Jari Sarasvuo

"Kaikkia kultteja yhdistää vesi, veri ja sperma."

 • 1 h 29 min
 • toistaiseksi

Uskonnot ovat keksittyjä. Yhteisö tarvitsee myyttejä ja siksi maailmassa syntyy pari uutta uskontoa joka päivä.

Olen syyllistynyt uskovien pilkkaamiseen, koska minussa elää älyllisesti väkivaltainen henki. Nyt olen kuitenkin keksinyt tavan puhua uskonnoista loukkaamatta ketään.

Kuuntele itsellesi koko elämän käyttöliittymä.

Lähetykset

 • ma 3.9.2018 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Rakastuminen on stressitila, joka vastaa vähän sitä kuin vetäisi kokaiinia. Kun sokea kiimavaihe on ohi alkaa rakkaus, joka on jatkuvaa kyselemistä. Rakkaus on kuin kunto. Se vaatii arjen hallintaa.

  Ystävä. Muiden onni on omaa illuusiotasi. Vaatii rohkeutta nojata näkymättömään ja voittaa kyynisyys.

  Aikuinen ihminen on itse vastuussa omien valintojensa seurauksista. Meidän pitää osallistua pelastumiseemme. Rakkaus onkin enemmän päätös kuin tunne. Parisuhde on palvelutyötä.

 • Minua on jo pitkään vaivannut itsekkyysvaje. Tämä intressi-impotenssini on ajanut minut tekemään ilmaiseksi töitä ja lahjoittamaan suuria summia rahaa. Ymmärrän kuitenkin aiheuttaneeni yhteiskunnalle hyvinvointitappiota.

  Taloutemme kuihtuu, koska emme ymmärrä omistamisen merkitystä. Omistajuutta pitäisi opettaa koulussa, mutta sen sijaan Suomessa vierastetaan koko omistajuuskäsitettä. Jopa omistaja ja sijoittaja menevät käsitteinä monilla sekaisin.

  Ystävä. Jotta voimme lunastaa hyvinvointilupauksemme, meidän tulee luoda lisää yksityisomisteisia yrityksiä.

 • Ihmisenä oleminen voisi kehittyä, mutta meidän pitää kuntoutua suhteessa traumaamme. Vastuukäsitteemme on hapertumassa ja siksi tarvitsemme moraalisfilosofista osaamista.

  Meidän tulee tuntea toisten ihmisten tarpeita. En tarkoita mitään snobbailevaa porvarillista hyveellisyyttä vaan sisäistä ylväyttä. Sivistys on ihmisen tunteiden jalostumista ja moraalista täysi-ikästymistä. Voimme lujittaa luonnettamme.

  Ystävä. Sivistys on nosteessa. Onneksi, koska ainoastaan sivistys voi meidät pelastaa.

 • Ihminen viettää suurimman osan ajastaan tulevaisuudessa. Siksi olisi hyvä osata ennustaa. Elämme kuitenkin äärimmäisen monimutkaisissa mekanismeissa, jotka ovat kaoottisen sekavia.

  Olen sielultani meritokraatti. Olen kuitenkin joutunut myöntämään, että monimuotoisuus on päätöksenteon kannalta tärkeämpää kuin kyvykkyys. Diversiteetti tuottaa parempia päätöksiä.

  Ystävä. Tärkeimpiä valintoja on vaikein tehdä. Sitä myös opetetaan vähiten. Onneksi kehitymme kulttuurillisesti, sosiaalisesti ja älyllisesti todella nopeasti.

 • Elämämme on tarina suhteesta epäonnistumiseen. Ydin epäonnistumisen korjaamiseksi on palautteen käsittely.

  Sata vuotta sitten lentäminen oli kuolemanvaarallista puuhaa. Tänä päivänä kaupallinen lentäminen on turvallisin tapa siirtyä paikasta toiseen. Terveydenhuollossa samanlaista kehitystä ei ole tapahtunut. Miksi? Koska terveydenhuollossamme on yli-ihmisen egon synnyttämä systeemitason virhe.

  Ystävä. Jos virheiden opetukset ohitetaan, niin syntyy suljettu silmukka. Tällainen täydellisyyspeli pettää kaikki.

 • Äänestin eilen vaaleissa ensimmäistä kertaa tyhjää, koska emme uskalla tehdä sitä mikä olisi heikkojen etujen mukaista. Olemme orjakansa, joka tottelee parempiaan.

  Valtiosäännön mukaan valta kuuluu kansalle, mutta tosiasiassa valtaa pitävät puolueet, työmarkkinajärjestöt ja media. Tosiasiat vatkataan kielipelillä valheelliseksi vaahdoksi.

  Ystävä. Käytä järkeäsi. Jos ymmärryksemme yhteiskunnallisista järjestelmistä on puutteellista, niin homma romahtaa.

 • Menemme kiihtyvällä tahdilla kohti sellaista tulevaisuutta, jossa ei tarvitse käydä töissä tai olla hyvä työssään voidakseen elää, asua, harrastaa tai matkustaa aikaisempiin sukupolviin katsottuna aika lailla vapaasti.

  Tulevaisuudessa olemme yhä vähemmän riippuvaisia ajan, paikan ja resusrssien kahleista.

  Rakas ystävä meistä tulee yhtä. Ihmiskunta muodostaa tulevaisuudessa superorganismin.

 • Olemme unohtaneet voimamme. Helppous on tehnyt meistä heikkoja ja hauraita. Mukavuus on addiktio ja minunkin selkärankani on kuin vettynyttä vohvelia. Aika opettaa pelkäämään rajoja.

  Käsityksemme kivusta on pinnallinen. Kaikkea kipua ei ole tarkoitus poistaa eikä kipua ole pakko totella.

  Ystävä. Meidän pitää mennä kyykkyyn ja uskaltaa ponnistaa luottaen siihen, että tehty työ kantaa.

 • Feminismi on yksi ihmiskunnan historian tärkeimpiä liikkeitä. Jokaisen asema maailmassa paranee, kun naisten valta lisääntyy. Siksi #metoo on perusteltu ja välttämätön. Ihmistä pitää moittia, jos siihen on aihetta. Moitteita kuitenkin satelee sellaisillekin henkilöille, jotka eivät ole syytteitä ansainneet.

  Kun väärässä paikassa avaa suunsa, niin empire strikes back.

  Olen julistanut olevani feministi, mutta en ole asiasta enää varma. Viimeisen vuoden aikana olen taantunut tasa-arvon kannattajaksi.

 • Tämä on sadas radiomonologini. Karvat nousevat pystyyn. Olen sinulle sen velkaa, että puhun totta.

  Meillä on mahdollisuus vielä estää kystinen tuho. Tarvitsemme kuitenkin viisautta enemmän kuin koskaan aiemmin ja viisaus edellyttää vuorovaikutusta. Siksi haluan, että jokaisesta tämän ohjelman kuuntelijasta tulee huoneensa viisain ihminen.

  Ystävä. Elämäsi syvimmät merkitykset löytyvät siltä polulta, jolta löydät omat lahjasi. Elämän tarkoitus syntyy siitä, että annat lahjasi muille.

 • Kaikki hetket eivät ole merkityksellisiä, mutta silti Suomessa ajatellaan, että vain tehokkuus on totta. Aina ei kuitenkaan voi elää maksimiteholla. Siksi meidän tulee keskittää energiamme.

  Unelmat voivat eheyttää, mutta useimmiten ne hajoittavat. Yleisin ongelmamme kuitenkin on, että meillä ei ole mitään tavoitteita.

  Elämämme muodostuu siitä mihin keskitymme. Keskittyminen onkin avain merkitykselliseen elämään.

  Ystävä. Koska pyydän parempaa, pystyn parempaan.

 • Maailma on asiantuntijoiden hallussa ja se on ongelma. Miksi? Koska asiantuntijat pyrkivät välttämään riskejä, mutta tulevat steriloinnillaan itse asiassa synnyttäneeksi vielä isompia riskejä.

  Asiantuntijat ovat vaarassa jäädä älykkyytensä ansaan. Varsinkin jos alalla on paljon sääntelyä siitä, kuka on kelvollinen tekemään työn, viisaus loistaa usein poissaolollaan. Meillä on tapana tukeutua kaverin tietämättömyyteen.

  Ymmärrän riskit, mutta haluan silti puhua asiantuntijavallan kyseenalaistamisen puolesta. Ystävä. Jotenkin meidän pitäisi onnistua säilyttämään amatöörin rakkaus tekemisessämme.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä