Radio Suomen Päivä

Ulkosuomalaiset pääsevät äänestämään kirjeitse eduskuntavaaleissa

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Ulkosuomalaisten kirjeäänestys. Ulkosuomalaiset saavat kevään eduskuntavaaleissa ensi kertaa äänestää kirjeitse. Enää ei tarvitse matkustaa satoja tai jopa tuhansia kilometrejä lähetystöön äänestämään. Mikä muuttuu? Nouseeko äänestysprosentti? Haastattelussa yksikönjohtaja Johanna Suurpää oikeusministeriöstä ja Ruotsinsuomalaisten keskusliiton puheenjohtaja Voitto Visuri.

Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 044 4210895. Twitter: #rspäivä

Lähetykset

 • ke 10.10.2018 11.32 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Suomen Pankin tulevaisuudenennuste. Vuoden loppu on tulevaisuuden ennustamisen aikaa. Mikä Suomen Pankin arvio? Haastattelussa SP:n pääjohtaja Olli Rehn. Toimittaja Aki Laine.

  Suomessa on alipalkattuja rekkakuskeja. Suomen teillä ajetaan rekkaa monella kielellä ja kirjavia ovat myös palkkauskäytännöt. Toimittaja Satu Miettinen kertoo aiheestaan, jota on selvittänyt illan A-studion juttuun.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Kvartirnik - omalaatuinen kotikonsertti. Kvartirnik oli Neuvostoliitossa konsertti, jossa voi esittää sellaista, mitä ei olisi julkisesti voinut. Mutta perinne elää yhä - myös Suomessa. Kvartirnikiin sai kutsun toimittaja Katariina Lahtonen.

  Joululaulujen historiaa. Moni joululaulu on kotoisin Jyväskylästä, kertoo musiikkikasvatuksen lehtori Erja Kosonen. Ja siellä on itse asiassa keksitty myös joulupukki ja joulukuusi. Toimittaja Mikko Maasola.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Afrikka on sekä arkipäiväinen että vaarallinen työpaikka. Työstään suuressa, mutta edelleen monelle tuntemattomassa maanosassa kertoo toimittaja Liselott Lindström. Häntä haastattelee Olli Aimola.

  Koulun numeroarvostelu. Mitä mieltä siitä ovat oppilaat? Entä opettajat? Sitä on kysellyt Lehtoniemen koulussa Varkaudessa 5A-luokan opettaja Helena Heikkiseltä toimittaja Ulriikka Myöhänen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Arvioita Suomen luontotyyppien uhanalaisuudesta. Miten voivat Suomen luonnon perinnemaisemat? Entäpä meret, metsät ja sisävedet, miten niillä menee? Etelä-Suomessa on uhanalaisia luontotyyppejä selvästi enemmän kuin Pohjois-Suomessa. Suomen ympäristökeskus on selvittänyt luontotyyppiemme tilaa. Haastattelussa toinen tutkimuksen tekijöistä, Syken ryhmäpäällikkö Anne Raunio. Toimittaja Mira Stenström.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Danske Bankin talousennuste. Miltä näyttää Suomen talouden tulevaisuus? Vastaamassa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

  Pimeys ja kaamos vaikuttavat tutkitusti ihmiseen kemiallisesti. Pimeys kasvattaa makean nälkää, mutta oikeasti piristäisi liikunta. Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti Tuuli Lahti kertoo, miten kaamos vaikuttaa ihmiseen. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • Sähkön siirtohintojen jatkuva nousu raivostuttaa kuluttajia. Syyksi kerrotaan säävarman verkon rakentaminen tiukalla aikataululla. Onko kuluttajien maksama hinta sähköverkon uudistamisesta kohtuullinen? Ylen MOT on setvinyt asiaa. Vieraana toimittaja Magnus Berglund.

  Ruotsissa saa myydä nuuskaa, muttei sirkkaleipää, Suomessa on päinvastoin. Miten paljon rajan yli mahtaa liikkua näitä tuotteita? Kimmo Hiltula kävi kyselemässä Torniossa ja Haaparannalla hyönteistuotteiden suosiosta.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Jouluna pöydät notkuvat jälleen herkkuja. Konkaritoimittaja Olli Ihamäen legendaarisessa kinkkushowssa tarjoiltiin reseptejä ja vinkkejä jouluherkkujen valmistukseen. Mukana hämmentämässä keitosta Aki Laine ja Jari Mäkäräinen.

 • Jouluna pöydät notkuvat jälleen herkkuja. Konkaritoimittaja Olli Ihamäen legendaarisessa kinkkushowssa tarjoillaan reseptejä ja vinkkejä jouluherkkujen valmistukseen. Kysy ja kommentoi! Suoran lähetyksen puhelinnumero: 0203 17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

  Mukana hämmentämässä keitosta Aki Laine ja Jari Mäkäräinen.

 • Viikko aikaa jouluun - onko kaikki lahjat jo hankittuna? Joulun alla puhutaan usein siitä, miten lahjapaperit ja kinkkurasvat kuuluu kierrättää oikeaoppisesti, mutta kuinka paljon merkittävämpää ympäristön kannalta on se, millaisia muovihärpäkkeitä ja hilavitkuttimia lahjakääreisiin pakataan?

  Mira Stenström perehtyi aineettomiin lahjoihin HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Palomäen opastuksella.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Miksi valtiolla on ennakoitua enemmän rahaa? Valtiokonttorin apulaisjohtaja Mika Arola arvioi.

  Katowicen ilmastokokouksen neuvottelutulosta summaa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

  Studiossa Kati Lahtinen ja Aki Laine.

 • Matti Kassila tunnetaan muun muassa Komisario Palmu -elokuvistaan. Kassilan vaikutusta suomalaiseen elokuvaan arvioi ja häntä elokuvantekijänä muistelee toimittaja Arto Pajukallio.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Pelastusarmeijan joulupadat keräävät jälleen lahjoituksia vähävaraisille. Haastattelussa Pelastusarmeijan territorion johtaja, eversti Patrick Naud ja avustava ylisihteeri, everstiluutnantti Eija Kornilow. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Joulukukkia kasvatetaan Suomessa monta miljoonaa ja niitä ostetaan melkein joka kotiin. Vaikka punaista joulutähteä suositaan yleisesti, tämän vuoden trendeinä ovat rusehtavat sävyt ja kuivuneiden luonnonkasvien yhdistäminen tarhakukkiin. Käpristyneille vaahteranlehdille ja talventörröttäjillekin on siis käyttöä.

  Radio Suomen Päivän toimittaja Katariina Lahtonen tapasi ylipuutarhuri Fredrik Regårdhin sekä Anu Pirhosen Kauppapuutarhaliitosta.

 • YK:n ihmisoikeusjulistus listasi 70 vuotta sitten ensimmäistä kertaa kaikki ne oikeudet, joita ihmisillä katsotaan olevan. Julistus on kuitenkin täynnä kohtia, jotka ovat ristiriidassa keskenään, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Ihmisoikeuksien toteuttaminen onkin mitä suurimmassa määrin politiikkaa, pyrkimystä erilaisten oikeuksien toteuttamiseen tai rajaamiseen.

  Julistus syntyi tilanteessa, jossa sotien kauhut olivat vielä tuoreessa muistissa, sanoo Koskenniemi. Kati Lahtinen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Jos luulet, että radiossa soi koko ajan sama kappale, mielikuvasi on väärä. Tutkimuskin sen sanoo, että Radio Suomessa ei soiteta koko ajan samaa musiikkia. Radio Suomen Päivässä yliopistotutkija, dosentti Heikki Hellman kertoi kolmen suuren radiokanavan musiikkitarjonnasta. Hellmanin ja tutkija, muusikko Arto Vilkon tutkimuksessa kävi ilmi, että Ylen Radio Suomen, Radio Novan ja Radio Suomipopin musiikkivalinnat poikkeavat toisistaan. Selittävänä tekijänä on kuuntelijakunnan ikä. Heikki Hellman ja Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos olivat Sanna Pirkkalaisen ja Mira Stenroosin haastateltavana. Myös kuulijat lähettivät kommentteja.

 • Suomalaiset metsästysturistit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan metsästäjillä on monenlaisia motiiveja metsästysmatkoilleen. Asia ilmenee kauppatieteiden maisteri Jarno Sunin 9. marraskuuta Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

  Suni on tutkinut väitöstutkimuksessaan metsästysmatkailun motiiveja ja sitä, millaisia metsästäjätyyppejä metsästysturisteista löytyy. Väitöstyössä metsästysmatkalla tarkoitetaan vähintään yhden vuorokauden, yöpymisen vaativaa matkaa, joka suuntautuu metsästäjän tavanomaisten metsästysalueiden ulkopuolelle.

  Jarno Sunin mukaan metsästysmatkailu ei ole kovin yleinen ilmiö suomalaisten metsästäjien keskuudessa. Yleisimpiä metsästysmatkakohteita ovat Viro, Ruotsi, Puola, Saksa, Afrikka ja Pohjois-Amerikka. Toimittajana Mira Stenström.

 • Samoihin aikoihin, kun Suomessa vietetään pyhäinpäivää, Meksikossa juhlitaan ilolla eläviä ja kuolleita. Meksikolaiset uskovat, että kuolleet kerran vuodessa tulevat tervehtimään elossa olevia läheisiään ja silloin on syytä käynnistää riehakas Dia de los Muertos, vainajien juhla. Toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen on asunut 25 vuotta eri puolilla maailmaa, pitkään myös Meksikossa. Hän on kirjoittanut kirjan elämän ja kuoleman riiteistä, ja tietää mitä vainajien juhlistaminen merkitsee meksikolaisille. Pulkkinen vieraili perjantaina Radio Suomen Päivän vieraana. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Elisa Miinin on todellinen joulufani: ensimmäiset glögit hän juo syys-lokakuun vaihteessa ja kuusi koristellaan viimeistään itsenäisyyspäivänä. Mrs Christmas -blogia pitävä Miinin innosti viime vuonna suomalaisia askartelemaan tonttuovia. Mikä on tulevan joulun askarteluhitti vai vieläkö tonttuovi pitää pintansa? Entä mitä kaikkea muuta kuuluu hardcore-joulufanin repertuaariin? Ilona Turtola tapasi Elisa Miininin. (Kuva: Elisa Miinin)

 • Autoliikenne ja sen mukana tullut infra eli tieverkko ja huoltoasemat olivat modernisaation näkyvimpiä merkkejä Suomessa jo 20-luvulta alkaen. Lopulta tieverkko ja tuhannet huoltoasemat täyttivät maan. Muutosta on kuitenkin ilmassa. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi helsinkiläisellä funkishuoltoasemalla arkkitehti Harri Hautajärven, jonka kanssa keskustellaan niin huoltoasemien muutoksesta kuin menneisyydestä.

 • Miltä kuulostaa satojen tuhansien eurojen äänentoisto? Jari Mäkäräinen kävi kuuntelemassa neljän päätevahvistimen, yhden etuvahvistimen, parin äänilähteen, useiden ranteen paksuisten kaapeleiden ja neljän ison, miehenkorkuisen kaiutintornin "stereota" HIFI-messuilla. Teppo Hirvikunnas on AVPlus-lehden päätoimittaja ja Hifi-asiantuntija on Jari Mäkäräisen haastattelussa.

 • Lapsuuden hyvät olot luovat pohjan hyvään aikuisuuteen. Turvaton lapsuus voi johtaa turvattomaan aikuisuuteen. Pelottava lapsuuden huostaanottokokemus voi aiheuttaa ongelmia myös omassa vanhemmuudessa.
  Ylitse-projekti on SOS Lapsikylän kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on vähentää lastensuojelun ylisukupolvisia asiakkuuksia.
  Radio Suomen päivässä Kati Lahtisen ja Matti Ylösen haastateltavina ovat projektikoordinaattori Oskari Savisalo SOS Lapsikylästä ja vertaismentori Mia.

 • Leo-Pekka Tähti on millä tahansa mittarilla yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Vuoden urheilijaksi 2016 valittu Tähti on urallaan voittanut 16 arvokisakultaa ja yhteensä 27 arvokisa -eli EM, MM tai paralympiamitalia.
  Äskettäin päättyneet parayleisurheilun EM-kisat Berliinissä nousivat otsikoihin suomalaismenestyksen lisäksi raha-asioiden takia. Ilman mitalia jääville suomalaisurheilijoille oli ennen kisoja määrätty 900 euron omavastuu kisamatkan kustannuksista.
  Kolmen kullan ja yhden hopean kanssa kotiin tullut Tähti kertoo oman näkemyksensä asiasta. Samalla hän pohtii syitä omaan, odotukset ylittäneeseen kisamenestykseensä. Aki Laine haastattelee.

 • Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat lähes kaikkia, ainakin välillisesti. Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveystaustaisia. Yli puoli miljoonaa suomalaista on alkoholin kanssa ongelmissa ja joka neljäs lapsi kärsii alkoholin käytöstä.

  Päihdetyölle on siis kysyntää, mutta miten päihdetyö pärjää keskellä soten myllerryksiä ja millaista päihdetyö voisi olla vuonna 2025?

  Mutta miten kyseiset palvelut on otettu huomioon sote-uudistusta tehtäessä? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaukset antaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jaana Markkula.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Ultra Bra-kirjan toinen kirjoittaja Ville Similä kertoi yhtyeen vaiheista. Similä pohti ensin, kuinka poliittinen yhtye Ultra Bra oli.
  Ville Similää haastattelivat Radio Suomen Päivän juontajat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä