Ruokapuhetta

Syömishäiriöiselle sosiaalinen ruokailu voi olla halvaannuttavaa

 • 46 min
 • toistaiseksi

Me suomalaiset olemme maailmanlaajuisesti syömisongelmien ja syömishäiriöiden kärkeä. Meillä on varaa valita ruokamme ja koska olemme todella ankaria itsellemme, niin se johtaa usein myös ongelmiin syömisen kanssa.

Ruokapuhetta-ohjelmassa Hanna Jensen keskustelee psykologi Katarina Meskasen ja näyttelijä Janne Katajan kanssa siitä, millä tavalla tunteet vaikuttavat syömiseen ja miten häpeä omasta syömisongelmasta lyö kiilaa sosiaalisiin suhteisiin.

Toimittaja: Hanna Jensen
Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche.
Kuvassa: Katarina Meskanen, Hanna Jensen ja Janne Kataja

Lähetykset

 • ke 19.9.2018 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Juhlaruoan käsite laventuu koko ajan. Kahvia pitää olla tarjolla, mutta muuten sääntöjä ei ole. Jos kevään juhlien järjestäminen stressaa, niin on hyvä muistaa, että juhlien pääasia on juhlittava ihminen, ei tarjoilu.

  Ruokapuheessa keskustellaan siitä miten kevään isot juhlat voi järjestää itselleen parhaalla tavalla. Keskustelemassa ovat catering-yrittäjä, ravintoloitsija Kim Heiniö Soupster Familysta ja ruokasisältöstrategi Satu Koivisto A-lehdistä.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Kaikilla aloilla on ihmisiä, jotka haluavat viedä asioita eteenpäin. Aika näyttää, mitkä uudistuksista jäävät elämään. Kun Sikke Sumari perusti miehensä kanssa italialaisen ravintolan Helsinkiin, niin ihmiset eivät olleet koskaan nähneet aurinkokuivattuja tomaatteja ja niitä luultiin maksaksi. Nykyään tällaista virhettä tuskin enää tapahtuu.

  Hanna Jensenin vieraana Ruokapuhetta-ohjelmassa on pitkän linjan ruokaihminen Sikke Sumari. Sikke ei voi vastustaa tilaisuuksia, kun sellaisia avautuu ja hän onkin raivannut tietä ruokamaailmassa harvinaisen monipuolisesti ja kouluttautunut vielä aikuisiällä kokiksikin.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Suomalaisilla on pitkä perinne villiyrttien käytössä, mutta luontoyhteytemme on päässyt etääntymään. Lähikaupan vihannesosastosta on tullut normi, vaikka lähimetsämme pursuaa herkullisia kasveja.

  Ruokapuheessa valmistaudutaan villiyrttien kauteen ja avataan silmät sille, mitä Suomen luonto lautasellemme tarjoaa. Vieraana ovat villiyrtteihin erikoistunut keittiömestari Sami Tallberg ja luonnonyrttineuvoja, keskiajan asiantuntija Satu Hovi.

  Ohjelman on toimittanut Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Suomen satokautta voisi kuvailla siten, että kahdeksan kuukautta täällä ei kasva kuin kärsivällisyys, mutta neljän kuukauden ajan meillä on kaikkea. Kaupasta löytyy kuitenkin aina joku satokauden kasvis, joka maksaa alle euroa kilolta.

  Ruokapuheessa syödään satokauden mukaan. Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kertoo, miten jokainen voi noudattaa keittiössä satokautta, samalla helpottaa ruoanlaittoa ja säästää rahaa. Helsinkiläinen keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo satokausiajattelun soveltamisesta ravintolassaan Orassa.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Kaikkien on syötävä, mutta kaikki eivät halua käydä ruokakaupoissa. Ruokakauppoja vältellään monista syistä, mutta useimmiten halutaan säästää aikaa ja rahaa.

  Ruokapuheessa mietitään, millaisia vaihtoehtoja perheillä on nykyään hoitaa arjen ruokaostokset ja ruokarumba. Aiheesta keskustelevat Hanna Jensenin kanssa perheen ruokaostokset ulkoistanut viestintäkonsultti Reetta Nurmo ja Ruokaboksi-yrityksen toimitusjohtaja Juhana Rintala.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Hyötypuutarhurin maaliskuu on kihelmöintiä ja huumaavaa kaipuuta siihen hetkeen, kun saa taas ensimmäistä kertaa upottaa sormet multaan. Harrastuksesta tuleekin helposti onnellista hulluutta, jossa jokaisen purkin näkee istutusastiana.

  Ruokapuheessa puhutaan Hanna Jensenin johdolla ajankohtaisesta ruokakulttuurin ilmiöstä eli hyötypuutarhan perustamisesta. Kaupungissa asuvakin voi saada ruokaa omasta maasta tai omalta parvekkeelta, ja siitä kertovat meille hyötypuutarhuri Maatiainen ry:stä, Vuokko Coco ja Hyötykasviyhdistyksen Mervi Pusztai.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen

  Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche

 • Peruna rantautui Suomeen pari sataa vuotta eteläistä Eurooppaa myöhemmin ja senkin jälkeen suomalaisilla kesti vielä sata vuotta oppia syömään perunaa.

  Peruna on halpaa, se on monipuolinen ravinnonlähde ja sillä on pieni hiili- ja vesijalanjälki. Perunan voikin sanoa olevan ihmeruokaa. Silti perunan kulutus on laskenut Suomessa viimeisten vuosikymmenien ajan.

  Ruokapuheessa syvennytään perunaan, niin lautasella kuin historiassakin. Hanna Jensenin toimittamassa ohjelmassa vieraina ovat kulttuurihistorian tohtorikoulutettava Jukka Vornanen ja perunasta keittokirjan kirjoittanut food manager Sanna Mansikkamäki.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen

  Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche

 • Ravintola-ala muuttuu nopeasti ja työntekijän täytyy kehittyä jatkuvasti. Työ on sekä henkisesti että fyysisesti raskasta ja henkilöstön vaihtuvuus on suurta. Asiakkaita pitää silti aina palvella.

  Ruokapuheessa keskustellaan ravintoloiden ja baarien hyvästä palvelusta, asiakkaan kohtaamisesta ja vähän myyteistäkin. Asiasta näkemyksiään kertovat alansa huiput, tuoreet voittajat eli vuoden Ravintolan asiakaspalvelija Essi Piira ja vuoden Baarimestari Jami Järvinen.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen

  Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche

 • Monet kokevat leipomisen vaivalloiseksi ja ostavat siksi leivonnaisensa kaupasta. Leipurit kuitenkin kannustavat muitakin leipomaan itse. Lopputulos kuulemma onnistuu, jos on itsellensä armollinen eikä lannistu virheistä. Leipominen voikin olla hyvin terapeuttista.

  Ruokapuheessa puhutaan Hanna Jensenin johdolla leipomisesta ja siitä, mikä saa pistämään kädet jauhoihin päivä toisensa jälkeen. Vieraina ovat leipuribloggaaja Kimmo Ollila ja Raimugido-leipää leipova Jukka Kotkanen.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Veganismi ei ole ruokavalio vaan filosofia ja poliittinen teko. Elämäntapa perustuu sille ajatukselle, että ihmisen harjoittama lajisorto on samanlainen asia kuin rotusorto. Kun ympäristöasiat ovat alkaneet vaivata ihmisiä entistä enemmän, myös veganismi on näkyvämmin esillä yhteiskunnassa.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan Hanna Jensenin johdattelemana siitä, miltä näyttää veganismin tulevaisuus ja mistä syistä vuonna 2019 vegaaninen elämäntapa kiinnostaa. Siitä kertovat meille Vegaaniliiton puheenjohtaja, neuvolaterveydenhoitaja Karla Loppi ja palomies, vegaaninen valmentaja Sami Lillsunde Vegan Fitness-yrityksestä.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen. Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Ruokapuhetta-ohjelmassa pohditaan, mikä on parasta suomalaisessa ruokakulttuurissa, voisiko sitä viedä ulkomaille ja voisiko sillä houkutella turisteja. Keskustelemassa ovat ruokakulttuurista kiinnostunut toimittaja, entinen poliitikko, renessanssimies Lasse Lehtinen ja keittiömestari Henri Alen. Ohjelman toimittaa Hanna Jensen. Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Television kokkiohjelmat keräävät onnistuessaan kaikenikäiset katsojaryhmät saman ruudun ääreen. Kun Teijan keittiössä -ohjelmaa vielä tehtiin, niin tuotantoryhmä faksasi aina edellisellä viikolla tulevien reseptien raaka-aineet kauppaketjuille, jotta nämä osasivat varautua asiakasryntäykseen ja tuotteita riittäisi kaikille.

  Ruokapuheessa puhutaan television ruokaohjelmista. Mikä tekee hyvän ruokaohjelman ja miksi niitä on niin paljon? Miksi haluamme istua kotisohvalla katsomassa kun toiset tekevät ruokaa? Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat tuottaja Sari Valtanen MTV:ltä ja ohjelmapäällikkö Meira Noronen Nelonen Mediasta.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä