Kulturklipp

Om Roxane Gays "Hunger. Historien om (min) kropp"

 • 15 min
 • toistaiseksi

I "Hunger. Historien om (min) kropp" skriver Roxane Gay om hur ett sexuellt övergrepp kommit att prägla hela hennes liv. När Roxane var 12 år gammal blev hon våldtagen av en kille hon var förälskad i och killens kompisar. Det var otänkbart för henne (en ordentlig flicka med katolsk uppfostran) att yppa ett ord om detta till någon. I 25 år hemlighöll hon övergreppet allt medan skammen och skulden växte sig större och större – liksom hennes kropp. Det enda som kunde bedöva smärtan och trösta i sorgen var mat. Marit Lindqvist pratar om boken i Vega Dag 27.07.2018 tillsammans med programvärden Thomas Silén.

Lähetykset

 • pe 27.7.2018 14.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Att bildkonsten bara är teckning är en föråldrad syn på ämnet som många vuxna har.
  Men bildkonsten har en viktig plats både i skolan och i samhället, för konstpedagog Johanna Kull är bildkonst ett självklart ämne.
  Redaktör Elin Willows

 • Anna Krogerus gör upp med prestationssamhällets krassa ideal i sin nya pjäs på Ryhmäteatteri. I 9 hyvää syytä elää platsar ingen som framgångsmannekäng men tillsammans hittar gestalterna kanske något som väger mycket tyngre: varandra och mer än nio goda skäl att leva.
  Redaktörer: Jukka Isojoki och Christel Pettersson.

 • Femtiotusen för en helvit tavla?! I Yasmina Rezas pjäs får grälet om ett konstverk oanade följder för tre gamla kompisar. Tänk om hela vänskapen bara var en vit hägring?
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Vad händer när sorgen drabbar, vad utlöser den i oss och vad avslöjar den om förhållandet till dem vi trott oss stå närmast? Förlusten av ett ofött barn utgör startpunkten för Antti Hietalas nya pjäs med Minna Haapkylä och Pyry Nikkilä i huvudrollerna.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Monster, finns de? Teater Takomo utforskar skräcken, demonerna och hjärnspökena i vår egen vardag med avstamp i Ridley Scotts klassiska science fiction-film. För dramaturgi och regi står Jukka Ruotsalainen.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • I den sista delen av Juha Jokelas Esitystalous-trilogi blåser förändringens kyliga vind genom korridorerna på en liten radiostation samtidigt som hela mänsklighetens ödesfrågor tornar upp sig i bakgrunden. Frågorna är stora men paketeringen förföriskt lätt i den vältrimmade samtidssatiren.
  Redaktörer: Jukka Isojoki och Christel Pettersson.

 • Vi tittar närmare på förlagsbranschen, men inte på arbetet på nåt av de två stora bokförlagen i Svenskfinland, Schildts & Söderströms och Förlaget. För det finns ju en hel del mindre aktörer också. Ett av de små förlagen är Marginal, med hemvist i Vörå. En av de drivande krafterna bakom Marginal är poeten och författaren Ann-Helen Attianese.
  Redaktör Elin Willows

 • För två år sedan, inför Finlands 100-årsjubileum kom Finland hundranånting, av Alfred Backa. Komikern hade blivit författare. Nu kommer hans andra bok, i samma stil, Överlevnadshandbok för finlandssvenskar. Vi får följa en för oss okänd professor på en resa genom Svenskfinland sommaren 2018.
  Redaktör Elin Willows

 • Karin Erlandsson är aktuell med andra delen i serien Legenden om ögonstenen, Fågeltämjaren.
  Den första delen, Pärlfiskaren, som från början var en enskild bok, kom till som ett bidrag i kapitelbokstävlingen Berättelsen är bäst.
  Erlandsson hade aldrig skrivit för barn, men plötsligt öppnade sig något hon inte kunde motstå.
  Redaktör Elin Willows

 • I september kommer Vasaförfattaren Christel Sundqvists nya roman, hennes fjärde. I Nu spränger vi taket möter vi vännerna Vonne och Marie, som vi också känner igen från boken med samma namn, som kom för två år sen.
  I nya boken pendlar perspektivet mellan nutid och dåtid, mellan vänners uppväxt och nu, när Vonne blivit svårt sjuk i cancer.
  Boken kunde haft två författarnamn, det kunde också stått Johanna Blom på omlsaget.
  Christel Sundqvist började att skriva boken tillsammans med Hanna, som under skrivandet dog av sin cancer. Men Christel behövde fortsätta.
  Redaktör Elin Willows

 • Författaren Peter Sandström, som med sin senaste bok Laudatur vann Runebergspriset 2017 är aktuell med en ny bok.
  Till vardags bor han i Åbo, men då och då besöker han barndomens Nykarleby, och det är där vår reporter Elin Willows träffar honom.

 • Helsingfors är inte bara de levandes stad, i de historiska miljöerna frodas också många berättelser om kända invånare som går igen. I boken Helsingin henget har författarna Vanessa Kairulahti och Karolina Kouvola kartlagt Helsingforsspökenas kulturhistoria.
  Redaktörer: Camilla Andelin och Christel Pettersson.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä