Puheen Aamu

Romaani ilmastonmuutoksesta koskettaa syvemmin kuin ilmastosaarna

 • 18 min
 • toistaiseksi

Kirjailija Ina Westmanin romaani "Henkien saari" sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa ilmastopakolaisuus on arkea ja Suomenlahti täyttyy yhtenäisellä sinilevälautalla Suomen rannikolta Viron rannikolle.

Westman sanoo fiktion olevan keino vaikuttaa tunteisiin. Ilmastonmuutos on ikävä ja vaikea aihe, josta kirjoittaminen tuntuu helposti saarnaamiselta. Westman poistikin kirjastaan sivuja roppakaupalla, jotta kirja olisi ennen kaikkea viihdyttävä kahden maailmanparantajan rakkaustarina.

Ina Westman oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraana.

Kuva: ESA Copernicus Sentinel Data / Syke

Lähetykset

 • ti 21.8.2018 14.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Keskittymiskyky on elintärkeä taito, jota käyttämällä saamme asioita aikaan ja luomme elämäämme mielenrauhaa. Maailma ympärillämme vetää meitä kuitenkin pois keskittymisestä, kohti säheltämistä, kiirettä, kuormittumista ja lyhytjänteisyyttä.

  Jos teet montaa asiaa yhtä aikaa, et pidä taukoja, hypit tehtävästä toiseen sekä laiminlyöt untasi, olet saattaanut aikaansaada itsellesi tilan, jossa aivot eivät enää toimi normaalisti. Tätä kutsutaan ADT-tilaksi eli attention deficit trait.

  - 1990-luvulla tällaiset henkilöt olivat harvinaisia, mutta nyt tuntuu, että yhteiskuntamme on heitä täynnä, toteaa aivotutkija Minna Huotilainen, joka on yhdessä Mona Moisalan kanssa kirjoittanut Keskittymiskyvyn elvytysoppaan.

  Huotilainen piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Juhani Kenttämaan vieraana antamassa vinkkejä, miten älylaiteaikakauden ihminen pystyy parantamaan keskittymiskykyään.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Suomessa ikäihmiset haluavat tulla sinutelluiksi, mutta mikä puhuttelumuoto kannattaa vieraiden kielten opiskelussa ottaa haltuun? ADT eli attention deficit trait vaivaa yhä useampaa keskeytyksiä täynnä olevassa nykymaailmassa. Kasvatustieteen professori ja kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen antaa yhdeksän jälkeen ohjeet keskittymiskyvyn elvytykseen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Miksei nainen saisi näyttää suuttumustaan suoraan ja purkaa aggressioitaan samalla tavalla välittömästi kuin miehet saavat? Tästä syntyy usein juuri naisiin yhdistetty kyräilyn, mustamaalaamisen, juoruilun ja selän takana puhumisen kierre, johon liian monet meistä osallistuu sukupuoleen katsomatta.

  Psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen ja pari- sekä perhepsykoterapeutti Heli Pruuki ovat uppoutuneet aiheeseen ja kirjoittaneet kirjan Vihainen nainen - hyvä, paha aggressio.

  Terhi oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraana kertomassa, miten aggressioon tulisi suhtautua ja miksi meille kaikille olisi parempi, että myös naiset saisivat myös näyttää suuttumuksensa ja tyytymättömyytensä avoimemmin ja suoremmin.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. #Ykkösketjuun -kampanja vaatii Suomeen ihmisoikeuksia koskevaa yritysvastuulakia. Jos nainen ei osaa kanavoida aggressiota rakentavasti, saattaa se kääntyä itseen ja aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja kohtuutonta kritiikkiä itseä kohtaan. Yhdeksän jälkeen vieraana on Terhi Ketola-Huttunen, toinen Vihainen nainen -kirjan kirjoittajista.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Kymmenisen vuotta sitten Kanadasta startanneen Nollapäästöpäivän alkuperäinen tavoite oli tarjota maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden kulutuksesta. Nyt päivän tavoitteena on saada ihmiset miettimään omaa hiilijalanjälkeään ja puolittamaan oman kulutuksensa kymmenen vuoden kuluessa.

  Ympäristöystävälliset vaihtoehdot tulevat houkuttelevaksi kuten sähköauto, joka on saanut myös luksusleiman.

  Vähäpäästöisemmästä elämästä ja siitä, miten se saavutetaan olivat Puheen Aamussa puhumassa Open ilmasto -oppaan kirjoittanut ilmastokouluttaja Pinja Sipari ja Nollapäästöpäivän koordinaattori Sari Siitonen.

  Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa on avattu Kalasatamassa. Perjantaina on Kansainvälinen Nollapäästöpäivä. Nyt koulunsa aloittavat lapset tulevat elämään paljon vähäpäästöisempää elämää kuin mitä tällä hetkellä eletään. Vieraina yhdeksän jälkeen ovat Open ilmasto-oppaan kirjoittanut ilmastokouluttaja Pinja Sipari ja Nollapäästöpäivän koordinaattori Sari Siitonen.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Kenian aavikolla sijaitsee Dadaabin pakolaisleiri, jota Somalian sotaa paenneet ihmiset ovat asuttaneet jo 27 vuoden ajan. Alueesta on muodostunut laaja kaupungin kaltainen hökkelikylä, jonka yksi valopilkuista on vaatimaton elokuvateatteri. Paluuta kotimaahan Somaliaan tai uudelleensijoitusta pakolaistatuksella länsimaihin toivovat ihmiset elävät eräänlaisessa pitkittyneessä välitilassa, johon lievitystä tuovat uskonnon, yhteisön sekä päihteiden lisäksi myös elokuvat.

  Kati Juurus on leiristä sekä sen elokuvateatterista Cinema Dadaab -nimisen dokumentin. Musiikit dokumenttiin on loihtinut pitkän linjan jazz- ja soul-muusikko Jimi Tenor. He vierailivat Puheen Aamussa kertomassa Cinema Dadaabin tarinaa sekä sitä, kuinka suurta roolia kulttuuri ja media näyttelee kurjuuden ja puutteen keskellä.

  Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Jännityskirjallisuus houkuttaa myös lapsia - millaisia ovat alakouluikäisille suunnatut dekkarit. Keniassa yhdellä maailman suurimmista pakolaisleireistä unelmia ruokkivat vaatimattomassa elokuvateatterissa esitetyt elokuvat. Yhdeksän jälkeen vieraina ovat dokumenttielokuvan Cinema Dadaabin ohjaaja Kati Juurus ja dokumenttiin musiikin säveltänyt Jimi Tenor.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Afrikka tarjoaa rajattomat mahdollisuudet yrittäjille. Afrikan valloittajat on kehitysyhteistyömiesten Pasi Nokelaisen ja Esa Salmisen kirjoittama kirja suomalaisista yrityksistä mahdollisuuksien mantereella.

  Herrat olivat Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraina.

 • Kirjailija Antti Tuomaisen Mies joka kuoli -kirja on noussut kriitikoiden ja lukijoiden suosikiksi ulkomailla. Britanniassa palkintoehdokkuuksilla huomioidusta dekkarista otettiin Saksassa juuri kolmas painos. Teoksen käännösoikeudet on myyty saksan- ja englanninkielisen maailman lisäksi Ranskaan, Puolaan ja Tsekkiin. Nyt Tuomaiselta on ilmestynyt uusi dekkari nimeltä Pikku Siperia.

  Mikä on Tuomaisen menestyksen salaisuus? Ja miten kansainvälinen läpimurto tehdään suomalaiskirjailijana?

  Antti Tuomainen, Vuoden johtolanka -palkittu jännityskirjailija ja yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoita, jonka teoksia on julkaistu 28 maassa vieraili Puheen Aamussa.

  Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Toimittaja Timo Korpi laittoi itsensä vuoden ilmastopaastolle ja aikoo tiputtaa hiilidioksidipäästönsä kahteen tonniin. Antti Tuomaisen dekkarit keräävät maailmalla kehuja niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Yhdeksän jälkeen Tuomainen kertoo, miksi suomalainen dekkari kiinnostaa ulkomailla.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Muusikko Mariska on tehnyt taiteen suhteeen uuden aluevaltauksen joka on lastenrunous. Runokirja on nimeltään Määt ja Muut - Runoja eläimistä ja ihmisistä. Kirjassa seikkailee tyttö nimeltä Siiri, joka tapaa erilaisia eläimiä joilla on hyvin inhimillisiä ongelmia ja piirteitä, joiden takia he ovat välillä väärinymmärrettyjä.

  Runokirjan lähtökohdista sekä sen tematiikasta olivat Puheen Aamussa kertomassa Mariska itse sekä toinen kirjan kuvittaja Reetta Niemensivu. Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

  Kuva: Otto Virtanen / Tammi kustantamo

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä