Sunnuntaivieras

Janne Ropponen - hätäapua kriisialueella lentokoneella kuljettanut konkari

 • 23 min
 • toistaiseksi

Janne Ropponen on lentänyt pienkoneella hätäapua perille maailman köyhimmilla alueilla. Ugandassa Ropposen lentokone oli yksi vähistä keinoista saavuttaa maaseutu kun maantiet olivat liian vaarallisia. Mongoliassa lentokone vei muun muassa kananpoikia nälkäisille perheille. Nyt Ropponen on Suomen Lähetyslentäjien toiminnanjohtaja, ja seuraa maailman kriisejä herkeämättä. Toimittajana Riina Kasurinen.

Lähetykset

 • su 14.10.2018 15.02 • Yle Radio Suomi Lappeenranta

Jaksot

 • Koripallokentällä kovaa pelaava, tiukkailmeinen ja erittäin voitontahtoinen Sara Bejedi on viisilapsisen perheen kuopus. Isompien sisarusten keskellä hän oppi pitämään puoliaan, eikä lannistunut, vaikka sai kuulla epäilyjä mahdollisuuksistaan koripalloilijana. Ylioppilaslakin saatuaan Bejedi lähtee opiskelemaan ja pelaamaan Yhdysvaltoihin, jossa hän tähtää huipulle.

 • Pauliina Littorinin elämässä on harvoin tylsiä hetkiä. Hän metsästää taiderikollisia, tuo yrttejä Afrikasta, tapaa kuninkaallisia illallisjuhlissa ja niputtaa elämänkokemuksensa vauhdikkaalla mielikuvituksella höystettynä uudessa kirjasarjassaan. Tämän viikon sunnuntaivieras ei juuri pysy aloillaan.Toimittajana Päivi Meritähti.

 • Kun Liisa Heikkinen perusti hoiva-alan yrityksen yli 20 vuotta sitten, oli hänellä ajatuksena rakentaa paikka, jossa jokainen asiakas saa olla oma itsensä. Nykyään hän pyörittää miljoonabisnestä, mutta ei ole koskaan laatinut budjettia. Heikkisen motto "Toyota ja toppatakki" kuvastaa hänen elämänasennettaan yhtenä Etelä-Savon eniten tienaavista naisista. Toimittajana Tarja Nyyssönen.

 • Sunnuntaivieraana on jyväskyläläinen varallisuusvalmentaja Minna Nikula, joka tekee töitä edistääkseen erityisesti naisten vaurastumista. Hänen oma tarinansa alkaa köyhästä perheestä ja jatkuu himoshoppailun ja luottokorttivelkojen kautta kuusinumeroisen osakesalkun ja sijoitusasuntojen omistajaksi. Toimittajana Minna Matintupa.

 • Jenni Parpala oli vasta 21-vuotias kun hän jo pisti pystyyn siivousfirmansa Vaasaan. Viitisen vuotta myöhemmin toiminta on laajentunut Vaasan lisäksi Saariselälle ja töissä on viitisentoista ihmistä. Nuori yrittäjä puhuu intohimoisesti työstä ja siivousalasta. Toimittajana Terhi Varjonen.

 • Kotkalaiskalastaja Holger Sjögrenin palo kalastuksen pariin syttyi jo pikkupoikana Pyhtään Koukkusaaressa, kun hän katsoi rannassa miten troolarit ja tukkihinaajat ajoivat ohi. Ikää on kohta 80 ja rakkaus mereen ja kalastukseen on yhä vahva. Sunnuntaivieraan on tavannut Kirsi Lönnblad.

 • TV1:n Elossa 24h -sarja toi ruutuihin turkulaisen lasten sairaanhoitajan Mikko Viitasen. Hänen luonteva suhtautumisensa niin lapsipotilaisiin kuin myös heidän vanhempiinsa sai paljon kiitosta. Palautetta on tullut myös nuorilta, jotka sarjan innoittamina haluavat isoina sairaanhoitajiksi tai lääkäreiksi. Mikko Viitanen on Tarja Hiltusen Sunnuntaivieraana Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten teho-osastolla.

 • Kamelien kauneuskilpailut ovat vakavaa viihdettä Saudi-Arabiassa, jossa kamelien menestyksen mahdollisuuksia parannellaan botoxilla ja silikonilla. Lappilainen eläinlääkäri Markus Kiili palkattiin paljastamaan vilppi, mutta Kiili ei ole maan sekavan tilanteen vuoksi vieläkään päässyt Riadiin. Toimittaja Annu Passoja tapasi Kiilin hänen kotikylässään Äkäslompolossa, jossa asuu myös kylmänkestävä kaksikyttyräinen kameli, Konijänkän kotieläintilan Hilma.

 • Sairaalaympäristö ruokkii joensuulaisen lääkintävahtimestari-kirjailija Mika Kähkösen mielikuvitusta. Hän on työskennellyt jo parikymmentä vuotta keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Omassa työssään 48-vuotias Mika Kähkönen kohtaa elämän ja kuoleman ihan konkreettisesti. Näitä kokemuksiaan hän hyödyntää dekkareissaan, joita on syntynyt jo viisi. Uusin on nimeltään Kroonikko. Toimittajana on Lea Joutsensaari.

 • Sunnuntaivieras esittelee ajankohtaisia ja valtakunnallisesti kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen.
  13.1.2019 hän on Matti Laitinen. Mies, joka osti jalkapallojoukkueen ja mahdollisti taloudellisesti joukkueensa nousun lähes 30 vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

 • Sunnuntaivieraana kuusamolainen joulupukki Pentti Raivio, joka ottaa kansainvälisiä vieraita vastaan itärajan tuntumassa Vuotunginkylän Pohjolan Pirtissä. Toimittajana Ensio Karjalainen.

 • Lävistys- ja tatuointistudiota Lahdessa pyörittävä Teemu Almen ryhtyi vegaaniksi jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Pikkukaupungista tulleen pojan maailma mullistui, kun hän 90-luvun puolivälissä solahti mukaan eläinaktivistiporukoihin. Suora toiminta oli juuri rantautunut Suomeen. Aktivistit tekivät yöllisiä iskuja turkistarhoihin ja turkishuutokauppapaikan edessä Vantaalla kahinoitiin. Teemu Almen on yhä vegaani, viimeiset kymmenkunta vuotta hän on myös bodannut intohimoisesti. Sunnuntaivieraan toimittaa Johanna Talasterä.

Klipit

 • Sairaalaympäristö ruokkii joensuulaisen lääkintävahtimestari-kirjailijan Mika Kähkösen mielikuvitusta. Hän on työskennellyt jo parikymmentä vuotta keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Omassa työssään 48-vuotias Mika Kähkönen kohtaa elämän ja kuoleman ihan konkreettisesti. Näitä kokemuksiaan hän hyödyntää dekkareissaan, joita on syntynyt jo viisi. Uusin on nimeltään Kroonikko. Toimittajana on Lea Joutsensaari.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä