Kulttuuriykkönen

Sixten Korkman, Anna Moilanen ja Sami Kuusela vegaanisista korvapuusteista, nerojen ihailusta ja äänikirjojen lukijoista

 • 54 min
 • toistaiseksi

Kisastudion panelistit pohtivat kulttuurielämän vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen kaltaisiin kysymyksiin, nykytaiteen arvonmuodostuksesta liittyen Banksyn itsensätuhoavaan teokseen taikka hahmottomiin nykytaideteoksiin, halusta nostaa taiteilijaneroja jalustalle ja pitää heidät siellä sekä siitä kuinka äänikirjoja tulisi lähestyä. Panelisteina Sami Kuusela, Sixten Korkman sekä Anna Moilanen. Juontajana Tuukka Pasanen.

Lähetykset

 • pe 12.10.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kisastudion vakiovieraista vuorossa ovat Sixten Korkman, Jussi Turhala ja Helena Ranta. Aiheina ovat musiikkiopetuksen rahoitus, Lucia-neito -perinteenä, lihavuuden esittäminen ja yksityisyyden katoaminen nykyajassa.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kirjallisuuden ammattilaiset antavat omat vinkkinsä vuoden 2018 maailmankirjallisuuden parhaimmistosta! Kirjailija Tommi Melender, suomentaja Riina Vuokko sekä kustantaja ja kirja-podcastaaja Johanna Laitinen kertovat, mitä on jäänyt mieleen kansainvälisestä kirjavuodesta 2018.

  Ohjelmassa käsiteltävät teokset:

  Mohsin Hamid: Exit west (suom. Juhani Lindholm)
  Rachel Kushner: The Mars Room
  Caroline Ringskog Ferrada-Noli: Rich Boy
  Yan Lianke: Rixi (The Day the Sun Died)
  George Saunders: Lincoln bardossa (suom. Kaijamari Sivill)
  Jonas Hassen Khemiri: Pappaklausulen

  Joululahjavinkkejä vaativaan kirjallisuusmakuun!

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Suomalaiset ovat hullaantuneet joulukonsertteihin ja joulu on kuorojen kuuminta sesonkia. Joulukonserteissa kuullaan usein perinteistä joulumusiikkia, mutta kuinka paljon suomalaiset kuorot uskaltavat revitellä uutuuksilla?

  Kuorojen joululauluista ovat keskustelemassa kamarikuoro Key Ensemblen taiteellinen johtaja Teemu Honkanen, säveltäjä ja lasten ja nuorten kuoronjohtaja Mia Makaroff, Lumen Valon -lauluyhtyeen jäsen Kari Turunen sekä naiskuoro KYNin taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo.

  Juontajana on Jakke Holvas.

 • Kun Vuoden 2009 nuori taiteilija Mikko Laakkonen vasta opiskeli muotoilijaksi, ekologisuutta opetettiin niukasti, ja hyvin erikoisesti. "Ekologista on suunnitella huonekalu, joka näyttää isoisän vanhalta", ohjeisti opettaja.

  Tänä päivänä jo päiväkoti-ikäiset ratkovat maailman merien muoviongelmia ja eettisyys esillä monien yritysten markkinoinnissa. Eettisyys designissa voi toteutua sekä uustuotannossa että kierrätysmateriaaleja käytettäessä. Romumuotoilija Henrik Enbom rakensi palkitun pöytälampun säilykepurkista ja hukkalaudasta. Hiilineutraalia kiertotaloutta puskevan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtaja Mari Pantsar kysyy, miksi jäte-sanan tilalle ei nosteta sanaa kierräte.

  Vieraana on Trash Design- yhteisön romusuunnittelija Henrik Enbom, huonekalujen ja tarve-esineiden suunnittelija Mikko Laakkonen ja Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtaja Mari Pantsar.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Teatteriohjaaja Vivica Bandler näki ihmisyyden. Hänen hautakivessään lukee människan, ihminen. Hän ajatteli että jos tunnistaa älyn tai lahjakkuuden, se riittää syyksi ottaa yhteys toiseen ihmiseen.

  Vivica Bandlerilla oli nenä: hän vainusi lahjakkuuksia. Hän kutsui itseään ja kaltaisiaan kummituksiksi. He olivat kuin Tove Janssonin hattivatteja. Vivica Bandler oli metsän ja ihmisten agronomi.

  Teatteri oli Vivica Bandlerille tapa ymmärtää ihmisiä. Hän poikkesi diktaattoriohjaajista. Hän neuvoi näyttelijöitä hienotunteisesti. Vivica Bandlerin mukaan sisällään olevaa surua ei tarvitse hävetä. Teatterin voimanaisen Vivica Bandlerin syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi sata vuotta.

  Kulttuuriykkösen vieraina ovat juuri ilmestyneen Vivica Bandler - Vuosisadan nainen, Århundradets kvinna- kirjan toimittaneet Eija Mäkinen ja Ida Henrikson.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa Annu Kemppainen, Anna Moilanen ja Mirva Saukkola ruotivat viikon ajankohtaisaiheita. Tällä kertaa he ainakin repivät Linnan kierrätysvaatteet ja sosiaalisen median. Jakke Holvas juontaa.

 • 1800-1900- lukujen taitteessa saamelaisia vietiin Lapista suurkaupunkien eläintarhoihin esiintymään yhdessä intiaanien ja eskimoiden kanssa. Sata vuotta myöhemmin saamelaiset kertovat omasta kulttuuristaan elokuvin ja joi'uin.

  Solju-yhtyeen äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille. Hildá Länsman haluaa tehdä musiikkia, jota saamelaisnuoret haluavat kuunnella omalla äidinkielellään.

  Inarin Skábmagovat-festivaali taiteellinen johtaja ja saamelaiskulttuurin asiantuntija Jorma Lehtola kertoo saamelaiskulttuurin historiasta ja uuden saamelaiselokuvan noususta.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kirjastot herättävät tunteita. Minkälainen on unelmien kirjasto ja mitkä kirjastot ovat jääneet sydämeemme muistoiksi. Helsingin uusi kaupunginkirjasto Oodi avaa keskiviikkona ovensa. Mitä Kansalliskirjaston uusi johtaja Cecilia af Forselles, Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen ja kirjoista bloggaava Anna Piiroinen odottaa uudelta kirjastolta. Vieraana myös Yleisradion toimittaja Minna Joenniemi, joka on ollut mukana tekemässä dokumenttielokuvaa Kohti tulevaisuuden kirjastoa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Lapissa taitelijat kamppailevat vähistä resursseista, mutta esittävät ryhmät tavoittavat pienimpienkin kylien taiteesta kiinnostuneet. Samalla pohjoisetn taitelijat tekevät laajaa yhteistyötä yli rajojen Grönlannista ja Färsaarilta Murmanskiin ja Kanadaan. Minkälainen on näyttämön pohjoinen henki? Keskustelemassa ovat tanssija Marjo Selin, Rovaniemen teatterin yleisötyövastaava Anne Niskanen ja taideyhdistysaktiivi Joonas Martikainen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kisastudion vakiovieraat Henrika Franck, Silvia Hosseini ja Kari Enqvist keskustelevat laivaristeilyjen junttileimasta, julkkisten seuraamisen hyödyistä, historiakirjallisuuden jatkuvasta vyörystä ja eksistentiaalisen ajan hitaudesta yhä kiihtyvässä kulttuurin virrassa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Millaista on kirjailijan menestys Suomessa? Esseisti Antti Nylén on kaikilla mittareilla menestynyt kirjailija, mutta elää silti kuristavassa köyhyydessä. Hänen teoksensa Häviö on monologi, jossa tehdään ruumiinavaus taiteen tekemisen todellisuuteen Suomessa. Teos laajenee kuvaukseksi Suomesta, jossa työn arvo piilee jossain muualla kuin työn tuloksissa ja merkityksessä.

  Antti Nylénin mukaan suomalaiset taiteilijat eivät pääse kasvamaan ammatilliseen kypsyyteen, koska taiteen apurahajärjestelmä asettaa taiteilijat kilpailemaan toisiaan ja sattumaa vastaan. Hän tarjoaa ratkaisuksi taiteilijapalkkaa.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Jazz tuli Suomeen 1920-luvulla, kun S/S Andania-laiva Andania Yankees -bändeineen rantautui Helsinkiin. Jazzilla oli pitkään kielletyn musiikin leima, kunnes se tietoisesti mystifioitiin klassisen musiikin veroiseksi musiikkigenreksi.
  Nyt jazz kuuluu Yhdysvaltain länsirannikon populaarimusiikissa ja Suomessakin se kiinnostaa nuoria. We Jazz järjestää Helsingissä kahdeksan päivän mittaisen festivaalin joulukuussa 2018.

  Vieraana ovat We Jazzin perustajajäsen ja taiteellinen johtaja, Matti Nives, Musiikkiarkiston arkistonjohtaja ja jazz-historian luennoitsija Juha Henriksson sekä Mopo-trion palkittu saksofonisti Linda Fredriksson, joka esittää lähetyksessä saksofonimusiikkia.

  Juontajana on Pauliina Grym.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä