Vega i dag

Dags för Stormskärs Maja på scenen

 • 15 min
 • toistaiseksi

Nu har turen kommit till Vaasan kaupunginteattteri att sätta upp Stormskärs Maja på scenen - och här, liksom i Åbo, är det Jakob Höglund som står för regi och koreografi. Red. Jessica Morney

Lähetykset

 • ti 4.9.2018 13.50 • Yle Areena

Klipit

 • På onsdag 19 februari 2020 är det Ordvitskväll i Yle Vega. Hannah Norrena och Magnus Hansén värmer upp med att testa några ordvitsar på varandra.

 • Joakim Rundt frågar debattredaktionens Bettina Sågbom och Stefan Winiger om veckans mest intressanta samtalsämnen:

 • Hans Mäenpää var 30 år när han började satsa seriöst på längdåkningen. Åtta år senare satte han nytt världsrekord i 24 timmars skidåkning. För honom var idrotten en räddning - en väg ur drog- och alkoholmissbruk. Redaktör: Mikael Oivo

 • De flesta nya skolor går in för att ha flexibla utrymmen - klassrummen har inte nödvändigtvis längre fyra väggar och en dörr, utan istället får eleverna under lektionstid välja om de gör sina uppgifter i en soffa, i ett annat rum eller till och med i en trappa.
  Klasserna kan ha 30 elever men undervisningen sköts av två lärare.

  Blir det stökigt? Hur ser lärarna på de nya arbetsmiljöerna? Vad tycker eleverna?

  Vi besökte Strömborgska skolan i Borgå, som flyttat in i en ny skolbyggnad strax efter årsskiftet. I skolan finns årsklasserna 1-9.

  Rektorn Carola Wiksten är speciellt nöjd över akustiken i skolan.
  Redaktör Camilla Andelin

 • Inom konst- och antikbranschen kan efterfrågan ändra snabbt och för den som arbetar inom branschen gäller det att hänga med. Specialisten Johan Wulff har besökt Vasa för att titta på intressanta föremål och konst som kanske kvalar in på vårens auktioner. Jessica Morney plockade ihop några loppisfynd och träffade Johan Wulff.

 • Ekonomiprofessor Lars-Johan Åge har samlat åratal av studier i hur människor förhandlar i en ny bok. Titeln "Happy happy" är en variant på uttrycket "Win-win", som enligt Åge inte är lika eftersträvansvärt. Joakim Rundt intervjuar:

 • Fler timmar, högre lön, fler fastanställningar för att undvika inhyrd arbetskraft. Det kräver servicefacket PAM och ger strejkvarsel för både Prisma och Citymarket. Hör de anställda! Reporter: Anna Savonius.

 • För mycket grammatik och för lite prat. Så upplever eleverna finskundervisningen i skolan. Många väljer att tala engelska fram om finska i vardagen, visar en rapport. Reporter är Axel Nurmio.

 • Sylvia Nakout bodde i Uganda med sin familj då hon år 2003 kidnappades av Joseph Konyes fruktade LRA, Herrens motståndsarmé. I tolv års tid hölls hon och mång aandra fångna i bushen, där våldtäkt, misshandel och död var vardag. År 2015 lyckades hon fly och på livsfarliga vägar nådde hon Europa och nådde så småningom Finland. Hon har fått kontakt med sina barn som fortfarande bor i Uganda och som hon inte sett på femton år. Det är de som gör att hon orkar kämpa vidare. Men nu vill Migrationsverket inte låta henne stanna, och hon säger att det är psykisk tortyr att ha utvisningshotet över sig. Till Uganda kan hon inte återvända så länge Kony är vid liv. Hör hennes berättelse här. Redaktör: Anki Westergård.

 • Jesse Puljujärvi tappade sitt skratt i NHL. Han klev fram som folkfavorit och en av Finlands största ishockeytalanger i samband med junior-VM 2016. Nu är han tillbaka hemma efter några jobbiga säsonger i Nordamerika. Sportliv har träffat nu 21-åriga Puljujärvi. Redaktör: Janne Isaksson

 • Flaggorna i topp på samiska nationaldagen i Norden i dag. Möt Petra Laiti, samisk aktivist och bloggare! Hon rättar till, informerar och försvarar samiska språk och kulturen. Reporter: Anna Savonius

 • I och med de gula västarnas demonstrationer har polisens våldsamma beteende uppmärksammats i Frankrike. Demonstranter har skadats grovt och tre personer har t o m dött, detta på grund av den franska polisens hårdhänta agerande.

  Reporter Johan Tollgerdt träffar demonstranten Alexandre Frey som fått ett öga bortskjutet av en polis:

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä