Pörssipäivä

Osakesäästötilistä vauhtia kansankapitalismiin

 • 57 min
 • toistaiseksi

Hallituksen sopimasta uudistuksesta keskustelemassa SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ja Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius.

Osakesäästötili on tervetullut askel kohti kansankapitalismia ja laajempaa veroremonttia, aloittaa Elina Lepomäki. Hänen mielestään uudistusta ei voi tarkastella yksittäisenä veroratkaisuna, vaan laskelmissa pitää ottaa huomioon sen dynaamiset vaikutukset koko kansantalouteen.

Lauri Finér arvioi, että osakesäästötili puhkoo veropohjaa, hyödyttää varakkaita, eikä tavoitteestaan huolimatta lisää osakesijoittajien määrää. Hänen mukaansa demarit eivät vastusta säästämistä ja kansankapitalismia, mutta ovat eri mieltä niihin liittyvistä keinoista.

Esitetty malli on saanut runsaasti positiivista palautetta osakesijoittajien keskuudessa, kertoo Timo Rothovius. Kiitosta herättää varsinkin se, että osinkotulot saatiin tilin sisään. Rothoviuksen mielestä kyseessä on win-win-tilanne, josta hyötyvät jatkossa sekä sijoittajat että verottaja.

Toimittajana Mikko Jylhä.

Kuva: Matinkylä, Espoo. Photo by Joakim Honkasalo on Unsplash.

Lähetykset

 • ti 4.9.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Keskustelemassa salkunhoitaja Pasi Havia Helsinki Capital Partnersilta ja apulaisprofessori Peter Nyberg Aalto-yliopistosta.

  Pasi Havia luotsaa HCP:n Quant-rahastoa, joka hyödyntää osakepoiminnassa kvantitatiivisia menetelmiä. Quantin strategiaa voi luonnehtia small cap valueksi: Havia etsii rahastoonsa pieniä ja keskisuuria arvoyhtiöitä eri markkina-alueilta. Kvantitatiiviset menetelmät auttavat sijoittajaa välttämään inhimilliset virheet päätöksenteossa, hän perustelee.

  Vaikka arvosijoittamisen tueksi löytyy runsaasti akateemista näyttöä, se ei ole toiminut kaikkina aikoina. Peter Nybergin mukaan menneisyydestä löytyy useita ajanjaksoja, jolloin kasvuosakkeet ovat voittaneet arvo-osakkeet. Small cap valuen lisäksi hän nostaa erityisesti esille momentum-ilmiön ja kannattavuuden. Momentumiin sisältyy kuitenkin hyvin suuri häntäriski, Nyberg muistuttaa.

  Keskustelu on tallennettu 3.3.2020. Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina toimitusjohtaja Antti Bergholm Aristoi Capital Managementista ja päästrategi Lippo Suominen S-Pankista. Lisäksi haastateltavana yksityissijoittaja, sijoituskirjailija Jarkko Aho eli Random Walker. Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa Danske Bank Suomen päästrategi Valtteri Ahti ja tutkimusyhtiö GnS Economicsin toimitusjohtaja, Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen.

  Analyysitoimisto GnS Economics on varoittanut maailmantalouden hauraudesta jo vuodesta 2017 lähtien. GnS:n mukaan koronavirus käynnisti kriisin, jonka olisimme lopulta joka tapauksessa kohdanneet. Euroopassa on todennäköisesti edessä pankkikriisi, joka johtaa globaaliin lamaan, varoittaa Tuomas Malinen. Hän arvioi, että laman pohja saavutetaan vuonna 2022, mutta sitä ennen korot ja työttömyys nousevat voimakkaasti.

  Monet keskeiset osakeindeksit romahtivat kuukaudessa lähes 40 prosenttia helmikuun huipuista. Valtteri Ahti pitää reaktioita ylimitoitettuina, mutta korostaa samalla, että markkina saattaa siitä huolimatta vielä pudota merkittävästi. Toisin kuin Malinen, hän näkee koronakriisin väliaikaisena tilanteena, joka oikein toimittuna voi jäädä ensimmäiselle vuosipuoliskolle. Vaikka eurooppalaisilla pankeilla on ongelmia kannattavuuden kanssa, niiden taseet ovat vahvassa kunnossa, Ahti vakuuttaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Koronavirus ja öljyntuottajien taistelu syöksivät markkinat rajuun laskuun maanantaina 9.3.2020. Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH putosi päivän aikana 7,3 prosenttia. Esimerkiksi Nesteen osake halpeni päivässä 12,0 prosenttia, ja Nordean osake 10,9 prosenttia.

  Vaikka markkinaliikkeiden nopeus ja rajuus ovat verrattavissa finanssikriisiin, nyt ei ole kysymys yhtä vakavasta tilanteesta kuin vuonna 2008, sanoo senioristrategi Kaisa Kivipelto Danske Bankista. Hän korostaa, että koronaviruksen aiheuttamaan kriisiin tullaan monessa taloudessa, etenkin Yhdysvalloissa, todella vahvoista asetelmista. Kivipelto kertoo Danske Bankin pitävän edelleen kiinni näkemyksestä, jonka mukaan viruksen vaikutus talouteen jää lyhytaikaiseksi.

  Koronavirus COVID-19 ja siihen liittyvät toimet ovat selkeästi kasvattaneet taantuman uhkaa euroalueella ja osin myös Yhdysvalloissa, sanoo pääanalyytikko Antti Saari OP Ryhmästä. Hänen mukaansa tulosennusteet ovat nyt aivan liian korkealla, ja amerikkalaisosakkeet edelleen todella kalliita. Saari ennakoi, että indeksitasolla tullaan vielä 10-15 prosenttia alaspäin, ennen kuin tilanne rauhoittuu kevään aikana.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Suomen Osakesäästäjien koulutusvastaava Svenne Holmströmille oli jo lapsena selvää, että hän haluaa tehdä työtä talouden parissa. Valmistumisensa jälkeen Holmström työskenteli Nordeassa ja Aktiassa, kunnes vuonna 2017 siirtyi yrittäjäksi. Valmentamisen ja kouluttamisen lisäksi Holmström on aktiivinen yksityissijoittaja.

  Indeksisijoittamisen kasvaneesta suosiosta huolimatta Holmström suosii osakepoimintaa. Hän kuvaa omaa sijoitustapaansa buy and hold –tyyliseksi arvosijoittamiseksi, jossa osingoilla on tärkeä osa. Myös shorttaaminen ja vastavirtasijoittaminen kuuluvat hänen työkalupakkiinsa.

  Vuoden alussa osakekursseja ovat heiluttaneet koronavirukseen liittyvät huolet, mutta Holmström ei ole niistä hätkähtänyt. Hänen mukaansa markkinahäiriöt ja heilunta eivät haittaa, kun sijoittajalla on toimiva pitkän aikavälin suunnitelma. Riski on työväline menestykseen, ja erilaisten riskien ymmärtäminen on sijoittajalle keskeinen taito, Holmström korostaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa senioristrategi Tuukka Kemppainen Danske Bankista ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä.

  Tuloskausi alkoi Helsingin pörssissä erittäin lupaavasti, mutta loppua kohden kauden sato on heikentynyt, pohjustaa Sauli Vilén. Hänen mukaansa loka-joulukuussa Helsingissä päästiin tuloskasvuun kiinni, ja kokonaisuus jää plussan puolelle. Suomalaiset pörssiyhtiöt uskaltavat pääosin ohjeistaa tälle vuodelle tulosparannusta, joten kasvuodotuksille on saatu katetta, Vilén sanoo.

  Yhdysvalloissa S&P 500 -yhtiöiden tulosylitykset ovat jääneet hieman historiallisesta tasosta, mutta riittäneet markkinoille, kertoo Tuukka Kemppainen. Suuret teknologiayhtiöt Apple, Microsoft, Amazon ja Alphabet ovat jatkaneet nousussa tulosten jälkeen, mikä on Kemppaisen mukaan ollut tärkeää markkinoiden kokonaistunnelmalle. Danske Bankin arviossa koronavirus aiheuttaa ensimmäisellä neljänneksellä syvän, lyhyen kuopan Kiinan talouteen, mutta sen jälkeen kasvunäkymät paranevat.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Diplomi-insinööri Heikki Keskiväli aloitti osakesijoittamisen vuonna 2010 valitsemalla salkkuunsa tuttuja nimiä Helsingin pörssistä. Markkinat kuitenkin koettelivat tuoretta sijoittajaa, jonka salkun arvosta hävisi eurokriisissä puolet. Luovuttamisen sijaan Keskiväli opetteli sijoittamista määrätietoisesti, tutustui laajasti alan kirjallisuuteen, ja päätti lopulta koota kokemuksensa kansien väliin. Hänen kirjansa Tähtäimessä osakkeet – Kuinka kääntää tappiotkin voitoiksi ilmestyi helmikuussa.

  Indeksisijoittamisen suosiosta huolimatta Heikki Keskiväli luottaa osakepoimintaan. Hän etsii mielenkiintoisia kohteita sekä Suomesta että ulkomailta. Yksi Keskivälin uusimmista poiminnoista on yhdysvaltalainen Cerence, jonka älyteknologiaa hyödynnetään autoteollisuudessa.

  Keskivälin mukaan onnistuminen ja epäonnistuminen ovat sijoittamisessa yhtä merkityksellisiä, ja parhaat sijoittajat oppivat molemmista. Osakemarkkinoilla ei ole aina toimivia, valmiita ratkaisuja, ja se tekee sijoittamisesta niin mielenkiintoista, hän luonnehtii.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina markkina-analyytikko Jukka Lähdemäki Suomen Pankista ja päästrategi Antti Saari Nordea Varallisuudenhoidosta.

  Britannian pääministeri Boris Johnson tavoittelee Kanada-mallista vapaakauppasopimusta EU:n kanssa. EU:n ja Kanadan välisen CETA-sopimuksen tekemiseen meni seitsemän vuotta, muistuttaa Jukka Lähdemäki. Hänen mielestään yhdentoista kuukauden mittaisen Brexit-siirtymäajan todennäköisin lopputulos on suppea kauppasopimus, ja esimerkiksi palveluihin liittyvistä asioista sovittaisiin myöhemmin.

  Brexit-huolien hälvetessä viime syksynä brittiosakkeisiin virtasi rahaa muualta maailmasta, kertoo Antti Saari. Hänen mukaansa kartalle on tuotu lisää riskejä vuodenvaihteen jälkeen, mutta se ei ole saanut sijoittajia jättämään Britannian osakemarkkinoita. Indeksinäkökulmasta tarkasteltuna Saari jäisi odottamaan parempia ostopaikkoja.

  Haastateltavana myös Bloomberg Newsin toimittaja Kasper Viita, joka kertoo listautumisaktiivisuuden laskeneen Lontoon pörssissä selvästi Brexit-kansanäänestyksen jälkeen. Monet uudet pörssiyhtiöt ovat valinneet listautumispaikaksi esimerkiksi Milanon tai Tukholman. Lisäksi puheenaiheina Aston Martin, peliyhtiöt ja päivittäistavarakauppaa mullistava Ocado Group.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Nuori Seppo Saario teki ensimmäisen sijoituksensa sotien jälkeen, kun hän laittoi kesätöissä ansaitsemiaan rahoja Oy Ford Ab:n osakkeeseen. Näin töölöläinen koulupoika löysi yllättäen itsensä yhtiökokouksen illallispöydästä toimitusjohtajan vierestä.

  Uransa aikana Saario työskenteli kahdessa pörssiyhtiössä: Huhtamäessa ja Amerissa. Kiinnostus sijoittamiseen, Yhdysvalloissa vietetty aika ja kokemus liike-elämästä yhdistyivät 1970-luvun alussa kirjaksi Pörssiosakkeet sijoituskohteena. Sen jatkoksi syntynyt Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on suomalaisen sijoituskirjallisuuden klassikko, josta tammikuussa 2020 ilmestyy jo 17. painos.

  Teknologinen murros ja toimialat ylittävä kilpailu ovat Saarion mukaan tehneet buy and hold -strategiasta entistäkin ajankohtaisemman. Nykyisin sitä on helppo toteuttaa ETF-rahastojen avulla. Pääosa Saarion sijoituksista on viidessä indeksiosuusrahastossa, joista hän ei aio luopua. Kohteiksi ovat valikoituneet Helsingin pörssin large cap –yhtiöt eli OMXH25, suurimmat pohjoismaiset pörssiyhtiöt, NASDAQ-100-indeksi, yhdysvaltalainen quality dividend –indeksi ja maailman pörssi-indeksi, jossa on mukana 1600 yhtiötä.

  ETF-sijoittamisen järkevyydestä huolimatta Saarion sydän sykkii edelleen myös osakepoiminnalle.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina toimitusjohtaja Vesa Engdahl Front Varainhoidosta ja talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetistä.

  Vuonna 2009 alkaneen härkämarkkinan aikana on kuultu monia ennustuksia osakemarkkinoiden korjausliikkeistä ja pörssiromahduksesta. Martin Paasi heitti oman ennustuksensa ilmoille viime vuoden lopussa: syyskuussa 2020 edessä on kymmenien prosenttien kurssilasku. Hän puhuu pilke silmäkulmassa, mutta synkälle arviolle voi löytää tukea esimerkiksi käänteisestä korkokäyrästä. Paasin mielestä pitkäjänteisen sijoittajan ei pidä tyhjentää salkkuaan uhkakuvien takia, vaan laittaa jäitä hattuun ja hyödyntää hyvät ostopaikat.

  Reipaskaan kurssilasku ei haittaa, kun oma sijoitusstrategia on kirkkaana mielessä ja riskitaso valittu oikein, sanoo Vesa Engdahl. Hänen mielestään markkinoilla ei kannata jäädä odottelemaan korjausliikkeitä, vaan etsiä hyviä pitkän aikavälin sijoituskohteita. Engdahlin mukaan tulevaisuuden voittajat löytyvät viidestä megatrendistä, jotka ovat teknologinen murros, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen, kaupungistuminen ja maailmantalouden painopisteen siirtyminen lännestä itään.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina toimitusjohtaja, analyytikko Mikael Rautanen Inderesiltä ja seniorianalyytikko Kimmo Stenvall OP Ryhmästä.

  Nokian kompurointi 5G-teknologiassa oli yksi suurimpia pettymyksiä Q3-tuloskaudella Helsingin pörssissä. Mikael Rautasen mielestä verkkomarkkinoiden keskittyminen kolmen suuren valmistajan ympärille on Nokian pelastus. Viisitoista vuotta sitten vastaava epäonnistuminen uudessa teknologiassa olisi todennäköisesti merkinnyt joutumista kokonaan ulos kilpailusta, Rautanen arvioi.

  Kimmo Stenvallin mukaan Nokian vaikeuksia viidennen sukupolven matkapuhelinverkoissa selittävät osaltaan Alcatel-Lucent-fuusioon liittyvät integraatio-ongelmat. Stenvall uskoo Nokian 5G-teknologian suorituskykyyn tulevaisuudessa, mutta kiinnittää huomiota yhtiön kustannusrakenteeseen.

  Lisäksi puheenaiheina muun muassa Ericsson, Telenor, Telia, F-Secure ja Nixu sekä IT-palvelumarkkinat.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Vieraina toiminnanjohtaja Sanna Hughes Suomen Vuokranantajista ja yksityissijoittaja Tellervo Uotila.

  Junassa on vielä tilaa, mutta paikkoja voi olla vaikeampi löytää kuin aikaisemmin, kuvailee asuntosijoittajien tilannetta Sanna Hughes. Taustatyöt on syytä tehdä hyvin, mutta menestyäkseen asuntosijoittajan ei tarvitse olla ammattilainen, hän rohkaisee. Hughesin mukaan lyhytvuokraus on toistaiseksi vähäistä Vuokranantajien jäsenten keskuudessa, mutta erityisesti Rovaniemellä Airbnb ja vastaavat palvelut vaikuttavat jo markkinoihin.

  Tellervo Uotila aloitti asuntosijoittamisen 2010-luvun alussa, ja nykyisin hän omistaa miehensä kanssa yli kaksikymmentä kohdetta. Jos Uotila saisi mahdollisuuden tehdä jotakin toisin, hän aloittaisi asuntosijoittamisen aikaisemmin. Suorat asuntosijoitukset sopivat niille, jotka haluavat olla ihmisten kanssa tekemisissä ja tehdä myös itse, Uotila korostaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä