita nälkään kuolemisesta ja vangittuna elämisestä, myös esimerkiksi Hitleriä ja natsiarmeijaa pilkkaavia, humoristisia lauluja. Anna Sternshis koki, että vainottujen ihmisten tarinat täytyi saada julkisuuteen ja kuultaviksi, olivathan ne kuin ihmeen kaupalla säilyneet tähän päivään saakka.

Yiddish Glory -levyllä soi myös romaniväestön ääni. Sen projektiin toi venäläinen romaniviulisti Sergei Erdenko, joka paitsi musisoi äänitteellä, on säveltänyt osan lauluista ja sovittanut osan niistä. Myös hänen yhtyeensä Loyko esiintyy useassa kappaleessa. Erdenko on kertonut, että hän halusi tuoda romanimusiikin sävyjä mukaan levylle, koska ainakaan vielä ei tunneta "Roma Glory" -lauluja tai tekstejä. Näin hän saattoi jiddisinkielisten laulujen kautta tuoda myös vainotun romanivähemmistön tuntoja esiin.

Juutalaisten opintojen professorina Toronton yliopistossa toimiva Anna Shternshis luennoi kesällä Yiddish glory -projektista Jyväskylässä ja Helsingissä. Häntä haastatteli Jyväskylässä toimittaja Jaakko Laakso.

Lähetykset

 • ti 11.9.2018 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Tänään Romano miritsin vieraana on vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen, jolla on pitkä työura rikosseuraamusalalla. Rikostaustaisia romanivankeja on tullut työuralla vastaan, niin miehiä kuin naisiakin. Tänään puhutaan kuitenkin naisista sekä heidän erityisyydestään. Siinä missä naisvankien yleinen syy rikostuomioon on väkivalta, romaninaisilla syynä ovat usein omaisuusrikokset ja taustalla perusteellinen elämänhallinnan puute. Epävirallisten selvitysten mukaan noin joka kymmenes rikoksesta tuomittu nainen on romani. Rikostaustaisten romaninaisten erityispiirteistä Kaisa Tammi-Moilasta haastattelee Maria Friman.

 • Edellisessä Romano miritsissä kuultiin Ahlgrenin tangoperheestä Sebastian Ahlgrenia, joka juhlii 25-vuotista taivaltaan tangokuninkaana. Tänään ääneen pääsee perheen seuraava polvi, kun Tino Ahlgren muistelee viime kesän tangofinaalin tunnelmia. Tino Ahlgrenin haaveena on, että hän voisi ansaita elantonsa kokonaan tango- ja iskelmämusiikkia esittämällä. Tangomarkkinoiden yleisön suosikki 2018 uskoo vakaasti, että musiikin avulla itsensä ja perheensä elättäminen onnistuu tulevinakin vuosina, vaikkei tanssikulttuuri olekaan enää yhtä vahvaa kuin menneinä vuosikymmeninä. Toimittajana Jaakko Laakso

 • Sebastian Ahlgren kruunattiin tangokuninkaaksi vuonna 1993 Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Ahlgren kertoo Romano miritsin haastattelussa vuosista julkisuudessa ja 25-vuotisjuhlavuoden suunnitelmista. Kesäisessä haastattelussa kuningas jännittää myös poikansa Tinon suoritusta seuraavan päivän tangofinaalissa. Ahlgrenin tangoperheestä kertovassa kaksoisjakson ensimmäisessä osassa kuullaan Tangokuningas Sebastian Ahlgrenin mietteitä ja muistoja tähänastisesta viihdetaiteilijan urasta. Toisessa jaksossa haastateltavana on seuraavan polven laulajataituri, tangokilpailun finalisti ja yleisön suosikki vuoden 2018 Tangomarkkinoilla, Tino Ahlgren.

  Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Harry Nyman on 48-vuotias kotkalainen mies ja kahden lapsen isä. Harry kasvoi ilman isää ja altistui jo nuorena väärille vaikutteille sekä valinnoille. 29-vuotiaana Harry joutui auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena paraplegia eli alaraajahalvaus asetti miehen suurten muutosten eteen. Nykyisin mies tekee seurakunta- ja nuorisotyötä esimerkiksi päihde- sekä liikenneturvallisuusvalistuksen muodossa.
  Ohjelmasarjan toisessa osassa Harry Nyman kertoo arjestaan liikuntarajoitteen kanssa. Toimittaja on Miriam Schwartz.

 • Kaksiosaisessa ohjelmasarjassa käsitellään suomalaisen romanimiehen elämää liikuntarajoitteisena yhteiskunnassamme. Harry Nyman on 48-vuotias kotkalainen mies ja kahden lapsen isä. Harry kasvoi ilman isää ja altistui jo nuorena väärille vaikutteille sekä valinnoille. Nuorena alkanut päihteidenkäyttö johti pitkittyneeseen rikoskierteeseen. 29-vuotiaana Harry joutui auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena mies menetti liikuntakykynsä.
  Ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa kuulemme enemmän Harryn elämästä ja tekijöistä, jotka vaikuttivat Harryn suurimpiin elämänmuutoksiin. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Anna Shternshis valmisteli kirjaa Neuvostoliiton juutalaisyhteisöstä 1990-luvulla, kun hänet kutsuttiin tutustumaan Ukrainan kansalliskirjastosta Kiovasta löytyneisiin juutalaisiin dokumentteihin. Paljastui, että kyse oli aiemmin tuntemattomista ja julkaisemattomista neuvostoliittolaisten etnomusikologien keräämistä juutalaisista lauluista ja lauluteksteistä toisen maailmansodan ajalta. Teksteissä oli paitsi riipaisevia tarinoita nälkään kuolemisesta ja vangittuna elämisestä, myös esimerkiksi Hitleriä ja natsiarmeijaa pilkkaavia, humoristisia lauluja. Anna Sternshis koki, että vainottujen ihmisten tarinat täytyi saada julkisuuteen ja kuultaviksi, olivathan ne kuin ihmeen kaupalla säilyneet tähän päivään saakka.

  Yiddish Glory -levyllä soi myös romaniväestön ääni. Sen projektiin toi venäläinen romaniviulisti Sergei Erdenko, joka paitsi musisoi äänitteellä, on säveltänyt osan lauluista ja sovittanut osan niistä. Myös hänen yhtyeensä Loyko esiintyy useassa kappaleessa. Erdenko on kertonut, että hän halusi tuoda romanimusiikin sävyjä mukaan levylle, koska ainakaan vielä ei tunneta "Roma Glory" -lauluja tai tekstejä. Näin hän saattoi jiddisinkielisten laulujen kautta tuoda myös vainotun romanivähemmistön tuntoja esiin.

  Juutalaisten opintojen professorina Toronton yliopistossa toimiva Anna Shternshis luennoi kesällä Yiddish glory -projektista Jyväskylässä ja Helsingissä. Häntä haastatteli Jyväskylässä toimittaja Jaakko Laakso.

 • Minna Karhunen käynnisti romaneille suunnatun mentorointihankkeen keväällä 2018. Minna on ammattijohtaja ja laajan työkokemuksen omaava nainen, joka haluaa vaikuttaa asioihin. Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja on aloittanut uransa toimittajana ja toiminut myös kaksi kautta kansanedustajana sekä kuntahallinnossa vuosien ajan. Hersyvä nainen on lisäksi partiolainen ja kahden aikuisen lapsen äiti. Tämänkertaisessa Romano miritsissa kuulemme lisää Minnan elämästä sekä kiinnostuksesta tukea romaniväestöä osana suomalaista yhteskuntaa. Toimittaja on Miriam Schwartz.

 • Amadeus Lundberg tunnetaan sekä tangon että mustalaismusiikin taitajana. Amadeus Lundbergin uusin levy ilmestyi heinäkuun puolivälissä. Se sisältää aikaisemmista levytyksistä poiketen nyt mustalaismusiikkia ja myös hänen omia sävellyksiään. Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi Amadeuksen hänen kotikulmillaan Järvenpäässä juuri levyn julkaisun alla.

 • Opetushallituksen selvityksen mukaan Suomen romanit ovat kasvavassa määrin koulutusmyönteisiä ja heidän koulutustasonsa on noussut 60 vuoden aikana huomattavasti. Satu Blomerus on rakentanut pitkän työuran romaniväestön koulutukseen liittyvien asioiden parissa. Opetushallituksen asiantuntijana työskentelevän Blomeruksen työnkuva on ollut laaja, mutta päätavoitteena on ollut romanien koulutuksen kehittäminen. Satu on aina ollut “tavallinen kansan Satu” ja hän on tullut toimeen kaikenlaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Blomeruksen eläkepäivät häämöttävät ja tavoitteellisesta kokopäiväisen mummon virasta huolimatta Satu haluaa seurata romanien parissa tehtävän työn kehittymistä. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Romano Miritsissä puhutaan tänään romaneista suomalaisessa kirjallisuudessa ja kansanrunoudessa. Erityisesti Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ja sen romanimaininnat ovat päätyneet Suomalaisen kirjallisuusseuran tutkija Risto Blomsterin tutkimuskohteeksi. Mitä Seitsemän Veljestä kertoo 1800-luvun romaneista, paljonko Kivi tunsi aihetta ja millaisen kuvan hän laittoi liikkeelle.
  Toimittaja Maria Friman.

 • Kevät on valmistumisjuhlien aikaa. Romano miritsissä kuullaan Teuvan aikuiskoulutuskeskuksen koulutuksesta Romanikulttuurin ohjaajiksi valmistuvien Säde Mäntyniemen ja Tanja Grönstrandin mietteitä opiskelusta ja valmistumisesta. Tanja Grönstrand toteaa olevansa "ikuinen opiskelija", joka innostuu aina uudesta koulutuksesta. Säde Mäntyniemi taas halusi saada opinnoista lisää työkaluja työhönsä koulunkäynnin ohjaajana.Haastateltavana on myös Jari Stenroth, joka työskenteli koulutuksessa opettajana. Hän toteaa tuntevansa ylpeyttä siitä, että romanien lisäksi eteläpohjalaiset pääväestön työntekijät hakeutuivat koulutukseen ja halusivat saada työkaluja romaniväestön palvelemiseen ja heidän kulttuurinsa ymmärtämiseen.
  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Romanikoruja kutsutaan ”kappaleiksi” ja määritelmä pitää sisällään kaikki perinnekorut. Kappaleet olivat aikoinaan kiertävän romaniväestön tapa säilyttää sekä kuljettaa omaisuuttaan mukanaan. Korut olivat helppo muuttaa rahaksi ja niissä oli sukujen sekä perheiden omaisuus kiinni. Ajan kuluessa korujen merkitys muuttui ja kappaleista tuli tärkeä osa romaniväestön perinteitä, historiaa, tarinoita ja muistoja. Korut kertovat sukujen ja perheiden menneisyydestä ja ne siirtyvät vanhemmilta lapsille.

  Tämän kertaisessa Romano miritsissa tavataan Alinda ”Inka” Hagert. Helsingissä asuva 71-vuotias vanhus kertoo, millaisia tarinoita romanikorut kertovat ja mikä niiden merkitys on romanikulttuurissa.Toimittaja on Miriam Schwartz.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä