Vega Dag

17.9 Estrids bokklubb är en finlandssvensk litteraturshow för barn

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Aktuella frågor inom kultur, musik och livsstil. Programvärd: Peter Fahllund.

Lähetykset

 • ma 17.9.2018 14.02 • Yle Vega

Jaksot

Klipit

 • Stieg Larssons romantrilogi slog in dörren till den amerikanska marknaden på vid gavel för Nordic Noir. Mystiska mord och vardagsrealism fascinerar den nygrundade Nordic Noir-bokklubben i New York och filmer som svenska Gräns och isländska I Remember You lockar många tittare.

 • Till exempet vid serviceboendet Hemmet i Åbo får seniorerna med jämna mellanrum besök av dagisgrupper, med det som är det speciella med dessa möten är att barnen inte uppträder för de äldre utan gör någonting tillsammans med varandra, Andra Schmidt är en av dem som håller i trådarna.

 • Många av er har kanske inlett det nya året med lite sundare matvanor, mindre sprit och mera motion. En del börjar mer försiktigt, andra igen utmanar sig själva med att testa på helt nya saker.
  Pojobon, bloggaren och sjukvårdsstuderande Jenny Sandberg kommer att pröva på olika dieter. Inte endast i januari utan så gott som hela våren. En ny diet för varje månad. I januari ska hon leva som vegetarian, i februari som vegan, i mars glutenfritt och i april sockerfritt. Det här är dieter som Jenny inte har prövat på tidigare och som hon inte heller känner till. Men alla som känner Jenny vet att ”fredagsbiffen” är ett måste för Jenny Sandberg. Efter en lång arbets- eller skolvecka vill Jenny unna sig god mat till veckoslutet. Fredagsbiffen kan också betyda en dyrare fisk, men framför allt älskar Jenny Sandberg en riktig rejäl bit kött på tallriken. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Då Carita Rizzo sökte läkarvård på ett sjukhus i sin dåvarande hemstad Los Angeles kunde hon inte ana att det skulle bli början på en romans. Då mannen visade sig vara förlovad fann hon sig plötsligt i en situation där hon var den andra kvinnan.
  Programledare: Hannah Norrena

 • Kan alla ha tur i kärlek?

  Ingrid Tollgerdt-Andersson som är doktor i ekonomisk psykologi, forskare, föreläsare och författare, aktuell med boken ”Relationer – himmel eller helvete” berättar om hur man lyckas i sina människorelationer. Programledare: Hannah Norrena

 • Som du kanske har märkt har vi haft en del om fetma och skamkänslor kopplade till övervikt här på svenska yle. En person som hela sitt liv har tampats med övervikt och som nu vill starta en stödgrupp i Raseborg är Gun-Britt Färm, närvårdare och utbildad erfarenhetsexpert. Hon har märkt på kommentarerna på nätet att många efterlyser en grupp där man får vara anonym.

 • Svenska Yle har haft en del om övervikt och skamkänslor kopplade till övervikt på Yle Vega, X3M och på svenska.yle.fi. En artikel som väckt uppmärksamhet och fått många kommentarer är intervjun med Petra Signell som har gått ner i vikt med hjälp av en operation. Efteråt har Petra märkt hur annorlunda hon betraktades som överviktig. Petra säger rakt ut att man anses vara lite dum när man är överviktig. Hon berättar också hur svårt det har varit att få hjälp med att gå ner i vikt.

  Artikeln har lästs av många och har likaså fått många kommentarer. Ekenäsbon Gun-Britt Färm har också reagerat, inte på intervjun, men nog på alla negativa kommentarer. Nu vill Gun-Britt starta en anonym stödgrupp för överviktiga.

 • Det finns många testmetoder för borrelia och andra infektioner. Det vanligaste kallas Elisa. Men råder olika åsikter om just denna testmetod och flere väljer andra tester för att få en diagnos, bland annat det svenska paret Mats och Claudia Lindström.

  Professor Dag Nyman vid det åländska testlaboratoriet Bimelix bekräftar att Elisa är pålitiligt bara man ufför testet på rätt sätt, trots att patienternas symptom kan vara väldigt olika.

 • Nu till Lotta Andström, 45-årig trebarnmamma och flygvärdinna . Efter många om och men har hon diagnostiserats med en ovanlig form av cancer i blindtarmen. Lottas sjukdomshistoria fick sin början sommaren 2016. Fast till en början tänkte både hon och läkarna att det mest rörde sig om klimakteriebesvär. Men efter diverse provtagningar fick Lotta sin första cancerdiagnos, det här var just före jul.

 • Ida Voutilainen och Anna Back från Vasa.

 • Ida Voutilainen och Anna Back kom från Vasa för att se Avenged Sevenfold och Disturbed i arenan 7.3. 2017.

 • Kommer du ihåg Yles sömnutmaning? Att försöka sova så bra som möjligt i februari. Det är enklare sagt än gjort. Många finländare lider av olika sömnsvårigheter eller -problem. Pia är en av dem.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä