Brysselin kone

Miten käy sosiaalidemokraateille EU:ssa, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny

 • 44 min
 • toistaiseksi

Sosiaalidemokraatit ovat viime vuosina menettäneet merkittäviä valta-asemiaan EU:n jäsenmaissa ja europarlamentissa.Mistä se johtuu ja mihin suuntaan tilanne saattaa olla menoissa. Ja miten tämä kehitys käytännössä on vaikuttanut politiikkaan EU:ssa. Entä minkälaista EU-politiikka Suomen sosiaalidemokraatit kannattavat ja miten se politiikka eroaa muiden maiden sosiaalidemokraattien EU-politiikasta.Haastateltavana on Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny ja toimittajana Maija Elonheimo

Lähetykset

 • ke 12.9.2018 10.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten erilaiset tulkinnat Manner-Euroopan maiden ja Britannian historioista ovat vaikuttaneet sekä EU-keskusteluun Britanniassa että Brexit-äänestyksen tulokseen. Millaista EU-keskustelu Britanniasta on ollut ja millainen on ollut Britannian EU-taival. Haastateltavana on yliopistonlehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Missä EU:hun liittyvissä asioissa poliittiset konfliktít ovat laajenemassa ja kärjistymässä. Millä perusteella eri puolueet ottavat selkeitä kantoja EU-politiikkaan ja milloin ne eivät halua ilmaista kantojaan.Entä miten avointa EU-politiikka on ja mitkä tahot EU:ssa käyttävät valtaa.
  Haastateltavana on väitöskirjatutkija Johannes Lehtinen Tampereen yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Sosiaalidemokraatit ovat viime vuosina menettäneet merkittäviä valta-asemiaan EU:n jäsenmaissa ja europarlamentissa.Mistä se johtuu ja mihin suuntaan tilanne saattaa olla menoissa. Ja miten tämä kehitys käytännössä on vaikuttanut politiikkaan EU:ssa. Entä minkälaista EU-politiikka Suomen sosiaalidemokraatit kannattavat ja miten se politiikka eroaa muiden maiden sosiaalidemokraattien EU-politiikasta.Haastateltavana on Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny ja toimittajana Maija Elonheimo

 • Kuinka paljon pakolaisia EU-maihin voidaan ottaa vastaan?
  Minkälaisia muutoksia on todennäköisimmin tulossa EU:n turvapaikka- ja pakolaispolitiikaan ja pitäisikö tähän liittyviä kansainvälisten sopimusten tulkintaa muuttaa jollain lailla. Tullaanko Suomessa vaikeuttamaan mahdollisuuksia käyttää harmaata työvoimaa ja annetaanko työnantajalle harmaan työvoiman käytöstä muutaman vuoden liiketoimintakielto. Ja miksi asioiden yhteisten päätösten löytämisellä alkaa olla kiire?
  Haastateltavana on sisäministeri Kai Mykkänen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  (Tekstiä muokattu 12.9)

 • Mitkä tahot ja minkälaiset mielipiteet ovat saaneet eniten tilaa EU-journalismissa ja EU-keskustelussa. Entä puhutaanko EU-politiikasta liikaa ikään kuin peliselostuksena. Pitäisikö sen sijaan puhua siitä, minkälaisia poliittisia näkökulmia erilaiset EU-päätökset edustavat ja mitä poliittisia vaihtoehtoja erilaisille päätöksille voisi olla.
  Haastateltavana on väitöskirjatutkija Timo Harjuniemi Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Miksi ja miten Ruotsi aikoinaan liittyi EU:hun ja miten Ruotsin EU-politiikka on kehittynyt sen jälkeen.
  Millä tavoin Ruotsin EU-politiikka eroaa muiden pohjoismaiden EU-politiikoista miksi Ruotsi ei ole liittynyt euroon. Haastateltavana on Pohjoismaiden tutkimuksen dosentti Johan Strang Helsingin yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Miten Itä-Euroopan maiden historia kannattaa ottaa huomioon EU:ssa. Millaisilta vaikuttavat EU:n ja Venäjän suhteet. Miten EU:n olisi kannattanut toimia Brexit- äänestyksen aikoihin ja mihin suuntaan EU:ta nyt kannattaisi kehittää. Näistä aiheista puhuu entinen diplomaatti Alpo Rusi. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Vieraana professori Juho Saari.
  Toimittajana Maija Elonheimo.
  Ohjelma on uusinta viime helmikuulta.

 • Miten paljon EU:n tietosuoja-asetus ja digitalisaatioon liittyvä politiikka on suunniteltu suojaamaan EU:n omia sisämarkkinoita ja mitä hyötyä mahdollisista digitaalialan verotuksesta ja linkkiverosta olisi EU:lle. Entä onko EU:lla mitään mahdollisuuksia kilpailla amerikkalaisten kanssa tietotekniikan osaamisessa. Haastateltavana on tietokirjailija Petteri Järvinen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten eri puolilla EU:ta eläinsuojelukysymyksiin suhtaudutaan ja miten komissio pyrkii vaikuttamaan eläinten parempaan kohteluun EU:ssa?
  Entä miten eläimet kokevat pitkät kuljetusmatkat maatiloilta toiselle tai teurastamoihin EU:n alueella? Ja miksi, vaikka EU on kieltänyt sikojen häntien rutiininomaisen leikkauksen, ja vaikka se aiheuttaa sioille kipua, niin silti sitä edelleen monissa jäsenmaissa tehdään?
  Haastateltavana on eläinten hyvinvointitieteen professori Anna Valros Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Euroopan ja eri Itä-Aasian maiden suhteet ovat toisinaan olleet hyvinkin ongelmallisia ja osin myös sotaisia. Mutta miten erilainen on Itä-Aasialainen ja Eurooppalainen kulttuuri ja miten paljon eroavat Esim. kiinalainen, japanilainen ja korealainen kulttuuri toisistaan. Haastateltavana on vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Yle Radio 1:n Itämaisen heinäkuun ohjelmistoa.

 • Miten Kiinan vaurastuminen näkyy EU:ssa, miltä nyt vaikuttaa tilanne työpaikkojen siirtymisessä Kiinaan ja millaisia vaikutuksia Itä-Aasiaa ja EU:ta yhdistävällä Silkkitie-hankkeella oletetaan olevan alueiden talouteen. Haastateltavana on vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä