Maailmanpolitiikan arkipäivää

Jäämeren rata kuohuttaa tunteita Lapissa

 • 19 min
 • toistaiseksi

Pohjoisen Jäämeren sulaminen on kiihdyttänyt visioita Suomen Lapin läpi kulkevasta Jäämeren radasta . Monet näkevät mahdollisuuksia, mutta saamelaisyhteisöt ovat huolissaan radan vaikutuksista elinkeinoihin ja perinteisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kysytään, miten hanketta ollaan viemässä eteenpäin. Juontaja on Sari Taussi.

Kuva: Kukka Ranta

Lähetykset

 • la 22.9.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Israelin parlamentti hyväksyi kesällä kansalaisuuslain. Lain mukaan vain juutalaiset ovat Israelin valtion täysivaltaisia kansalaisia.
  Arvostettu israelilainen historioitsija Zeev Sternhell sanoo maansa olevan nyt samalla äärikansallismielisellä tiellä kuin Viktor Orbanin Unkari.
  Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman on toimittanut Sampo Vaarakallio. Kuva: Mikko Ahmajärvi/YLE.

 • Paljon puhutaan Afrikasta poismuutosta, mutta vähemmän sinne muuttajista. Afrikka houkuttelee kuitenkin enenevässä määrin ulkomaisia yrittäjiä. Ohjelmassa tavataan sähkötaksifirman Keniaan perustanut suomalainen Juha Suojanen. Lisäksi kysytään voivatko yrittäjät auttaa kehittämään Saharan eteläpuolisen Afrikan maita. Juontaja on Sari Taussi:

 • YK pitää jälleen yleiskokoustaan New Yorkissa. Mutta miten maailmanjärjestö voi aikana, jolloin suurvallat ajavat yhä enemmän omaa etuaan? Ohjelmassa kysytään myös mitä merkitsee Kiinan nousu yhä aktiivisemmaksi toimijaksi kansainvälisessä politiikassa, sekä mitä merkitsee Yhdysvaltojen vetäytyminen samoilta areenoilta. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Yle Uutisgrafiikka

 • Pohjoisen Jäämeren sulaminen on kiihdyttänyt visioita Suomen Lapin läpi kulkevasta Jäämeren radasta . Monet näkevät mahdollisuuksia, mutta saamelaisyhteisöt ovat huolissaan radan vaikutuksista elinkeinoihin ja perinteisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kysytään, miten hanketta ollaan viemässä eteenpäin. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Kukka Ranta

 • Kuohunta presidentti Donald Trumpin ympärillä ei näytä laantumisen merkkejä. Tällä kertaa presidentin toimia ruoditaan legendaarisen toimittajan Bob Woodwardin kirjassa Fear: Trump in the White House. Kirjan mukaan Trumpin lähipiiri yrittää estää presidenttiä toteuttamasta kaikkein impulsiivisimpia ja mahdollisesti vahingollisia päätöksiään. Ohjelmassa pohditaan mitä seurauksia paljastuksilla voi olla. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Justin Lane / EPA

 • Latinalaisessa Amerikassa on meneillään maanosan historian pahimpiin kuuluva siirtolaiskriisi, kun miljoonat venezuelalaiset pakenevat kotimaastaan. Paine kohdistuu esimerkiksi Brasiliaan, joka on perustanut vastaanottokeskuksia maiden väliselle rajalle. Ohjelmassa käydään tapaamassa Brasiliaan paenneita. Lisäksi kysytään onko kriisiin nähtävissä mitään helpotusta. Juontaja on Sari Taussi.

 • Ruotsi äänestää parlamenttivaaleissa, joiden odotetaan mullistavan puoluekenttää maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kannatuksen nousun takia. Mutta miksi ruotsalaiset ovat tyytymättömiä, vaikka taloudella menee hyvin? Ohjelmassa tavataan mm. Tenstan lähiössä asuva maahanmuuttaja sekä vaalityötä tekevä ruotsinsuomalainen sosiaalidemokraatti. Lisäksi keskustellaan pitkän linjan Ruotsi-tuntijan Göran Djupsundin kanssa Ruotsin muutoksesta. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: AOP

 • Helsingissä pidetyn Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien huipputapaamisen jälkeen on ihmetelty mihin suuntaan maailmanpolitiikka kehittyy. Huippukokous ei ratkaissut Venäjän ja Yhdysvaltain kiistoja ja epävarmuus tuntuu kasvavan. Ohjelmassa keskustellaan Viron ulkopoliittisen instituutin johtajan Kristi Raikin kanssa muun muassa Euroopan Unionin sekä Viron asemasta uudessa tilanteessa. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Antti Häkli

 • Liikenne on yksi merkittävimpiä ilmansaastuttajia. Päästöjä on ollut vaikea saada pysyvään laskuun. Yhdysvalloissa presidentti Trumpin hallinto haluaa sallia polttoainetehokkuudeltaan heikommat ja samalla saastuttavammat autot kuin mihin muualla maailmassa pyritään. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa puhutaan autoilun tulevaisuudesta mm. Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n johtavan tutkijan Juhani Laurikon kanssa. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Rob Widdis / EPA

 • Zimbabwessa, eteläisessä Afrikassa, järjestettiin historialliset vaalit heinäkuun lopussa. Monet toivoivat opposition voittoa yksinvaltaisen Robert Mugaben pitkän kauden jälkeen - mutta toisin näyttää käyneen. Ohjelmassa kuullaan zimbabwelaisten odotuksia ja keskustellaan historiantutkija Risto Marjomaan kanssa siitä, miksi demokratia etenee niin hitaasti monissa Afrikan maissa? Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

 • Tänä kesänä on mitattu ennätyksellisiä lämpötiloja eri puolilla maailmaa. Suomessa on koettu mittaushistorian lämpimin heinäkuu. Onko kyse ilmastonmuutoksesta? Ja mitä sen hillitsemiseksi pitäisi tehdä? Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa pohditaan Kreikan maastopalojen syitä ja tavataan Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Martin Divisek / EPA

 • Vapaa liikkuvuus on ollut monille yksi suurimpia saavutuksia Euroopassa. Matkustamista lomalle, työhän tai opiskelemaan ovat helpottaneet selvästi Euroopan Unioni ja sen myötä tullut Schengen-sopimus. Nyt rajoja on kuitenkin alettu pystyttää uudelleen, perusteluna etenkin siirtolaisten tulo. Muutosten keskellä elävät muun muassa tuhannet rekkakuskit Euroopassa. Tapaamme heitä vapaata liikkuvuutta pohtivassa Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa. Toimittaja on Anna Saraste.

  Kuva: Stefanie Loos

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä