Mahadura & Özberkan

Näkymätön sukupuoli

 • 57 min
 • toistaiseksi

"Oletko sä mies vai nainen vai mikä sä oikein olet? "
Tämän saattaa kuulla henkilö, joka ei yksinkertaisesti koe olevansa nainen tai mies vaan muunsukupuolinen. Muunsukupuolinen voi olla sekä että jotakin naiseuden ja mieheyden väliltä tai tyystin ulkopuolella tätä jakoa.

"Virallisesti" näitä ihmisiä ei kuitenkaan ole olemassa, koska kolmannen vaihtoehdon saaminen juridiseksi sukupuoleksi ei ole mahdollista Suomessa.

Minkälaista on elää yhteiskunnassa, missä olet "näkymätön"?

Muunsukupuolisten oikeuksissa otettiin surullista takapakkia, kun transpoliklinikoiden uusi linjaus vei mahdollisuuden sukupuolenkorjaushoitoihin muunsukupuolisilta. Mitkä ovat ennen kaikkea muunsukupuolisten oikeudet Suomessa?

Studiossa vieraana tuottaja, taiteilija ja aktivisti Kasper Kamppuri, vaikuttaja Kuisma Ilves sekä Setan varapuheenjohtaja, lääketieteen opiskelija ja transaktivisti Sakris Kupila.

Lähetykset

 • to 30.8.2018 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Reetta sai kuulla olevansa vääränlainen muslimi, koska hän rakastui naiseen.
  Stina ja Caroline pitävät sateenkaariyhteisöä ongelmallisena sen valkoisuuden vuoksi.
  Mahadura & Özberkanissa puhutaan vähemmistöistä vähemmistöjen sisällä, siitä millaista on elää marginaalin marginaalissa.
  Mitä tarkoitetaan moniperusteisella syrjinnällä, mitä voi tapahtua jos syrjintää ei tunnisteta entä miten päällekkäiset vähemmistöidentiteetit voivat vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin?
  Studiossa vieraana saamelaisaktivisti ja taiteilija Stina Roos, vapaa taiteilija Caroline Suinner sekä sateenkaarimuslimi Reetta Lintinen.

 • Seksuaalisuus on jollain tavalla läsnä kaikissa ihmisissä. Jokaisen pitäisi saada toteuttaa seksuaalisia halujaan juuri niin kuin itse haluaa, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

  Vammaisten seksuaalioikeudet ovat yhteiskuntamme suurimpia tabuja - niistä ei juurikaan puhuta. Vielä vähemmän puhutaan jos kuulut seksuuali- ja sukupuolivähemmistöön. Vammaiset eivät itsekään välttämättä tiedä omista seksuaalioikeuksistaan ja useasti saatetaan myös unohtaa, se että seksuaalisuus ja sukupuolisuus on moninaista.

  Mitä tarkoittaa avusteinen seksi? Onko kaikilla mahdollisuus siihen? Entä mitkä ovat avusteisen seksin suurimmat haasteet?

  Mahadura&Özberkanissa pohditaan yhdessä studiovieraiden kanssa, miten vammaisten seksuaalioikeuksia voitaisiin parantaa.

  Studiossa vieraana seksuaalikasvattaja Raila Riikonen sekä vammaisaktivisti Jaana Tiiri.

 • Mahadura & Özberkanin vieraaksi saapuu räppäri ja vaatesuunnittelija Pastori Pike.

  Haastattelussa syvennytään Pastori Piken elämään ja unelmiin. Missä Pike olisi, jos ei olisi löytänyt teinivuosinaan rauhaa kirkosta ja musiikista? Mitä tyyli merkitsee Pikelle? Minkälainen isä hän haluaa olla lapsilleen?

 • Kuukautiset. Täysin normaali ja luonnollinen asia ja samalla niihin tuntuu liittyvän ihan valtavasti häpeää. Miksi niistä äänen puhuminen tuntuu aina yhtä haasteelliselta?

  Miten kuukautisiin suhtaudutaan eri kulttuureissa entä minkälaisia uskomuksia kuukautisiin liittyy, jotka harvemmin pitävät paikkansa? Millä tavalla kuukautiset ovat ihmisoikeuskysymys? Ja mitä on kuukautisköyhyys ja ketkä siitä kärsii?

  Vieraina opettaja ja kuvittaja Elina Tuomi sekä sukupuoleton ihmisoikeusaktivisti Havu Härmä.

 • Mahadura & Özberkanin kevään ensimmäisessä jaksossa käsitellään ajankohtaista puheenaihetta, eli lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

  Miten seksuaalirikoksia pitäisi torjua? Kiinnostaako mediaa enemmän maahanmuuttajien tekemät seksuaalirikokset kuin kantasuomalaisten? Miten keskustelua seksuaalirikoksista tulisi johtaa ilman pelon lietsontaa, mutta ratkaisukeskeisesti ongelmia vähättelemättä?

  Mahadura & Özberkan pohtivat studiossa yhdessä studiovieraiden kanssa, miten poliitikkojen tulisi tarttua tähän ongelmaan. Miten voimme luoda turvallisen yhteiskunnan meille kaikille ja tarjota tarvittavaa apua seksuaalirikosten uhreille?

  Vieraina väkivaltatutkija ja tietokirjailija Satu Lidman, konfliktiratkaisujärjestö CMI:n rauhanvälittäjä Hussein Al Tae sekä kansalaisjärjestö Fenix Helsinki ry.n toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed.

 • Mikä sen parempi tapa lopettaa tämä vuosi kuin pohtimalla, että mitä se tulevaisuus tuo tullessaan erityisesti meidän vällyjen väliin eli petipuuhiin.

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan mikä on seksin, rakkauden, ihmissuhteiden ja intohimon tulevaisuus? Korvaavatko seksirobotit ihmisen? Tuleeko meille geenitinder, joka valikoi meille täydellisen kumppanin? Tarvitsemmeko ylipäätään kumppaneita, jos voimme tilata nettikaupasta robotin, joka on ohjelmoitu rakastamaan meitä?

  Lähetyksessä kuullaan lyhyitä haastatteluita, joissa perehdytään seksitrendien ja masturboinnin tulevaisuuteen, seksinukkebordelleihin sekä ihmisten asenteisiin seksirobotteja vastaan.

  Kommentaattoreina Kaverin puolesta kyselen -podcastin tekijät Tiia Rantanen sekä Anna Karhunen.

 • Mahaduran ensirakkaus oli Prätkähiirien Vinski. Onko outoa haaveilla häistä ja kielareista piirretyn hahmon kanssa? Özberkan puolestaan otti tequilapäissään tatuoinnin, koska luuli pääsevänsä muhinoimaan kuuman tatuoijan kanssa. Too much? Ehkä vähän.

  Mahadura & Özberkanin joulujaksossa pureudutaan ihmiskunnan suurimpaan mysteriin, eli ihmissuhteisiin, rakkauteen ja kumppanuuteen. Studiossa muistellaan ensirakkauksia, ekoja kertoja, sinkkuelämää ja pohditaan mihin kumppaneita tarvitaan. Tarvitseeko jokaisen suhteen kestää ikuisesti niin, että kuollaan yhdessä lusikassa samaan aikaan? Miksi ihmeessä sinkkuus mielletään tilaksi, jossa etsitään sitä oikeaa?

  Tarvitseeko ihminen rinnalleen toisen ollakseen onnellinen ja onnistunut elämässä? Pitääkö parisuhteen kestää ikuisesti? Voimmeko olettaa, että yksi ja sama ihminen voi tarjota toiselle kaiken? Miten polyamorinen suhde toimii ja missä kohtaa avoin suhde voisi olla toimiva vaihtoehto?

  Studiossa vieraana moninaisuuskouluttaja Kasper Kivistö, kulttuurituottaja ja drag-artisti Mira Eskelinen sekä kirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka.

 • Suomalaiset eivät osaa suhtautua kuolemaan ja pelkäävät kuoleman kohtaamista sanovat asiantuntijat.

  Kuolema on osa elämää, mutta silti siitä puhuminen koetaan araksi, vaikeaksi ja pelottavaksi, miksi? Minkälaisia tabuja kuolemaan liittyy? Pitäisikö jokaisen terveen ihmisen valmistautua omaan kuolemaan?

  Mitä ajattelee saattohoidossa oleva ihminen kun aikaa on jäljellä viikkoja tai päiviä ja mistä tukea läheiselle? Miksi surutyö on tärkeää?

  Studiossa vieraana toimittaja Maria Veitola, suomalaisesta surusta väitellyt Mari Pulkkinen sekä saattohoitokoti Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto.

 • Suomi on YK:n tuoreen raportin mukaan maailman onnellisin maa. Samaan aikaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana ja yli puolella heistä se uusiutuu. Miten tämä on mahdollista?

  Miten Suomi näyttäytyy maailmalle? Mitä korkeat masennusluvut kertovat meidän yhteiskunnasta? Miten masennuksesta puhutaan entä mitä asialle pitäisi tehdä?
  Vieraina toimittaja, käsikirjoittaja ja jalkapalloselostaja Ville Makkonen sekä vloggaaja Mansikka, eli Maiju Voutilainen.

 • Mahadura & Özberkanissa keskustellaan suomalaisten luontosuhteesta.

  Sanotaan, että suomalaiset ovat luontokansaa. Kuitenkin reilu 70% suomalaisista asuu kaupungeissa, onko suhteemme luontoon romantisoitu? Millä tavoin luonto määrittelee suomalaisten identiteettiä vai määritteleekö se enää tänä päivänä?

  Miten metsämme ja sen asukit voivat ja millä tavoin ilmastonmuutos ja ihminen uhkaa luontomme monimuotoisuutta?

  Studiossa vieraana biologi, eräopas ja ympäristökasvattaja Sini Malminiemi sekä toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen.

 • Tilastojen mukaan suomalaiset harrastavat vähemmän seksiä mutta sooloseksi maistuu yhä useammalle. Mahadura & Özberkan kysyvät, miksi näin on?

  Harrastatko sinä masturboimista, runkkausta vai sooloseksiä? Rakkaalla harrastuksella voi olla monta nimeä, mutta miksi siitä puhuminen tuottaa häpeää?

  Seksihalut eivät ole kadonneet mihinkään, mutta jostain kumman syystä oma käsi houkuttelee meitä enemmän kuin seksikaveri.
  Mitä hyötyä sooloseksistä voi olla yksilölle tai suhteelle? Miten päästää irti häpeästä ja ajatuksesta siitä, että sooloseksi on jotenkin paha ja likainen asia? Millä tavoin itsetyydytys on tärkeä osa seksuaaliterveyden ylläpitämistä? Saako kumppanin itsetyydytyksestä tuntea mustasukkaisuutta?

  Studiossa vieraana koomikko Juuso Kekkonen, Sexpon seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell sekä kirjailija Rosa Meriläinen.

 • Mahadura & Özberkanin jaksossa pohditaan, millä tavoin rasismi vaikuttaa rodullistettujen suomalaisten mielenterveyteen. Onko rasismin vaikutuksia mielenterveyteen tutkittu ja tunnistettu Suomessa ja mitä siitä tiedetään? Millä tavoin terveydenhuollossa pystytään auttamaan ihmisiä, jotka kohtaavat rasismia arjessaan?

  Mitä tarkoitetaan vähemmistöstressillä? Mitä seurauksia rasismilla voi olla? Minkälaisia työkaluja rasismia kohdanneet ihmiset tarvitsevat? Miten yhteiskunta voi tukea rasismia kohdanneita ihmisiä?

  Studiossa vieraana psykologian maisteri ja aikuispsykiatrissa työskennellyt Ewan Kunchev, lääketieteen opiskelija Aurora Lemma sekä media-alan opiskelija Leif Hagert.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä