Sunnuntaivieras

Janne Ropponen - hätäapua kriisialueella lentokoneella kuljettanut konkari

 • 23 min
 • toistaiseksi

Janne Ropponen on lentänyt pienkoneella hätäapua perille maailman köyhimmilla alueilla. Ugandassa Ropposen lentokone oli yksi vähistä keinoista saavuttaa maaseutu kun maantiet olivat liian vaarallisia. Mongoliassa lentokone vei muun muassa kananpoikia nälkäisille perheille. Nyt Ropponen on Suomen Lähetyslentäjien toiminnanjohtaja, ja seuraa maailman kriisejä herkeämättä. Toimittajana Riina Kasurinen.

Lähetykset

 • su 14.10.2018 15.02 • Yle Radio Suomi Lappeenranta

Jaksot

 • Sunnuntaivieras esittelee ajankohtaisia ja valtakunnallisesti kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen.
  13.1.2019 hän on Matti Laitinen. Mies, joka osti jalkapallojoukkueen ja mahdollisti taloudellisesti joukkueensa nousun lähes 30 vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

 • Sunnuntaivieraana kuusamolainen joulupukki Pentti Raivio, joka ottaa kansainvälisiä vieraita vastaan itärajan tuntumassa Vuotunginkylän Pohjolan Pirtissä. Toimittajana Ensio Karjalainen.

 • Lävistys- ja tatuointistudiota Lahdessa pyörittävä Teemu Almen ryhtyi vegaaniksi jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Pikkukaupungista tulleen pojan maailma mullistui, kun hän 90-luvun puolivälissä solahti mukaan eläinaktivistiporukoihin. Suora toiminta oli juuri rantautunut Suomeen. Aktivistit tekivät yöllisiä iskuja turkistarhoihin ja turkishuutokauppapaikan edessä Vantaalla kahinoitiin. Teemu Almen on yhä vegaani, viimeiset kymmenkunta vuotta hän on myös bodannut intohimoisesti. Sunnuntaivieraan toimittaa Johanna Talasterä.

 • Kajaanilainen sosiaali-isännöitsijä Jaana Leppänen näkee työssään ihmisten elämän nurjan puolen. Työlistalla ovat rästivuokrat, häiriöt ja häädöt. Kuulostaa ikävältä, mutta Leppänen tekee paljon työtä myös niiden estämiseksi. Toimittaja Tiia Korhonen tapasi sunnuntaivieraana olevan Jaana Leppäsen hänelle tärkeässä paikassa.

 • Sunnuntaivieraana on imatralainen ravintoloitsija Kiril Georgijev. Georgijev on toiminut 10 vuotta historiallisen ravintola Buttehoffin yrittäjänä. Toimittajana Ville Toijonen.

 • Sunnuntaivieraana on tamperelainen Markku Aulanko, joka rakastui sirkukseen jo pikkupoikana. Nyt hänen taloyhtiönsä kellariin on talletettu lähes koko suomalaisen sirkuksen historia tavaroina, julisteina ja tarinoina. Anna Sirén kävi kylässä.

 • Sisällissotaa teoksissaan käsitellyt kirjailija Sirpa Kähkönen on huomannut tämän vuoden aikana, että sadan vuoden takaisia tapahtumia on käsitelty sovinnollisemmin kuin mitä hän odotti. Tähän mennessä Kähkönen on käsitellyt sotaa ja sen vaikutuksia punaisten näkökulmasta. Oman äidin punaisesta suvusta on riittänyt sytykkeitä niin Kuopio-sarjaan kuin tietokirjoihin. Mutta tänä vuonna Kähkönen on ymmärtänyt myös valkoisten kokeman tragedian. Aihepiirinä hän aikoo kuitenkin jättää sisällissodan taakseen. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen tietää omasta kokemuksestaan, miltä tuntuu viettää viikot työn takia toisella paikkakunnalla kuin perhe.

  Isänpäivän sunnuntaivieras miettii myös mm. sitä, mitä hän puhuisi tavallisessa koulun vanhempainillassa. Kati Turtola tapasi Heinosen Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

 • Moni hyvä juttu ja tarina menee pilalle faktoja tarkistamalla, Sen on todennut torniolainen historioitsija ja sotakirjailija Mika Kuljukin vuosien varrella.

  Hän on kirjoittanut kymmenkunta sotakirjaa, jotka keskittyvät Suomen kohtalon vuosiin 1939 - 45. Tuoreimpana teos, jonka punaisena lankana on hänen isoisänsä talvi- ja jatkosodan rintamalta lähettämät kirjeet vaimolleen.

  Mutta mitä yhteistä on kirjan kirjoittamisella ja maratoonilla?
  Voiko venäläisten sota-arkistoihin luottaa?
  Miksi Mika Kuljua ei nähty olympialaisten latu-urilla?

  Muun muassa näihin saamme vastauksen kun Jari Vesa jututtaa tämänkertaista sunnuntaivierasta, Mika Kuljua.

 • Saana Kamu on 47-vuotias nainen Keravalta. Hän sairastaa laajalle levinnyttä, parantumatonta syöpää. Hän ei usko näkevänsä kevättä, eikä suunnittele joulunkaan viettoa. Saana kertoo ajatuksistaan elämästä ja kuolemasta. Toimittajana Tuulia Thynell.

 • Sunnuntaivieras mediatutkija Veijo Hietala jää eläkkeelle kaikki unelmansa toteuttaneena. Jatkossa hän haluaa auttaa "lifecoachina" muita ihmisiä toteuttamaan omat unelmansa. Toimittajana Kalle Talonen.

 • Janne Ropponen on lentänyt pienkoneella hätäapua perille maailman köyhimmilla alueilla. Ugandassa Ropposen lentokone oli yksi vähistä keinoista saavuttaa maaseutu kun maantiet olivat liian vaarallisia. Mongoliassa lentokone vei muun muassa kananpoikia nälkäisille perheille. Nyt Ropponen on Suomen Lähetyslentäjien toiminnanjohtaja, ja seuraa maailman kriisejä herkeämättä. Toimittajana Riina Kasurinen.

Klipit

 • Sairaalaympäristö ruokkii joensuulaisen lääkintävahtimestari-kirjailijan Mika Kähkösen mielikuvitusta. Hän on työskennellyt jo parikymmentä vuotta keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Omassa työssään 48-vuotias Mika Kähkönen kohtaa elämän ja kuoleman ihan konkreettisesti. Näitä kokemuksiaan hän hyödyntää dekkareissaan, joita on syntynyt jo viisi. Uusin on nimeltään Kroonikko. Toimittajana on Lea Joutsensaari.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä