Ruben Stiller

Kuinka Trump-saaga jatkuu?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Donald Trump ja hänen hallintonsa tuottavat lähes joka päivä jonkin kohu-uutisen. Trumpin tapa tehdä politiikkaa on niin uusi ja poikkeuksellinen, että se herättää toistuvia tunnemyrskyjä myös Euroopassa.
Millainen poliittinen kulttuuri synnytti Donald Trumpin? Millaisen perinnön hän jättää jälkeensä?
Ruben Stillerin vieraina ovat professori Mikko Saikku, dosentti Markku Ruotsila ja kansanedustaja Laura Huhtasaari.

Lähetykset

 • ma 17.9.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Eduskuntavaaleihin on enää vajaat kaksi kuukautta aikaa. Vieläkään ei tiedetä, mitkä ovat näiden vaalien suurimmat teemat. Nykyään puolueiden ei kannata liian aikaisin ruveta korostamaan omia vaaliteemojaan koska silloin voi haksahtaa aiheisiin, jotka eivät ketään kiinnosta.

  Mutta mitkä ovat näiden vaalien suuria tarinoita? Miksi ilmastonmuutos häviää aiheena vanhustenhuollolle?
  Miten suomalainen poliittinen kulttuuri on muuttunut ja millainen on tulevaisuus. Onko Suomi gerontokratia, jossa seniorikansalaiset päättävät vaalien tuloksen?

  Vieraina teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, toimittaja Timo Haapala ja tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen.

 • Sankaruus on ikuista. Jokaisella ajalla ja kansalla on omat sankarinsa. Se joka, riittävän voimakkaasti kiistää sankaruuden, muuttuu lopulta itsekin sankariksi. Yhtenäiskulttuurin mureneminenkaan ei näytä tappavan sankaruutta. Jokaisella heimolla on omat sankarinsa.
  Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomalaisista sankareista: Nykäsestä, Myllylästä, Koskelasta ja muista myyttisistä hahmoista
  Millainen on suomalaisen sankarin perustarina? Millainen sankari palvelee nykysuomalaisen perustarpeita?
  Pitääkö suomalaisen sankarin olla aina jollain tavoin traaginen hahmo?

  Vieraina ovat kirjailija Taina West ja valmentaja Alpo Suhonen.

 • Ihmismieli on epäluotettava rakennelma.
  Meillä jokaisella on luontainen taipumus hahmottaa ja painottaa havaintojamme ja tulkintojamme todellisuudesta väärin. Tällaiset kognitiiviset vinoumat voivat johtaa meidät aivan huomaamattamme pahastikin harhaan. Miten ja miksi aivomme johtavat meitä jatkuvasti vääriin käsityksiin ja johtopäätöksiin? Voiko kognitiivisista harhoista päästä eroon?
  Vieraina ovat teologian tohtori Ville Mäkipelto ja havaintopsykologi Jukka Häkkinen

 • Parikymmentä vuotta sitten suomalaisuus ei ollut vielä mikään tunteita nostattava puheenaihe.
  Maahanmuuton lisääntyessä Suomeen on syntynyt nationalistisia järjestöjä, joiden mielestä oikea suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri ovat uhattuna.
  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen mielestä Suomen kansalainen ei ole automaattisesti suomalainen. Hänen mielestään suomalaisella on oltava suomalaiset sukujuuret.
  Miten kauas juurien täytyy ulottua? Miksi kansalaisen suomalaisuus pitäisi määritellä?
  Kuka saa määritellä suomalaisuuden rajat?

  Ruben Stillerin vieraina ovat fennougristiikan professori Janne Saarikivi ja Perusssuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen.

 • Seksuaalirikokset ovat kirvoittaneet kiivaan keskustelun paitsi itse rikoksista myös maahanmuutosta, pakolaispolitiikasta ja turvapaikkahakemusten käsittelystä. Samalla on virinnyt keskustelu siitä, miten seksuaalirikoksista pitäisi keskustella.
  Miten seksuaalirikostilastoja pitäisi lukea? Kuka keskustelee maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista oikein ja kuka väärin? Voiko kymmenen seksuaalirikollista vaikuttaa radikaalisti kevään eduskuntavaalien lopputulokseen.
  Vieraina ovat kansalaisaktivisti Seida Sohrabi, kansanedustaja Ozan Yanar ja kriminologi Matti Näsi.

 • Nykyihmisen ei tarvitse enää muistaa ulkoa mitään kun lähes kaiken tiedon voi hankkia parissa sekunnissa netistä. Älypuhelin tarjoaa miellyttäviä ärsykkeitä loputtomasti ja koukuttaa ihmisen olemaan tauottomasti verkossa. Digitaalinen maailma tarjoaa kaiken nopeasti. Mitään ei enää tarvitse odottaa eikä mihinkään tarvitse kauaksi aikaa keskittyä.

  Miten käy muistillemme kun muisti on ulkoistettu Googlelle? Tuhoaako älypuhelin keskittymiskykykymme? Maanantaina puhutaan siitä, mitä digitaalinen maailma tekee aivoillemme. Vieraina ovat aivotutkija Katri Saarikivi, varhaiskasvatuksen professori Nina Sajaniemi ja työelämän tutkija Virpi Kalakoski.

 • Monella mittarilla Suomella menee paremmin kuin koskaan. Kansalaisten koulutustaso on korkealla, rikollisuus vähenee ja elinajanodote kasvaa kasvamistaan. Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset on rankattu jopa maailman onnellisimmaksi kansaksi.
  Silti turvattomuudentunne lisäätyy ja tulevaisuus näyttää ahdistavalta.
  Elämmekö oikeasti poikkeuksellisen kaoottista aikaa vai ovatko ihmisten pelot vain osoitus huonosta historiantajusta? Tuijotatko tulevaisuuteen kauhusta jäykkänä vai katsotko vuoden alussa kaipaavasti menneisyyteen, jota ei ole koskaan ollutkaan? Millaisen murroksen keskellä seilaamme Suomessa 2019? Ruben Stillerin ohjelmassa etsitään ajan henkeä. Vieraana on professori Markku Kuisma.

 • 1930-luvulla osa suomalaisistakin haltioitui fasismista. Eduskuntaankin päässyt IKL ihaili Mussolinia ja Italian fasismia. Myös Hitlerillä ja Saksan natseilla oli Suomessa kannatusta. Jatkosodan aikana 1400 suomalaista soti itärintamalla natsi-Saksan SS-joukoissa.

  Onko historiallisella fasismilla ja nykyajan uusnatsismilla mitään yhteistä?
  Onko Suomi peitellyt oman fasisminsa historiaa? Miksi maailman sodan täydellisesti hävinnyt aate viehättää jälleen nuoria miehiä?

  Ruben Stillerin vieraina ovat suomalaisesta SS-pataljoonasta kirjan kirjoittanut André Swanström ja suomalaista fasismia tutkinut Oula Silvennoinen.

 • Maanantaina toivumme linnanjuhlien aiheuttamasta kansallisesta krapulasta. Matkaamme suomalaisuuden alkuhämärään. Miten suomalaisuus keksittiin? Miten meidän pitäisi suhtautua kansallisiin myytteihin? Studiossa professori Laura Kolbe ja tietokirjailija Tommi Uschanov.

 • Varoitus: tämä ohjelma saattaa loukata kuuntelijaa joka haluaa loukkaantua. Mitä ovat trigger-varoitukset ja turvalliset tilat? Onko amerikkalaisten kampusten sananvapaustaistelu saapunut Suomeen? Kuka loukkaantuu väärin keskustelussa? Ruben Stillerin vieraina ovat tutkija Veronika Honkasalo sekä toimittajat Aurora Rämö ja Ivan Puopolo. .

 • Lapissa Venäjä sekotti gps-paikannuksen. Millaisia ovat kybersodankäynnin operaatiot? Voiko niiltä enää suojautua?

  Maanantaina tarjolla koruttomia kertomuksia kybersodan rintamilta. Vieraana on kybersodasta kirjan kirjoittanut Petteri Järvinen.

  En mää täsä syylissi kaipa yhtikäs. Palomuuri ja Lahtist mää kaipasi.

 • New Yorkissa on listattu 31 eri sukupuolta. USA:ssa Facebook tarjoaa käyttäjilleen yli 50 eri sukupuolivaihtoehtoa. Mutta mistä me oikein puhumme kun me puhumme sukupuolesta? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan sukupuolista, heteronormatiivisuudesta ja oikeasta kielenkäytöstä. Oletko sinä cis? Vieraina ovat Helsingin yliopiston tutkijatohtori Julian Honkasalo, professori emerita Päivi Korvajärvi ja Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä