Ruokapuhetta

Syömishäiriöiselle sosiaalinen ruokailu voi olla halvaannuttavaa

 • 46 min
 • toistaiseksi

Me suomalaiset olemme maailmanlaajuisesti syömisongelmien ja syömishäiriöiden kärkeä. Meillä on varaa valita ruokamme ja koska olemme todella ankaria itsellemme, niin se johtaa usein myös ongelmiin syömisen kanssa.

Ruokapuhetta-ohjelmassa Hanna Jensen keskustelee psykologi Katarina Meskasen ja näyttelijä Janne Katajan kanssa siitä, millä tavalla tunteet vaikuttavat syömiseen ja miten häpeä omasta syömisongelmasta lyö kiilaa sosiaalisiin suhteisiin.

Toimittaja: Hanna Jensen
Ohjelman on tuottanut Minna von Reiche.
Kuvassa: Katarina Meskanen, Hanna Jensen ja Janne Kataja

Lähetykset

 • ke 19.9.2018 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Veganismi ei ole ruokavalio vaan filosofia ja poliittinen teko. Elämäntapa perustuu sille ajatukselle, että ihmisen harjoittama lajisorto on samanlainen asia kuin rotusorto. Kun ympäristöasiat ovat alkaneet vaivata ihmisiä entistä enemmän, myös veganismi on näkyvämmin esillä yhteiskunnassa.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan Hanna Jensenin johdattelemana siitä, miltä näyttää veganismin tulevaisuus ja mistä syistä vuonna 2019 vegaaninen elämäntapa kiinnostaa. Siitä kertovat meille Vegaaniliiton puheenjohtaja, neuvolaterveydenhoitaja Karla Loppi ja palomies, vegaaninen valmentaja Sami Lillsunde Vegan Fitness-yrityksestä.

  Ohjelman toimittaa Hanna Jensen. Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Ruokapuhetta-ohjelmassa pohditaan, mikä on parasta suomalaisessa ruokakulttuurissa, voisiko sitä viedä ulkomaille ja voisiko sillä houkutella turisteja. Keskustelemassa ovat ruokakulttuurista kiinnostunut toimittaja, entinen poliitikko, renessanssimies Lasse Lehtinen ja keittiömestari Henri Alen. Ohjelman toimittaa Hanna Jensen. Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Television kokkiohjelmat keräävät onnistuessaan kaikenikäiset katsojaryhmät saman ruudun ääreen. Kun Teijan keittiössä -ohjelmaa vielä tehtiin, niin tuotantoryhmä faksasi aina edellisellä viikolla tulevien reseptien raaka-aineet kauppaketjuille, jotta nämä osasivat varautua asiakasryntäykseen ja tuotteita riittäisi kaikille.

  Ruokapuheessa puhutaan television ruokaohjelmista. Mikä tekee hyvän ruokaohjelman ja miksi niitä on niin paljon? Miksi haluamme istua kotisohvalla katsomassa kun toiset tekevät ruokaa? Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat tuottaja Sari Valtanen MTV:ltä ja ohjelmapäällikkö Meira Noronen Nelonen Mediasta.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Arviolta jopa joka viides suomalainen viettää juuri tipatonta tammikuuta. Ilmiö ei suinkaan ole kansainvälinen vaan se on saavuttanut suuren suosion lähinnä pohjoismaissa, koska suhteemme alkoholiin on hyvin ongelmallinen.

  Ruokapuheessa syödään tällä kertaa viiniä ja käydään juomapuhetta. Hanna Jensenin vieraana keskustelemassa alkoholikulttuurista ja eri maiden juomatavoista ovat A-klinikka OY:n toimitusjohtaja, päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki ja yrittäjä, alkoholipolitiikan vaikuttaja Petri Viglione.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Suomessa oli aiemmin tärkeää, että noudatamme länsimaista ruokaetikettiä. Keittiömme kansainvälistyessä kaiken hallitsemisesta tuli kuitenkin mahdotonta. Ruokatavat tuntuvatkin rapautuneen ja monet kokevat etiketin turhaksi pönöttämiseksi.

  Ruokapuheessa mietitään Hanna Jensenin johdolla, ovatko pöytätavat ja etiketti katoamassa. Onko etiketin noudattaminen hienostelua vai onko sille selvä käytännöllinen perusteensa? Keskustelemassa ovat tapakulttuuria tutkineet kirjailija Joonas Konstig ja toimittaja, kirjailija, filosofian tohtori, etikettikouluttaja Mirva Saukkola, Ms. Style -konsulttiyrityksestä.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Viinibisnes on muuttunut viime vuosina voimakkaasti. Ensin Ranskan perinteisten viinialueiden viljelijät seurasivat sivusta uuden maailman esiinmarssia viinintuotannossa ja nyt kiinalaiset ovat ilmestyneet myös Bordeaux'n alueelle ostelemaan viinitiloja.

  Ruokapuheessa keskustellaan siitä, millaista on perustaa suomalaisena viinitila ja elää viininviljelijänä Ranskassa. Vieraina ovat isä ja tytär, viinitilalliset Juha ja Nea Berglund Chateau Carsinin tilalta Bordeaux'sta.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Elämme parhaillaan juhlasesonkia. Yhdelle joulu ja vuodenvaihde ovat elämää iloisesti rytmittäviä kiinnekohtia, kun taas toiselle ne ovat paineistavia. Miten juhlajärjestelyissään voisi onnistua ottamaan erilaiset vieraat huomioon?

  Ruokapuheessa heittäydytään juhlatunnelmaan ja puhutaan juhlista, juhlien järjestämisestä ja ihmisten kestitsemisestä.

  Hanna Jensenin vieraana ovat juhlien järjestämisen ammattilainen, tapahtumatuottaja Tero Laakso ja taiteilija Meiju Niskala.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Jos kaipaat keskusteluaiheita joulupöytään, niin kuuntele tämä ohjelma.

  Ruokapuheessa puhutaan jouluruoista ja siitä, mistä nuo perinteet tulevat. Tutut jouluruoat ja traditiot kantavat mukanaan merkityksiä, joita emme ehkä tiedä.

  Hanna Jensenin vieraana ovat professori ja dekaani Johanna Mäkelä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta ja symbolitutkija, filosofian tohtori Liisa Väisänen.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Isot kaupat kuuntelevat ja tutkivat asiakkaitaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Siksi kauppiaat esimerkiksi tietävät asiakkaan kävelyreitin ja sijoittelevat tämän kauppaan toivomat tuotteet sen mukaisesti.

  Ruokapuheessa puhutaan siitä, millaisia ruokakaupat ovat nyt ja tulevaisuudessa ja mitä kaikkea meistä ruuan ostajista tiedetään ilman että meillä on siitä aavistustakaan.

  Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat S-ryhmän valikoimajohtaja ja uuden Stockmannin tavaratalon alakerran Food Market Herkun konseptin kehittäjä, Antti Oksa ja Kupittaan Citymarketin kauppias Hannu Aaltonen.

  Toimittajana Hanna Jensen
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Jos netin ruokareseptien hakumääriin on uskominen, niin teilläkin tehdään huomenna pitsaa. Itsenäisyyspäivä kun on ruokaohjehakujen perusteella Suomen suosituin pitsapäivä.

  Ruokapuheessa puhutaan siitä, miten suomalaisissa lapsiperheissä syödään. Millä tavalla ruokatavat ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenien aikana ja millaisten vaikeuksien kanssa vanhemmat painivat lastensa ja perheensä syömisen kanssa?

  Hanna Jensenin vieraina keskustelemassa ovat A-lehdistä liiketoimintavastaava Anna Ruohonen ja uusi, tuuraava ruokakulttuurin professori Mari Niva Helsingin yliopistosta.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

 • Ruokaan liittyvät startupit ja ruoan tulevaisuus ovat globaalisti todella kuuma ja kiinnostava sijoittamisen ala juuri nyt.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, mitä ja miten me mahdamme syödä tulevaisuudessa. Ratkaisevatko hylättyjen tehdashallien led-valaistut kerrosviljelmät ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat maaperäongelmat? Katoavatko ruokakaupat ja marketit tulevaisuudessa kokonaan? Löytyykö kodeista jatkossa enää keittiöitä vai tulostetaanko ruoka 3D-tulostimilla?

  Hanna Jensenin vieraina keskustelemassa ovat tutkimuskoordinaattori Riikka Saarimaa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Minna Isotupa kuluttajia ja trendejä ja markkinoita analysoivasta Feedpackers Oy:sta.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche

 • Suomessa on melko nuori teekulttuuri. Esimerkiksi veden lämpötiloista teen hauduttamisessa on ryhdytty täällä puhumaan vasta viimeisen 20 vuoden aikana. Suomalaisten kiinnostus teetä kohtaan on kuitenkin herännyt viime vuosina.

  Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan siitä, kuinka tee oikeaoppisesti valmistetaan, mitä teelaatuja kannattaa kokeilla ja kuinka tee voi korvata aterialla jopa viinin.

  Hanna Jensenin kanssa keskustelemassa ovat Teen ystävät ry:n puheenjohtaja Pirkko Arstila ja teesomelier ja juvalaisen TeaHouse of Wehmais eli Vehmaan kartanon teehuoneen omistaja Anna Grotenfeldt-Paunonen.

  Toimittajana Hanna Jensen.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Minna von Reiche.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä