Radio Suomen Päivä

Pitäisikö pienten yritysten irtisanomisia helpottaa?

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Hallitus haluaa helpottaa irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä. Ammattiyhdistysliike tyrmää hallituksen hankkeen ja miettii jo räväköitä vastatoimia, jos hanke etenee. Mitä mieltä yrittäjät ovat mahdollisista muutoksista irtisanomissuojaan?

Haastateltavina ovat Messukeskuksen yritystapahtumaan osallistuneet Jävla Sås Bolagin toimitusjohtaja Kaius Gestranius, Jokipiin Pellavan toimitusjohtaja Timo Laurila ja Saintex-yrityksen omistajaperheestä Ben Blomqvist.

Työssään yrittäjiä tapaava, kahvila- ja ravintola-alan konsultti Malina Pursiainen avaa puolestaan aloittavien yrittäjien yleisiä sudenkuoppia. Niitä ovat yritystoiminnan suunnittelemattomuus ja kiire päästä aloittamaan toiminta. Monella on myös ongelmia työnsä oikean hinnoittelun kanssa. Palvelua saatetaan tarjota liian halvalla, jolloin hinnan nostaminen myöhemmin voi osoittautua vaikeaksi.

Toimittajana Mira Stenström.

Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ke 5.9.2018 11.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Lapset kuntosaliharrastajina. Lasten kuntosalitreenamisesta on monia näkemyksiä: toisten mielestä lapset eivät kuulu salille, toisten mielestä salilla treenaaminen käy myös lapsille, kunhan harjoitukset tehdään oikein ja turvallisesti. Haastattelussa kuntosalilla ahkerasti treenaava Vilma Sankala, fysioterapeutti Jari Poikela sekä kuntosaliyrittäjä ja valmentaja Ari Uusitalo. Toimittaja Laura Valta.

  Miksi merivesi on alhaalla? Haastattelussa meriasiantuntija Anni Montonen Ilmatieteen laitokselta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Vanhusten oikeanlainen lääkehoito. Iäkkäät ihmiset käyttävät yleisesti ns. vältettäviä lääkkeitä - se lisää riskiä joutua sairaalaan ja kasvattaa kustannuksia. Tätä on selvittänyt väitöstutkimuksessaan terveystieteiden maisteri Virva Hyttinen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Vanhushoiva. Vanhuspalveluiden valvonta vaihtelee Suomessa kunnittain. Palvelutalojen valvonnassa on eroja. Yllätystarkastuksia tehdään harvoin. Tutustumme vanhusten palveluiden seurantaan Keski-Suomessa. Haastateltavina ovat Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluiden valvontakoordinaattorit Riitta Matikainen ja Mia Autiomäki sekä vanhusten avopalveluiden palvelupäällikkö Kirsi Santama. Toimittaja Mikko Maasola.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Uusi eduskunta aloittaa työnsä. Ensimmäinen täysistunto alkaa vajaan tunnin kuluttua klo 12. Eduskunnan ensi töistä kertoo politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

  Neuvoja untuvikkokansanedustajille. Käytännön neuvot uusille kansanedustajille antaa eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola. Toimittaja Raisa Pöllänen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kevätpörriäinen 70 vuotta. Kevätporriäiseen kerätään vuosittain Helsingin ala-asteiden oppilaiden tekstejä - mietteitä, ihmettelyjä ja vitsejä omasta elinpiiristä. Lehti on ilmestynyt jo 70 vuotta. Haastattelussa Kevätpörriäisen teossa noin 30 vuotta mukana ollut päätoimittaja Liisa Vasamies.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Sadetta on saatu niukasti, mikä on pohjaveden ja vesistöjen tilanne? Kaipaavatko viljelykset jo vettä? Haastattelussa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

  Sri Lankan terrori-isku oli tarkkaan suunniteltu. Iskun toteutusta ja terrorijärjestöjen nykyistä toimintaa arvioi sotatieteiden tohtori Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Uudet kansanedustajat luovuttavat valtakirjansa eduskunnassa. Käymme kyselemässä vastavalittujen ja vähän kokeneempien parlamentaarikkojen tunnelmia istuntokauden kynnyksellä. Raisa Pölläsen haastattelussa vastavalitut, ensimmäisen kauden parlamentaarikot Janne Heikkinen (kok) ja Iiris Suomela (vihr).

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Miten kodin saa energiatehokkaammaksi? Oletko tekemässä energiaremonttia? Hankkimassa aurinkopaneeleita tai automatiikkaa kodin sähkönkulutuksen pienentämiseksi? Nyt voi kysyä!
  Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta on vieraanamme ja vastaa kysymyksiin. Numero suoraan lähetykseen 0203 17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kotimaiset juurekset ja vihannekset ovat kaupoissa vähissä. Erityisesti kaali uhkaa loppua ennen uutta satokautta. Eritysiasiantuntija Tuija Tanska Puutarhaliitosta kertoo miksi. Marja Ala-Kokko haastattelee.

  Uusiutuva energia kiinnostaa kuluttajia, mutta melko harva on ryhtynyt toimeen. Mitä pitäisi tietää, jos aikoo asentaa kodin katolle aurinkopaneeleita tai pienen tuulivoimalan pihalle? Miten kodeista ylipäätään saadaan energiatehokkaampia ja vähäpäästöisempiä?

  Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Mulkerot. Tietokirjailija Ari Turunen tarkastelee suurmiehiä kriittisesti. Jari Mäkäräinen haastattelee,

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Sri Lankan terrori-isku. Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs Harri Kämäräinen kertoo ajantasaisen tilanteen. Päivi Neitiniemi haastattelee.

  Sairaanhoitaja Virpi Teinilä on juuri palannut Mosambikista. Miltä tuhoalueella näyttää ja miten ihmiset siellä pärjäävät? Maria Salovaara haastattelee.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Pääsiäisen menoliikenne jo aluillaan. Helsingissä Lahdenväylän liikennettä seuraavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Viimeinen päivä ilmoittautua ehdolle EU-parlamenttivaaliin. Keitä listoilla jo on? Kuka voi kerätä tarvittavan määrän ääniä? Mikä merkitys euroedustajilla ja europarlamentilla on Suomelle? Haastattelussa Ylen EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Kevätporriäinen on vuosittain ilmestyvä lehti, johon kerätään Helsingin alakoulujen oppilaiden tekstejä, mietteitä, ihmettelyjä ja vitsejä omasta elinpiiristä. Lehti on ilmestynyt jo 70 vuotta, ja se on nähnyt maailman muuttumisen ja muuttunut siinä itsekin.

  Kati Lahtisen ja Matti Ylösen studiovieraana on lähes 30 vuotta Kevätpörriäisen päätoimittajana työskennellyt Liisa Vasamies.

 • Millaisiin päästövähennyksiin olemme sitoutuneet ja millaisilla sopimuksilla?
  Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuluttajien päästöt ovat kasvaneet vuosina 2000-2016. Lisäksi Suomella on useita sitoumuksia ja lakeja, jotka velvoittavat Suomea lähes puolittamaan päästöt vuoteen 2030 mennessä.
  Haastateltavana Radio Suomen Päivä -ohjelmassa on ympäristöneuvos Magnus Cederlöf ympäristöministeriöstä. Toimittajat ovat Matti Ylönen ja Kati Lahtinen.

 • Psykologi ja organisaatioviestinnän työelämäprofessori, entinen vihreiden poliitikko Pekka Sauri näkee vaalituloksessa merkkejä äänestäjien ajautumisesta omiin kupliinsa. Suomalaisia jakavia kysymyksiä ovat mm. ilmastonmuutoksen torjunta ja maahanmuuttokysymykset, arvioi Sauri. Heidi Laaksonen haastattelee. Kuva: Katriina Laine/Yle

 • Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri Matti Torvinen arvioi, että puolueen putoaminen pois eduskunnasta johtui epäsuositusta hallituksesta. Sunnuntain eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhtään paikkaa eduskuntaan.
  - Meistä tuli Sipilän ja Orpon kyytipoikia, toteaa Torvinen Radio Suomen Päivä –ohjelman haastattelussa.

  Juontajina ovat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • EU-johtajat ja Britannian pääministeri Theresa May ovat sopineet, että Britannian EU-eroa lykätään lokakuun loppuun asti. Britannia voi kuitenkin erota EU:sta jo ennen sitä. Skotlannissa EU-eroa on vastutettu jo vuoden 2016 kansanäänestyksestä lähtien.
  Nyt skotit haluavat päätöksen brexit-sotkuun.

  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa Skotlannissa asuva suomalainen Paula Murray kertoo, millaisia ajatuksia brexit tällä hetkellä herättää. Toimittaja on Raisa Pöllänen.

 • Väestöliitto on päivittänyt yli kymmenen vuotta vanhan lausuntonsa, joka antaa oikeudenkäyntejä varten tietoa alaikäisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vaikutuksista. Asiantuntijalausunto sisältää nyt ensimmäistä kertaa tietoa alaikäisen uhrin erilaisista reagointitavoista, kuten lamaantumisesta tai alistumisesta. Aihetta käsiteltiin keskiviikkona Radio Suomen Päivä -lähetyksessä.

  Haastateltavat ovat Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras, erikoissyyttäjä Leena Salovartio ja rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta. Toimittaja on Atte Uusinoka.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

  Kuva: EPA

 • Tapani Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa. Eräänä päivänä posti toi toimittajalle c-kasetin, jonka oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude.
  Ripatti kertoi Radio Suomen Päivä –ohjelmassa, kuinka hän tutustui musiikintekijä Darudeen ja mikä olikaan mystisen c-kasetin tarina. Toimittaja on Lauri Rautavuori.

 • Asiantuntijoiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan, että yhä nuorempi viiltelee itseään.
  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoi, mitä viiltelystä tiedetään ja kuinka ahdistunutta läheistä voi auttaa. Toimittaja on Aki Laine.

 • Kaikki huonepölypunkit eivät ole kuolleet Suomestakaan. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, tutki tavallisia asuntoja pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen mukaan pölypunkkeja löytyi lähes yhdeksästä kodista kymmenestä. Pölypunkkien määrä oli sängyissä kuitenkin niin alhainen, että terveydellistä vaaraa ne eivät juuri aiheuttaneet. Pölypunkkien määrää tutkittiin kaikkiaan 84 kodissa. Haastateltavana Radio Suomen Päivässä olivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja tutkimusassistentti Tiina Vitikainen. Toimittaja oli Kaija Kellman

 • Miksi lääkekannabis nostattaa niin suuria tunteita?
  Tällä hetkellä erityisluvalla Suomessa arviolta 250 potilasta saa vaivoihinsa lääkekannabista. Vain harva lääkäri suostuu harkitsemaan sen määräämistä.
  Haastateltavana oli Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
  Toimittaja Raisa Pöllänen. Juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä