Luomiskertomus

Marko Hautala kertoo romaanistaan Leväluhta

 • 19 min
 • toistaiseksi

Suomen tunnetuin kauhukirjailija Marko Hautala kertoo, miten Isossakyrössä sijaitseva Leväluhdan kalmisto päätyi hänen uusimman romaaninsa nimeksi ja tapahtumapaikaksi. Lisäksi haastattelussa selviää, millainen suhde kirjailijalla itsellään on Leväluhta-romaanissa tärkeään black metal -musiikkiin ja miksi Hautala on asettanut itselleen porttikiellon Kansallismuseoon. Toimittaja on Kaisa Pulakka.

Lähetykset

 • la 6.10.2018 15.30 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Delfiinimeditaatio ja muita novelleja on kirja, jonka syntyyn vaikuttivat myös Freud ja Jung. Harry Salmenniemi luki paljon tuli tutustuneeksi myös itseensä kirjoittaessaan toista novellikokoelmaansa. Kirjan teemat ovat vakavia: Salmenniemi kirjoittaa mielenterveydestä ja poliitikkojen jaksamisesta, mutta kokonaisuudessaan teos on karnevalistinen. Kirjailija kertoo Anna Tuluston haastattelussa "mökkihöperön hullun projektista", joka ei ainakaan vielä tullut täysin valmiiksi.

 • Sik-sak -virkkeitä, lempeää ironiaa ja rivien välissä olevia asioita. Esimerkiksi näitä elementtejä on kääntäjä Arja Pikkupeuran suomentamassa venäläisen Ljudmila Ulitskajan kertomuskokoelmassa Meidän tsaarimme väkeä. Venäjän menestyneimmän kirjailijan teoksista Pikkupeura on suomentanut jo seitsemän. Hän on oppinut, että kun suomentaa kaksi tuntia, kuluu sama aika palatakseen itseensä, sillä kääntäjä menee toisen ihmisen pään sisään. Luomiskertomuksen on toimittanut Anna Tulusto.

 • Heini Junkkaalan Kymmenen tikkua laudalla on tarina 10-vuotiaasta Annasta, mielikuvituksen voimasta ja vanhemmista, jotka eivät puhu toisilleen. Teatterikorkeakoulun kurssi 2000-luvun alussa, lastennäytelmä vuonna 2008, lapsipäähenkilön pään sisään meneminen ja äidiksi tuleminen ovat asioita, joista syntyi herkkä lastenromaani. Oleellisinta Junkkaalalle oli kuitenkin löytää lapsi itsessään. Dramaturgi ja näytelmäkirjailija kertoo Anna Tuluston haastattelussa myös, miten draama muuttuu proosaksi ja kuinka hän tavoitti lapsen ajattelun.

 • Minna C. on romanttinen tarina avioliitosta, naisten ystävyydestä ja siitä, miten Minna Johnsonista kasvaa Minna Canth. Palava halu kertoa Minna Canthin tarina, lumiveistos koulun pihalla ja alkukuva naisesta, jolla on tillinvarsia kädessään - näistäkin asioista on syntynyt Minna Rytisalon romaani Rouva C.. Rytisalo kertoo Anna Tuluston haastattelussa, millainen oli hänen toisen romaaninsa syntyprosessi.

 • Kun romaani Rautakausi oli valmis, Tommi Melender ei ollut väsynyt ja onnellinen, vaan vain väsynyt. Kirjan lähtökohta oli alkukuva, jossa Jouko Turkka nauraa peilin edessä. Edesmennyt ohjaaja ei kuitenkaan kirjassa esiinny. Tommi Melender kertoo Luomiskertomuksessa, miten hänen viides romaaninsa muutti muotoaan kirjoitusprosessin loppusuoralla ja miksi hän halusi kirjoittaa kirjan, jonka toinen päähenkilö on kirjailija nimeltä Melender. Toimittaja on Anna Tulusto.

 • “Olen kirjoittanut tämän kirjan henkilöille 360 astetta elämää”, sanoo kirjailija Pirjo Hassinen. Kirjailija viimeisin romaani Parit kertoo rakkaudesta ja sen ehdoista, suvusta monella eri vuosikymmenellä ja erilaisista pareista. Hassinen kertoo Anna Tuluston toimittamassa Luomiskertomuksessa kirjan synnystä ja esimerkiksi siitä, miten perehtyi 1930-luvun lopun tuberkuloosisairaalaan ja kuinka keksi virtuaalisen ovulaatiopelin.

 • Palapeliä, leikkiä, loputtomasti materiaalia ja esikuvallisia naisia. Näistä elementeistä syntyi Mia Kankimäen tietokirjaa ja kaunokirjallista kerrontaa yhdistelevä kirja Naiset joita ajattelen öisin. Yli 400-sivuinen teos esittelee Kankimäelle tärkeitä historian naishahmoja monelta vuosisadalta, mutta myös hieman neuroottisen ja itseironisen kertojan, Mia Kankimäen. Kirjailija kertoo Anna Tuluston haastattelussa, mitä kirjan syntymiselle tarkoitti absoluuttinen nollapiste ja miksi hän kirjoitti ympäri maailmaa sijoittuvaa kirjaansa navetan varastossa hellekesänä 2018.

  Kuva: Tommi Tuomi

 • Maria Turtschaninoffin fantasiatrilogia Punaisen luostarin kronikoita kertoo naisten asuttamasta luostarisaaresta ja sen sisarista. Sarjan uusin romaani Maresin voima kertoo luostarisaarelta kotiin palaavan Maresin tarinan. Ruotsiksi kirjoittavan Turtschaninoffin trilogia on julkaistu yli 20:ssä maassa ja sen on suomentanut Marja Kyrö. Luomiskertomus-ohjelmassa Turtschaninoff kertoo, miten mielikuva yksinäisestä pienestä tytöstä pöydän alla synnytti kokonaisen fantasiamaailman. Maresin voima -romaani on myös Topelius-palkinto ehdokkaana. Toimittajana on Kaisa Pulakka. Kuva: Karin Lindroos

 • Antti Tuuri kertoo uudessa romaanissaan, millaista ruotsinsuomalaisilla on nyt. Siirtolaiskuvauksista tunnettu, melkein 50-vuotisen kirjailijauran tehnyt Tuuri sijoitti Aavan meren tuolla puolen -romaaninsa tapahtumat nyky-Ruotsiin. Hän kirjoittaa kolmen polven ruotsinsuomalaisista, uusista maahanmuuttajista ja ruotsalaisista lähiöistä. Koko tarinan lähtökohtana kirjailijalle olivat kielikysymykset ja kouluun heitetty palopommi. Luomiskertomuksessa Tuuri puhuu myös mekaanisen kirjoituskoneen hyödyistä ja jatkuvasta kirjoitusvireestään. Toimittaja on Anna Tulusto.

 • Illuusioita, tietoa ja tutkimusmatkoja. Risto Isomäen viimeisin romaani Viiden meren kansa kertoo Suomen syntytarinan. Episodiromaanin ensimmäinen kertomus ajoittuu 11 000 vuoden taakse ja viimeisessä ollaan 1200-luvulla ristiretkien ajassa. Kirjoittaminen ei ollut yksinkertaista. Isomäellä oli valtavasti tietoa aiheesta, mutta hän myös halusi synnyttää sanojen avulla illuusion entisistä ajoista. Luomiskertomuksessa kirjailija kertoo myös, että on kärsimätön viimeistelijä ja paljastaa kaksi vaihtoehtoista seuraavan kirjan aihetta. Toimittaja on Anna Tulusto.

 • Riikka Pulkkisen romaani Lasten planeetta sai muotonsa, kun kirjailijan oma elämä otti uuden suunnan. Pulkkinen suunnitteli ensin kirjaa, joka olisi liittynyt matkustamiseen, mutta viimeisin romaani kertookin eroamisesta, perheen särkymisestä. Kirjan yksi iso teema liittyy mielen särkymiseen. Riikka Pulkkinen puhuu Luomiskertomuksessa myös kirjoittamisen teknisestä puolesta, kerronta- ja aikaratkaisujen miettimisestä. Hän myös paljastaa, millainen rooli valkoisella sohvalla on kirjoittamisessa. Toimittaja on Anna Tulusto.
  Kuva: Jonne Räsänen/Otava

 • Olli Jalosen Finlandia-palkitun Taivaanpallon alkupiste löytyy aavalta mereltä. Jalonen matkusti lokakuussa 1989 lokakuussa kuninkaallisella postilaivalla Saint Helenan –saarelle ja kuukauden kestävällä laivamatkalla alkoi kehittyä Taivaanpallon idea. Jalonen kuitenkin ehti julkaista yhdeksän romaania ennen kuin Taivaanpallo oli valmis. Jalonen kertoo Luomiskertomuksessa viimeisimmän romaaninsa syntytarinan ja avaa samalla 40-vuotista kirjailijantyötään ja uniaan. Toimittaja on Anna Tulusto.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä