Sunnuntaivieras

Janne Ropponen - hätäapua kriisialueella lentokoneella kuljettanut konkari

 • 23 min
 • toistaiseksi

Janne Ropponen on lentänyt pienkoneella hätäapua perille maailman köyhimmilla alueilla. Ugandassa Ropposen lentokone oli yksi vähistä keinoista saavuttaa maaseutu kun maantiet olivat liian vaarallisia. Mongoliassa lentokone vei muun muassa kananpoikia nälkäisille perheille. Nyt Ropponen on Suomen Lähetyslentäjien toiminnanjohtaja, ja seuraa maailman kriisejä herkeämättä. Toimittajana Riina Kasurinen.

Lähetykset

 • su 14.10.2018 15.02 • Yle Radio Suomi Lappeenranta

Jaksot

 • Sunnuntaivieraana on tänään politiikan jättävä europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari. Puoli vuosisataa politiikassa toiminut Jaakonsaari on toiminut europarlamentissa kymmenen vuotta, sitä ennen ministerinä ja eduskunnassa 30 vuotta. Sosiaalidemokraattiseen puolueeseen hän liittyi vuonna 1969 ja aloitti poliittisen uransa Oulun kaupunginvaltuustossa kolme vuotta myöhemmin.

  Eurooppa on parhaillaan valitsemassa itselleen uutta parlamenttia, mutta Liisa Jaakonsaarelle nämä ovat ensimmäiset vaalit viiteenkymmeneen vuoteen joita hän tarkastelee kokonaan sivusta. Nyt Liisa Jaakonsaari on Timo Sipolan haastateltavana Oulun kävelykadulla Rotuaarilla.

 • Sunnuntaivieraana on palkittu blueskitaristi Erja Lyytinen. Nainen valittiin toissa syksynä ensimmäisenä suomalaisena Euroopan parhaaksi kitaristiksi. Lyytinen on jo pitkään tehnyt uraa sekä kotimaissa että ulkomailla. Puhumme Erjan kanssa muusikkouden lisäksi myös muun muassa siitä, miten musiikin tekeminen muuttui, kun Lyytisestä reilu viisi vuotta sitten tuli äiti. Toimittajana Anna Ronkainen.

 • Paltamolainen Mari Saarenpää oli mukana kaksi vuotta kestäneessä ja vuodenvaihteessa päättyneessä perustulokokeilussa. Kuukausittain 560 euron suuruista perustuloa saadessa Saarenpään elämä muuttui monella tavalla. Hän lähti mukaan maahanmuuttaja nuorten tukihenkilöksi, jossa saadut kokemukset vetosivat tunteisiin, joissa kyyneleiltäkään ei vältytty.
  Radio Suomen Sunnuntaivieras Mari Saarenpää kertoo perustulokokeilun kokemuksista ja sen aiheuttamista elämän muutoksista.
  Toimittajana on Arto Loukasmäki

 • Sunnuntaivieraana Jussi-palkittu näyttelijä Oona Airola. Oona on tuttu Oma maa ja Hyvmyilevä mies -elokuvista sekä Ylen:n draamasarjasta Meidän pitää puhua. Oonan kanssa pohditaan kotimaisemissa parisuhdetta, sen muutosta ja siinä kasvamista viimeisen sadan vuoden aikana. Aihetta peilataan sekä Oonan tekemien roolien että oman elämän kautta. Toimittaja Kaje Komulainen.

 • Entinen Supon ylietsivä Timo Myyryläinen toimi 1990-luvun alussa poliisiyhdysmiehenä Pietarissa. Hän pääsi aitiopaikalta seuraamaan myrskyisää aikaa itänaapurissa. Neuvostoliitto hajosi ja sen raunioille syntyi uusi Venäjä. Järjestäytynyt rikollisuus rehotti samalla kun monet suomalaisyritykset saapuivat Venäjän vapautuville markkinoille. Moni suomalaisfirma joutuikin maksamaan suojelurahaa rikollisille. Poliisityön ohella Timo Myyryläisellä on rakas harrastus vanhan tavaran kauppa Lappeenrannan keskustassa. Toimittajana Kalle Schönberg.

 • Skeittaus on jo parikymmentä vuotta ollut Jesse Teräsahteen elämäntapa. Isommat pojat kiusasuvat häntä lapsena Lahdessa, etenkin koulumatkat olivat painajaista. Sitten skeittaus tuli kuvioihin ja Jesse löysi kavereita. Nelisen vuotta sitten linja-autossa sattui tapaus, joka mullisti miehen elämän. Hän auttoi kiusaamisen kohteeksi joutunutta poikaa. Siitä lähti Skeittaa, älä kiusaa-projekti, jota tämä parrakas skeittari vetää vapaaehtoistyönä.

  Sunnuntaivieraana Jesse Teräsahde, toimittaja on Johanna Talasterä.

 • Noin kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii kroonisesta unettomuudesta ja uniapneasta on tullut suoranainen kansansairaus. Jokainen kärsii unettomuudesta joskus, mutta krooninen univaje on iso terveys- ja onnettomuusriski. Modernin elämän houkutukset ovat syrjäyttäneet normaalin unen tarpeet, ja se näkyy myös lääkärin vastaanotolla. Yleislääketieteen erikoislääkäri Janne Kanerviston tapasi Heidi Kononen.

 • Lappilaisen ammattimetsästäjän Juha Mäkimartin konttori on erämaa ja arktinen luonto. Hän saa elantonsa pienpetojen pyytämisestä. Hän on myös mies, jonka tehtävänä on pysäyttää supikoiran leviäminen Etelä-Suomesta Lapin kautta naapurimaihin.

 • Koripallokentällä kovaa pelaava, tiukkailmeinen ja erittäin voitontahtoinen Sara Bejedi on viisilapsisen perheen kuopus. Isompien sisarusten keskellä hän oppi pitämään puoliaan, eikä lannistunut, vaikka sai kuulla epäilyjä mahdollisuuksistaan koripalloilijana. Ylioppilaslakin saatuaan Bejedi lähtee opiskelemaan ja pelaamaan Yhdysvaltoihin, jossa hän tähtää huipulle.

 • Pauliina Littorinin elämässä on harvoin tylsiä hetkiä. Hän metsästää taiderikollisia, tuo yrttejä Afrikasta, tapaa kuninkaallisia illallisjuhlissa ja niputtaa elämänkokemuksensa vauhdikkaalla mielikuvituksella höystettynä uudessa kirjasarjassaan. Tämän viikon sunnuntaivieras ei juuri pysy aloillaan.Toimittajana Päivi Meritähti.

 • Kun Liisa Heikkinen perusti hoiva-alan yrityksen yli 20 vuotta sitten, oli hänellä ajatuksena rakentaa paikka, jossa jokainen asiakas saa olla oma itsensä. Nykyään hän pyörittää miljoonabisnestä, mutta ei ole koskaan laatinut budjettia. Heikkisen motto "Toyota ja toppatakki" kuvastaa hänen elämänasennettaan yhtenä Etelä-Savon eniten tienaavista naisista. Toimittajana Tarja Nyyssönen.

 • Sunnuntaivieraana on jyväskyläläinen varallisuusvalmentaja Minna Nikula, joka tekee töitä edistääkseen erityisesti naisten vaurastumista. Hänen oma tarinansa alkaa köyhästä perheestä ja jatkuu himoshoppailun ja luottokorttivelkojen kautta kuusinumeroisen osakesalkun ja sijoitusasuntojen omistajaksi. Toimittajana Minna Matintupa.

Klipit

 • Sairaalaympäristö ruokkii joensuulaisen lääkintävahtimestari-kirjailijan Mika Kähkösen mielikuvitusta. Hän on työskennellyt jo parikymmentä vuotta keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Omassa työssään 48-vuotias Mika Kähkönen kohtaa elämän ja kuoleman ihan konkreettisesti. Näitä kokemuksiaan hän hyödyntää dekkareissaan, joita on syntynyt jo viisi. Uusin on nimeltään Kroonikko. Toimittajana on Lea Joutsensaari.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä