Hur väljer ett museum vad de ska köpa in för konst?
- 7 min
- toistaiseksi
Konstmuseer konstsamlingar är inte något som samlar damm. Dels lånas verken ut, och dels köps det nytt. Men hur gör man det? Vad platsar i samlingen? Vi frågade vikarierande museichefen vid Vasa stad, som annars är just samlingschef. Letar man nya verk, eller dyker de plötsligt upp?
Redaktör Elin Willows
Lähetykset
- ma 6.8.2018 12.20 • Yle Areena
Jaksot
-
Babyvisning på konstmuseet
Kan bebisar få ut något av att gå på konstmuseum? Javisst resonerar Bildmuseet i Umeå där man för sjätte året har guidade visningar för bebisar mellan 4 och 15 månader, med en medföljande vuxen, förstås. Elin Willows besökte museet och träffade konstpedagogen Maria Sundström som leder visningarna. De började på själva utställningen, där ett av verken lyckligtvis hade en knapp att trycka på, något som går hem hos den tänkta publiken.
-
Musikern Jerry Lindqvist inspireras av countryn
Musikern Jerry Lindqvist spelar inte renodlad country, men en stor del av inspirationen kommer från genren och han lyssnar också mycket på country. Men det var inte självklart att han skulle börja göra det, trots att hans pappa är en stor countryentusiast.
Redaktör Elin Willows -
Nomineringarna till Finlandiapriset 2018
Marit Lindqvist presenterar kandidaterna till Finlandiapriset, bland dem Lars Sunds "Där musiken började". Vi får också höra Lars Sund kommentera nomineringen. Programvärd för Vega Kväll är Jukka Isojoki.
-
Nomineringarna till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset 2018
Vilka verk är nominerade till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset i år? Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar kandidaterna och vi får också höra intervjuer med de nominerade Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam samt Maija och Anssi Hurme. Programvärd för Vega Dag är Peter Fahlund.
-
Mikaela Nykvist valde att ge ut sina böcker på egen hand
Mikaela Nykvist från Solf utanför Vasa ger i dagarna ut sin andra bok, Förändrad och bränd. Det är en fortsättning på första boken, Rök i fjärran, som kom för ett år sedan. Den följde två kvinnors öden efter branden i Vasa 1852, den nya boken tar vid ungefär där den gamla slutar. Precis som den första boken ger hon ut den själv, på eget förlag. Men hur tar man ett sånt beslut, Mikaela Nykvist berättar hur det började.
Redaktör Elin Willows. -
Vinnarna av Nordiska rådets litteraturpris, barn- och ungdomslitteraturpris och filmpris
Nordiska rådets fem priser delades ut i Oslo tisdag kväll och litteraturpriset tillföll den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen "Ör" (Ärr på svenska), barn- och ungdomslitteraturpriset tilldelades den föräiske författaren Bárður Oskarsson för bilderboken "Træið" och filmpriset gick till den isländske filmregissören Benedikt Erlingsson för filmen "Kona fer í stríð" (Woman at War). Marit Lindqvist och Silja Sahlgren-Fodstad kommenterar valen i Vega Dag 31.10. Programvärd är Hannah Norrena.
-
Fotograf Kristoffer Albrecht
Fotografen Kristoffer Albrecht kom ut med sin senaste fotobok, Domestica, tidigare i år.
I boken och utställningen finns bilder från 30 år tillbaka i tiden, och nya, hans säger själv att han samlar på bilder.
Det har han bland annat gjort på de många resor han åkt på, men inte till den här boken, som handlar om hemmablindhet, nu har han fotat hemma, i sin närhet.
Redaktör Elin Willows -
Bildkonsten lär eleverna mer än att teckna
Att bildkonsten bara är teckning är en föråldrad syn på ämnet som många vuxna har.
Men bildkonsten har en viktig plats både i skolan och i samhället, för konstpedagog Johanna Kull är bildkonst ett självklart ämne.
Redaktör Elin Willows -
Ann-Helen Attianese om bokförlaget Marginal
Vi tittar närmare på förlagsbranschen, men inte på arbetet på nåt av de två stora bokförlagen i Svenskfinland, Schildts & Söderströms och Förlaget. För det finns ju en hel del mindre aktörer också. Ett av de små förlagen är Marginal, med hemvist i Vörå. En av de drivande krafterna bakom Marginal är poeten och författaren Ann-Helen Attianese.
Redaktör Elin Willows -
Alfred Backa har skrivit Överlevnadshandbok för finlandssvenskar
För två år sedan, inför Finlands 100-årsjubileum kom Finland hundranånting, av Alfred Backa. Komikern hade blivit författare. Nu kommer hans andra bok, i samma stil, Överlevnadshandbok för finlandssvenskar. Vi får följa en för oss okänd professor på en resa genom Svenskfinland sommaren 2018.
Redaktör Elin Willows -
Karin Erlandsson om Legenden om ögonstenen
Karin Erlandsson är aktuell med andra delen i serien Legenden om ögonstenen, Fågeltämjaren.
Den första delen, Pärlfiskaren, som från början var en enskild bok, kom till som ett bidrag i kapitelbokstävlingen Berättelsen är bäst.
Erlandsson hade aldrig skrivit för barn, men plötsligt öppnade sig något hon inte kunde motstå.
Redaktör Elin Willows -
Christel Sundqvist berättar om Nu spränger vi taket
I september kommer Vasaförfattaren Christel Sundqvists nya roman, hennes fjärde. I Nu spränger vi taket möter vi vännerna Vonne och Marie, som vi också känner igen från boken med samma namn, som kom för två år sen.
I nya boken pendlar perspektivet mellan nutid och dåtid, mellan vänners uppväxt och nu, när Vonne blivit svårt sjuk i cancer.
Boken kunde haft två författarnamn, det kunde också stått Johanna Blom på omlsaget.
Christel Sundqvist började att skriva boken tillsammans med Hanna, som under skrivandet dog av sin cancer. Men Christel behövde fortsätta.
Redaktör Elin Willows
Ei tulossa olevia jaksoja
Klipit
-
Teaterrecension: Harriet – Milja Sarkola förvandlar ett dimhöljt skottdrama till klarsynt teater
När Olof Lagus miste livet i april 1918 hade han sällskap av officerskollegan Nils Ero Gadolin och Harriet Thesleff men omständigheterna kring hans död har aldrig fått någon entydig förklaring. Varför?
I sin nya pjäs på Ryhmäteatteri undersöker Milja Sarkola minnets och historieskrivningens mekanismer. Vad var hennes mormorsmor Harriet med om egentligen – och vilka följder fick tragedin i Harriets eget liv?
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson. -
Katarina Frostenson recenserar Tua Forsström 1987
Klipp från Frostensons recension av Tua Forsströms diktsamling Snöleoparden i programmet Jag läste häromdan. Året var 1987.
-
Teterrecension: Fullpackat till bristningsgränsen när Fingerpori-gänget intar Hesingfors stadsteater
En fastlagskarneval på småtimmarna eller en tecknad film på dubbel hastighet? Helsingfors stadsteaters ensemble spar inte på krutet när Pertti Jarlas populära serie omsätts till scenen. Över sjuttio skickligt tecknade figurer flimrar förbi men det räcker inte för att bära upp en hel teaterkväll.
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson. -
Teaterrecension: Leopold Prinshjärta – en liten despot på dagisturné
Teater Taimine turnerar i daghem och förskolor med en ny pjäs av Malin Kivelä. I Leopold Prinshjärta får huvudpersonen lära sig vad vänskap och respekt innebär. Härsklystnad är varken cool eller kul.
Redaktörer: Joakim Rundt och Christel Pettersson. -
Teaterrecensioner: 2 x Florian Zeller - Pappan och Ens lite lugn i huset
Det franske dramatikern Florian Zeller är aktuell på två Helsingforsscener samtidigt. I Lilla teaterns fars ”Ens lite lugn i huset” rasar huvudpersonens liv ihop fastän han själv bara drömmer om att få lyssna på sin skivraritet ”Me, myself and I” i fred. Och i Svenska Teaterns tragikomedi ”Pappan” dras mattan undan huvudpersonen i takt med att hans demenssjukdom framskrider.
Ylva Perera och Christel Pettersson recenserar de två uppsättningarna i Vega Dag. Programvärd är Hannah Norrena. -
Teaterrecension: Don Quijote - en road trip med clownerna från Red Nose Company
Vad har vår tids Europa gemensamt med Cervantes 1600-tal och vad står Don Quijote och hans trogne vapendragare Sancho Panza för i dag? Clownerna Zin (Timo Ruuskanen) och Mike (Tuukka Vasama) förvandlar en litterär klassiker till en föreställning i behändigt fickformat.
Redaktörer: Camilla Andelin och Christel Pettersson. -
Operarecension: Nationaloperans Is fokuserar på det stora men går bet på det lilla
I Jaakko Kuusistos opera med libretto av Juhani Koivisto ligger tyngdpunkten på människans existentiella villkor. Men stora delar av kvaliteterna i Ulla-Lena Lundbergs roman går obönhörligt förlorade när berättelsen tvingas in i musikdramats överrock.
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson. -
Presentation av Finlandiapriskandidaterna 2018
De sex romaner som är nominerade till Finlandiapriset utspelar sig i historisk tid, många har ett barn i centrum och påfallande många tar fasta på religiösa frågeställningar. Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar romanerna i Vega Dag 26.11.2018, programvärd är Hanna Norrena.
-
Jakso 74: Kulturklipp video: Sofia Aminoff läser ur pjäs
Sofia och Kim läser ur pjäsen Den älskande.
-
Jakso 73: Kulturklipp video: Sofia Aminoff om pjäsen
Sofia Aminoff berättar om sin pjäs
-
Jakso 72: Kulturklipp video: Yasmine Hamdan
Yasmine Hamdan om att som kvinna sjunga om passion som ursprungligen uttryckts av manliga sångare.
-
Jakso 53: Kulturklipp video: Tijana T
Tijana T berättar om hur unga män gömde sig undan militären på klubbar.