Politiikkaradio

Lehmanista 10 vuotta – milloin jysähtää seuraavan kerran?

 • 1 h 0 min
 • toistaiseksi

Mitä finanssikriisistä on opittu? Mitä olisi pitänyt oppia? Porisevatko pinnan alla jo uuden kriisin ainekset?

Milloin iskee seuraava kriisi ja miksi?

Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki ja GNS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen.

Lähetykset

 • to 20.9.2018 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Helmikuussa 2007 Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkasi Venäjän irtautuvan keskimatkan ydinohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta, ellei sitä laajenneta koskemaan Venäjän ja Yhdysvaltain lisäksi myös muita maita, esimerkiksi Kiinaa.

  Lokakuussa 2018 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi haluavansa purkaa INF-sopimuksen. Trumpin mukaan Venäjä rikkoo sopimusta.

  Joulukuun Nato-kokouksessa ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Yhdysvaltain irtautuvansa sopimuksesta 60 päivän kuluttua, ellei Venäjä sitä ennen ryhdy noudattamaan sopimusta.

  Onko ydinasevarustelukierre herännyt henkiin? Vai ovatko ydinasevallat unohtaneet vastavuoroisen haavoittuvuuden periaatteen?

  Eikö ydinaseiden kauhun tasapaino jäänytkään historian lehdille?

  Vieraana on ydinasepolitiikkaan ja aseidenriisuntakysymyksiin perehtynyt ulkopolitiikan tutkija Tapio Juntunen Tampereen yliopistosta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Brexitin aiheuttama poliittinen kriisi Iso-Britanniassa pahenee. Pääministeri Theresa Mayn asema on vaakalaudalla Mayn vedettyä brexit-sopimuksen pois parlamentin alahuoneen äänestyksestä.

  Varaudutaanko Euroopan parlamentissa Iso-Britannian sopimuksettomaan eroon Euroopan unionista?

  Entä miten tieto Strasbourgin ampumavälikohtauksesta otettiin vastaan Euroopan parlamentissa? Tulkitaanko ampumavälikohtausta poliittisesti motivoituneena terroritekona?

  Strasbourgin studiossa ovat europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok.), Jussi Halla-aho (ps.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Iso-Britannian pääministeri Theresa May perui viime hetkellä neuvottelemansa brexit-sopimuksen äänestyksen parlamentissa. Sopimuksen vastustus parlamentin alahuoneessa oli erittäin laajaa. Todennäköisesti Mayn sopimus olisi kaatunut alahuoneen äänestyksessä. Mitä brexit-sopimusäänestyksen lykkäämisestä seuraa?

  Peruuntuuko brexit, onko edessä brexit ilman sopimusta, vai taipuuko parlamentti lopulta sopimuksen taakse?

  Vai onko edessä jälleen uusi brexit-kansanäänestys?

  Vieraina ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ja varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • "Jos Suomeen hyökätään, olisiko suomalaisten puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta?" Tällä kysymyksellä on mitattu suomalaisten maanpuolustustahtoa lähes 50 vuoden ajan.

  Uusimmassa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tutkimuksessa vain kaksi kolmesta suomalaisesta vastaa kysymykseen myöntävästi. Kyseessä on historiallisen alhainen lukema Suomessa. Alhaisempi lukema on ollut viimeksi 1980-luvulla ja silloinkin vain yhtenä vuotena.

  Mikä tuloksen selittää? Miksi kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on historiallisen alhaalla?

  Entä voiko yhdellä kysymyksellä mitata niin moniselitteistä asiaa kuin maanpuolustustahto?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sekä varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät maratonkokouksessa sopimukseen Euroopan vakausmekanismin vahvistamisesta. Jatkossa EVM voi puuttua jo orastaviin talouskriiseihin, mutta päätökset täytyy tehdä yksimielisesti, eikä vakausmekanismin kautta voida tukea maita, jotka eivät ole velkakestäviä. Lisäksi euroryhmä vaati Italiaa olemaan rikkomatta euroalueen kasvu- ja vakaussopimusta.

  Euroryhmän päätöksissä pohjoiset Hansa-ryhmän maat ottivat mittaa Etelä-Euroopasta. Suomi ja muut Hansa-maat vaativat euromaita vastuuseen omista veloistaan. Ranska sen sijaan on ajanut sitovampaa yhteisvastuuta ja EVM:lle laajempia tehtäviä.

  Kumpi vie, kumpi vikisee?

  Keskustelemassa ovat kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Buenos Airesin G20-kokous uhkasi päättyä ilman yhteistä julkilausumaa, mutta lopuksi maailman suurimmat talousmahdit vetivät nimet alle yhteiseen julistukseen. Julkilausuman mukaan G20-maat pyrkivät kannattamaan monenkeskistä kauppajärjestelmää. Yhdysvaltoja lukuun ottamatta maat myös lupasivat pitää kiinni Pariisin ilmastosopimuksesta.

  Oliko G20-kokous voitto vai hukattu mahdollisuus? Onko maailman talousmahdeilla kyky kamppailla voimistuvaa protektionismia, kauppasotia tai ilmastonmuutosta vastaan?

  Entä mitä tarkoittaa G20-kokouksen yhteydessä uutisoitu tilapäinen sopu Kiinan ja Yhdysvaltain välisessä kauppasodassa? Muuttiko G20-kokous maailmantalouden näkymiä?

  Vieraina ovat alivaltiosihteeri Markku Keinänen Ulkoministeriöstä ja ekonomisti Tuuli Koivu Nordeasta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Italian nykyinen hallitus on toiminut 6 kuukautta. Kahden populistipuolueen koalitio pyrkii budjettiesityksessään toteuttamaan vaalilupauksiaan, joihin kuuluivat eläkeiän alentaminen, perustulo ja pakolaispolitiikan kiristykset. Lupaukset kasvattavat Italian budjettialijäämää ja uhmaavat euroalueen sääntöjä.

  Budjettialijäämän takia EU-esittää Italialle rangaistustoimia. Ovatko Italian populistit taipumassa EU:n budjettikuriin? Miten Italian ja EU:n välinen riita tulee päättymään?

  Onko Italian politiikka ylipäätään sitä miltä se näyttää? Onko Italian populistihalllituksen harjoittama politiikka niin radikaalia kuin on väitetty?

  Entä onko poliittinen asetelma Italian ja EU:n välillä muuttumassa eurovaalien myötä, jos uuden Euroopan parlamentin toimintakyky on vaalien jälkeen kiinni Italian hallitusta muodostavista puolueista ja heidän liittolaisistaan?

  Vieraina ovat Italian politiikkaan perehtynyt tietokirjailija Anton Monti sekä poliittisen talouden väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Ensin laiva- ja rahtiliikenteen vaikeuttamista. Sitten välikohtaus Ukrainan ja Venäjän alusten välillä. Ovatko tapahtumat Kertšinsalmella sarja irrallisia selkkauksia, vai uusi vaihe Venäjän sotilaallisessa aggressiossa Ukrainaa vastaan?

  Kuinka sotilaallisen konfliktin laajentuminen Kertšinsalmella Venäjän ja Ukrainan välillä estetään? Miten taataan vapaa meri- ja rahtiliikenne Kertšinsalmella ja Asovanmerellä?

  Minkälaisia sisäpoliittisia ulottuvuuksia Kertšinsalmen konfliktilla on sekä Ukrainassa että Venäjällä?

  Haastattelussa ovat Vihreiden puheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto sekä entinen ulkoministeri, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Mikä on sunnuntaina EU-huippukokouksessa allekirjoitetun brexit-sopimuksen todellinen poliittinen ja taloudellinen hinta?

  Oliko todella tarjolla paras ja ainoa mahdollinen sopimus, kuten EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi.

  Kuka voitti, kuka hävisi?

  Brexit-sopimusta analysoivat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela, Ylen Eurooppa-erikoistoimittaja Susanna Turunen sekä tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Sitran selvityksen mukaan Suomen ilmastopäästöjä voitaisiin vähentää miltei puolella ilman lisäkustannuksia tai jopa siten että vähentämisestä koituu puhdasta säästöä. Erityisesti tuulivoima ja liikenteen sähköistyminen tarjoavat mahdollisuuden vähentää päästöjä kustannustehokkaasti.

  Mikä on Suomen päästövähennyspolku, jos pyritään kansainvälisen ilmastopaneelin tavoitteeseen, eli rajaamaan ilmaston lämpötilan nousu alle 1,5 asteeseen?

  Kuinka paljon nopeammin Suomen autokannan pitäisi uudistua, jotta liikenteen päästövähennystavoitteeseen päästään? Miten suurilla summilla valtion pitäisi sähköautoilua tukea, vai kotitaloudetko liikenteen päätöleikkaukset maksavat?

  Miten korvataan miljoonia tonneja kivihiiltä sähkön ja lämmön tuotannossa, ennen kuin kivihiilen käytön kieltävä laki astuu voimaan 2029?

  Vieraina ovat projektijohtaja Janne Peljo Sitrasta sekä johtava tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Maanantaina Brysselissä Euroopan unionin jäsenmaat päättivät olla avaamatta brexit-sopimusluonnosta. Seuraavana päivänä Espanjan ulkoministeri sanoi Espanjan kieltäytyvän allekirjoittamasta sopimusta, ellei sitä avata Gibraltarin kysymyksen osalta. Ovatko EU-maat avaamassa brexit-sopimuskokonaisuutta viime metreillä?

  Mikä on vaihtoehto, jos brexit-sopimus ei mene läpi? Onko vaihtoehtona kova brexit, eli sopimukseton ero, uudet brexit-neuvottelut, vai uudet vaalit ja uusi kansanäänestys?

  Mitä Iso-Britannian sopimukseton ero EU:sta tarkoittaisi Suomelle ja suomalaisille?

  Vieraina ovat eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) sekä varapuheenjohtajat Tytti Tuppurainen (sd.) ja Simon Elo (sin.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kova brexit näyttää tällä hetkellä todennäköisemmältä vaihtoehdolta, arvioi eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) Politiikkaradiossa. Terhon mukaan Iso-Britannian parlamentissa brexit-sopimusluonnoksen vastustajat ovat niskan päällä ja pääministeri Theresa Mayn on pakko jopa yksitellen taivutella kannattajia sopimuksen taakse.

  Eurooppaministeri arvioi, että ratkaisevaa on parhaillaan työstettävä poliittinen julistus EU:n ja Iso-Britannian eronjälkeisestä suhteesta.

  Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhoa (sin.) haastattelee Tapio Pajunen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä