YleX Etusivu

Perjantain koko lähetys: Melania Trumpin kärsimykset ja lenkkareiden keräily

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Etusivu puhuu tänään keräilyharrastuksista! Lenkkari-intoilijat saattavat maksaa harvinaisista keräilylenkkareista jopa tuhansia euroja, mitä moni hämmästelee. Mutta onko lenkkareiden keräily sen ihmeellisempi harrastus kuin Muumi-mukien keräily? Donald Trumpin puoliso Melania Trump on sanonut haastattelussa, että saattaa olla maailman kiusatuin ihminen. Onko ok, että valta-asemassa oleva ihminen valittaa omista kärsimyksistään? Lisäksi puhetta hämmentävästä Liberland-mikrovaltiosta, hallituksen ja ay-liikkeen riidoista sekä ylijäämäpuodeista. Studiossa Ida ja Jussi!

Lähetykset

 • pe 12.10.2018 12.03 • YleX

Jaksot

 • Aamulehdessä on tehty tänään hyvin mielenkiintoinen valinta: paperilehdessä on iso juttu punkbändi Huorasta, mutta lehti kutsuu bändiä Prostituoiduksi. Syyksi kerrotaan se, että kyseessä on perhelehti. Miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty? Puhelinhaastattelussa selviää myös, mitä asiasta ajattelee Huora-bändin laulaja Anni Lötjönen. Haastattelussa myös tubettaja Tytti Shemeikka, jonka Vatsamielenosoitus-kanavalla käsitellään kehopositiivisuutta. Miksi aihe herättää vihaa ja jopa uhkauksia? Studiossa Hanna ja Jussi!

 • Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi silmävammoja, huonontavat ilmanlaatua ja synnyttävät pelkoa ja ahdistusta monille eläimille. Mutta ovathan ne myös tosi hauskoja! Pitääkö ilotulitteet siis kieltää, kuten kansalaisaloite vaatii? Tänään katsotaan tulevaisuuteen ilman tarot-kortteja, koska uusi raportti pohtii Suomen liikenteen tulevaisuutta vuosikymmenten päähän. Miksi idea bensasta ja dieselistä luopumisesta ahdistaa monia jo nyt, vaikka tämä tapahtuisi vasta 2045? Lisäksi Hannaa ja Jussia kiinnostaa tänään muun muassa työt, joita tekijät häpeävät. Voiko häpeästä olla jotain hyötyäkin?

 • Etusivussa puhutaan tänään vain ja ainoastaan NUUSKASTA! Kiinnostaako viranomaisia oikeasti kitkeä nuuskan myyntiä? Entä onko epäloogista, että myynti on Suomessa kielletty mutta käyttö ei, eikä maahantuonti omaan käyttöön? Onko nuuska terveellisempää kuin rööki? Kaikkeen tähän saadaan tänään vastaus Etusivussa! Hannan ja Jussin lisäksi äänessä muun muassa nikotiiniasiantuntija Hanne Munter ja yliopettaja Olli Kaarakka.

 • Suomessa on jälleen kerran huolestuttu siitä, että lapset ja nuoret eivät syö kouluruokaa niin innokkaasti kuin jotkut toivoisivat. Kuinka tärkeää on, että koululaiset syövät kouluruokaa? Onko perusteltua vaatia jopa pakkoa? Briteissä kuohuu jälleen, koska pääministeri Theresa May päättikin lykätä tärkeää Brexit-äänestystä. Mitä brittien pitäisi tehdä? Olisiko aika uuden kansanäänestyksen? Lisäksi puhetta vihreiden kannatuksen noususta, kuninkaallisista draamoista ja ilmastonmuutostestistä, jonka avulla kansalainen saa tietää, miten vähentää omia päästöjään - taasko tavallista ihmistä syyllistetään!

 • Pääministeri Juha Sipilä paalutti hiljattain oman puolueensa keskustan vastavoimaksi “vapaavuorelais-vihervasemmistolaiselle keskittämispolitiikalle”. Tänään Etusivussa haastattelussa on Helsingin pormestari Jan Vapaavuori - mitä hän ajattelee Sipilän kritiikistä? Lisäksi lähetyksessä puhutaan Trafin ajokorttitietorekisteristä, jonka avoimuus on yllättänyt suomalaiset. Tiedot ovat toki julkisia, mutta onko niitä hyvä panna nettiin? Entä mitä pitäisi ajatella siitä, että saman vuorokauden aikana on oltu huolissaan siitä, miten hemmoteltuja nuoret ovat, sekä siitä, miten kovia paineita nuoret joutuvat kestämään?

 • Jasper Pääkkönen rikkoi bile-etikettiä ja tuli Linnan juhliin smokki päällä. Jussi ja Hanna pohtivat, miksi kansalaisten odotetaan suivaantuvan tästä. Lisäksi kuullaan, millaista sometähteys oikein on Kiinassa, missä somepersoonat tekee töitä isoille firmoille. Itsenäisyyspäivän ikäviin lieveilmiöihin kuuluivat natsiliput Helsingin kaduilla. Pitäisikö hakaristilippu kieltää lailla?

 • Start up -yritysten ja rahoittajien megatapahtuma Slush jatkuu tänään! Paikalla Helsingin Messukeskuksessa on superrikkaita ja superälykkäitä sekä Etusivun Jussi, joka välittää suorana tunnelmia paikan päältä. Tänään selviää muun muassa voiko ruokaa tehdä ilmasta, pelastaako biohajoava muovi maailman ja miten tiede voi auttaa identiteettinsä kanssa hukassa olevia nuoria. Studiossa Hanna ja Viljami puhuu siitä, miksi seksismi edelleen kukoistaa Linnan juhlissa ja miksi kukaan valitsisi olla sokea.

 • Helsingin Messukeskus on taas täynnä tulevaisuutta, uutta teknologiaa ja kunnianhimoisia startup-yrittäjiä! Lisäksi mestoilla on Etusivun Hanna, joka muun muassa selvittää, voisiko hän uuden teknologian avulla muuttaa sisään Sims-pelimaailmaan - virtuaalitodellisuushan kehittyy harppauksin. Entä miksi suomalaisella pelialalla on mennyt viime vuosina lujaa? Hannan raporteissa myös selviää, mikä on Slush-väen jäätelöhimon taso. Studiossa ovat Viljami ja Jussi, joita kiinnostaa tänään muun muassa Helsinki-Tallinna-tunneli sekä islantilaiset poliitikot, jotka jäivät kiinni törkypuheista - saako poliitikko laukoa vapaa-ajalla törkeitä vitsejä?

 • Oletko dynaaminen ja ketterä tutkimusmatkailija tiedon valtateillä? Kohtaatko uudet, maailmankuvaasi haastavat näkökulmat rohkeasti kuin sirkuksen leijonankesyttäjä kissapedon kidan? Siinä tapauksessa saatat olla juuri etsimämme henkilö osaksi YleX Etusivun kuulijaperhettä. <3 Jussi ja Hanna puhuu tänään siitä, miksi työpaikkailmoitukset on nykyään niin ärsyttäviä. Lisäksi analyysia pukkaa mm. siitä, miksi ihmisiä kutkuttaa saatanalliselta näyttävä piispanhiippa, onko Puolan Katowicen ilmastokokouksella toivoa ja pitääkö Suomen ihan välttämättä pyrkiä mukaan orjatyövoimalla rakennettuihin futiksen MM-kisoihin.

 • Ensi viikolla järkätään teknologiatapahtuma Slush, ja Etusivu virittäytyy startup-pöhinään jo nyt! Vieraaksi studioon saadaan kirjailija Tuomas Vimma, joka on kirjoittanut kirjan suomalaisesta startup-skenestä. Puhutaanko tämän skenen ongelmista riittävästi? Entä miksi teknologia-ala on epätasa-arvoinen? Suomea on kohahduttanut uutinen tuhkarokkotapauksesta Pohjanmaalla, jossa tiedetään olevan paljon rokotekriittisiä ihmisiä. Onko pakkorokotukset ratkaisu? Hannaa ja Jussia kiinnostaa myös, miksi suomalaisten maanpuolustusinto vähenee.

 • Euroopassa nuoret ovat yhä vähemmän uskonnollisia, ja Suomen Kuvalehden mukaan myös Suomessa nuorten selvä enemmistö kokee itsensä uskonnottomaksi. Silti rippileireille lähetetään massoittain teinejä kuulemaan Jeesuksen ilosanomaa - voiko tätä kohta enää pitää perusteltuna toimintana? Hannaa ja Jussia kiinnostaa tänään myös flippaaminen: uudehko opiskelumetodi, jossa asiat pitää opetella ennen luentoa. Miksi tämä voi kuitenkin olla suomalaisopiskelijoille hankalaa? Lisäksi Etusivussa puhutaan Lauri Markkasesta, joka on öljy-yhtiön ekokampanjan keulakuva. Onko tämä viherpesua, ja jos on, haittaako se?

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä